Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, за шефовете няма

Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, за шефовете няма

© Юлия Лазарова, ДнвеникСлед като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55 млн. лв. повече за служителите в МВР, ведомството вече е готово с промяна в наредбата за заплатите с актуализирано основно възнаграждение на различните длъжности в системата. От нея се вижда, че полицаите с най-ниски заплати и тези, които работят на терен, ще получават от следващата година по-високи заплати. За полицейските шефове увеличение не е предвидено.


Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg за срок от 14 дни. Краткият срок за консултации вносителите аргументират с това, че законът за бюджета, както и подзаконовите нормативни актове, трябва да се прилагат от 1 януари 2018 г.,


През следващата година с непроменени заплати ще бъдат главният секретар на МВР и заместникът му, както и всички полицаи в главните дирекции на МВР и всички директори и началници, независимо от структурата, в която работят. Без увеличение са и разследващите полицаи, с изключение на тези от районните управления в София и разследващите полицаи към отделите в СДВР.
При някои длъжности увеличението е минимално или 10 лв. - като за разузнавачите трета степен в столичната полиция например.


Най-сериозно ще бъдат повишени заплатите на държавните служители със средно образование, т.е. тези, които работят на терен. При тях увеличението е около 15%. Това са началник на противопожарен участък, младши експерт, разузнавач, полицейски инспектор, инструктор, а също старши полицаи, пожарникари.


С около 40 лв. ще е увеличението на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и главните асистенти в Академията на МВР.


Проектонаредбата предвижда увеличение на възнагражденията и за назначените на трудов договор в системата. Там заплатата е определена в границите на начална и максимална. С различно увеличение на максимално възможната заплата и без промяна на началната са парламентарният секретар, съветникът на министъра, както и началниците на клиники, лекари, фармацевти, счетоводители, юристконсулти, преводачи, психолози и др.


Сред тях са и


инструкторите по диетично хранене в МВР, диригентите, акушерките, фотографите,


работещи на трудов договор в системата на силовото ведомство.


С увеличение и на началната и на максималната заплата са управителите на спорните дейности, общежития, учебни бази, столови, хижи, технически изпълнители, домакини, деловодители, магазинери, сервитьори, касиери, продавачи на бюфет или на книги, бояджии, бръснари, фризьори, дърводелци, заварчици, готвачи, сладкари, сарачи, шивачи и др.


Синдикатите в МВР обаче показаха, че


няма да спрат с протестите,


а обещаните увеличения определиха като гавра.


Вчера стана известно, че следващият им протест ще е в първия ден от масовите пътувания в чужбина за Коледа - 22 декември. Тогава се очаква полицаите да протестират на граничните пунктове с Гърция, Македония и Румъния. Денят е професионалният празник на граничните полицаи. Работата на пунктовете няма да спира, тъй като служителите на МВР нямат право да протестират, докато са на работа, обясниха от синдикатите. Почиващите в тези дни обаче ще застанат пред самите ГКПП-та и това може да предизвика голямо забавяне на трафика.


Още през лятото те обещаха, че протести ще има на всеки празник в МВР, докато ръководството не удовлетвори трите им искания - увеличение на заплатите с най-малко 15%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на вътрешното министерство.


Те предупредиха, че протестите ще продължат и по време на европредседателството на страната, което започва от началото на следващата година. Повече четете тук.


Така се стигна и до въпросното увеличение на бюджета на МВР с 55 млн. лв. за заплати, те обаче бяха определени от синдикатите с думата "гавра". Тогава министърът на вътрешните работи обясни, че няма пари за увеличение с 15% на всички заплати и


обеща увеличение между 1% и 15% според заслугите.


Той твърдо заяви и че най-ранният момент за повишението е началото на 2018 г., а не с обратн а дата от началото на 2017 г., каквото е желанието на синдикатите. Повече вижте тук.


Преди дни стана известно, че полицаите ще получат коледни бонуси, които не са раздавани от 10 години - според вътрешния министър Валентин Радев, или от времето на управление на премиера Иван Костов - според източници на "Дневник" в системата. Някои от полицаите приеха новината за бонусите като опит да бъдат потушени протестите по време на европредседателството. Запитан вчера за настроенията сред полицаите за бонусите, главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че не ги приема като търговска сделка. "Има средства, които могат да се разпределят и са разпределени, според нас, по най-добрия начин към служителите, които ежедневно изпълняват полицейска дейност", коментира той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK