Промените в Наказателния кодекс дават "абсурдна дефиниция на "радикален ислям", обяви мюфтийството

Промените в Наказателния кодекс дават "абсурдна дефиниция на "радикален ислям", обяви мюфтийството

© Надежда Чипева, КапиталВисшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманското изповедание в България внесе подписка срещу предложените от "Патриотите" изменения в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене в парламента миналата седмица. Те ограничават религиозните свободи и дискриминират изповядващите исляма, съобщи пресцентърът на Главното мюфтийство.


Подписката, в която са се включили над 46 хиляди души, е внесена днес при президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова.


"До внасяне на подписката се стигна, след като на 6 декември Народното събрание гласува на първо четене предложението за промяна в Наказателния кодекс, което дава абсурдна дефиниция на израза "радикален ислям" и инкриминира деянията, породени от него", се казва в съобщението на мюфтийството.
Там се допълва, че подписката е инициирана от Висшия мюсюлмански съвет и е събирана в периода, когато се обсъждаха "Законът за бурките", промените в Закона за вероизповеданията и Наказателният кодекс. Според позицията на централния колективен орган на Мюсюлманското изповедание тези предложения за промени съдържат дискриминационни елементи и ограничават религиозните свободи, както и съдържат некомпетентни и преднамерени твърдения.


"От граматическа и богословска гледна точка понятието "радикален ислям" е изцяло неправилно. Идеология и религия са две различни неща", се казва в позицията.


С подписката се отправя призив "към властимащите да подходят мъдро и разумно и да отхвърлят направените предложения от страна на псевдопатриотите". Отправя се и предупреждението, че при евентуалното приемане на предлаганите промени в Наказателния кодекс "мюсюлманите ще потърсят настоятелно своите права".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK