Българите отделят близо 6 ч. дневно за телевизия и интернет

Българите отделят близо 6 ч. дневно за телевизия и интернет

© Юлия ЛазароваБългарите гледат телевизия средно по 3 ч. на ден и това ги прави едни от най-активните зрители в Европа, сочат данни от редовното тримесечно национално представително проучване за обществените нагласи на социологическата агенция "Алфа рисърч".


Нараства времето, прекарвано в интернет. Общо 63% от пълнолетните българи са в мрежата и прекарват там средно по 2ч. 40 минути - време, което отстъпва съвсем малко на телевизионното. Сред хората до 50 години съотношението се обръща.


Социолозите обясняват удължаващия се престой в интернет с разговорите чрез социалните мрежи, заради удобството или принудата (поради миграцията на по- младото поколение). Това се потвърждава и от данните за времето, прекарано в личните срещи с приятели, близки, роднини - средно 1 ч. 40 мин.
Всеки втори българин не спортува, а онези, които го правят, отделят средно за спорт или разходки около час и половина дневно, сочат резултатите от изследването.


Около 42% имат в домакинството си деца, на които отделят по около 3 часа дневно. Това определено е една от положителните тенденции в последно време, след кризисните години от началото на прехода, когато заниманието с децата беше сведено до минимум, коментират авторите на изследването.


За работещите най-голям дял продължава да заема трудовата дейност (основна и допълнителна). Средният брой работни часове остава обаче под 8 (7ч. 50 мин.), което е показателно за относително високият дял заети, които работят на намалено, съкратено или непълно работно време. Всеки десети се труди срещу заплащане над 8 часа дневно.


Приблизително колко време прекарвате в:


Българите отделят близо 6 ч. дневно за телевизия и интернет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK