Бойко Рашков заподозря прокуратурата, че праща разпечатки от подслушвания на избрана медия

Бойко Рашков заподозря прокуратурата, че праща разпечатки от подслушвания на избрана медия

© Анелия НиколоваПредседателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви пред Нова телевизия, че има медии, които получават разпечатки с подслушвания, с които дори бюрото не може да се сдобие. Той показа в ефир материал на агенция "ПИК", като по думите му "това е излязло от прокуратурата". Той припомни и едно от подхвърлянията срещу него при изслушването му в парламента миналата седмица, когато депутат заяви, че едва ли ще бъде преизбран на поста.


"Имаме един и същи политически кадровик и той се намира в парламента", каза той на водещия Виктор Николаев като припомни изказването на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста след напускането на предаването от другата водеща Анна Цолова.


Материалът, който показа Рашков е със заглавие "БОМБА В ПИК! Корнелия Нинова в скандални разговори с олигарха Красимир Георгиев - лидерката на БСП прикривала аферата "Фронтиер" на Р.Овч. чрез натиск на разследващи (ШОКИРАЩИ ФАКСИМИЛЕТА)". В него има публикувани разпечатки от няколко разговора на бизнесмена Красимир Георгиев. От агенцията подчертават, че материалите са им изпратени от анонимен източник.
"Когато някой е подслушван, след това всичко се сваля на хартия. Дори до тези хартиени носители нямаме достъп. Но тези веществени доказателства се изпращани някъде", заяви Рашков, показвайки разпечатания материал на "ПИК".


Миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 г. от нея е искано, а тя е отказала, да се продаде "Булгартабак" за 100 милиона. Тя добави, че се е опълчила срещу Делян Пеевски, след което "той я размазал" чрез завеждане на дело, последвал 2 години процес и "морално омерзение в обществото, че е корумпирана".


Рашков добави, че точно по този случай, за който е писала агенцията, е свързан с неправомерното подслушване на двама магистрати, за които той спомена миналата седмица при изслушването му в парламента. Тогава той каза още, че на бюрото се пречи да работи нормално, тъй като със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров не им се предоставят материалите по няколко случая, при които са използвани СРС.


Председателят на бюрото за контрол на СРС каза още, че тази година ДАНС е отказала три пъти да даде информация за извършени подслушвания. Той уточни, че "един от тези случаи е изключително сериозен и може да стане много неприятно".


"Става въпрос за престъпление, което беше екзотично дори по тоталитарно време. Сега с новата Конституция и новото устройство на страната деянието, в което се подозира този човек, почти няма място в Наказателния кодекс. Говоря за противодържавно престъпление", допълни Рашков.


Същият човек е подал молба да разбере дали е бил подслушван и дали това е било неправомерно. Рашков уточни, че ще препрати молбата му към главния прокурор, за да му отговори той, тъй като имал необходимата информация.


Той припомни случая с думите на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който след напускането на Анна Цолова като водеща на сутршния блок в Нова телевизия заяви при едно свое гостуване, че нейният колега Виктор Николаев трябва да внимава какво говори, защото столът до него е празен.


"Г-н Николаев, знаете ли какво е общото между председателя на бюрото за контрол на специални разузнавателни средства и водещ на вашето предаване. Общото е това, че имат един и същ политически кадровик – той се намира в парламента. При вас идват и казват "Столът до вас е празен", а на мен ми казват "Имате мандат още една година", добави Рашков, а отговор от Николаев не последва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK