Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, за шефовете няма

Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, за шефовете няма

© Юлия Лазарова, ДнвеникСлед като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55 млн. лв. повече за служителите в МВР, ведомството вече е готово с промяна в наредбата за заплатите с актуализирано основно възнаграждение на различните длъжности в системата. От нея се вижда, че полицаите с най-ниски заплати и тези, които работят на терен, ще получават от следващата година по-високи заплати. За полицейските шефове увеличение не е предвидено.


Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg за срок от 14 дни. Краткият срок за консултации вносителите аргументират с това, че законът за бюджета, както и подзаконовите нормативни актове, трябва да се прилагат от 1 януари 2018 г.,


През следващата година с непроменени заплати ще бъдат главният секретар на МВР и заместникът му, както и всички полицаи в главните дирекции на МВР и всички директори и началници, независимо от структурата, в която работят. Без увеличение са и разследващите полицаи, с изключение на тези от районните управления в София и разследващите полицаи към отделите в СДВР.
При някои длъжности увеличението е минимално или 10 лв. - като за разузнавачите трета степен в столичната полиция например.


Най-сериозно ще бъдат повишени заплатите на държавните служители със средно образование, т.е. тези, които работят на терен. При тях увеличението е около 15%. Това са началник на противопожарен участък, младши експерт, разузнавач, полицейски инспектор, инструктор, а също старши полицаи, пожарникари.


С около 40 лв. ще е увеличението на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и главните асистенти в Академията на МВР.


Проектонаредбата предвижда увеличение на възнагражденията и за назначените на трудов договор в системата. Там заплатата е определена в границите на начална и максимална. С различно увеличение на максимално възможната заплата и без промяна на началната са парламентарният секретар, съветникът на министъра, както и началниците на клиники, лекари, фармацевти, счетоводители, юристконсулти, преводачи, психолози и др.


Сред тях са и


инструкторите по диетично хранене в МВР, диригентите, акушерките, фотографите,


работещи на трудов договор в системата на силовото ведомство.


С увеличение и на началната и на максималната заплата са управителите на спорните дейности, общежития, учебни бази, столови, хижи, технически изпълнители, домакини, деловодители, магазинери, сервитьори, касиери, продавачи на бюфет или на книги, бояджии, бръснари, фризьори, дърводелци, заварчици, готвачи, сладкари, сарачи, шивачи и др.


Синдикатите в МВР обаче показаха, че


няма да спрат с протестите,


а обещаните увеличения определиха като гавра.


Вчера стана известно, че следващият им протест ще е в първия ден от масовите пътувания в чужбина за Коледа - 22 декември. Тогава се очаква полицаите да протестират на граничните пунктове с Гърция, Македония и Румъния. Денят е професионалният празник на граничните полицаи. Работата на пунктовете няма да спира, тъй като служителите на МВР нямат право да протестират, докато са на работа, обясниха от синдикатите. Почиващите в тези дни обаче ще застанат пред самите ГКПП-та и това може да предизвика голямо забавяне на трафика.


Още през лятото те обещаха, че протести ще има на всеки празник в МВР, докато ръководството не удовлетвори трите им искания - увеличение на заплатите с най-малко 15%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на вътрешното министерство.


Те предупредиха, че протестите ще продължат и по време на европредседателството на страната, което започва от началото на следващата година. Повече четете тук.


Така се стигна и до въпросното увеличение на бюджета на МВР с 55 млн. лв. за заплати, те обаче бяха определени от синдикатите с думата "гавра". Тогава министърът на вътрешните работи обясни, че няма пари за увеличение с 15% на всички заплати и


обеща увеличение между 1% и 15% според заслугите.


Той твърдо заяви и че най-ранният момент за повишението е началото на 2018 г., а не с обратн а дата от началото на 2017 г., каквото е желанието на синдикатите. Повече вижте тук.


Преди дни стана известно, че полицаите ще получат коледни бонуси, които не са раздавани от 10 години - според вътрешния министър Валентин Радев, или от времето на управление на премиера Иван Костов - според източници на "Дневник" в системата. Някои от полицаите приеха новината за бонусите като опит да бъдат потушени протестите по време на европредседателството. Запитан вчера за настроенията сред полицаите за бонусите, главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че не ги приема като търговска сделка. "Има средства, които могат да се разпределят и са разпределени, според нас, по най-добрия начин към служителите, които ежедневно изпълняват полицейска дейност", коментира той.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Идва стачно време.... Може би трябва по-масово, от повече сфери, та да им светне на управляващите, че заплатите ни са много малки. Съседите покрай нас го показват.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Щели да продължат да протестират?!
  Е, и на какво отгоре, след като си гледат работата колкото да не заспят?
  Хем "нашата олиция не ни пази", хем пари искат!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  инструкторите по диетично хранене в МВР, диригентите, акушерките, фотографите,"
  сериозно ли има на щат в МВР такива

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Щом са на държавната хранилка заплатите им са много. Да заповядат в истинската икономика, да видят как се изкарват пари.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "С около 40 лв. ще е увеличението на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и главните асистенти в Академията на МВР.."!?


  Подигравате ли се?! 20€ увеличение?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Чудя се, защо стачкуват тези момчета?! Ми даже и диетолози и акушерки си имат, лични! А Доктора по психология, цел ферман е изписал, сал да са в кондиция! А те, вторачени в кокалчетата, дет ги глозват правоимащите! Ми не е здравословно!

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И в момента софийските разследващи полицаи получават с около 300 лв повече от колегите си в провинцията.И то при положение,че са специализирани само в една област,а колегите им по районните управления в провинцията разследват всички възможни престъпления включително убийства,изнасилвания,катастрофи с жертви ,наркоразпространение и така нататък.Но бившият софийски кмет отново увеличава заплатите само на софиянци.Спазва завета на бай Тошо-храни София,а на провинцията давай огризките.

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Бойко иска стабилност но явно не познава българската народопсихология...по време на европредседателството всички ще си покажат магариите...едни ще свалят правителството, други ще искат увеличение на заплатите и той като пожарникар ще търчи от огън на огън да ги гаси...

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":"Подигравате ли се?! 20€ увеличение?!"

  Чи малко лий бе, брат'чед, цели 20€ , кат на пенсионерите! Халал да им са, малко, но от сърце!


 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Закрийте МВР и ще свършат проблемите. И без това всеки който има петдесетина лева и два грама акъл наема частна фирма да му пази имотите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#9] от "BGman1":"Бойко иска стабилност но явно не познава българската народопсихология...по време на европредседателството всички ще си покажат магариите...едни ще свалят правителството, други ще искат увеличение на заплатите и той като пожарникар ще търчи от огън на огън да ги гаси..."

  Туй си му е по "специалността", Главен Психолог и Пожарникар на Републиката!
  Ей виж, цял "доктУрат" е написал! Няма да събира прах в "академичните архиви" на Симеоново!


 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  Борисов ще е готов плаща за да избегне България европредседателството...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#9] от "BGman1":

  хм а защо не реформира системата,имаше време ресурс...а той дрънка безсмислици...министъра който беше предложил истинска реформа си го изгони без никакво обяснение...защо така ???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "...С увеличение и на началната и на максималната заплата са управителите на спорните дейности, общежития, учебни бази, столови, хижи, технически изпълнители, домакини, деловодители, магазинери, сервитьори, касиери, продавачи на бюфет или на книги, бояджии, бръснари, фризьори, дърводелци, заварчици, готвачи, сладкари, сарачи, шивачи и др...."

  ба, тва неква шега ли е... колко такива има в МВР?

 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Лошо няма, да им се коригират заплатите, но продължаваме да чуваме нищо за отчетност и носене на отговорност. Особено за тези, които трябва да разследват престъпление, да събират доказателства, а не като сега, всяко трето дело да е със саботирано производство.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Снимката кърти. Все едно гледаш мутри в полицейски униформи. Особено този най в ляво. Като , че ли е брат близнак на един от братята Галеви, дето изчезнаха преди да ги арестуват и до сега няма ни вест ни кост от тях. Да припомня , че те бяха бивши полицаи. В мутренската държава полицаи и мутри са в симбиоза. Взаимно се допълват и си помагат.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Лошо няма, да им се коригират заплатите, но продължаваме да чуваме нищо за отчетност и носене на отговорност. Особено за тези, които трябва да разследват престъпление, да събират доказателства, а не като сега, всяко трето дело да е със саботирано производство.
  —цитат от коментар 16 на deymus


  Миналата година има 98 процента осъдителни присъди.Т.е на всеки сто дела двама престъпника от сто са оправдани.И са осъдени 35 хиляди престъпника за 2016г-това са официални данни ,които няма как да се манипулират,защото изходът от всяко съдебно дело е публично достояние.Интересно откъде черпиш сведения,че всяко трето дело било саботирано?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#15] от "extraCACA":

  Сигурно и сарачите са със статут на държавен служител!

 20. 20 Профил на Теслата
  Теслата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Най-сериозно ще бъдат повишени заплатите на държавните служители със средно образование, т.е. тези, които работят на терен. При тях увеличението е около 15%. Това са началник на противопожарен участък, младши експерт, разузнавач, полицейски инспектор, инструктор, а също старши полицаи, пожарникари.""
  Лъжете , много лъжете.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  До коментар [#18] от "mushashi":

  Това по вътрешноведомствената "стъкмистика" на МВР ли е?

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":Това по вътрешноведомствената "стъкмистика" на МВР ли е?
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  От отчета на прокуратурата за 2016г.Аз вярвам само на официални данни.Много интересно как ще се направи"стъкмистика" за броя на осъдителните присъди и осъдените престъпници,като тези присъди се издават от съда?И по всяко дело може да се види каква е присъдата.

 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#18] от "mushashi":

  От извора!
  Но ми харесва, как се доверяваш на официалните данни, все едно да вярвам на Боко, когато говори, че икономиката расте с бързи крачки.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":От извора!Но ми харесва, как се доверяваш на официалните данни, все едно да вярвам на Боко, когато говори, че икономиката расте с бързи крачки.
  —цитат от коментар 23 на deymus


  А на какво да се доверявам?Всяка присъда е публично достояние и просто няма как тези данни да са манипулирани.Ако бяха манипулирани най-малкото от съдът или НПО-а,каквито в България не липсват,щяха да ги оспорят.Ама никой не ги оспорва.
  Що се отнася до Боко-когато представи достатъчно убедителни доказателства му вярвам.Но в 99 процента от случаите той не представя такива.

 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Колкото толкова,догодина пак!Една препоръка към дизайнерите на полицейски униформи;премахнете страничните джобове на панталоните,че когато и да ги дадът по ТВ все ръцете им вътре,а така се създава усещане за безделие и незаинтересованост.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  [quote#18:"mushashi"][/quote]

  що тъй лъжеш бе чиче... да знаеш че тва му е най-лошото на официалните данни - все некоя гад шсеизлъже да ги погледне :)

  в твоя отчет разкриваемостта е под 50%, присъдите под 30% и тва като имаме предвид как се регистрират престъпленията... демек, ако искаме нещо що-годе близо до действителността дърпаме всичко с 10% надолу :)

 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кмете къде си? Май си се успал, как не ги е срам да пишат мнение преди теб???
  —цитат от коментар 2 на padrino
  Явно е на отчет днес за свършеното (написаното) през седмицата и за получаване на новите опорни точки във връзка с предвидения вот за Януари на недоверие :)
  И като гледам поста на "магарето" над теб, оставил си е заместник :)

 28. 28 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Увеличение за кое???за раздутият щат ?по полюцай сме в 3 на света !!!!какво толкова престъпления и съгрешения правят хорта да има толкова практикуващи полюцай?????или охраняват баш престъпниците в събранието???

  Долу рушистите и фашистите
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  Увеличение за кое???за раздутият щат ?по полюцай сме в 3 на света !!!!
  —цитат от коментар 28 на marks_nazi


  разходи - двойно над средното за ЕС/ Евростат... първи сме!!!! най-добрите!!!!

 30. 30 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Неутрално

  твърде много полицаи,ниска ефективност,от там трябва се тръгне

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Заплати ттрябва да се увеличават само срещу резултати. Това се отнася за всички. И за полицаи, и за учители, и за държавни служители.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Полицаите не са със най малките заплати, не го внушавайте !
  А че са малко за спецификата на работата е друг въпрос !!!

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#26] от "extraCACA":

  Кое лъжа? Аз статистиката на МВР изобщо не я броя, защото знам, че може да се стъкми.Давам официални данни за броя на осъдителните присъди.Която статистика е невъзможно да се манипулира. Щото всяка присъда е публично достояние.И за 2016г има 98 процента осъдителни присъди и близо 35 хиляди осъдени.Това са фактите, които нито една институция, партия или НПО не оспорват.

 34. 34 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "увеличение и на началната и на максималната заплата са управителите на спорните дейности, общежития, учебни бази, столови, хижи, технически изпълнители, домакини, деловодители, магазинери, сервитьори, касиери, продавачи на бюфет или на книги, бояджии, бръснари, фризьори, дърводелци, заварчици, готвачи, сладкари, сарачи, шивачи и др."
  Бах ти. Все мислех че тая "система " е още в социализма а тя се оказа в Средновековието , не че има много големи различия между тях.

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#33] от "mushashi":

  34 445 осъдени лица
  49 460 разкрити престъпления
  103 773 регистрирани престъпления

  което ще рече, 70% ненаказани престъпници... тва от регистрираните... а от осъдените - 64% кокошкари... това е ефективността на системата ви, по официални данни на прокуратурата ви, толкова... и хубави и лоши тука нема, ясно... жалка история, даже не сте и смешни вече...ма той тва не бил броял, ма то и меревето таковата, ма непеотата понеже защото нищо... сметката е за четвъртокласник бе

 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":
  На кои нас ? Не работя нито в съдебната система, нито в държавната власт.Просто представям фактите каквито са.Щом близо половин процент от населението осъдени само за една година ти се струват малко ,виж каква е статистиката за другите държави.И дали има 98 процента осъдени подсъдими в някоя държава от ЕС.И като гледам от твоята статистика разкритите престъпления са близо 50 процента.Дай статистика как е в другите държави и каква е разкриваемостта им.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  А че голяма част от осъдените са кокошкари е истина.А ти какво предлагаш-като някой такъв кокошкар го хванат да кара пиян да го пуснат ли? И като утрепе после някое дете, ти пръв ще ревеш, че не са го осъдили.Или пък ако такъв кокошкар преджоби детето ти пред училище-награда ли да му дадат? Щом са осъдени, те са си го заслужили.

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  До коментар [#37] от "mushashi":

  ми предлагам ти да не тролиш с тъпи манипулации, примерно... себеуважение се нарича това, не е нещо лошо :)

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  Щом близо половин процент от населението осъдени само за една година ти се струват малко ,виж каква е статистиката за другите държави.И дали има 98 процента осъдени подсъдими в някоя държава от ЕС.
  —цитат от коментар 36 на mushashi


  човече... статистиката отчита "Правосъдие и вътрешен ред" :) - двойни спрямо белите държави разходи... но пък народя си искал ецата в майонезата... пак повтарям, не е смешно вече

 40. 40 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тези 'дето работят "на терен", с основното образование, тези са най-големия проблем, от гледна точка на вършене на работа, отношение към гражданите, закона и престръпниците. Да не говорим, че голяма част от тях са престъпници. Ама нищо, като им вдигнат заплатите с 15% ще се оправим, хахаха.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#38] от "extraCACA":

  Давам ти официална статистика на НСИ. Ти ми отговаряш в стил"Една жена каза".И наричаш моето тролене.Като искаш опровергай статистиката или дай данни за другите държави щом смяташ, че в България е толкова зле с престъпността. Били осъдени кокошкари.Кокошкари са за теб, ама за хората, пострадали от прястъпленията им не са кокошкари.

 42. 42 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тези 'дето работят "на терен", с основното образование, тези са най-големия проблем, от гледна точка на вършене на работа, отношение към гражданите, закона и престръпниците. Да не говорим, че голяма част от тях са престъпници. Ама нищо, като им вдигнат заплатите с 15% ще се оправим, хахаха.
  —цитат от коментар 40 на mtsvetanov


  Е, няма как да се оправим! Независимо дали се изисква средно или висше образование за заеманата длъжност подборът е с толкова занижени критерии вече, че е без значение.
  Огромната част от това дето влиза в МВРфне става за тая работа.

 43. 43 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Един такъв "на терен" от Охранителна полиция ме спря днес на пътя до Пампорово. Да ми проверил документите. Та ми е интересно той кого/какво точно е назначен да охранява и ако толкова няма работа по основната му дейност (охраната) дали не е добре да се съкрати щатът му?
  По-нататък по пътя бях свидетел на двама истински катаджии, които щастливо се излежаваха на капака на колата си на 20 метра от задръстващото се кръстовище по околовръстния на Пловдив-Асеновград на разклона за магистрала "Тракия". Чакаха явно някой изнервен от създаващото се задръстване да направи нещо тъпо - вместо да отидат и да създадат ред в движението. Ама те не са назначавани за да създават ред както всички тук знаем....

  Та в този ред как да не подкрепя още пари за тази ценна държавна структура МВР....я направо зачислете на всяко домакинство по един търт...опа труженик, на изхранване. И да му плащаме за изхабените зъби също.

 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Достатъчно ги толерират особено тия на бюра няма защо да ривът, не че катаджиите много са се озорили. Не виждам за какво искат да стачкуват.

 45. 45 Профил на Николай Петров
  Николай Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK