Вътрешният министър най-накрая призна, че в доклада от Турция се споменава "Булгартабак"

Вътрешният министър най-накрая призна, че в доклада от Турция се споменава "Булгартабак"

© Анелия НиколоваМинистърът на вътрешните работи Валентин Радев най-накрая призна, че в доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е споменато името на "Булгартабак", чиито марки цигари се разпространяват контрабандно в Турция. Това той каза пред депутати във вътрешната комисия в парламента, като подчерта, че благодари на депутата от БСП Димитър Стоянов, защото досега никой не го питал за доклада.


Преди две седмици Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов отрекоха в доклада да се споменава българската фирма, макар че не го бяха чели. Днес Радев потвърди информацията официално. Пред журналисти след това обясни, че МВР ще извърши проверка на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Булгартабак", както и как нейни цигари са стигнали контрабандно до Турция.


"Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и тях ("Булгартабак" - бел.ред.), ще видим къде са ги изнасяли цигарите", обеща вътрешният министър.
Той допълни, че ще изпрати доклада на главния прокурор Сотир Цацаров, както той го е помолил, и двамата ще го обсъдят.


Радев обаче подчерта, че на контрабандните цигари в Турция не пишело производител и затова българската страна била изправна. "Те са изнесени някъде. Някой ги е преопаковал и са вкарани контрабандно в Турция. Даже там (в доклада - бел.ред.) се казва, че тази държава, за която са изнесени, нямала нужда от толкова много цигари и там са ги реекспортирали в Турция." В доклада на турската служба имало посочени три или четири марки цигари, които той не е запомнил. Радев е прочел в доклада просто, че "Булгартабак са станали източник на контрабанда на цигари и турската страна е подготвила доклад, който е изпратила на Интерпол".


Преди седмица служители на структурите на холдинга в Благоевград и Пловдив протестираха в София срещу водена според тях негативна медийна кампания срещу "Булгартабак". Недоволството им идва след разпространения доклад на Турция, в който се споменава "Булгартабак" и се посочва, че продукти на компанията са контрабандно прекарвани през Турция към Близкия изток.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK