Новото антикорупционно звено ще може да иска подслушване (допълнена в 17:10 ч.)

От парламентарната трибуна Цветан Цветанов благодари на депутатите за приемането на текста и обяви, че се надява, че по този начин се дава ясен сигнал.

© Юлия Лазарова

От парламентарната трибуна Цветан Цветанов благодари на депутатите за приемането на текста и обяви, че се надява, че по този начин се дава ясен сигнал.Новото антикорупционно звено ще може да иска подслушване и да извършва оперативно-издирвателната дейност. Това е част от записаното в антикорупционен закон, който беше окончателно гласуван в парламента в сряда. Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на текстовете, внесени от управляващите, защото законът нямало да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване.


В сряда в парламента нямаше дебат по текстовете, които бяха критикувани още преди внасянето им от редица правозащитни организации. Единствено от БСП възразяваха от време на време по някое от предложенията на управляващите.


В крайна сметка след гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари от трибуната на депутатите, както и на тези от БСП "въпреки различията и сблъсъка по време на целия дебат". По думите на Цветанов приетите текстове "ще дадат по-голяма ефективност". "Приемането на този закон беше ясен знак, че изпълняваме препоръките да имаме антикорупционно законодателство до края на годината", заяви още Цветанов.
На това реагира Крум Зарков от БСП, който заяви: "Време е за резултати, ние ще сме тук, за да ви попитаме къде ще са тези резултати."


Каква ще е комисията?


Новото звено за борба с корупцията ще обединява комисията за конфликт на интереси, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, БОРКОР и дирекцията за борба с корупцията в ДАНС. Тя няма да има разследващи функции, но ще може да иска подслушване и да извършва оперативно-издирвателна дейност. Употребата на специални разузнавателни средства ще е възможна спрямо гражданите и само при провекра по реда на закона за конфискация на имуществото. Така новото звено няма да е обвързано с правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който е гаранция срещу злоупотреби.


"Даваме възможност на една комисия да събира информация, която по закон не може да използва. Ами като не може да я използва по закон, ще я използва извън закона", заяви Крум Зарков от БСП.


Той допълни, че новото звено няма защо да може да иска СРС, след като няма да се занимава с разкриване на престъпления. "Ще се стигне до граждански процес. А когато гражданинът иска да види на какво основание му конфискуват имущество например и иска да види защо, ще се окаже, че ще е на базата на СРС. А каква работа имат СРС-тата в гражданския процес?!", попита още веднъж Зарков.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK