В прокуратурата няма информация за срещите на главния прокурор

Правна комисия изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Правна комисия изслушване на главния прокурор Сотир ЦацаровВ прокуратурата няма налична информация, нито регистър за срещите на главния прокурор. Това се разбира от дело, заведено по Закона за достъп до обществена информация от журналиста Лъчезар Лисицов от бургаския сайт "Флагман".


Той е поискал от прокуратурата


дали се записват датите, часът и мястото на официалните срещи на главния прокурор,
дали има регистър, дали се създават докладни записки или други документи от тези срещи, дали бъдещите срещи се вписват в работния график на главния прокурор и дали този график се съхранява и под каква форма.


От прокуратурата не отговарят на това заявление, което е мълчалив отказ. Той е обжалван пред Административен съд София град, който се произнася с решение на 14 ноември. С нето отказът се отменя, а държавното обвинение е задължено да се произнесе мотивирано по искането. В края на ноември решението е обжалвано пред Върховния административен съд, показа проверка на "Дневник".


От протокола от заседанието пред Административния съд, става известно, че юрисконсултът, който представлява заместник-главния прокурор, напрактика дава отговор на заявлението.


"В заявлението се иска информация за срещи на главния прокурор и тяхното провеждане, за което


в прокуратурата няма регламент, тоест информация не съществува като налична такава,


а следва да се създаде. Заявителят иска да се отговаря на зададени от него въпроси, а не достъп до информация, която може да се предостави чрез някоя от формите, които предвижда закона по чл. 26 от ЗДОИ. Считаме, че не е налице задължение за произнасяне на държавния орган, поради което не е налице и акт, подлежащ на обжалване", твърди още юристконсултът с инициал Б.


Пред сайта "Флагман" адвокатът по делото Александър Кашъмов от програма "Достъп до обществена информация" коментира


"Беше отменен мълчаливият отказ на зам.-главния прокурор да даде отговор по ЗДОИ за това дали се записват срещите на главния прокурор, къде се записват и се съхранят записите, къде се регистрират. Това смятам, че беше много важно дело и важно решение на съда, тъй като говорим за борба с корупцията. България се готви да приеме и закон..." Кашъмов напомня и за опитите на държавата да убеди Европейската комисия, че се полагат усилия за борба с корупцията. Но в действителност точно в тези детайли се крият важните изводи за това дали в България са налице реални усилия за предотвратяване и борба с това негативно явление.


С кого и при какви обстоятелства се срещат публичните фигури, има ли публичен запис за това, достъпно ли е за обществото, включително и по закона за достъп до информация.


Това са истински важните въпроси, когато говорим за правна система,


която предотвратява наистина риска от корупция, смята Александър Кашъмов.


Темата за срещите на главния прокурор доби актуалност, след като през пролетта стана известно как Сотир Цацаров е отишъл в офиса на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, където е бил и издателят на в. "Сега" Сашо Дончев.


За срещата стана известно от изявление на Дончев, като той твърдеше, че Цацаров го е питал за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал "нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол".


Това са въпроси, на които главният прокурор категорично отказа да отговаря. Не стана и известно защо се е провела срещата и по чия инициатива. Инспекторатът на ВСС започна проверка по случая, но не откри нищо нередно.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска и получи оставката на Гергов от ръководството на партията, а в отговор той заяви, че и тя е имала срещи с главния прокурор. Коментарът на Нинова беше, че се е видяла с Цацаров, но това станало в приемното му време и при първоначално записана среща.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Среща се с Руските почетни консули и Чайки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  Не може всеки, па бил той и адвокат, да знае к'ви ги забърква Главния Прокурор на Републиката! Той си е лично назначен, от Вожда, и само Вожда има право да получава "докладите"! И Чайка така каза!

 4. 4 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Питайте хотел "Берлин".
  Там със сигурност се отчита ежедневно.
  И отделно при необходимост.

 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Явно Главният прокурор се притеснява от определени срещи с конкретни лица! И то забележете, става дума за предварително насрочени и проведени срещи в регламентираните приемни дни и часове!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ужас!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  Срещите на висши държавни служители трябва да бъдат регламентирани със закон. Едно е дажсе срещат с хора от живота си, преди да заемат публична длъжност, съвсем друго да се срещнат с бизнесмени, издатели, журналисти, политици. Трябва срещите да са записани предварително, да са в кабинета, в присъствието на служителите, с протокол и публичност, когато няма служебни тайни.

  Защо не се регламентира, ами защото няма как да се уговаря рушвет, злоупотреби с власт и други незаконни неща. С думи прости, държавни служители с чужда пита (на данъкоплатците) помен да правят.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Срещата в ЦУМ - Сашо Дончев и Румен Овчаров, колеги от Топенерджи, бяха решили, че вече са взели властта и предявиха исканията си към главпрока. Ако Сашо Дончев има топки, да покаже факсимилета от исканията си, предадени на Цацаров. Или да обяви публично съгласието си съдържанието на папката да стане публично.
  :)

 9. 9 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ТОВА ПОКУРАТУРАТА ДА НЕ БИ ВСЪЩНОСТ ДА Е МАСОНСКА ЛОЖА ИЛИ КЛОН НА ХИСБУЛА,ЧЕ СА ТОЛКОВА ТАЙНИ?

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  И Цацаров не знае с кого се среща, с премиер или затворник :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Липсата на регистър на официалните срещи на главпрока е дребнотемие на фона на смачканото по давност дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов.
  http://www.focus-news.net/news/2017/12/19/2469010/ivss-proverka-otnosno-borislav-sarafov-e-obrazuvana-po-tri-mediyni-publikatsii.html

  Завоят от официални срещи към неофициални пък изнасилва логиката в полза на пропагандистиката.

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  По закон прокуратурата не е длъжна да създава такъв регистър, но това е една добра идея, която ако се осъществи, ще сведе до минимум възможността да се превеждат нерегламентирани и меко казано съмнителни срещи.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#8] от "plebs":

  Пропуснали сте някои факти и документи. Сашо Дончев има доста голяма смелост да разгласи съдържанието на моралното влияние, упражнено от действащ главпрокурор. Доста малко хора от псевдоелита могат да се похвалят с подобно нещо. Второ, Дончев показа неговите писма до прокуратурата и писмата на прокуратурата до него в няколко телевизии. А писмата на прокуратурата до него бяха по повод негов сигнал в Европа, за който сигнал България е осъдена.

 15. 15 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#11] от "plebs":
  „смачканото по давност дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов”

  На срещи се решава какви рушвети и на кого да се дават, кой с кого да си разменя услуги с държавна власт, ако това е дребнотемие....

  А за Сарафов, той преди ден встъпи в длъжност директор на Националната следствена служба. Мислите ли, че ще го назначат на този пост, ако искаха да го разследват дисциплинарно за натиск върху следовател :))))

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  За срещата стана известно от изявление на Дончев, като той твърдеше, че Цацаров го е питал за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Цацаров се интересува от работата на Комарницки и фирмата за разпространение ръководена от Пеевски не желае да разпространява "Прас-прес" на Комарницки.
  Цацарова се интересува от "Да България" и парцалите на Пеевски плюят на поразия по "Да България",
  Защо ли има толкова много съвпадения в интересите на Цацаров и Пеевски?
  Да не би да желаят да се включат в "Да България" за да помагат!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Среща се с Руските почетни консули и Чайки.
  —цитат от коментар 2 на Танас


  Не само с тях. Той се срещна и с Ердоган в Турция. Никаква информация за какво са си говорели турския президент и главния прокурор на България в този необичаен формат на среща.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Какво повече трябва да научим за "неуредените" въпроси около нашата прокуратура и в частност настоящия главен прокурор, та най-после парламент, правна комисия да ги хване срам, а защо не и страх и да се направят необходимите промени, които да принудят най-после да се въведе някакъв ред в тази служба.
  А и нашето търпение, не се ли вече изчерпа и да дадем своя принос в натиска за реформа на тази изгнила система?

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Пропуснали сте някои факти и документи."
  До коментар [#14] от "iceman_bg":

  Вярно съм пропуснал. Кажете къде да видя съдържанието на връчената от Дончев папка. Пропуснал съм и Факти и Документи за щенията на Цацаров към Дончев. Знам само Думи на Дончев за тези щения. А Дончев е собственик на медия, инструмент за пропаганда, което прави Думите му пропаганда.
  :)
  Със здраве.

 20. 20 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#19] от "plebs":
  „Кажете къде да видя съдържанието на връчената от Дончев папка. Пропуснал съм и Факти и Документи за щенията на Цацаров към Дончев. Знам само Думи на Дончев за тези щения. А Дончев е собственик на медия, инструмент за пропаганда, което прави Думите му пропаганда.”

  Дончев показа в няколко телевизии кореспонденция с прокуратурата, като едната беше Нова или БТВ - национален ефир. Включително камерите показаха текста на писмата. Дали Дончев е собственик на медия, той има право на мнение, както и на публичност в други медии. Каква пропаганда, след като именно Дончев изнесе публично информация за срещата в Цум с главен прокурор, а последният и Гергов потвърдиха, че среща е имало. Какви щения или натиск от частно лице върху главен прокурор???
  Доста фантазия е необходима да се обясни защо главпрокурорът се среща с лица, за който подчинените му прокурори правят разследване, защо срещата е извън прокуратура, а в офис на друг бизнесмен - лобист, посредник със спорна репутация и съгражданин на главпрокурора, защо главпрокурорът си мълчи за срещата, а извиканото частно лице информира обществото вместо държавния служител, защо няма други свидетели и протокол от срещата. За подобни случаи, в белите държави, главпрокурорът се разследва от независим разследващ, подава се оставка и следват санкции.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  " прокуратурата няма налична информация, нито регистър за срещите на главния прокурор. "

  Значи таксиметровата компания има данни за движението на такситата, ремонтната компания за местоположението на работниците, пощата знае къде са пощальоните само прокуратурата няма пари да си води тефтер за главния прокурор.

  подпис
 22. 22 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Офф, стига с този Цацаров. Почвате да досаждате. Оставете човека да работи.

 23. 23 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Браво на Лисицов! Ние много бихме искали да видим, например, стенограмите от разговорите с Чайка, Ердоган, от визитите в Казахстан, Азербайджан и т.н. - все интересни-от-по-интересни срещи!

  А вие що обжалвате пред ВАС, бре, г-да прокурори, ако наистина такава информация не е налична и не се събира? Или е налична, но вие лъжете, че не е? Щото не искате обществото да види тези докладни записки? Е, каквато и да е причината, сега нотариусът от Балчик ще ви насрочи делото за... 2020 година най-рано. Във ВАС много ги умеят тез работи. Така че дотогава (поне) да можете да спите спокойно! Амин.

 24. 24 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "За срещата стана известно от изявление на Дончев, като той твърдеше, че Цацаров го е питал за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. Освен това според Дончев Цацаров го е попитал "нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол"."

  Куче-влачи!! Диря-няма! в псевдодържавата на 3-те ШИШИ-та!! Оставки!!

  www.commcrime.blogspot.com
 25. 25 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван Иванов":

  работи, работи..колко да работи:

  http://www.ombudsman.bg/news/4565

  ей така работи за Червената хунта-БСП! Прах в очите..

  www.commcrime.blogspot.com
 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#22] от "Иван Иванов":
  „Офф, стига с този Цацаров. Почвате да досаждате. Оставете човека да работи.”

  Ами ние, граждани и данъкоплатци, точно за работата и резултатите питаме. Който иска да бъде оставен да си работи, според желанията си, да мине в частния сектор! Който е на държавна служба, дължи отчет и колкото постът е по-високо, толкова отговорност и отчет са по-големи!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Как смеят да държат сметка на гл. прокурор. Над него е само господ.

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нищо ново в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK