Цацаров: Рашков не може да контролира подслушванията, ако любопитства какво си говорят обвиняем и свидетели

Цацаров: Рашков не може да контролира подслушванията, ако любопитства какво си говорят обвиняем и свидетели

© ДневникИма нежелание да се въведен единен електронен регистър на СРС"


- това изявление направи главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите днес по повод изнесените вчера от шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков данни за нарушения при подслушването и следенето. Цацаров не каза чие е нежеланието, а подчерта, че само той, главният прокурор, имал желание това да стане. Той бил вече казал в парламента, че такъв регистър е необходим, трябвали законодателни промени.


Бойко Рашков: Още през 2014 г. съм поискал с писмо до ВСС единен регистър на СРС, но съветът, в който най-силно тежи думата на главния прокурор, не реагира


Още през 2014 г. съм пратил писмо във Висшия съдебен съвет, с което настоявах да се изготви единен регистър на СРС, за да се предотвратят нарушения подобни на тези по делото "Цонев- Сантиров-Попов", и за да не бъде възможно да се искат и дават разрешения за прилагане на СРС от различни съдилища в страната едновременно за един и същи човек. Това заяви снощи Рашков пред "Дневник" по повод твърденията на Цацаров за "нежеланието и желанието" да има регистър.
Цацаров: "Движещите сили на това, което се случва, са персоналните амбиции на Рашков"


Така главният прокурор обобщи, без да се спира на конкретните случаи, изнесените в последните дни от председателя на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ Бойко Рашков данни за нарушения, на които прокуратурата не е реагирала.


Въпреки че вчера Цацаров поиска с писмо до две парламентарни комисии институционален дебат, тъй като - по думите му, мястото за обсъждане е в парламента, днес той коментира над 20 минути по време на брифинг на ГДБОП и Спецпрокуратурата интервютата на Бойко Рашков.


Цацаров заподозря, че "политическа позиция зад гърба на Рашков активира неговото говорене"


"Моето предложение е да бъде поканено цялото бюро. Рашков е председател на бюрото, но не е бюрото. На второ място, начинът, по който може да се отговори на тези неистини - продиктувани от лични амбиции или политическа позиция зад гърба на Рашков, която активира точно това говорене в точно този момент, отговор трябва да се получи в парламента", заяви Цацаров. И допълни, че "в парламента трябва да се говори с документи, а това не било силната страна на Рашков". Той повтори, че заседанието трябва да бъде открито за медиите. И подчерта, че два пъти поискал от Рашков да му изпрати методиката по която работи Бюрото, но той не я изпратил.


В последното си интервю пред Би Ти Ви в четвъртък Рашков изнесе данни за нарушенията в прилагането на СРС по делото Цонев - Сантиров - Попов, за което разрешенията бяха дадени от съдилищата в Пловдив и Бургас, а съдът се произнесе, че това са нарушения. След което наблюдаващият разследването зам.-градски прокурор Роман Василев напусна прокуратурата.
По този повод днес Цацаров коментира в защита на Роман Василев, че "не е добре да бъде наричан някой позор за прокуратурата". Вчера Рашков, коментирайки нарушенията, извършени под ръководството на Роман Василев, заяви, че "бившият зам.-градски прокурор на София е позор за съдебната власт". Рашков не каза "някой". а го назова по длъжност.


Бюрото нямало методика за проверките


- заяви още Цацаров. През през 2015 г. Рашков го уведомил, че бюрото имало методика за извършване на проверките. Той я поискал два пъти с писма, но не я получил. Затова твърди, че методика няма.


Главният прокурор издал преди време указание, че на членовете на бюрото се оказва пълно съдействие, включително с достъп до документи и помещения. Въпросът е правен, но и логичен, добави Цацаров -


"трябва ли им на членовете на бюрото достъп до СРС-тата?"


По този въпрос, който сам зададе, главният прокурор направи пространно изложение, от което се разбра, че Бюрото за контрол на СРС и самият Рашков не трябва да имат достъп до СРС, а ако искат да получат, е необходимо разрешението на наблюдаващия прокурор, но че могат да работят и без достъп..


"Достъп до СРС имат съответните служители на МВР, прокуратурата и следствието или разследващите. Достъп на други се разрешава от наблюдаващия прокурор.", каза Цацаров.


Той обясни какви са според него правомощията на Националното бюро за контрол на СРС:


"Бюрото контролира процедурите, дали искането е подадено и дали разрешението е дадено от компетентен орган, дали е дадено за тези състави от НК, за които е позволено, дали е спазен срокът, дали е законосъобразно удължен, дали след като изтече 6-месечният срок за един орган не се е стигнало до спекулата да се иска от друг орган."


След като изреди правомощията на НБКСРС, Цацаров риторично попита: "Трябва ли му тогава на Бюрото достъп до СРС-тата? Има съответна забрана и тя е в НПК. Не можеш да контролираш процедурите, ако си воден и от любопитството за какво са си говорили обвиняемият и свидетелят. Това не е работа на бюрото."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  Предозиране. Ако Рашков нещо е престъпил да му организира производство. Тези приказки са или за женския или за банкя !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ей, кит, речи нещо по обвиненията. Прави ли са, криви ли? Не да ми обясняваш какви му били мотивите на Рашков. Щото дори и да са користни, това не променя факта, че прокуратурата ти върши престъпления и услужва на два други кита.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2188 Весело

  Индиански войни – "Любопитното бюро" срещу "Срам за прокуратурата"

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  ето какво пише в члена за бюрото, който
  цацаров не цитира в цялост:
  Чл. 34б. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 09.08.2013 г.) (1) Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, наричано по-нататък "Националното бюро", е независим държавен орган, който осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получена чрез специални разузнавателни средства, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства.

  нещо на цацаров му е слаб юридическия янгел.
  смешник.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Рашков е тъмно червен. Вчера се издъни за протоколите от СРС в ПИК. Които са от 2007г. От разследване на Вальо Топлото, покрай което лъснаха Нинова, Шарланджиева, Р.Овч, Краси Фронтиера. Една малка завладяна държава.

  Дневник???

  Идеята на Цацаров за публично изслушване в двете комисии на Рашков и ИНСТИТУЦИОНАЛНО засегнатите от него шефове на ДАНС и ДАТО е добра. Лично обаче настоявам за право на отговор в същата телевизия. Без водещ!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":

  Затова ли замаза цистерните на СИК ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  що не го попитахте откъде Недое*алко има директни линкове към съдържание в сайта на парламента? кой му го изпрати вчера и защо?

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  " Ако Рашков нещо е престъпил да му организира производство."
  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Рашков престъпи морала щото е държавен служител, облечен с власт. А раздаде политически оценки за други държавни служители - ДАТО и ДАНС. Постъпи точно като Панов със съдийската тога на протест. И двамата да си направят партии и да се явят на избори ако искат да правят политика. Или да се кандидатират за президент.

 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  я земи се скрий.
  цацаров дава оценките.
  той налага мнение.
  като си на заплата при чайка и
  на директен телефон към пеевски е така.
  продал си е душата за какво. за нема и десет сребърника.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Цацаров и герберунгелите все с политически атаки и саботажи обясняват собствената си некадърност,

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihail_p":

  "...осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване..." - проблемът е, че това наблюдение вероятно се изражда в един нездрав интерес към актуални оперативни дела. А когато един член на Бюрото, като господинът с отнет достъп, си вре гагата в актуални оперативни разработки, прикривайки се зад правомощието си, че наблюдава процедурите по разрешаване - практически няма как да се докаже, че той извършва престъпление.

 12. 12 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 414 Гневно

  На Цацаров има ли някой в тази държава да не му пречи .Всички неудобни на главния прокурор да бъдат отстранени.Да си върне Петьо ЕВРОТО и да си го постави на мястото на Рашков.По бързо да поема пътя за Филибето че ни омръзна.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Изпращам линк към Закона за специалните разузнавателни средства. Въпросите относно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства се уреждат от членове 34б - 34ж. Който не намира за абсурдно Бойко Рашков да му пази правата от Сотир Цацаров нека има търпение да ги изчете за да се убеди, че цялото това бюро си е едно преливане от пусто в празно.

  https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134163459

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Според Цацаров, Рашков бил свързан с политици. Тогава с кого е свързан той самия. Май с мафията.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Весело

  "Ти си го избра" завижда на Б. Рашков, че бил политически оцветен :)
  Цацаров се върти около заповедта си. Нека да я прочете на глас пред журналисти и пак да коментира колко много помага на бюрото.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 331 Весело

  „Бюрото контролира процедурите, дали искането е подадено и дали разрешението е дадено от компетентен орган, дали е дадено за тези състави от НК, за които е позволено, дали е спазен срокът, дали е законосъобразно удължен, дали след като изтече 6-месечният срок за един орган не се е стигнало до спекулата да се иска от друг орган”- Цацаров.

  Как Бюрото ще контролира дали един и същи човек е подслушван незаконно извън срока по закон, ако Бюрото не прегледа и не сравни исканията за подслушване на този човек; ако Бюрото не прегледа материали от подслушванията на други хора, които се подслушват, заради определен човек. Как Бюрото ще контролира законност, ако не сравни исканията за подслушване със събраните материали - примерно иска се подслушване за тежко престъпление, а се събира материал за лични компромати или бизнес информация. По логиката на Цацаров, Бюрото не трябва да контролира и проверява дейността на МВР по подслушване, а да им вярва щом кажат, че всичко е законно.

  Примерно, искат да подслушват журналисти по подозрение в тероризъм, скалъпват се данни - опертивни (някой чул, че някой казал), съдът разрешава и после никой няма достъп какво се събира и има ли връзка с исканията, освен МВР и прокуратурата. Няма външен контрол и проверка.

 17. 17 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#11] от "hammurabi":
  „проблемът е, че това наблюдение вероятно се изражда в един нездрав интерес към актуални оперативни дела. А когато един член на Бюрото, като господинът с отнет достъп, си вре гагата в актуални оперативни разработки, прикривайки се зад правомощието си, че наблюдава процедурите по разрешаване - практически няма как да се докаже, че той извършва престъпление”

  Проблемът е, че МВР и прокуратурата си вършат каквото искат, без контрол, защото трябва сами да се контролират. И понякога използват СРСта за натиск, компромати, слухтене за бизнес и подобни срещу политически опоненти, срещу критичните журналисти и неудобни бизнесмени. В нормалните държави, външният контрол включва задължително парламентарни комисии - постоянни и временни, които проверяват и имат достъп до всичко. Тук Цацаров засекретява всички конкретни въпроси, не само от граждани, но и от парламентарни комисии. Предлог - оперативна и следствена тайна, ще навреди на разследването. Но този предлог се ползва, за да се скрие незаконно използване на СРС - извън срока, без основание и причина, без данни за престъпление, срещу неудобни на властта, за политически и икономически поръчки.

  Не е вярно, че не може да се докаже престъпление. Винаги може да се докаже, но зависи от умения и воля на разследващите, когато има престъпление, разбира се. Когато прокуратура повдига обвинения срещу Прокопиев, че с публични изявления за продажба на дялове от държавата, бил извършил престъпление, е ясно че няма как да се докаже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK