Тихомълком управляващите зачеркнаха административната реформа в МВР

На въпроса защо единствената промяна обявена като реформа и приета от втория кабинет на Борисов отпада, и то тихомълком, Цветанов отговори: " Какво да се прави".

© Юлия Лазарова

На въпроса защо единствената промяна обявена като реформа и приета от втория кабинет на Борисов отпада, и то тихомълком, Цветанов отговори: " Какво да се прави".Между двете четения на държавния бюджет за 2018 г. за пореден път бе променен Законът за МВР. Това доведе до отпадане на създаването на държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Идеята беше чрез него вътрешното ведомство да се разтовари от неприсъщи му административни дейности - издаване на лични документи, регистрация на превозни средства и други и да съсредоточи усилията си в борбата с престъпността.


Създаването на това предприятие беше предвидено за началото на 2017 година, но веднъж беше отложено за началото на следващата година. С промените от ноември отпада въобще създаването на такъв център.


"След разговор с ръководството на МВР разбрахме, че предприятието не може да заработи нито през 2018 г., нито през 2019 г. И решихме, че няма смисъл да стоят едни текстове, които не могат да се изпълнят", обясни за "Дневник" председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов след въпроса как и защо се е стигнало до промяната в последния момент. Пари за заработване на предприятието бяха предвидени, както за следващата година, така и за три години напред - по 10 млн. лв. Цветанов обясни, че те остават в държавния бюджет и няма да отидат в сметката на МВР.
Иначе и самата промяната в Закона за МВР за отпадане на предприятието бе прокарана между двете му четения. Предложението дойде от БСП и бе обсъдено на изнесено заседание на вътрешната комисия - в Русе, където повечето медии нямат кореспонденти.


Тихомълком управляващите зачеркнаха административната реформа в МВР

© Юлия Лазарова


Промяната


Идеята на реформата беше администрацията на МВР да бъде разтоварена от дейностите и по разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР.


От протокола на заседанието на вътрешната комисия на 16-ти ноември в Русе се вижда, че БСП неясно защо искат да не бъдат приемани само половината от текстовете, които уреждаха дейността на държавното предприятие. Управляващите обаче ги коригират и предлагат да отпадне цялата глава от закона. Предложението е било гласувано единодушно.


На въпроса защо единствената промяна обявена като реформа и приета от втория кабинет на Борисов отпада, и то тихомълком, Цветанов отговори: " Какво да се прави".


Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов заяви, че е изненадан от промяната в последния момент. По думите му МВР е имало известна готовност за въвеждане в действие на предприятието, въпреки че ръководството е щяло да иска два или три месеца отсрочка. Но на въпроса дали са били започнали конкурси за назначаване на служители, обществени поръчки за сграда или въобще да е предприето нещо месец преди срока за заработване на предприятието, отговорът беше отрицателен. Той обясни, че служителите просто щели да бъдат прехвърлени, а сграда не трябвало.


Красимир Янков от БСП заяви, че от партията му са искали да отпадне предприятието, защото то


давало на вътрешното министерство монополно положение.


По думите му МВР не може и не трябва да развива търговска дейност и според него не е редно такова предприятие да работи с данните, с които работят разследващите и охранителна полиция. Според него Брюксел нямало да приеме тази промяна заради нарушаване на конкуренцията.


Той не успя да отговори на въпроса тогава, защото депутатите от БСП във вътрешната комисия са предложили да отпаднат само половината текстове, уреждащи държавното предприятие.


Янков не знаеше, че в проектобюджета са били предвидени по 10 млн.лв. за три години напред и не знаеше какво ще се случи с тях. Той обаче определи като "скандално" да се правят толкова промени между двете четения на закона, през които се промениха и много други закони. Според него заседанието на комисията нарочно е било изнесено в Русе.


Къде са парите?


Финансовото министерство отговори на запитване до "Дневник", че 10-те милиона не са включени в проекта за бюджет за 2018 година, а са били част от програмата за три години напред до 2020 година. Напрактика те никога не са били отпускани, било е хипотетично, че могат да бъдат отделени за това, се разбира още от отговора.


Това обаче явно не е станало известно на политиците, които не дадоха еднозначен отговор, какво ще се случи с парите. Според Цветан Цветанов сумата е останала в държавния бюджет и е била разпределена между други министерства, но не и в МВР.


Според зам.-министъра Красимир Ципов те са останали в МВР.


Вътрешният министър Валентин Радев, заяви, че от тези 10 млн. лв., предвидени за предприятието 8 са били на ведомството и си остават в него. Той не успя да отговори на въпроса за какво ще отидат те. Министърът отрече с тези пари да са раздадени коледните бонуси, за които стано известно в сряда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK