Не можем повече да се преструваме, че климатичните промени не са проблем, заяви Румен Радев

Кадър от участието на Румен Радев във форума в Париж.

© Прессекретариат на държавния глава

Кадър от участието на Румен Радев във форума в Париж.Българският президент Румен Радев се включи в световната среща на върха в Париж, посветена на климатичните промени. Той взе участие в дискусията "Една планета", след като беше поканен от френския си колега Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.


"Не можем повече да се преструваме, че промените в климата не са проблем. Този проблем не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия, нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове", подчерта Радев пред журналисти.


По думите му промените в климата стават все по-драматични, засягат икономиките на всички държави и най-важното – много хора губят живота си заради тях. Според него е необходим процес на дълбока трансформация на начина, по който се създават енергия, стоки и услуги. Той каза още, че за целта трябва да се привлекат млади хора, които да решат проблема.
Румен Радев подчерта, че в битката за промените в климата трябва да бъдат включени и образователните системи, за да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти.


По време на форума българският президент се срещна с премиера на Бангладеш Шейх Хасина. Той посочи държавата като пример за бъдещи проблеми с климатичните промени. С население от 165 млн. души и с много ниска надморска височина, страната е застрашена от повишаването на нивото на световния океан и създава заплаха от мащабна миграционна криза.


По време на форума Радев е обсъдил и присъединяването на България към Шенгенското пространство с холандския министър-председател Марк Рюте.


"Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа", посочи държавният глава.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Сериозно? Ами тогава за какво ни е военна авиация? Един изтребител знае ли този колко емисии бълва без никаква нужда? Ами всяко едно учение с всичките му изстреляни ракети?

 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Точно от устата на военен тези думи са пълна безсмилица!

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Вредни емисии в София например най-много бълват дизеловите автомобили. През последните години западноевропейските страни масово се освобождава от дизеловите си автомобили и те попадат в България. Собствениците им правят разни подобрения, за да увеличат мощността им и при движението си те вдигат ужасна черна пушилка. С вноса на дизелови автомобили втора употреба държавата и кметствата трябва да се борят до пълната им забрана. Тогава ще поевтинее и дизеловото гориво.

 4. 4 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Все още за мнозинството от българите, както и за популациите от бедните страни с преобладаващо полу грамотно население в Африка и Азия, климатичните промени са подмолна измама на някаква тайна конспирационна отрганизация обединяваща 2/3 от учените по света, с цел източване на средства за безсмислени проекти и изследвания. А г-н Тръмп, който се радва на почитанията на мнозинство от популацията в България и пропадналото население в САЩ, и за когото специалисти сериозно се съмняват в здравословното му умствено състояние, той пък е убеден, че митът за климатичните промени е подмолен номер на китайското правителство с цел омаломощаване на американската икономика. Интересно ми е как вижда нещата г-н Радев всъщност... :D

  veni vidi fugi
 5. 5 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#1] от "cristo_n": Колко ли емисии бълва една ракета или един военен самолет?!

 6. 6 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредна правилна позиция, само тук некви гномове, които са виждали самолет само на картинка, са се заяли с него.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  :) Щом и вонните започнаха от климат да разбират, спукана ни е работата.

 8. 8 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "voyko": Знаеш ли каква е разликата между Ф-16 и Миг-29...МиГа при еднакво майсторство може да направи такива маневри, които Ф-16 никога няма и да си помисли.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#4] от "zabejko":

  .... Интересно ми е как вижда нещата г-н Радев всъщност... :D
  —цитат от коментар 4 на zabejko


  Не зная как ги вижда президентът Радев, но аз ги виждам по следния начин:
  - Можем ли да попречим на глобалното затопляне? Не, не можем - то е започнало преди 10 000 години и ще продължава до следващия ледников период.
  - Заслужава ли си да плащаме за изследвания и проекти свързани с глобалното затопляне? Не, не си заслужава, те са безсмислени. Нали се разбрахме, че не можем да го предотвратим.
  - Можем ли да дишаме по-чист въздух, да пием по-чиста вода и да не вършим свинщини спрямо природата? Да, можем, това са неща, които зависят от нас.
  - Заслужава ли си да плащаме за проекти за по-чист въздух, по-чиста вода, за опазване на природата (флора и фауна)? Да, заслужава си. Нали се разбрахме, че това зависи от нас.

 10. 10 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Точно от това имахме нужда - още един новороден затоплист...

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  " с много ниска надморска височина, страната е застрашена от повишаването на нивото на световния океан и създава заплаха от мащабна миграционна криза."

  Така е, през 12 часа нивото се повишава с 40-70 см край Бангладеш и после се "отлива" с още толкова.

  "Румен Радев подчерта, че в битката за промените в климата трябва да бъдат включени и образователните системи, за да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти."

  Иновации за засенчване на Слънцето (като изригване на вулкан) или екраниране на гравитацията (гъсто населен пояс от изкуствени спътници) ще "успокоят" световния океан от вълнения. А за да не духа вятъра (урагани, тайфуни, торнада) трябва да се престъпи към спиране въртенето на Земята. Тичане му е майката! Ама само на Запад.

 12. 12 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer": Иновации за засенчване на Слънцето (като изригване на вулкан)

  На Слънцето постоянно се образуват изригвания с по-голяма или по-малка честота.Няма как да ги предвидиш.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#4] от "zabejko":
  "Все още за мнозинството от българите, както и за популациите от бедните страни с преобладаващо полу грамотно население в Африка и Азия, климатичните промени са подмолна измама на някаква тайна конспирационна отрганизация "

  За тия е ясно, че не са решили уравненията на Милутин Миланкович:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Milutin_Milankovi %C4%87
  Въпросът е дали 2/3 от учените по света са успели да отрекат теорията на Миланкович или да решат по друг начин неговите уравнения, така че глобалното затопляне/заледяване да не настъпва от прецесията на Земята през 23 хил. години, а само през термометрите на затоплистите.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#5] от "Diеsеl":

  "Колко ли емисии бълва една ракета или един военен самолет?!"

  Шест тона керосин за 2-3 хил. км се равнява на 30 "дизеляка", които ще изгорят същото гориво за същото разстояние.
  Трудно е да се прецени замърсяването тъй като от една страна при горенето на самолета се образуват повече азотни окиси, но и повече се разпадат поради по-високата температура. При "дизеляка" горивото му е смес от биодизел (5%) и вода на око, което е препоставка за непълно горене и образуване на повече сажди и по-малко разграждане на образуваните азотни окиси. А непълното горене при "сухопътния дизеляк" се случва при студен двигател и при потегляне, което при самолета е еднократно за няколко секунди, на практика. Така че "със затворени очи" можем да приравним едночасовия полет на изтребител на едномесечното шофиране на стар дизеляк с побългарен дизел.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#11] от "wanderer": Иновации за засенчване на Слънцето (като изригване на вулкан)На Слънцето постоянно се образуват изригвания с по-голяма или по-малка честота.Няма как да ги предвидиш.
  —цитат от коментар 12 на Diеsеl


  Тургаме сателити с мощни магнитни полета, които ще отклоняват "слънчевия вятър", когато интезивността му е по-висока. Дори ще имат около 10 мин. време за реация, от регистрацията на дошлит фотони (пътували 11 минути) до пристигането на алфа частиците, най-енергичните и най-опасните за нас.

 16. 16 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Весело

  Руминеее, други на твойто място , на конференции за климата в Париж , забърсаха другарки, ти с президента на Бангладеш се срещаш. Какво трябва да значи туй?

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  "Непосилната лекота на битието"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#16] от "zyx":

  "Какво трябва да значи туй?"

  Че имаме проблем с демографията. Все пак Бангладеш са 164 млн. население. Като нищо могат да ни "подарят" евтина работна ръка с висока способност за възпроизвеждане.
  Тогава Факултето в Овча купел ще стане "Университето".

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Любопитно

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Това по повод очакванията (Радеви) за Шенген или за умрялото куче, опс климат?
  Или като Кундера само се възущавате на екранизацията българска в Париж?

 20. 20 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Голям селянин е нашия президент. Не му отива.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Първото предположение - Шенген :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Ми не можем да се преструваме, рийййш! Много ляп има у тез промени, що други да го едат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "zabejko":

  Най-скандалното в изказването му, че е китайска конспирация е, че всъщност Китай и Индия ще загубят НАЙ-МНОГО от борбата с климатичните промени. Защо? Защото САЩ, Япония и Европа горят горива на въглеродна основа от началото на Индустриалната революция. Вече над 150 години. Китай се включи в тая веселба към 1980 г. и започна сериозно едва преди 20 г. Индия тепърва навлиза масово в горенето. И точно сега, когято се появиха и други играчи, които могат да ги догонят, ЕС, Япония и САШ (допреди Тръмп) им обясняват "Не може".

  Но разликата и в мисленето е очевидна. Китай отдавна е наясно, че на въглерод няма да го бъде и е най-големият инвеститор в зелени технологии в света с над 360 милиарда долара за следващите три години. По Парижкото споразумение САЩ трябваше да даде 3 милиарда до 2030 г. и им се стори множко. Затова Китай започва убедително да води в тази сфера, а САЩ да изостава. Бъдещите зелени технологии ще дойдат от Изток, не от Запад. И САЩ ще загубят много, заради Тръмп.
  https://www.nytimes.com/2017/01/05/world/asia/china-renewable-energy-investment.html

 24. 24 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "Адекватно мислещ":

  Китай имат проблем с партийните нареждания. Примерно такситата в Пекин и Шанхай ще минат на електро автомобили от БАИК и БИД , това е хубаво, но инфраструктурата не е в нареждането и нещата леко висят.

  После поддържат гарантирано изкупуване на ток от въглищни централи, което означава, че сравнено с останалия свят, китайските възобновяеми източници доставят само 1/2 -1/3 от произведения от тях ток, защото другото не се купува. Това е за да не се уволнят хората във ТЕЦ-овете и мините на Китай... Тоест наливат пари в нерентабилни мини и ТЕЦ-ове от страх 30 милиона работници и семействата им да не излязат на протест и заради това проблемът става по-голям, хората имат по-малък шанс да се прехвърлят към друга индустрия дишат по-отровен въздух и печатат пари да дават нов дълг на държавните ТЕЦ-ове и мини. Всичко само за да може после някой студен то Китай, чийто родители знаят как да прехвърлят пари зад граница ( да подкупят някой от SAFE ) да ми обяснява как "свободно мислещия свят" не можел да осигури стабилна заетост и ние не знаем за чудесата на Китай...


  Иначе, че благодарение на Китай 45% от новите автобуси са или изцяло на батерия или хибрид с батерия спор няма и това е далеч повече ( около 230 хиляди ) от 1,3 милиона пътнически автомобили на батерия или хибриди със зареждаща се батерия.

  BYD, BAIC, PHEV, BEV ( ако ти е по-лесно с имената на компаниите и съкращенията на английски )

  Но общо взето Китай е далеч от лидер в света в това отношение, не заради обем а заради приоритети, СТАБИЛНОСТ, 7% растеж , пожизнен лидер и чак след това, ако остане за качество на въздуха... Така не може да се правят нещата...

 25. 25 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "Diеsеl":

  Верно ли бе дизелчо, а знаеш ли пък витловите самолети какви маневри правят? Знаеш ли че АН-2 може да се движи назад при правилните условия и да не загубиш контрол над машината? И даже Игла или Стрела ракета трудно го прихваща при полет ниско над вода, да речем сутрин. Ползвай го за въздушен бой сега?

  Каква е тази глупост с маневреността, как точно ти помага във въздушен бой, когато, нямаш радар, нямаш и ракета за бой извън видимото за теб пространство и трябва да изпълниш маневра да избегнеш ракета, която трябва да имаш възможност да засечеш, че идва към теб и кабината на нашите Миг-29, е назад с десетилетия и прави управлението на машината за пилота по трудно, та дотам с потенциала.

  Коя е тази война в която се е доказало, че маневреността води до победа във въздушния бой ? Последно беше в Арабския свят през 70те, където по-добре обучените Изрелски пилоти избягват Арабски Миг-21. Има няколко разбили се при маневриране, което пак опира до опит, ергономика и да не забравим това е преди целия свят да мине на ракети с обсег над 50 км.

 26. 26 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "Diеsеl":

  А за идеята за майсторството на Миг-а като маневреност.

  Радев е летял на Ф-15 на обменни начала, великите маневри, които обясняват всички как само съветската "безаналогова" техника можела се показват от инструктора как да се извършат на Ф-15 на ден трети.

  Та други глупости как един самолет можел пък другия не можел ? Да ти обясня ли как всички перилни препарати имат избелващи съставки или не искаш да ти развалям детството ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK