Българската църква да не се меси в проблемите на сръбската, призова Църквата на Гърция

Йероним, архиепископ на Атина и цяла Гърция.

© Associated Press

Йероним, архиепископ на Атина и цяла Гърция.Решението на Българската православна църква (БПЦ) да разгледа искането на македонската да я признае и да ѝ стане "църква майка" е намеса в юрисдикцията на сръбската, каза в съобщение Църквата на Гърция, цитирана от "Дойче веле".


Светият архиерейски синод на институцията колегите ѝ в София трябва да премислят още веднъж, защото стъпката им да съдействат на Охридската архиепископия за каноническия ѝ статут и признаването ѝ в православния свят противоречи на църковните правила.


"Светият синод (на Църквата на Гърция) изразява загриженост поради намесата с това решение на Българската православна църква в юрисдикцията на друга православна църква, а именно на сръбската... стъпка, противна на светите канони, които предвиждат водеща роля на Вселенската патриаршия", се казва в съобщението. Според него действията на българската църква може да дадат начало на "неприятни събития" и да не се пристъпва към изпълнение на "решението на сестринската Българска православна църква."
Светият синод в София взе решението на заседание в края на ноември и се ангажира да се застъпва за възстановяване на каноническия статут, без да говори в прав текст за "признаване". За православния свят македонската църква, обявила автокефалност през 1967 г., е в разкол със сръбската и въпросът се счита за вътрешен проблем на сръбската институция. По-рано миналия месец Македонската архиепископия поиска от БПЦ да възстанови евхаристийното общение с нея, а в замяна предложи да я признае като "църква майка".


Македонската телевизия НОВА отбелязва, че в изявлението, публикувано на сайта на институцията, се говори за "разколната църква" на "Македония", като последната дума е в кавички. Гръцки официални институции принципно не я употребяват, говорейки за територията на Република Македония, тъй като Атина не признава конституционното ѝ име.


Църквата на Гърция - автокефална и призната от патриаршията в Константинопол още през 1850 г. - има юрисдикция върху голяма част от територията на страната, но става дума за районите, които са в границите ѝ отпреди балканските войни. Северната част на страната, макар формално да е част от диоцеза на църквата, е под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Гневно
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  ММдаа, както и преди 100 години по македонските въпроси Гърция и Сърбия са от една страна - срещу нас !!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Фанариотите да си свиват устата. Българската екзархия е незаконно и насилствено закрита.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Гръцката църква да не се меси в работата на българската. Гръцката наглост съперничи на комунистическата. Като Присвоявяха българските църкви в Македония, избиваха свещениците и драскаха по иконите българските надписи, гръцката и сръбската църкви къде бяха??? Като присвоиха епархиите в Македония от българската Църква, защо не протестираха???

 6. 6 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 463 Неутрално

  То се очакваше гърци и сърби (както обикновено) да са срещу нас. Важно е да спечелим подкрепата на приятелски насотрените православни църкви като румънската, след това от ключовоо значение ще е и позицията на Руската църква. По принцип византийската Вселенска патриаршия ще е твърдо против, така че може да се използва противопоставянето на Москва и Цариград, за да привлечем руската патриаршия за нашата кауза. При всички положения процесът ще отнеме доста години, важно е да сме търпеливи.

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 7. 7 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 803 Неутрално

  А гръцката защо се меси в нашите работи?

 8. 8 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това църкви да се карат ми изглежда все едно деца да спорят. Тези съсловия нямат нищо общо с вярата на хората.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Щом казват, значи със сигурност трябва да се намесим !

 10. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Становището на Църквата на Гърция е прието за сведение. Да си припомнят отново за вандалския начин по който са я откъснали от лоното на Българската Църква, как са били убивани българските свещеници без никоя от "сестринските" църкви да протестира.
  Колко е било платено, в злато, на вселенската патриаршия за да премине към сръбската църква. Все едни такива срамни въпроси, които ще се наложи да се дискутират отново.. По-добре да не разбъркват тинята защото много ще се размирише.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Начинающа автокефалност...

  Българската православна (ортодоксална) църква е самостоятелно автокефална около хиляда години по-дълго, от 917 г.
  Международно е призната в продължение на столетия и векове.

  The Timetables of History
  by Bernard Grun

  "Македонската телевизия НОВА отбелязва, че в изявлението, публикувано на сайта на институцията, се говори за "разколната църква" на "Македония", като последната дума е в кавички. Гръцки официални институции принципно не я употребяват, говорейки за територията на Република Македония, тъй като Атина не признава конституционното ѝ име.

  Църквата на Гърция - автокефална и призната от патриаршията в Константинопол още през 1850 г. - има юрисдикция върху голяма част от територията на страната, но става дума за районите, които са в границите ѝ отпреди балканските войни. "

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Неутрално
 13. 13 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 560 Гневно

  Зад това становище на гръцката църква стои кой? Руската църква, разбира се, респективно путин. Отмъшение за това, че Македония иска да влезе в НАТО и ЕС.

 14. 14 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 799 Весело

  Тази новина сякаш е с дата 18 дек 1017 г.

 15. 15 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Тази новина сякаш е с дата 18 дек 1017 г.
  —цитат от коментар 14 на ilinko


  Точно и аз това си помислих. Тия институции отдавна са за закриване. Ама много интереси има замесени и в тях

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  UNITED EU UNION

  След великите Християнкски просветители Св. Кирил и Методий,
  Българския княз Борис I на България и при юрисдикцията на не по-малко велик Симеон I Tzar of Bulgarians and Greeks,
  през 917 г. Българската православно писмена църква е обявена за автокефална.

  През 1850 г. Константинопол е под юрисдикция на мохамеданско, османско или турско владичество, иго или присъствие.
  Какъв автокеф... автокефалност??

  The Timetables of History
  by Bernard Grun

  "Църквата на Гърция - автокефална и призната от патриаршията в Константинопол още през 1850 г. - има юрисдикция върху голяма част от територията на страната, но става дума за районите, които са в границите ѝ отпреди балканските войни. ""

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Какво значи БПЦ да се меси в работата на сръбската. Не е ли намеса на Вселенската патриаршия в работите на БПЦ, когато продават на сръбската църква Охридската архиепископия след завладяването на Македония от Сърбия. Историческата истина трябва да се възстанови.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Фанариотите да си свиват устата. Българската екзархия е незаконно и насилствено закрита.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Може би трябва да се поясни , че Българската Екзархия беше обявена за схизматична от гръцката и руската църкви веднага след нейното учредяване със султански ферман през 1870 година, а след Балканската война , когато територията на Македония попадна в пределите на Сърбия и Гърция , там Българската Екзархия беше незаконно закрита, за да се настанят в тези земи сръбската и гръцката църкви. Трябва да се отбележи , че диоцеза на Българската Екзархия беше определен с международно признати граници, това са границите на Екзархийска България. В тези граници влизат цяла съвременна Македония и беломорието на съвременна Северна Гърция.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Българските църква, народ и свещеници как бяха изгонени от Беломорска Тракия ,Егейска Македония и Днешна Македония от Гърция и Сърбия ?? Малко да прочетат ,че Охридската архиепископия е ....и за цяла България !!

 20. 20 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Нали бяхте братя в Христа всичките?
  Нали сте каймака на цивилизацията - православни християни?
  Рожби ехиднини сте вие!
  И сръбската, и гръцката, и българската църкви се държат като духовно осакатени лилипути. Защото ви се даде възможност да се разберете като братя, но стана както обикновено. Всичките ви морални дърдорения са вятър и мъгла.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Гърция и Сърбия винаги са били съюзници. Винаги срещу България.

 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Цитат:
  """... е намеса в юрисдикцията на сръбската, каза в съобщение църквата на Гърция, цитирана от "Дойче веле". ..."""
  - = - = - = -
  Гърците се оказват изключително БЕЗпаметни!
  А когато сръбската църква налапа ""македонската"" която беше ОТ ВЕКОВЕ в нашата църква , тогава защо не се намесиха и не обвиниха сърбите ? ! ? ! ?!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  "Църквата на Гърция - автокефална и призната от патриаршията в Константинопол още през 1850 г. - има юрисдикция върху голяма част от територията на страната, но става дума заЦърквата на Гърция - автокефална и призната от патриаршията в Константинопол още през 1850 г. - има юрисдикция върху голяма част от територията на страната, но става дума за районите, които са в границите ѝ отпреди балканските войни. Северната част на страната, макар формално да е част от диоцеза на църквата, е под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия. Северната част на страната, макар формално да е част от диоцеза на църквата, е под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия."

  Важна и любопитна информация.
  Районите, които са в границите на Гърция отпреди балканските войни са били под юрисдикцията на Българската Екзархия в рамките на международно признатите граници на Екзархийска България, която от своя страна е в състава на Османската империя. Как територията на Екзархийска България , която след Балканските войни остава извън пределите на България в рамките на Гърция минава под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия, не става ясно. Как територията на Екзархийска България , която след Балканските войни става територия на Югославия минава под духовната юрисдикция на Сръбската патриаршия, това също не е ясно. Доколко законно е било това могат да кажат само историците теолози.

 24. 24 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Руската патриаршия няма как да не е против. За назидание, но и поради факта, че си има същия проблем с Украинската църква.
  Интересно какво мисли Вселенската патриаршия. Още нищо се не чува оттам. Аз го приемам като колебание, иначе да бяха опищяли орталъка досега.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 25. 25 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тия първо да започнат да си плащат сметките, а после да търсят кусури в други държави. Никакво внимание за гръцките измекяри.

 26. 26 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо гръцката църква са бръка в делата на българската църква?

 27. 27 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хора на години ходят по халати и капят вода и не само това, ами коментират кво да се се прави. Гръцката църква са селяни, но и нашата не са по-малки селяни, като цяло тия дето се занимават с религия са рядко прости деца. Примерно, аз ако кажа, че ми се привиждат хора по небесата, директно ще ме затворят на четвърти километър, а тия си ги говорят тия неща - 2017-а е година - възрастни мъже с бради и 0 принос към брутният и мисловен продукт на нацията.

  И сръбската и гръцката и българската църква да се гръмнат, че излагация тотална.

  Hola!
 28. 28 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нищо ново - гръцката църква никога не е долюбвала нашата, та хич и да не се притесняват нашите клирици, но те пък са зависими от руската църква!!

 29. 29 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#15] от "laveol":

  На знам дали са за закриване самите институции, но този вид новини на първа страница изглеждат като от друго време...

 30. 30 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Гадни Византийци! Първоначално си е била към Българската екзархия по султанско време. Когато насилствено е преминала към Сръбската товага Гръцката загрлижена ли е била?! Едва ли.

 31. 31 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#7] от "Aleh":

  Щото имат право, според каноните на тая шашма, наречена християнска религия...

 32. 32 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#27] от "Major Major Major":

  Църквата е политическа институция ... макар в основата си да е стъпила на убеждението да Твореца Създател на всичко видимо и невидимо ... Но все пак политическа

 33. 33 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 289 Любопитно

  А защо гръцката се меси в проблемите на българската ... !!!???

  Russia delenda est
 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Буквоедство и фарисейщина!

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  С това си мнение Гръцката църква просто демонстрира колко далече е тя от Бога и колко невъзможно и е да се откъсне от земните неща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4620 Неутрално

  Всички знаем, че Държавата Гърция е младо и новосъздадено през 1832 год. държавно обединение, което не е наследник нто на античните градове-държави Атина и Спарта, нито на Източната Римска империя със столица Константинопол. Както знаем и гръцката православна църква е една млада църква, създадена през 1850 год. при управлението на първия гръцки крал Отон, известен като Ото Фридрих Лудвиг, принц на Бавария, който не е изповядвал ортодоксалната вяра (източно православие).
  Всички знаем също така, че Българската православна църква е с почти 1000 години по-стара от гръцката, а Охридската архиепископия е била неразделна част от нея още под името Първа Юстиниана. И това е признание точно на Вселенската константинополска църква.
  Така че моля гръчките калимявки да не закачат въпрос, който не ги касае, защото ще им припомним, че тема (административна област) Македония се намира в Одринско (днешна Турция), така че ще признаем Държавата Македония с това ѝ име и ще настояваме Гърция да премахне името Македония от северната си провинция и от учебниците си по история.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1807 Разстроено

  византиици..........!!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Гневно

  Явно гръцките духовници не се притесняват да си сложат грях на душата точно преди Рождество. И това ми били "Божи" хора.

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#27] от "Major Major Major":

  Освен всичко изброено от теб килимявките са и непоправими сребролюбци!

  klimentm
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  И по кой канон па "вселенската" патриаршия (всъщност константинополска) е повече от другите патриаршии? Създателят на християнската църква, император Константин, е поставил пет равностойни патриарси. 4 от тях сега са православни. Според договора с наследниците му първата нова патриаршия е с равен сан с константинополската. А тази патриаршия е българската. Отново чисто политически акт. Тя е и ликвидирана пак с политически акт.
  Т.е. още от ден първи православието е подчинено на политическата власт.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#38] от "Major Major Major":

  Църквата е търговска организация с привидно идеални цели

  klimentm
 44. 44 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А, ако закопаем по-надълбоко да не се окаже, че намиращата се в Охрид епископия е последната останала чисто българска институция в Османската империя, закрита едва през 18 век под давлението на гръцките фарисеи от т. нар. Вселенска патриаршия, за да вземат църковния десятък и за да гърцизират населението. Не трябва да се предаваме, се само това, но трябва да си поискаме и диоцеза в Западна Тракия, където все още има хора говорещи български, макар и с гръцки имена.

 45. 45 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 465 Разстроено

  Просветен, 21-век, развита наука, космонавтика, развито въздухоплаване, компютри, междузвездни сонди, Европа!
  Какви църкви, какви кефалии!...
  И"Балкански нрави" нямало да бъде нарицателно!

 46. 46 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Хайде византийските манерки са се обадили.. Само се😕 къв ги брига да се обаждат там дето не трябва особено сега когато Ердоганя го тресат едни ревизии...

  Трябва да се напомни на гърчолята че последната дума по тия въпроси има папата...Трябва пак да влизаме в уния щото от гърчоля сърболя рущнаци и османлии отървия няма а мира и приятелството го имат за слабост.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 47. 47 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#6] от "Whisper":

  Ще е голям майтап руската църква да ни подкрепи. Тъкмо както руснаците са се засилили да се изпокарат с целия свят зер една Сърбия им е останала и не може така, трябва и там да настъпят.

 48. 48 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  "Българската църква да не се меси в проблемите на сръбската, призова Църквата на Гърция"

  Византийците са си византийци и по Коледа и по Великден!
  Не случайно преди време Боко откоза да приеме Вартоломей. След скандал, който Вартоломей Първи предизвика с неглижираното си отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и назидателния му тон към Българската православна църква, наричайки я поместна, а не автокефална, каквато е, премиерът е решил да откаже срещата си с Вселенския патриарх. Отказът на премиера Борисов дойде само три часа след като Вселенският патриарх поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според него принадлежали на гърците. Вартоломей Първи отправи претенциите си от сградата на „Дондуков"2, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие орден „Стара планина" I степен.
  Затова казвам, че Византийците са си византийци, дори и по Коледа и по Великден!
  А не случайно Омир е казал: "Не вярвайте на данайците, дори и тогова, когато ви правят подаръци!!!"

 49. 49 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ако църквите във Вардарска Македония отново станат част от Българската Православна Църква това си заслужава скарване с гърци, сърби, руси, Вселенска патриаршия, та ако ще и до схизма. Да съдействаме на едни сепаратисти, хора нямащи българско чувство да постигнат целите си срещу едно потупване по рамото не е разумно и в наш интерес. Църква майка не значи нищо, те искат автокефалност, самостоятелност. Там е българска земя и някой ден трябва да възстановим българска духовна и светска власт в района, ако ще и след 100 годинида е, а една автокехалност би била пречка. Важен е единствено нашия, български интерес и единствено за него трябва да се борим.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 50. 50 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  Ах византийци градни мръсни....

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#6] от "Whisper":Ще е голям майтап руската църква да ни подкрепи. Тъкмо както руснаците са се засилили да се изпокарат с целия свят зер една Сърбия им е останала и не може така, трябва и там да настъпят.
  —цитат от коментар 47 на nemeria


  Силно се съмнявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Ако църквите във Вардарска Македония отново станат част от Българската Православна Църква това си заслужава скарване с гърци, сърби, руси, Вселенска патриаршия, та ако ще и до схизма. Да съдействаме на едни сепаратисти, хора нямащи българско чувство да постигнат целите си срещу едно потупване по рамото не е разумно и в наш интерес. Църква майка не значи нищо, те искат автокефалност, самостоятелност. Там е българска земя и някой ден трябва да възстановим българска духовна и светска власт в района, ако ще и след 100 годинида е, а една автокехалност би била пречка. Важен е единствено нашия, български интерес и единствено за него трябва да се борим.
  —цитат от коментар 49 на gripen


  Ние ще правим каквото трябва, пък да става каквото ще!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 233 Гневно

  Тези православни африканци да не се месят в делата на белите!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Самите гърци са зависими от Цариградската Патриаршия - какви са тия да се обаждат изобщо. А ние още преди турското робство сме били църква-майка на руската и се наявам поне тия да си замълчат почтително.

 56. 56 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Българската църква да не се меси в проблемите на сръбската
  --------------

  Е хайде нека и гръцката църква да не се меси във вътрешните работи на българската.

 57. 57 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 683 Любопитно

  До коментар [#41] от "odyssey6195":

  За същата Източна Римска империя, която на няколко пъти дължи на Българската държава физическото си оцеляване ли говорим? Император Ирак Лий срещу Персия и Хан Кубрат? Император Лъв 1 Арменец и Хан Тервел с арабите? Цар Калоян и гръцкото въстание през 1203г.срещу латините?Хан Омуртаг и въстанието на Тома Славянина? Да не говорим кой доведе османските на балканите и кой издигна лозунга,, По-добра турска палма, не ели папска тиара! " Така, че откъм Атина, Солун и Цариград-тихичко и по търлъци, когато става въпрос за отношенията вътре в българското семейство!

 58. 58 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Гръцката църква да си гледа калните византийски номера и да не се бърка в работите на Българската православна църква!

 59. 59 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Мисля си, че най-важното е да се помисли за онези неща, заради които има църква - ценностите. Тъй като 90% от нашите духовници и техните обкръжения няма ценности - просто те говорят едно, а правят обратното, трябва да се четат писаните книги, а не да се слушат демагогии.
  Това ме отвращава.
  После - църквата е за миряните, те заслужават да общуват в църквата с достойни за уважение, праведни свещеници. Ние заслужаваме.
  Всички пропаднали морално духовници да се махнат. Всички техни обкръжения нямат право на дума. Да се махат.
  Все някъде на всеки от нас му се иска да намери чисто пространство, което не е смърсено с часовници, аудита, мерцедеси, златни копчета за ръкави, за другото просто не ми се говори.
  Погледнете, кой преподава в духовните училища в България, кой възпитава и обучава младите духовници. Още по-лошо. Питам се, защо търпим всичко това? Ние сме църквата!

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  секи 4ти км

  Ядат Азбуката, но Все не свършва ;)

  До коментар [#34] от "patsis":

  Буквоедство и фарисейщина!

 61. 61 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Накрая ще дойдат руснаците и ще кажат кое и как. Както стана в Атон - всичко с руски пари и половината гръцки манастири се управляват и подържат от руснаци и руски капитал.

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  България и Македония са хванати като в менгеме от Гърция и Сърбия от векове :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  ММдаа, както и преди 100 години по македонските въпроси Гърция и Сърбия са от една страна - срещу нас !!!!
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  И както преди, заедно с любимата ти Русийка . 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Дежа вю. Започва да прилича на “гласовете ви чувам”. Българските, гръцки и сръбски македонци се борят не за освобождаването от Турция, а помежду си. Както четниците, така и църковните хора. Мъка, мъка...

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Хора, не виждате ли, че подобни казуси просто ни разсейват от проблемите в българската църква. Всичка Мара втаса, оправи си своята къща, та тръгна и другите да оправя. Ми смешно е.
  Нашето духовенство има базисни ценностни проблеми. Занемарили са основната си работа - с хората. Занимават се с политика, имоти, олигарси, а за важното, това заради което трябва да съществуват - не остава време. И желание. Страшна мъка е тая с нашите духовници. Останали са няколко смислени души, няколко. Господ да ги пази.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  А гръцката , какво общо има?

 67. 67 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  а гръчката цръква може ли да не се меси в работите на Българската църква !?

 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално


  ,,Българската църква да не се меси в проблемите на сръбската, призова Църквата на Гърция,,
  А Гръцката църква да не се изживява като вселенска

 69. 69 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  По принцип църква майка няма такова понятие. А и македонските свещенници изведнъж да са станали българофили хаха. Колкото Заев. Тук се крие от една стана игра на Вертоломей зад когото стои Турция да разбият православните църкви а от друга идеята на Турция за алабанизирането на Македоняи и турцизирането не България като се извадят от славянсо-православната орбита.

 70. 70 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Е, не може да се харесаме ма всички, най-малко на нашите исторически денационализатори Сърбия, Гърция и Русия, ами поне БПЦ просто да влезе в евхаристично общение т.е. в режим на общи богослужения с Охридската архиескопия и точка по въпроса. Нови фронтове не са ни нужни.

 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#38] от "Major Major Major":

  Разбиране на ниво пети клас.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#65] от "salinarka":

  и за какво съществуват :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#38] от "Major Major Major":

  Това че един поп е шантав е временно явление.
  То и това поне доколкото пише по книгите че сме се "покръстили ", е е баш така. Били сме си кръстени преди това , но византийците нещо са променили и ние не сме били съгласни. За това сме приели Унията на Папата.
  Киевските листове са указания на глаголица за Богослужение по католически канон.Кирил и Методий са искали да покатоличат Панония, за това са ги изгонили.Останало ни е само положително това че са преведени книгите на български. Папата ги е приел защото преди да идат в Рим са взели мощите на някой си Климент от Крим..Кой да ти каже какъв е бил тоя? После сме си върнали открадната "кирилица" от гръците и сме се върнали в Православието.

  Всичките православни църкви произлизат от българската.
  В Патриаршията в Цариград требе да стои българин, по старшинство.Ватикана знае всичко , за това отсФири Путин , когато целува ръка на Папата и иска да му признае първенство.

 74. 74 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  това етнофилетизмът не ли ерес в православието.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 75. 75 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#65] от "salinarka":
  Като се замисли човек тия от Синода са на възраст над 70 год. До 90 -та година не смееха много ,много да шават и не си позволяваха тия волности. Сега си викат '' колкото ми е останало живот ,да го изкарам както си знам'' Кой да ги спре, Максим ,ги изтърва, този сега съвсем,а и да не забравяме,че са си и ченгета така ,че не се учудвайте защо е така.

 76. 76 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "nonsens2":

  Българите са имали голямо доверие на поповете през турско. Всичкото злато дето хайдутите са грабели от турските данъци се е пазело в манастирите. Те самите манастири са строени с това злато.
  Когато са ни налазили гръците , хайдутите са изнесли златото от манастирите и са го закопавали по планините . ,
  Поповете са го давали до грамче на хайдутите при поискване. Като са започнали да се строят училищата хайдутите са давали пари да учат учителите и да строят училищата.

 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  То се очакваше гърци и сърби (както обикновено) да са срещу нас. Важно е да спечелим подкрепата на приятелски насотрените православни църкви като румънската, след това от ключовоо значение ще е и позицията на Руската църква. По принцип византийската Вселенска патриаршия ще е твърдо против, така че може да се използва противопоставянето на Москва и Цариград, за да привлечем руската патриаршия за нашата кауза. При всички положения процесът ще отнеме доста години, важно е да сме търпеливи.
  —цитат от коментар 6 на Whisper


  Няма как да стане тази "подкрепа" от Москва. Россияните няма да подкрепят нашата църква, защото имат същия казус с Украинската ПЦ.....а сега са във война с Украйна...и се недолюбват с три четвърти от бившите си соцлагеристки колонии, най-вече с България.

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Просветен, 21-век, развита наука, космонавтика, развито въздухоплаване, компютри, междузвездни сонди, Европа!Какви църкви, какви кефалии!..
  —цитат от коментар 45 на nonsens2

  ++++++

 79. 79 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Грък и на снимка да видиш, удари му една плесница. А ако е гръчки поп, по-добре е да го гръмнеш. Повечето от проблемите на българите през турското робство имат своето гръцко начало. И сега - да подпрат шумадийците, срещу нас.

  седеньето го зголемува задникот
 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Друго от гърците не можеше и да се очаква

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#78] от "objektivist96":

  Да, 21 век се характеризира с възход на науката, ала и с тотална духовна деградация, най-вероятно на Християнската цивилизация. Разпад на основната клетка на обществото - семейството, на вековните родови традиции, на морала и в крайна сметка на страховит демографски срив ! Точно ония ценности, благодарение на които сме оцелели след 5 вековно Османско робство !

 82. 82 Профил на Nikolaj Uzunow
  Nikolaj Uzunow
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако да не беше, че нашите архиереи са почти сите агенти и подкупни дембели, бих подпкрепил идеята да направим наша заедно с македонците "малка ерес" (Раковски)... Само дето ни наш'те, ни ихните "божи люде" стават за тая...

 83. 83 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Защо все забравяте, че тези земи ги загубихте във война в която бяхте агресорите ?
  Вие изозставихте българите там и избрахте да преследвате болните мечти на Фердинанд !
  Каквото се губи на бойното поле се връща обратно единствено и само пак там...........основен закон в Историята !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 84. 84 Профил на Nikolaj Uzunow
  Nikolaj Uzunow
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#83] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А Ти по-добре трай, да не Ти припомним "прекрасното" ви минало, на гърците под турците...

 85. 85 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nikolaj Uzunow":

  Вашето минало под турците е ''по-прекрасно'' и по-продължително, но не е това темата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 86. 86 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Гърците що се бутат между шамарите...нито е тяхна работа, нито пък някой ги пита за мнението им...или ги е страх,,,а както знаем шубето е мнооого голям страх...

 87. 87 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  А гръцката защо се меси в делата на нашата църква.

 88. 88 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  това етнофилетизмът не ли ерес в православието.
  —цитат от коментар 74 на abdelhaqq


  ... то и християнството е ерес според "православието"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Горе-долу добре, освен туй...
  Кавички заслужава "откраднатата".

  Грчки интерес е имало Нулев (Никакъв),
  щото Св. Кирил и Методий да разработят и разпросветят
  Православна Богослужебна и административна фонетична
  негрчка писменост сред фонетичните народи.

  До коментар [#73] от "rorikabc":
  ...
  После сме си върнали открадната "кирилица" от гръците
  и сме се върнали в Православието.
  ...

 90. 90 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#83] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ... все още не е дошъл Края на Историята... има Време за Напред повече от достаъчно

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 91. 91 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#89] от "dnevnikar":

  ... православна църква и българска апостолическа черква са различни неща, дори са в схизма по онова време... откъде изобщо ти хрумна, че Кирил и Методи проповядват "православие", т.е. ортодокс, т.е. никейския символ на вярата...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 92. 92 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#83] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тия земи ги изгубихме защото на Фердинанд му бяха слаби нервите. Ама едва прключила Балканската война и не засъхнало мастилото от Лондонския договор гърчолята и белградските змии побързахте да правите антибългарски алианс. Но не ви беше зле кигато България в поемала основните сили на Османската империя във войната.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 93. 93 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#83] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тия земи ги изгубихме защото на Фердинанд му бяха слаби нервите. Ама едва прключила Балканската война и не засъхнало мастилото от Лондонския договор гърчолята и белградските змии побързахте да правите антибългарски алианс. Но не ви беше зле кигато България в поемала основните сили на Османската империя във войната.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Гърците не признават не само МПЦ, те и самата Македония не признават. За тях там все още е Южна Сърбия. И това е от благодарност, че след балканската война Сърбия им подари Южна Македония, която беше погърчена. Аз като разправям, че най-добрия ни съсед на Балканите е Турция, много хора не щат да вярват. Да, но доказателството е налице. Кристално ясно и неопровержимо.

 95. 95 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#92] от "angevins":

  Никой не отрича вашия принос в Първата Балканска война !
  Никой не отрича и гръцкия принос, особенно този на гръцкия флот който не позволява на турците да преместят да хвърлят елитните си войски срешу вас на тракийския фронт !

  ''General Ivanov, commander of the 2nd Bulgarian Army, acknowledged the role of the Greek fleet in the overall Balkan League victory by stating that "the activity of the entire Greek fleet and above all the Averof was the chief factor in the general success of the allies" (Hall p. 65)

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 96. 96 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#95] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да и това е факт приноса на гръцкия флот. Това показва че единни сме по силни разедонени слаби ... Също така признавам е грешката на Фердинанд и ината му да получи Солун. При условие че Гърция е била склонна да отстъпи земите на изток от Места вкл остров Тасос това е фатална грешка.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 97. 97 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#95] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А ти отричаш ли приноса на вселенската патриаршия за завладяването на Цариград от турците?
  Последният византийски император човек умен, смел и решителен се е опитал и е имал голям шанс да спаси Царирад и да го запази за християните, но вселенската патриаршия се е съпротивлявала с всички сили срещу съюза с папата:
  -- Предпочитаме турска чалма пред папска тиара!
  Ами славните гръци владици изгорили библиотеката на патриарх Евтимий?
  Гърция се нуждае от нов Вермахт, който да им налее ум в главите и да ги накара да работят, а не само да мрънкат за пари!

 98. 98 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#96] от "angevins":

  Колко и на какво е склонна Гърция става ясно 1925 г, когато могъщата гръцка армия има планове да квартирува в София.

  Обаче едни местни селяни не рачили да стане точно така.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 99. 99 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#83] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тцъ-с агресорите сгреши.Вие сте агресорите-още от 1904г.Паметника на кръвопиеца Мелас в Солун,не е щот се е бил в Крит или пък има нещо смислено извършено за родния му град Марсилия,а щото ръка за ръка с аскера е клал българи в Македония.По въпроса можеш да си пуснеш песента за Постол Войвода.И като сте толкоз заслужили с флота,що не направихте нещо относно десанта при Шаркьой-нали уж нещо турския флот разбит,победни дитирамби за великата гръцка марина ,дрън-дрън-дрън-и разбитите османци 10 дена след тва стоварват 10 корпус на Шаркьой с 32 транспортни кораба.Аре у лево с гръцките изхвърляния... прочети си внимателно материалната част за Гръцко-турската война 1897г. ,смятам че е достатъчно информативна.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK