Скандално протакане е спасило Борислав Сарафов от дисциплинарно производство

Борислав Сарафов и главният прокурор Сотир Цацаров на тържественото встъпване в длъжност на новия директор на Националното следствие

© Анелия Николова

Борислав Сарафов и главният прокурор Сотир Цацаров на тържественото встъпване в длъжност на новия директор на Националното следствиеПротяжна размяна на писма между Инспектората на Висшия съдебен съвет /ИВСС/ и Прокурорската колегия /ПК/ на съвета от май до юли 2017 г. и тупане на топката от главния инспектор Теодора Точкова е способствало да изтече 6-месечният срок, в който е можело да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов, новоизбрания директор на Националната следствена служба с ранг на зам.-главен прокурор.


Този е изводът от официалната информация на ИВСС, разпространена снощи в отговор на многобройни запитвания на медиите още преди избора на Сарафов миналата седмица защо не е било образувано дисциплинарно производство срещу него, след като е имало предложение на ИВСС за това до прокурорската колегия на ВСС. От информацията на ИВСС не се разбира кой носи отговорността да не бъде изпълнено предложението на инспекторите.


Пълния текст на писмото на Инспектората можете да прочетете в прикачения файл.
От писмото се разбира, че инспекторатът се е сезирал от публикации в "Капитал", Медиапул и "Правен свят" от 28 февруали 2017 г. за поведението на Сарафов като зам.-главен прокурор на оперативна среща със следователи от Националната следствена служба и местни прокурори в Шумен във връзка с експлозията на влаковата композиция в Хитрино. Там Сарафов отправил към тях обиди, нарекъл е следователя Страхил Каменички "заешко сърце" за това, че още не е повдигнал обвинения "на двама убийци", визирайки машинистите на влака, преди да е приключило разследването. След срещата следователят Каменички сезира Етичната комисия на прокуратурата и наред с това заведе дело, но то беше прекратено заради имунитета на Сарафов.


Въз основа на публикациите Инспекторатът започнал проверка.


На 9 май 2017 г. ИВСС взел решение да внесе предложение до ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов за извършени от него нарушения - "нарушаване независимостта на следовател при извършване на разследване и уронване престижа на съдебната власт".


Същевременно обаче главният инспектор Теодора Точкова класифицирала преписката като "служебна тайна, с гриф за сигурност "за служебно ползване", но някои от материалите са оставени некласифицирани.


Заради полузасекретената преписка започва размяната на писма и протакане до изтичане на срока


На 17 май Прокурорската колегия пише на ИВСС, че "преписката съдържа и документи, които не са маркирани с гриф за сигурност от техния автор, съгласно нормите на ЗЗКИ" /Закона за защита на класифицираната информация/.


Не се предприема нищо до края на юни .


На 28 юни Прокурорската колегия връща на Инспектората предложението и материалите към него за декласификация, материалите постъпват в ИВСС на 11 юли.


Спасяването на бъдещия кандидат за шеф на Националното следствие Борислав Сарафов


продължава, като е вкарана в сюжета и ДКСИ /Държавната комисия за сигурност на информацията/, на която главният инспектор Точкова пише писмо с искане на "методически указания" как да приложи закона, който е ясен: само авторът на документа може да класифицира или декласифицира материалите, тоест самата Точкова. Това гласи и отговорът от ДКСИ.


На 19 юли ИВСС пак изпраща на Прокурорската колегия предложението за дисциплинарно производство срещу Сарафов.


Междувременно е започнала лятната ваканция на ВСС и Прокурорската колегия се събира чак на 7 септември 2017.


Към тази дата обаче е вече изтекъл шестмесечният срок, в който може да се търси дисциплинарна отговорност от магистрата. По закон срокът тече от узнаването за нарушението - в случая от публикацията в медиите /28 февруари 2017/, и е изтекъл на 28 август.


Въпросите без отговор разобличават спазарено протакане между Инспектората и ВСС


- Защо главният инспектор Теодора Точкова изпраща засекретени материали на орган /Прокурорскатка колегия/, който е натоварен по служба да работи с тези материали?


(Материали за евентуално дисциплинарно производство се засекретяват по правило, за да не стигне информацията до проверявания магистрат и да се запази самоличността на подателя на сигнала. В случая нито една от тези хипотези не е налице, защото Инспекторатът се е сезирал от медиите, които са описали случая.)


- Защо, при публичността на конкретния случай, Прокурорската колегия пише обратно на ИВСС, че не били засекретени всичките материали, като същевременно иска декласифициране на засекретените?


- Защо главният инспектор губи време да пише на ДКСИ да пита кой може да разсекрети материалите, след като това е казано в прав текст в закона?


- Защо въобще и двата органа се занимават с проблема дали и как е класифицирана преписката, като членовете на ВСС имат достъп до класифицирана информация на принципа "необходимост да се знае"? Освен това Прокурорската колегия не е ли могла да се позове на грифа "За служебно ползване" и да си свърши работата?


Абсурдният сюжет заслужава внимание като потвърждение на едно протяжно и договорено спасяване на Борислав Сарафов от дисциплинарно дело. Защото дисциплинарното производство би попречило да бъде кандидатиран и избран за шеф на Националната следствена служба. Което, от своя страна, подсказва, че много по-рано от формалното му кандидатиране Сарафов е бил "избран" от Прокурорската колегия, в която решенията, както е известно, се вземат съобразно волята на главния прокурор.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1990 Весело
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 908 Гневно

  Отвратително. После пак ще обясняваме пред ЕС, че всичко е наред, и няма данни за нещо нередно, нали?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За незапознатите само да кажа - Сарафов го гласят след 2 години да замени Цацаров. Така че само по-зле ще става.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  А, това е стария, изпитан модел да се дебатира не по същество. Също като подслушванията - не какво си говорят, а дали има право да се използват :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 736 Неутрално

  братя за бога не плащайте данъци. храним мишоци за да ни се подиграват.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Буби Сарафов е ценен кяадър. Я как със каменна физиономия обясняваше за фалшивите бюлетини в Костинброд. Бива го за всякакви поръчки, ще стане главпрок това момче.

 8. 8 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Няма нужда от коментари, само вижте каква книга държи новоизбраният началник на снимката горе...

  Post tenebras spero lucem
 9. 9 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Кадруването на #Кой в действие...
  За подобни случки, че и за по-малко, един буден народ на север от Дунава се вдига на протест и не спира, докато забравилите се политици не спрат да наглеят.
  Тук се спи дълбок зимен сън вече почти 5 год. след протестите от 2013 год....
  Определено е вярно, че всеки народ си заслужава управниците.

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Около Сарафов има маса тъмни петна и точно този човек, който отдавна трябваше да бъде най-малкото сериозно понижен, ако не и подведен под отговорност и вместо това му се възлага да ръководи следствието.
  И ще чакаме някой да пребори корупцията - блажени са вярващите.

 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това са хората дето си играят на 69 с Боко! Взаимните политически свирки рано или късно се осребряват и всички са доволни! А това, че тия дето им плащат заплатите ги псуват и презират им е през оная работа.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Нема проблем, прокуратурата си е наред и реформата е приключила.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 933 Неутрално

  борислав сарафов е човека за мокри поръчки в прокуратурата. Тоя би съсипал живота на всеки без да му мигне окото ако му заповядат. Такива хора много се "ценят" от задкулисието което здраво държи прокуратурата. Затова спасяването на редник Райън бледнее пред усилията за спаяването на сарафов. За разлика от шепата хора на Том Ханкс, тук всички институции в държавата от които зависи справедливо правораздаване са били впрегнати здраво цели 6 месеца. Спасяването на саравов трябва да влезне в учебниците като пример за "завладяна държава".

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  За едни има давност, за други се чака да мине. Правосъдие за всеки, според всеки.

 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Няма нужда от коментари, само вижте каква книга държи новоизбраният началник на снимката горе...
  —цитат от коментар 8 на Payakoff


  много +, аз не забелязах :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK