Подателите на сигнали за корупция останаха без защита

Освен това подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.

© Георги Кожухаров

Освен това подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.Подателите на сигнали за корупция няма да получават защита от съдебно преследване. Това беше гласувано във втория ден от окончателното разглеждане на текстовете на нов закон за борба с корупцията. Предложението на ДПС и Обединени патриоти не беше прието в комисия на второ четене миналата седмица, но в петък мина в пленарната зала.


В проекта на ГЕРБ беше записано, че срещу подателите на сигнали няма да могат да бъдат завеждани граждански дела. Първоначално и те поддържаха тези текстове, но след настояването на ДПС и Обединените патриоти, депутатите променина нагласата си. Освен това подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.


Вчера парламентът гласува, че депутатите ще избират председателят и по негово предложение останалите четирима членове на новото антикорупционно звено. Гласуването на проекта продължава и следващата седмица
Президентът Румен Радев обяви днес, че ще наложи вето на закона, защото "законът няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване".


Следващата седмица остават текстовете, които регламентират възможността новата комисия да подслушва
Със закона на новия орган, който трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, напрактика се дават правомощия да иска подслушване. Според вносителите гаранция било, че това ще минава през съд.


Достатъчно основание за прилагане на СРС е корупционният сигнал да не е анонимен.Тогава комисията ще може да поиска от съда прилагане на специални разузнавателни средства срещу субекта на сигнала. Ще може да се подслушва и по съмнение за конфликт на интереси, където процедурите са по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Какво друго беше прието


Членовете на антикорупционния орган ще пътуват безплатно в градския транспорт, а трудът им ще се зачита за първа категория. Стажът на членовете на Комисията и на директорите и инспекторите в дирекциите, както и на лицата в администрацията, заемащи длъжност, за която се изисква висше юридическо образование и юридическа правоспособност, ще се зачита за юридически стаж. Стажът на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше икономическо образование, пък ще се зачита за стаж по специалността в обществения сектор.


Контрол върху новата комисия ще се осъществява от парламента. Това ще се случва с изслушване и представяне на доклад в Народното събрание/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK