Патриах Неофит се надява скоро общението с македонската църква би било благодатно (коригирана)

Патриарх Неофит на поклонение пред Чудотворната икона Пресета Богорадица "Седмострелна" в църквата "Свети Николай"в София

© Анелия Николова

Патриарх Неофит на поклонение пред Чудотворната икона Пресета Богорадица "Седмострелна" в църквата "Свети Николай"в СофияСпоред Българския патриарх Неофит Българската и Македонската църква биха имали благодатно евхаристийно общение, което е желано от всички.Това се разбира от негово слово към към клира и миряните на Струмишка епархия в Република Македония.


Възстановяването на общението бе част от предложението на македонската църква към българската, изпратено в писмо до Св. синод. В него се казва, че ако общението бъде възстановено, македонската църква ще признае Българската православна църква като Майка Църква. Това ще означава, че българската църква ще признае македонската, която от създаването си през 1967 г. не е призната от една от православните църкви.


В средата на ноември Св. Синод към Българската православна църква прие да започне разговори с представителите на 14 поместни православни църкви, преди да реши дали да я признае.
Днес Македонската православна църква – Охридска архиепископия, чества паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици, като отбелязва и празника на града. По покана на Струмишкия митрополит Наум, българският патриарх Неофит е изпратил свой представител - епископ Сионий, който е игумен на Троянския манастир.


"В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано царство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение" се казва в словото на българския патриарх, което епископ Сионий е изчел пред македонските свещеници.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Надяваме се, че това са само дипломатически димки, а реално няма да допуснем такова историческо предателство.

  Няма какво да признаваме измислената "македонска" църква, а трябва те да поискат връщане на границите на Екзархията и "македонските" епархии със съответните храмове и манастири просто да се върнат към БПЦ.

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Всички се надяваме да бъде призната македонската църква и българската да и бъде църква - майка, с което ще се възстанови историческата истина за църквата, но ще има съпротива от страна на сръбската, а може би и от руската и гръцката църкви.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6699 Неутрално

  Вероятно има първична информация, за да направи това изявление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Признаването за църква майка няма никаква практическа стойност . Просто друг вид куртоазия, на нас като ни е майка Фанариотската патриаршия и какво.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  От нас да мине, пак ще помогнем. Нека пак да псуват българите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Епископ Сионий взел ли е участие в литургията /причастил ли се е/ или само е изчел приветственото послание на патриарх Неофит?
  Това е същественият въпрос!

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4382 Неутрално

  Трябва да помогнен на историческите си братя....Съпротивата от Московската и Белградска патриаршии ще е голяма.Но трябва да устоим.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Всички се надяваме, но само с надежда не става, трябва и воля.

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 516 Неутрално

  http://terminal3.bg/makedonskata-pravoslavna-crkva-blgarskata-pravoslavna-crkva-i-razdelenieto-mezhdu-religija-i-politika/

  Харесва ми как Баце и Зайков са строили поповете.

  Сигурни ли сте коя е първата църква.
  Не е това което сме учили в учèбниците.
  Сигурно е и че и поповете не знаят.
  Как се казваше оная книга дето от Изток дошли едни и рекли да насаждат някаква вяра и казват че между Карпатите и Балкана живеят едни кроманьонци , дето не приемат никаква вяра освен своята си пък те взели че повярвали на Андрей Първозвани , дето само им говорил ,до към 70-80- те години
  Кои са били първите които са се кръстили във Христовата вяра?
  Ахейците? Ахейците, елините гръци , фанариоти ли са , през 1-вия век?
  Йоан на какъв език им е говорил на ахейците , солуняните , филипите , филипопулите ,Андрей край чèрно море , ...
  През цялото това време си има християнска община на траките която е била основната клетка на последното Одриско Царсво, Какво става 320 и некоя си година- фанариотите изкривяват християнството и го окастрят,тогава предполагам че е започнала да се отделиля църквата от общината- империята , после идва Константин от Сердика , , но не съвсем се отделя, после гетската/ славянската / библия, 681-ва година идва рода Дуло който е живял 500г преди това оттатък Дунава и без да изстреля една стрела накарал "византийците"в Константонопол да му плащат данък и се настанил тук по "родовото си право",като спрели да плащат данък в в 861-ва- покатоличването от Кирил и Методии, преди да иде в Панония отива в Крим и взема мощите на някой си Климент , и ги занася на Папата, за това са ги изгонили от Панония, после в Охрид- с глаголицата , католици , , , после учениците им в Преслав и Плиска с наумицата / кирилските букви/ , после , богомилите , катарите, богомилите в Киев със плочиците , занесени в Париж от Киевската княгиня Ана ,Кирилицата в Киев , чак до Кремълските църкви в Московията,в 16-ти век Романовите замазват българските икони , горят българските книги , събарят каменните църкви с българския език и построяват тухлените , така и в Тесалия , Егея, Македония , замазват , после "византийците"горят българските книги , в услуга и на турците , .. , после след освобождението от турците, не приемането на Унията от българите след консултация с Охрид , неприемането на Унията от Киев и отказването и от хохлицата / глаголицата/- католичèската ,после преселението на търновци - католици в южна България, .. ?
  На жходовете на най старите ни църкви има и Слънце и Месец , включително и на Рилския манастир , има и едни българи дето са забравили слънцето им е останал само полумесеца от Северното причерноморие стигнали чяак до Казан , , и те закачват червени панделки по дърветата,белите са ги забравили , и сите сме Българи.

  Една мешавица . Та има ли значение кой е бил пръв ,м?
  Ние си празнуваме Коледа , не Рождество Христово, бием си с суровачките за здраве, окачваме си мартеници , слагаме си дзвънци на коланите, носим гердани от чèсън и гоним караконджули през мръсните дни , , ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK