Иво Прокопиев: На премиера Борисов не му харесва да има независими медии

Иво Прокопиев: На премиера Борисов не му харесва да има независими медии

© Надежда Чипева, КапиталПроблемът, който последната атака срещу "Икономедиа" показва, е че институциите в България са приватизирани, каза днес по Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. "Суверенът е подменен. Институциите не служат на гражданите, а на интереса на няколко души", допълни той.


Иво Прокопиев заяви, че целта на атаките е да се запуши устата на независимите медии и да се убие тяхната икономическа база.


Според него е крайно време премиерът Бойко Борисов да коментира дали подкрепя репресията срещу "Капитал" и "Дневник", или не я подкрепя. В отговор на въпрос, издателят посочи, че е имал лична среща с министър-председателя, на която го е информирал, че назначеният от него председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) извършва нещо несправедливо и незаконно.
"Той каза, че не му харесва, но нищо не може да направи", допълни Прокопиев. Издателят посочи, че има основания да смята, че въпреки тези уверения, ударът срещу него идва от работодателя на председателя на КОНПИ – "на Бойко Борисов определено не му харесва да има независими медии" и че премиерът не винаги казва истината.


Издателят посочи и друга цел покрай обвързването на проверката на КОНПИ с приватизацията на "Каолин" от 2000г. – да се обяви цялата приватизация за криминална, това да даде повод да се променят законите, свързани с давността около сделките и да се удари лидера на опозицията Корнелия Нинова.


Иво Прокопиев обаче предупреди, че една такава ревизия на законите би създала огромна правна несигурност за над 10 000 приватизирани предприятия. Той уточни, че над половината от брутния вътрешен продукт идва от приватизирани предприятия и обясни, че темата с криминалната приватизация е пропагандно наложена.


Прокопиев повтори тезата си от вчерашната пресконференция, че КОНПИ доста брутално се поставя над закона и фактите. Припомни, че три съдебни инстанции са се произнесли, че около приватизацията на "Каолин" няма закононарушения, но въпреки това сега пак е атакуван заради нея. Допълни, че всички приватизационни ангажименти, поети при покупката на предприятието са били изпълнени, а като частно то се е превърнало от фалирало дружество в регионален лидер на пазара на индустриални материали.


В заключение Иво Прокопиев посочи, че неговите доходи и тези на съпругата му са проверявани два пъти при пълни данъчни ревизии, които са установили, че те надхвърлят оценките на притежаваното от тях имущество.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK