Защо е важно обучението по лавинна безопасност да влезе в училищата

Защо е важно обучението по лавинна безопасност да влезе в училищата

© Яна КиселоваИма различни мнения по въпроса за качеството на днешните учебници, но едва ли някой ще спори, че днешното образование няма много общо с практически ситуации от живия живот. Такъв елемент от него е какви опасности дебнат, когато си в планината и особено през зимата, когато току-що е навалял пухкав сняг. Така опазването на живота на подрастващите, които вече се смятат за големи, които ги влекат ските или сноуборда, остава или никакво или под формата на забрана от родителите. Българска асоциация по ски и екстремни спортове (БАССЕС).


Какво да се прави


Българската асоциация по ски и екстремни спортове (БАССЕС) от години провежда лекции по лавинна безопасност, организира и обучения за желаещите да навлязат в дебрите на уменията сами да се пазят в планината или да помогнат на хора, попаднали в тежка ситуация. Такава лекция е насрочена и за четвъртък, 14 декември, от 19 ч. в 65 аудитория на Софийския университет. На тези лекции обаче ходят хора, които сами са осъзнали нуждата от подобни знания и са поне на 24-25 г., показват впечатленията на организацията.


Момчил Панайотов и Лъчезар Станчев от БАССЕС си спомнят, че критичният момент е възрастта 14-15 г., когато започват да падат някои родителски забрани. На такава възраст и те са започнали да искат да карат ски и сноуборд по девствени снегове и се радват, че това не е довело до инциденти за тях. Искат обаче да обучат на безопасност подрастващите в тази възраст.
Идеята им е да започнат да провеждат лекции в училищата, на които могат да присъстват и родители, и учители. Целта е по атрактивен за тази възрастова група начин да се предадат знания, без които през зимата в планината не бива да се тръгва - лекции, брошури, видеоматериали. Вече са водени разговори с няколко училища, за които се знае, че има ученици с интерес или занимаващи се със ски и сноуборд.


С Министерството на образованието не са водени разговори. Председателят на БАССЕС Момчил Панайотов обясни, че не очакват държавата да прави неща по въпроса и действат както са свикнали - със собствена инициатива и усилия.


За да станат лекциите факт обаче, организацията набира средства. Те са нужни както за изработването на материалите, така и за даването на стипендии на ученици за участие в практическо обучение. Двамата обясняват, че дори в салона в училището да им покажат лавинни уреди и да им опишат как се действа в случай на паднала лавина, няма как да им покажат на практика, което става в планината. Освен това подрастващите често не могат да си позволят плащането на такъв курс.


Желаещите да дарят пари за тази кауза, кръстена от авторите си лавинистика, могат да го направят по банков път или на събития на асоциацията.


На пистата - ясно, а извън нея?


Все още голяма част от хората в България, които попадат в планината, не си дават сметка за рисковете, казват от асоциацията. Една от причините за това в случай на каране на ски или сноуборд е погрешната увереност, че ситуацията на обработените писти не е по-различна от тази извън тях с изключение на това, че снегът там е недокоснат.


В същото време управляващите българските курорти не поемат ангажименти за случващото се извън техния периметър. В повечето страни с развит ски туризъм това не е така, казват от БАССЕС. Дават пример с ангажимента на управляващите ски зоните да маркират потенциално опасни участъци извън отъпкания сняг и ски патрулите в тези участъци съвместно с планински спасители.


Малък пробив в стремежа на БАССЕС тази ситуация в България да се подобри е поставянето в курорта Боровец на уред, който показва на преминаващите покрай него скиори или сноубордисти, че техният персонален уред, който обикновено е вграден в якето, е включен. Поставена е и карта на района, която показва къде обичайно има лавинна опасност.


От организацията на своя глава са решили да поставят такива уреди за проверка на две места - край хижа "Алеко" и край "Мальовица", където липсва интерес от стопанисващите районите да го направят.


Разбирането на хората в асоциацията (Момчил и Лъчезар освен това са и планински спасители - бел. авт.) е, че не може стопанисващите ски пистите да предоставят на посетителите съоръжения, с които отиват високо в планината, а да нямат отношение към тяхната безопасност.


Къде са лавинните бюлетини


Друг проблем, свързан с лавината безопасност, е липсата на служба, която да следи състоянието на снега, да прави прогнози и да ги предоставя на обществото. Няма и кой да маркира потенциално опасните снежни участъци.


От Планинската спасителна служба също неведнъж са поставяли този въпрос, но както казват от БАССЕС, никой в държавата не проявява интерес по темата. Практиката в няколко европейски страни е да има държавен институт, в който се изготвят тези наблюдения, аналогично на прогнозата за времето, и се оповестява публично информация. Понякога тези организации са част от спасителната служба.


През последните години все повече хора ходят в планината и от това рисковете се увеличават, посочват от асоциацията. Цитират данни, че средно в България поне по един човек загива годишно в лавина, което може и да звучи малко, но отнесена към броя на хората в планините не е нищожна. Това е статистика, една година е един, но друга са трима, обяснява Лъчезар. И казва, че за алпийските страни статистиката показва 120 смъртни случаи годишно, но при много по-голям хора в планините. Съвсем отделен е въпросът, че в България няма стройна статистика по въпроса и реално много случаи на паднали лавини остават в неизвестност заради факта, че все пак никой не е загинал. Наличните все пак данни сочат, че в 95% от случаите загиналият в лавина сам я е предизвикал.


Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  Дааа, трябва, задължително.
  Също задължително трябва да се изучават водолазните таблици за да не пострада някой от кесонна болест, както и минималните височини на отваряне на различните видове десантни парашути, че току-виж потрябвало.
  Най-добре за сметка на математиката и физиката, тия ненужни абстрактни отживелици.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 745 Гневно

  И какъв процент от децата се мотаят по пистите през зимата ??? А колко от тях - извън пистите или катерят Вихрен в преспите ??? ... А за какъв чеп са родителите - да купонясват ???
  Не може всеки, който смята собственото си занимание за архиважно да го прехвърля в училище ... да ангажират учители и персонал за чесане на егото си. Престанете да товарите училището с подобни недомислици.
  ... И разберете най-главното - УЧИЛИЩЕТО НЕ ЗАМЕСТВА СЕМЕЙСТВОТО И РОДИТЕЛИТЕ !!!

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":

  Датс райт! Азе викам да ги обучим и какви опасности дебнат на Марс

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Аз мисля,че транспортна безопасност и правилник за движение по пътища ще им бъде по-полезен.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  Плуване и Политическа нетърпимост към корупция и дактатори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Всички напират да влязат в училището. Скоро за самите ученици няма да има място.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на tatyanad
  tatyanad
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#2] от "Булаир":

  Кой казва, че ще се ангажира персонала на училището?

 8. 8 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не става въпрос да влиза в учебниците (в които по наше време впрочем си беше добре обяснено за лавините как се образуват и как се предизвикват), а за провеждането на безплатни лекции в (предполагам) извънучебно време.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Три пъти Господ ме е пазил, след като попадах в снежен ад в планината. 24-ти май на Черни връх, един зимен следобед към х. Комсомолец и най-страшното под х.Мусала, м. февруари. Тогава извадихме късмет, че бурята почна, когато хижата се виждаше. Три дни стояхме, докато направят пъртина до Боровец. Беше в периода 1967-72г.

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Според гореизлелите се, колко точно часа годишно биха били необходими за да се проведе едно основно обучение и опреснителни курсове?
  И какво лошо има един уикенд децата да прекарат в планината докато учат нещо полезно?
  А после ще ревем къде е държавата и кой ще плаща спасителните операции.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Според гореизлелите се, колко точно часа годишно биха били необходими за да се проведе едно основно обучение и опреснителни курсове?
  И какво лошо има един уикенд децата да прекарат в планината докато учат нещо полезно?
  А после ще ревем къде е държавата и кой ще плаща спасителните операции.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#2] от "Булаир":Кой казва, че ще се ангажира персонала на училището?
  —цитат от коментар 7 на tatyanad


  До коментар [#7] от "tatyanad":

  Няма как каквато и да е дейност в което и да е училище да се провежда без присъствие на персонал от самото училище.
  ... Личи си, че единствения ви досег с училището е като ученичка - нищо лично.

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  По принцип нищо, което децата могат да научат, не е излишно !
  Дори негтивните неща .В ученето има и допълнителен смисъл - да се научим да се учим !
  Не е лошо да им се обясни , че планината не е някакъв майтап !
  Като ходят на Ски Училище , предполагам една от лекциите е точно за лавините ......

 14. 14 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  учудвам се от негативните коментари преди мен. Тук става въпрос за извънкласни лекции по желание... най-вероятно не повече от една на училище. Който има интерес, да отиде, който няма, да не ходи. Не е за сметка на официалните предмети.

 15. 15 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Инициативата е много добра. Вече, дали училището е правилното място за тези обучения е друг въпрос...

  Може ли само авторката на статията да си напише домашното!? Името е:
  Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС)
  http://befsa.com/?q=taxonomy/view/or/18

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 16. 16 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Като ходят на Ски Училище , предполагам една от лекциите е точно за лавините ......
  —цитат от коментар 13 на stenlyaka


  Предполагаш, но не е!!!

  Иначе БАССЕС организира безплатни (кой колкото прецени) лекции всяка година. Следващата е утре: http://befsa.com/?q=node/view/21349

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 17. 17 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#14] от "adventure":

  Има училища, в които сутрин от 7 и 30 вечер до 19 и 20 се провеждат учебни занятия. Какви извънкласни занятия, като и при нормалните сградата се пука по шевовете.

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Според мен всеки родител може да прецени дали детето му има или няма нужда от подобни лекции. И да му ги осигури при необходимост. В момента в училището на дъщеря ни организираме финансирането и провеждането на 8-часов курс от БЧК по оказване на първа помощ ЗА УЧИТЕЛИ. Като курсът е само за желаещи и няма да е в сградата на училището.

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#10] от "rapidfire":

  Деца в планината през зимата не ходят, че те дори и мечките не излизат по това време. Е, в краен случай може на ски-пистата. И освен това, на село по баирите лавини няма, а сняг - колкото искаш! :)
  А през уикендите децата ходят на уроци, не може в планината. :)

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защото трябва да намерим работа на едни хора от НПО-та. После ще намерим работа и на едни да преподават "правилно хранене" или "изкачване на стълби". И после да не се сърдим ако в училищата влязат попове, за да им проповядват. В някои страни вече "преподават" на децата и как да се определят правилно в сексуално отношение.

  А може ли да спрете да тъпчете главата на детето ми с глупости и да спрете да се уреждате на държавна хранилка!!! Направете курс и АКО АЗ РЕША, ще запиша детето си.

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  и защита от атомно оръжие , аман от лаладжии.

  Специално тези от БАССЕС отрепаха човек - Марио хижарят на х. Мусала.

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  ВЪЗПИТАНИЕ

  Ето кое трябва да влезе като задължителен предмет в училищата, а не лавинната безопасност. Какво го интересува един ученик от Свиленград или Видин лавинната безопасност?

  Но от "Възпитание" има крешяща нужда при днешното оскотяване на народа и циганизирането на България.

  Мачкай климатичния чейндж!
 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#14] от "adventure":

  "най-вероятно не повече от една на училище. Който има интерес, да отиде, който няма, да не ходи. Не е за сметка на официалните предмети."
  ============
  Хлапетата добре знаят кого да попитат, ако наистина имат интерес. Лошото е, че после следва някакъв момент на себедоказване, нещо като .... това не важи за мен.... и стават белите.

  Еретик
 25. 25 Профил на Venelina Velichkova
  Venelina Velichkova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доколкото разбрах и имам информация - става въпрос за единични лекции в избрани училища. Идеята е те да бъдат извънкласни, само за учениците, които се интересуват от темата.
  Важно е точно в тази възраст (гимназиалната) на занимаващите се със ски и сноуборд да се говори за лавинна безопасност.
  Нищо задължително и влизащо в учебната програма, просто една възможност да се информират млади хора, за да не попадат в инциденти. При лавините превенцията е много важна.

  Inaaaa
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#2] от "Булаир":

  Адмирации за мнението!

  Изглежда се налага със ЗАКОН да се забрани ВСЯКАКВА ПАПЛАЧ да използва училището за каквото се сети или и поиска грантовата ѝ господария. При това не само закон, а закон със смъртно наказание при нарушение. Всеки некадърник, който въобще се сети за нещо си и веднага иска МЕНТОР училищен да става. БАСИ!
  !

 27. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Значи така направено предложението е безмислица и на парче. Защо само лавинна безопаснот? Ако е така направено то цели скиори, бордисти и фрирайдъри а колко са децата и учениците в тези категории? Защо Лавинна безопасност, а не Безопасност в зимната планина? И като сме на тази тема защо не Планински туризъм като цяло - то човек и в други сезони може да се разболее или умре. Най-добре е да е свободно избираем предмет след 8 клас с ясното съзнание че това изисква практикум и пари за екипировка.

  Тая лавинна безопасност от какъв зор ще се преподава като нямаш лавинен комплект за 500+ лева????

  Умерен толераст
 28. 28 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Доколкото разбрах и имам информация - става въпрос за единични лекции в избрани училища. Идеята е те да бъдат извънкласни, само за учениците, които се интересуват от темата. Важно е точно в тази възраст (гимназиалната) на занимаващите се със ски и сноуборд да се говори за лавинна безопасност. Нищо задължително и влизащо в учебната програма, просто една възможност да се информират млади хора, за да не попадат в инциденти. При лавините превенцията е много важна.
  —цитат от коментар 25 на Venelina Velichkova


  До коментар [#25] от "Venelina Velichkova":

  Само не разбрах какво общо има училището ??? Защо това "информиране" да не се прави на място - пистите, ски-училищата, хижите, зимните курорти ??? Целевата група е точно там, а не в кварталното училище.

 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1227 Гневно

  До коментар [#7] от "tatyanad":


  До коментар [#2] от "Булаир":Кой казва, че ще се ангажира персонала на училището?
  —цитат от коментар 7 на tatyanad


  Моме! Виж какво заглавие си сложила!

  Защо е важно обучението по лавинна безопасност да влезе в училищата

  И като влезе в училищата, що си мислиш, че няма да бъдат ангажирани учители от училището? Дори и като организация?
  Знаеш ли, че за да се изфука директорът, че в неговото училище е имало и има такива занимания поне 5-6 класни ще бъдат доброзорно мотивирани да се включат.... на тях кой ще им компенсира времето?
  Знаеш ли, че след едно такова мероприятие учениците са под въздействие на адреналина поне 2 часа? А, ако "преподавателят" не познава особеностите за работа с деца настъпва хаос....Ела и преподавай сред превъзбудени и наелектризирани тийнейджъри...
  АМАН ОТ ПЛАТЕНИ МАТЕРИАЛИ!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#28] от "Булаир":

  БАССЕС води разговори с няколко училища, за които СЕ ЗНАЕ, че има ученици с интерес или занимаващи се със ски и сноуборд.
  За да станат лекциите факт обаче, организацията набира средства за изработването на материали и за даването на стипендии на ученици за участие в практическо обучение.
  Направо учебен профил са измислили "Лавинистика"
  Мирише на дайте едни пари.
  Някъде се загатва продажба на персонални лавинни уреди.
  Ето защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK