В прокуратурата няма информация за срещите на главния прокурор

Правна комисия изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Правна комисия изслушване на главния прокурор Сотир ЦацаровВ прокуратурата няма налична информация, нито регистър за срещите на главния прокурор. Това се разбира от дело, заведено по Закона за достъп до обществена информация от журналиста Лъчезар Лисицов от бургаския сайт "Флагман".


Той е поискал от прокуратурата


дали се записват датите, часът и мястото на официалните срещи на главния прокурор,
дали има регистър, дали се създават докладни записки или други документи от тези срещи, дали бъдещите срещи се вписват в работния график на главния прокурор и дали този график се съхранява и под каква форма.


От прокуратурата не отговарят на това заявление, което е мълчалив отказ. Той е обжалван пред Административен съд София град, който се произнася с решение на 14 ноември. С нето отказът се отменя, а държавното обвинение е задължено да се произнесе мотивирано по искането. В края на ноември решението е обжалвано пред Върховния административен съд, показа проверка на "Дневник".


От протокола от заседанието пред Административния съд, става известно, че юрисконсултът, който представлява заместник-главния прокурор, напрактика дава отговор на заявлението.


"В заявлението се иска информация за срещи на главния прокурор и тяхното провеждане, за което


в прокуратурата няма регламент, тоест информация не съществува като налична такава,


а следва да се създаде. Заявителят иска да се отговаря на зададени от него въпроси, а не достъп до информация, която може да се предостави чрез някоя от формите, които предвижда закона по чл. 26 от ЗДОИ. Считаме, че не е налице задължение за произнасяне на държавния орган, поради което не е налице и акт, подлежащ на обжалване", твърди още юристконсултът с инициал Б.


Пред сайта "Флагман" адвокатът по делото Александър Кашъмов от програма "Достъп до обществена информация" коментира


"Беше отменен мълчаливият отказ на зам.-главния прокурор да даде отговор по ЗДОИ за това дали се записват срещите на главния прокурор, къде се записват и се съхранят записите, къде се регистрират. Това смятам, че беше много важно дело и важно решение на съда, тъй като говорим за борба с корупцията. България се готви да приеме и закон..." Кашъмов напомня и за опитите на държавата да убеди Европейската комисия, че се полагат усилия за борба с корупцията. Но в действителност точно в тези детайли се крият важните изводи за това дали в България са налице реални усилия за предотвратяване и борба с това негативно явление.


С кого и при какви обстоятелства се срещат публичните фигури, има ли публичен запис за това, достъпно ли е за обществото, включително и по закона за достъп до информация.


Това са истински важните въпроси, когато говорим за правна система,


която предотвратява наистина риска от корупция, смята Александър Кашъмов.


Темата за срещите на главния прокурор доби актуалност, след като през пролетта стана известно как Сотир Цацаров е отишъл в офиса на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, където е бил и издателят на в. "Сега" Сашо Дончев.


За срещата стана известно от изявление на Дончев, като той твърдеше, че Цацаров го е питал за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал "нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол".


Това са въпроси, на които главният прокурор категорично отказа да отговаря. Не стана и известно защо се е провела срещата и по чия инициатива. Инспекторатът на ВСС започна проверка по случая, но не откри нищо нередно.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска и получи оставката на Гергов от ръководството на партията, а в отговор той заяви, че и тя е имала срещи с главния прокурор. Коментарът на Нинова беше, че се е видяла с Цацаров, но това станало в приемното му време и при първоначално записана среща.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK