Полицейските синдикати са на път да издействат увеличение на заплатите и на шефовете си (допълнена)

Полицейските синдикати са на път да издействат увеличение на заплатите и на шефовете си (допълнена)

© Юлия ЛазароваЧленовете на съвета за социално партньорство в МВР се обединиха около предложението парите, отпуснати в повече за заплати в системата за следващата година, да бъдат разделени поравно между всички служители на ведомството. На извънредно заседание на съвета те подписаха и декларация, която няма задължителен характер за вътрешния министър, но синдикатите изразиха надежда той да се съгласи с предложението им. Декларацията беше подписана и от зам. вътрешния министър Стефан Балабанов, който председателства съвета.


Преди дни стана известно, че за обществено обсъждане е публикувана проектонаредба за разпределение на 55 млн. лв., които Законът за държавния бюджет предвиди за увеличение на полицейските заплати. От нея се видя, че полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, а шефовете - не. Повече четете тук.


Представители на 7-те синдиката в МВР обаче не бяха съгласни с изготвения от ръководството на ведомството проект и настояха парите да се разпределят поравно. Увеличение няма да има само за служилите по параграф 70 от последните изменения в Закона за МВР. Това са бивши държавни служители, които през февруари тази година бяха преназначени на трудово правоотношение, тъй като са без висше образование. Тези, които преди последните изменения бяха държавни служители по Закона за МВР с висше образование, бяха преназначени по Закона за държавния служител. Повече за преназначенията след законовите промени четете тук.
От отпуснатите 55 млн. лв. трябва да се извадят 1.7 млн. лв., които са нужни за увеличение на заплатите на някои служители в МВР, така че да не са по-ниски от минималната работна заплата, която от януари 2018 г. ще бъде 510 лв. От тях се вадят и парите за осигуровки и данъци. Получената сума се дели на 44 хиляди полицаи, колкото е горе-долу съставът на ведомството. И според грубите изчисления на синдикалистите така на полицай ще се паднат по 50-55 лв.


Всеки служител обаче има различен осигурителен праг и различен процент изработено време и реално получената сума ще е различна, но брутната стойност ще е еднаква за всички.


За подписване на декларация, която е с незадължителен характер, настоя зам.-министърът Балабанов. Целта - да може да я показва пред телевизиите, че всички синдикати са били съгласни и са я подписали с едно особено мнение.


Обсъждането на разпределението на парите мина със закани за съд


Иначе по време на заседанието всички синдикати изразиха недоволство, че то се провежда след изготвяне на наредбата и те участват в нейното обсъждане, а не в изготвянето ѝ. Накрая те изразиха надежда, че въпреки това вътрешният министър ще се съгласи с предложението им.


Валентин Попов, който представлява най-големия синдикат - Синдикална федерация на служителите на МВР, подписа декларацията с особено мнение. Той заяви, че 55-те млн. лв. са "крайно недостатъчен ресурс", и отказа да участва в обсъжданията на наредбата. Подписа декларация, макар и с особено мнение, защото и той мисли, че парите трябва да се разпределят поравно, но членовете на организацията му не са му дали правомощия да участва в декларации или решения, при положение че не се спазват техните искания - увеличение на заплатите с най-малко 15% за всички служилите в МВР, спешен ремонт на Закона за МВР и изготвянето на нов закон с участие на полицейските служители.


Той обясни, че увеличение на заплатите в системата с еднаква сума за всички е трябвало да стане тази година, а през следващата да се говори за диференцирано увеличение на възнагражденията.


Заседанието започна напрегнато и с негативни изказвания към проектонаредбата от всички синдикални организации. Накрая обаче настроението беше съвсем различно, като зам.-председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев на шега предложи заради подписването на "тази паметна декларация" всеки да си тръгне с по един стол от залата - тя е ремонтирана отскоро и обзаведена с нови мебели.


При обсъждането на проектонаредбата синдикатите заявиха, че в нея има "няколко страхотни дефекта". Ръководството на МВР и по-конкретно представителят на финансовата дирекция във ведомството, която е изработвала наредбата, призна за няколко аномалии в нея - при определяне на заплатите на 5 длъжности - три в СДВР и две в отдел "Вътрешна сигурност". Сред недостатъците бяха посочени, че не е предвидено никакво увеличение за инспектори и разузнавачи 6-а степен, както и за по-голямата част от разследващите полицаи - извън тези в СДВР. Както и че в някои случаи се получава, че изпълнителският състав има по-висока заплата от началниците на групи.


По време на дебатите зам.-министърът Балабанов и Валентин Попов влязоха в личен спор. Попов намекна, че с Балабанов може да се срещнат в съда, ако той продължи да внушава, че протестите на полицаите са политически мотивирани. Думите на синдикалният шеф дойдоха след "препоръка" на зам.-министъра синдикатите да не протестират на 22 декември, когато Гранична полиция чества своята 130-годишнина. От своя страна Балабанов нападна Попов с това, че в неформална обстановка последният му намекнал, че може да се стигне до "смяна на шапките".


Изнервени подмятания имаше и между самите синдикалисти. Отказалият да участва в обсъжданията Валентин Попов каза няколко думи в началото, които завърши с обръщение към представителите на другите синдикати дали не стават съучастници, обсъждайки парите, с ръководството, което е осигурило едва 30-35 млн. лв., които трябва да се разпределят между полицаите. Тази стойност той пресметна, като от 55 млн. лв. извади осигуровките и данъците, които ще бъдат удържани от заплатите на служителите на МВР.


Галентин Грозев пък заяви, че е отчасти съгласен с изказването на Попов, но никога не би отказал увеличение, колкото и да е то. Попов го репликира, че и той не отказва. "Повече пари срещу по-малко работа. За това се борим ние", коментира Грозев. Той също се съгласи, че трябва да се върви към диференцирано увеличение на заплатите, но този подход сега е дал грешка.


Докато членовете на съвета за социално партньорство изчакваха подготвянето на декларацията, която да подпишат, полицейските синдикати коментираха неформално колко е голяма диспропорцията между заплатите в МВР и другите сектори, като този на съдебната власт например. По думите им една чистачка в съдебната система взема колкото двама оперативни работници в МВР. Но представителите на съдебната власт можели да пратят Закона за държавния бюджет в Конституционния съд и да има заплаха от липсата на бюджет за следващата година, а полицаите нямали какво да направят.


МВР и синдикатите подписаха колективен трудов договор, но протести ще има


Преди заседанието на съвета вътрешният министър Валентин Радев подписа колективен трудов договор заедно с всички синдикални организации. Той засяга назначените на трудово правоотношение в системата. Това означава, че няма да бъдат намалявани заплатите им през следващите две години и ще бъдат гарантирани синдикалните им права, уредени в договора, който гарантира минимален стандарт.


Сключеният колективен трудов договор няма да доведе до отмяна на обявения за 22 декември синдикален протест, когато е празника на Гранична полиция. Валентин Попов обясни, че двете неща са различни и договорът не изпълнява техните искания. Протест ще има на граничните пунктове, във Варна, Русе, Елхово, Сливен. Протестът по никакъв начин няма да пречи на трафика и проверките по пунктовете, подчерта Попов.


Вътрешният министър заяви, че протестите са право на синдикатите, които помагали на ведомството. Защото ръководството се заслушвало в исканията им и когато и колкото може ги удовлетворявало. Попов заяви, че най-хубавото, което се е случило тази година, са именно последните думи на министъра - че протестите са право на полицаите. Той призова да се спре със спекулациите, че те са инспирирани от политически сили и някой, който е вън от системата. Радев сподели и "своята скромна надежда", че протести няма да има на следващия празник на полицията - 5 юли. Той засенчвал официалното честване. Затова ръководството на МВР ще работи и следващите месеци, за да не се стига пак до масови недоволства на празничните дни. Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK