Изложба - памет за политическия затвор Белене

18 пана, представящи по един представител на всяка от обществените групи, въдворени в концлагера Белене, са част от изложбата

© Николай Дойчинов

18 пана, представящи по един представител на всяка от обществените групи, въдворени в концлагера Белене, са част от изложбатаВ понеделник в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" /ДАА/ бе открита изложба, която ще бъде пътуваща, под наслов "Свидетели: Памет за концлагера Белене". Инициативата е на фондация "Остров Белене", фондация "Истина и памет" и Културен център "Евгений Босилков – Белене", а представянето ѝ е съвместно с Държавна агенция "Архиви".


Това не е първата изложба за концлагера Белене, но е първата, в която говорят лагеристите чрез своите документални свидетелства - писма и пощенски картички, спомени, рисунки. Лагерът има дълга история от края на 40-те години на миналия век с прекъсвания до 1987, когато там биваха въдворявани съпротивляващите се на "възродителния процес" български турци.

Пощенски картички, писма, рисунки на лагеристите привличат най-силно вниманието на посетителите.

© Николай Дойчинов

Пощенски картички, писма, рисунки на лагеристите привличат най-силно вниманието на посетителите.


В началото лагерът на остров Белене е чиста проба политически затвор


Изложбата съдържа 18 пана, всяко от тях представящо биографично представител на една от 18-те групи от българското общество политически неудобни за комунистическия режим, които са били въдворени в лагера на остров Персин край Белене в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Дейци на опозиционния БЗНС "Никола Петков" и обикновени симпатизанти, хора от българската дипломация, от горяните, групата на свещениците - католически, православни и протестантски. от българското офицерство - само репресираните офицери са около 5 хиляди и много от тях са минали през затвора на остров Белене. Дори членове на комунистическата партия са били въдворявани само заради различно мислене...
Един от оцелелите затворници - Петко Огойски, в словото си нарече комунизма политически наркотик, само привидно безвреден, в чието име са извършени много престъпления.


Когато чете човек писмата и спомените на жертвите, добива представа не само за екстремните обстоятелства, при които се оцелява, но и за силата и добродетелите на духа, за човешката солидарност, благодарение на които оцеляването става възможно..

Така е нарисувал бараките на затворниците лагеристът Крум Хорозов.

© Николай Дойчинов

Така е нарисувал бараките на затворниците лагеристът Крум Хорозов.


На откриването присъства и завърналия се отново в България благодарение на петицията на фондация "Истина и памет" отец Паоло Кортези, който призова да се извлече поука от миналото и да се съхранят постиженията на свободното общество.


140 години от изобретяването на бодливата тел и 100 години от болшевишката революция - две събития, без които затворът Белене нямаше да го има


Председателят на ДАА "Архиви" доц. Михаил Груев с мрачно чувство за хумор отбеляза в словото си, че липсата на кръгла годишнина като повод за изложбата се компенсира от две други кръгли годишнини, без които затворът Белене нямаше да го има: 140 години от изобретяването на бодливата тел и 100 години от болшевишката октомврийска революция. Като ирония на съдбата той посочи и това, че изложбата се открива в същата сграда на ул. "Московска" 5 /сега там се намира Агенция "Архиви"/, която някога е служела за етапен арест на въдворяваните, оттук те са изпращани в Белене, без обяснения.


Един от оцелелите затворници - Петко Огойски, нарече комунизма политически наркотик, само привидно безвреден, в чието име са извършени много престъпления.


Госпожа Цвета Джерманова, преживяла година в женския затвор на остров Белене заради неблагонадежден политически произход и изразяване на мнение за комунистическия режим.

© Николай Дойчинов

Госпожа Цвета Джерманова, преживяла година в женския затвор на остров Белене заради неблагонадежден политически произход и изразяване на мнение за комунистическия режим.


Госпожа Цвета Джерманова, която е била въдворена в лагера на 20 години заради изразяване на мнение, беше гост на изложбата и призова младите да бъдат "умни, силни и да се борят винаги за истината".


Интерес към изложбата вече са проявили от провинцията, а контакт с организаторите може да бъде осъществен чрез фондация "Истина и памет", която има страница във фейсбук.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9718 Неутрално

    Комундели ще имат ли очи да отидат да го посетят и да видят за какво става дума, каква гавра е имало срещу "неблагонадежни" по техният режим.

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3617 Неутрално

    Петко Огойски го познавам от 1979г. когато работеше като материалноотговорно лице на ул. Екзарх Йосиф в София. Много точен и готин с тънко чувство за хумор и вкус за хубавите неща в живота ! Жив и здрав да си Петко.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1802 Весело

    смели хора... дедо влезнал у текезесето за да може мама да иде да следва, щот не влезе ли, дедо отива у белене, а мама на партийния секретар у кревата... а тез хора са си дали живота, ма не са се навили на масрафа на шибаните комунисти...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  4. 4 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1314 Неутрално

    ""Когато чете човек писмата и спомените на жертвите, добива представа не само за екстремните обстоятелства, при които се оцелява, но и за силата и добродетелите на духа, за човешката солидарност, благодарение на които оцеляването става възможно..""

    Вината с мезета и такова било времето; нали така другари комунисти.

  5. 5 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 1160 Неутрално

    До коментар [#1] от "Peni Nikol":

    Бях на изложбата с "наивна надежда",че ще има представители на "преоблечената" партия ! Но ,както се очакваше те бяха на Позитано и умуваха,как де се измъкнат от блатото в което ги натика техният Председател !!!

  6. 6 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 1760 Неутрално

    До коментар [#1] от "Peni Nikol":

    Не ,Пени - комунистите са безочливи!

  7. 7 Профил на Messerschmitt
    Messerschmitt
    Рейтинг: 3902 Неутрално

    Акъде са сега форумните комунета да ни обяснят че такова е било времето...оня изплувал Бобо iq45,Сухия,Главушева,бай Таню

    До истината се достига с познание!
  8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#7] от "Messerschmitt":
    Кой е Сухия?

    Gunter glieben glauchen globen
  9. 9 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3392 Весело

    До коментар [#7] от "Messerschmitt":

    Ми те са на поста си, в една друга статия защитават Корнелчито, за там немат времи

  10. 10 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2711 Неутрално

    Случвало се е да се срещна с Огойски и с други николапетковисти, които са били в лагерите. Достойни за уважение хора, запазили човешкото в себе си. За разлика от децата и внуците на бившите комунистически величия.

  11. 11 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3404 Неутрално

    Хубаво е, че има такива събития и изложби като тази. Важно е да се знае истината. Но е добре и да се представя тоталитарният комунистически режим по същество и безпристрастно - нещо, което до момента виждам единствено при Светлин Кираджиев и неговата история на София в периода 1944-1989 г. (макар че и той сипе един куп критики в книгата си, но все пак отчита и постигнатото в онзи период). Във всички други книги, посветени на соца, които съм чел, се пише негативно за периода и не се отчитат постиженията на държавата и народа ни в онзи период. А такива е имало. Когато търсим истината, трябва да опознаем всички гледни точки и да си направим съответните изводи. Всичко останало е целенасочена манипулация.

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
  12. 12 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4654 Неутрално

    Е, жалко дядо не е жив да посети изложбата и да си спомни за своя "университет".

  13. 13 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 917 Неутрално

    не отидох на откриването, защото ми изскочи спешно нещо, но със сигурност ще отида. браво на организаторите.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  14. 14 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1465 Любопитно

    Интересно, няма коментар от нито един от пъчещите се като "най-аФтентично десни", за комунета като стенлито, стивчо и подобни да не говорим.
    Всъщност обяснимо - последователите на десарски зетьове и шумкарски унуки няма как да са антикомунисти.

    От известно време питам, ама никой не ми отговаря - защо "аФтентично десните" не се гордеят с взривяването на мавзолея - кажи-речи единственият реален акт на декомунизация по времето на Светиня Му Костов? За тях това нещо изобщо не съществува, що така? А защо бе изритан Бъки от правителството, защото "прекали" с антикомунизма, или да?

    Знанието е сила, информацията - власт
  15. 15 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2356 Неутрално

    И все пак Белене не е първият концентрационен лагер в България.Такива има и преди 1944...Братът на дядо ми е бил в Гонда вода( заради политическите си убеждения).В концлагера" Кайлъка" са били затворени евреи, нарушили антиеврейските закони .Десетина от тях загиват при умишлен палеж от " толерантни" българи.
    В Кръсто поле(Еникьой) по едно време е имало около 1,500 концлагеристи.

  16. 16 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    Правим си изложби, а концлагерът още е затворен за посещения и без разрешение не може да се отиде там. Кога най-после властите ще дадат свободен достъп до това адско място? Какво крият там, че вече 28 години от промените не смеят да го пуснат като музей на тоталитаризма?

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  17. 17 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4499 Весело

    До коментар [#14] от "pag":

    Жестоко грешиш ако наистина мислиш че взривяването на стотина кубика железобетон може да бъде наречено "Декомунизация",нашего брата не ще декомунизация, иначе нямаше да имаме парламент доминиран от комунисти в първите за 45 години свободни избори и още - с диригенти като Лилов и Луканов оркестъра нивга не можеше да свири валс или танго ами само съветски маршове!

    klimentm
  18. 18 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3404 Неутрално

    До коментар [#15] от "тулса":

    Така е. Това, че е имало концлагери и преди 09.09.1944 г. често се премълчава. Като по този начин се изкривява историческата памет на поколенията, които остават с представата, че преди и след комунизма е някакъв рай, а самият режим е бил най-тъмният период в историята на държавата ни. Обаче дали действително е точно така? Аз не отричам репресиите на комунистите (заради които са загинали много достойни българи, а други са били системно унижавани), но им признавам и всичко, което са изградили и постигнали за тези 45 години, което не е никак малко (особено ако правим съпоставка с днешния период на посткомунизъм). По същия начин репресии е имало и преди този период, както и в най-ново време, макар и по-перфидни.

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
  19. 19 Профил на Димитър Мачев
    Димитър Мачев
    Рейтинг: 406 Разстроено

    Е, тъй де, та колко процента бяха криминалните и колко неудобните. Защо не коментирате колко бяха застреляни в гръб по време на войната, в нашата държава от векове на власт са подлогите, защо паднахме под турско робство, кой застреля Ботев, кой осъди Левски на смърт и после стана депутат, кой известен професор обяви на Берлинският конгрес, че България е една малка бивша държавица и все така и до днес. Тъжно, ама много тъжно, вице-премиер инспектира ремонтирана тоалетна и след като се уверява, че функционира и по двата показателя, я открива с тържествен салют горките журналисти. От вълнуващото събитие отсъствала някаква пребита старица. Е, и такива ми ти работи....Имате два часа за реакция. Вашият коментар беше изтрит за бля, бля ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK