"Конферентно" пътуване до Египет на 27 варненски учители предизвика проверка от образователното министерство

Сфинксът и пирамидите в Гиза са били сред обектите, включени в програмата на Международната научна конференция "Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и влияние", в която през октомври участваха директори и учители от варненски училища.

© Tara Todras-Whitehill, Reuters

Сфинксът и пирамидите в Гиза са били сред обектите, включени в програмата на Международната научна конференция "Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и влияние", в която през октомври участваха директори и учители от варненски училища.Министерството на образованието е изискало от Регионалното си управление във Варна данни за размера на разходите за служебни пътувания, извършени от начални и средни учебни заведения. Това сe разбира от текста на писмо, изпратено от администрацията на Министерския съвет до директорите на общинските училища във Варна чрез образователното министерство. Поисканата справка, с която "Дневник" разполага, е във връзка с конкретни текстове от Административнопроцесуалния кодекс. Те касаят сигнали "за


злоупотреби с власт и корупция,


лошо управление на държавно или общинско имущество или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия (...) с които се засягат държавни или обществени интереси, права или законни интереси на други лица".
Питането на администрацията на Министерския съвет е изготвено на 9 ноември – т.е. дни след публикация на "Дневник" за това, че 27 директори и учители от варненски училища са участвали в


екскурзия до Египет, оформена документално като служебно пътуване


за "международна научна конференция". Разходите по него са били покрити със средства от делегираните бюджети на училищата.


За това, че най-вероятната причина за проверката е именно въпросното пътуване говори и фактът, че със справката се изисква информация за изразходване на средства от бюджета на училищата "за участие в краткосрочни квалификационни курсове, работни срещи и конференции и семинари".


Според информацията, публикувана в "Дневник" на 27 октомври т.г. двадесет и седемте директори, заместниците им и учители от варненски училища са участвали в петдневна екскурзия в Египет. Те са били водени от председателя на общинската комисия по образование и наука Славчо Славов. Разходите по неговата командировка са били покрити от общинския бюджети за образование и младежки дейности.


Цената за пътуването,


включваща пътни разноски, настаняване и разходи на място за всеки от участниците, е била около 1700 лв. плюс командировъчните за престоя в Кайро, Александрия и Истанбул - по 35 долара на ден. Темата на т.нар. конференция в Египет, е била "Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и влияние". За евентуалните дискусии по нея обаче в програмата на научното пътуване, предоставена на "Дневник" от Регионалното управлението на образованието във Варна е било предвидено неопределено време едва в края на третия ден след разходка до Гиза и пирамидите.


Останалата част от програма на "конференцията", разпределена в петте дни на командировката е включвала


обзорна екскурзия на Кайро,


посещение на Египетския национален музей, пазара "Khan El Khalili, пирамидите в Гиза, разглеждане на Сфинкса с екскурзовод – египтолог и Александрийската библиотека. Според същата програма през втория ден от екскурзията учителите би трябвало да са посетили местно училище "за обмяна на опит и среща с колеги".


Едва в края на третия ден е било планирано откриването на т.нар. "научна конференция" с презентации на гост лектори. Повече подробности за нейната работа, имената на лекторите и съдържанието на презентациите им не са посочени.


"Научното пътуване" е приключило в Истанбул, където след закуската е била предвидена


панорамна обиколка или шопинг тур.


Цялото пътуване е било организирано от дружеството "Би Ес Джи Ейч Ар енд мениджмънт консултинг" на Корнелия Милева.


До този момент резултатите от проверката, извършената по искане на Администрацията на Министерския съвет не са обявени. Според непотвърдена информация на "Дневник" участниците в пътуването са били задължени да възстановят в училищните бюджети едва по около 200 лв. от направените административни разходи.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Любопитно

  "Те са били водени от председателя на общинската комисия по образование и наука Славчо Славов."

  Тоя Славчо Славов, от Партията на Марсианците ли е?

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ааааа да си ги нямаме такива, но чак там ще разберат "кон боб яде ли"

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Тези още ли са учители?

  "Те са били водени от председателя на общинската комисия по образование и наука Славчо Славов."Тоя Славчо Славов, от Партията на Марсианците ли е?
  —цитат от коментар 1 на lone_wolf

  Политическо лице нек'во ... всички са еднакви и няма значение от чия партия е :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Весело

  за образование не трябва да се пестят пари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Весело

  за образование не трябва да се пестят пари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Вече нищо не ме учудва. Срещу най-успешните учители в най-успешното училище в страната се води следствие, че са присвоявали големи суми чрез осчетоводяване на фактури за услуги, платени от родители. Същите стари учители преследват и буквално тероризират по-младите си колеги, за да ги подчинят и смачкат психически. Под опеката на РУО София и личната защита от д-р Ваня Кастрева. А после защо нямало млади учители в българските училища. Ами няма и дори тези, които се излъжат да започнат такава работа, бързо се разочароват и си тръгват.
  Голяма част от учителите изобщо не са онова, което се пише за хората от професията по 15 септември и 24 май.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2495 Весело

  Формите за туризъм се обогатяват: конферентен, проектен...

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#6] от "tokkay":

  Абсолютно! „Гнездо на оси”-така се изрази племенницата, която едва изкара една година като учителка. А това ѝ беше наистина мечтаната професия.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  200 лева - екскурзия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Проблемът е, че тук много малко се мисли и малко срества се отделят за повишаване квалификацията на кадрите в образованието и обмяната на опит. В случая варненци заслужават похвала.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Кой каквото и от където може, гледа да намаже:), а образованието и работата въобще в други сфери - кучета ги яли.

 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Те са били водени от председателя на общинската комисия по образование и наука Славчо Славов."Тоя Славчо Славов, от Партията на Марсианците ли е?
  —цитат от коментар 1 на lone_wolf


  От тия е, дето уж не крадели и ако не са те ще дойдат другите дето крадели! Дневник пак клатят стабилността! После се чудят що така ги гони Кон-Пи.

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  е кога герберските калинки ще обиколят света /с нашите пари /,ако не сега ?

 14. 14 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Цялата територия е пропита от КОРУПЦИЯ!!!

 15. 15 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Да бе и Накрая ше им излезе 20 хиляди ,-)

 16. 16 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#8] от "ralita68":

  Снощи млад учител ми се оплака, че много колеги го избягват и не го харесват, защото е "различен". Ако му писне, лесно ще смени училището с модерните напоследък професии. Но той също е учител по убеждение вече втора година и все още му харесва да работи с децата. Като част от нещата ги върши безплатно.

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Този Славчо Славов винаги си е падал по подобни изпълнения. За съжаление е започнал при Иван Костов, шеф на Дирекцията по земеделие в Силистра при управлението на ОДС. После резбата се обръща, зам.областен на Варна при ГЕРБ, сега пак е някакъв. Важно е, че не му пука да яде и пие от парите на децата, истински маладец.

 18. 18 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Даскалите поне са обиколили музеи и археологични паметници, а депутатите ни с наши пари обикалят плажове по Дубай, Хавана, а и къде ли още не...Без никакъв принос за обществото. Учителите със сигурност ще разказват интересни факти (и история) на учениците си. За подобни екскурзии (поне по една на година) министерството трябва да субсидира ученици и учители, а не да сочи като крадци малкото останали учители. И сега учителите ще бъдат унизявани, ще ги сочат като крадци, и то от тези, дето "катурват" банки, бъркат в джоба ни с 4,5 милиарда, заграбват бизнеси, унищожават медии (не по вкуса им). Аман от демагози!

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  До коментар [#15] от "xali":

  :) за общинската каса ли ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#18] от "zara09":

  "Две американски фондации обгрижват отривисто младите ни математици, физици, биолози, химици и информатици. Те са и тези, които наливат парите в тях и осигуряват безпроблемното им участие в олимпиади по света, по който разнасят славата на българския интелект.
  Докато държавата я няма. Отсъства. Няма и учители по математика и физика. И не се очертава да има. А признанието за липсата им е и на министъра на образованието Красимир Вълчев, и на депутати от просветната комисия, и на самите учители и директори. Ако отворите сайта на столичния инспекторат на МОН, само тук допреди дни се търсеха поне петима-шестима учители по математика за софийски училища. Срещу факта, че 30 на сто от медалистите по математика у нас са именно от Софийската математическа гимназия.
  В същото време медиите се надпреварваме да сме първи на летището, когато се завръщат умните ни деца с медалите от Европа, Азия и Америка. Внушението е, че ние сме недостижими математически умове, плод на брилянтна образователна школа. А истината е, че те са такива, но въпреки образователната ни система и благодарение на милионите на "Америка за България".
  А златните медалисти по математика и биология по време на тържеството се скъсаха да благодарят от микрофона на Президентството на двете фондации - "Америка за България" и Американска фондация за България. И има защо - само "Америка за България" е инжектирала в олимпийските ни отбори по природни науки 2,8 млн. лв. през годините."

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Весело

  Еми то човещинка, като гледат какви ги вършат в МС и парламента, защо и те да не разпуснат малко.

 22. 22 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 891 Неутрално

  По същия начин работи и плановата икономика. На хартия - номер едно в света. В магазина един вид краве кашкавал, един вид краве сирене, салам "кучешка радост" и т.н.

 23. 23 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Това намерих за него от 2013:
  Златен почетен знак "За заслуги към Варна" ще получи председателят на образователната комисия към местния праламент Славчо Славов. Съветникът се награждава за принос към варненското образование по предложение на сдружение "Гражданска инициатива Одесос 2004", чийто учредител и бивш председател е той. Удостояването на съветника с отличието бе одобрено единодушно от членовете на оглавяваната от него комисия.

 24. 24 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Българското образование е като кенеф и отгоре плуват най дъртите фъшкии.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Даскалите поне са обиколили музеи и археологични паметници, а депутатите ни с наши пари обикалят плажове по Дубай, Хавана, а и къде ли още не...Без никакъв принос за обществото. Учителите със сигурност ще разказват интересни факти (и история) на учениците си. За подобни екскурзии (поне по една на година) министерството трябва да субсидира ученици и учители, а не да сочи като крадци малкото останали учители. И сега учителите ще бъдат унизявани, ще ги сочат като крадци, и то от тези, дето "катурват" банки, бъркат в джоба ни с 4,5 милиарда, заграбват бизнеси, унищожават медии (не по вкуса им). Аман от демагози!
  —цитат от коментар 18 на zara09


  Става въпрос за директори и зам-директори.Които са политически обвързани.Не за обикновени учители.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Усвоили са едни пари. Напълно законно.

  Абсолютно законно всякакви министерства, общини, съдилища, прокуратури и други ведомства пък имат почивни станции на какви ли не места. В които леглото е 5 лв на нощ, колкото е и храноденът. За наша сметка.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Весело

  Темата "Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и влияние" иначе е била интересна, можеха и да научат откъде са тръгнали "древните гърци", но се съмнявам...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#18] от "zara09":"Две американски фондации обгрижват отривисто младите ни математици, физици, биолози, химици и информатици. Те са и тези, които наливат парите в тях и осигуряват безпроблемното им участие в олимпиади по света, по който разнасят славата на българския интелект.Докато държавата я няма. Отсъства. Няма и учители по математика и физика. И не се очертава да има. А признанието за липсата им е и на министъра на образованието Красимир Вълчев, и на депутати от просветната комисия, и на самите учители и директори. Ако отворите сайта на столичния инспекторат на МОН, само тук допреди дни се търсеха поне петима-шестима учители по математика за софийски училища. Срещу факта, че 30 на сто от медалистите по математика у нас са именно от Софийската математическа гимназия.В същото време медиите се надпреварваме да сме първи на летището, когато се завръщат умните ни деца с медалите от Европа, Азия и Америка. Внушението е, че ние сме недостижими математически умове, плод на брилянтна образователна школа. А истината е, че те са такива, но въпреки образователната ни система и благодарение на милионите на "Америка за България".А златните медалисти по математика и биология по време на тържеството се скъсаха да благодарят от микрофона на Президентството на двете фондации - "Америка за България" и Американска фондация за България. И има защо - само "Америка за България" е инжектирала в олимпийските ни отбори по природни науки 2,8 млн. лв. през годините."
  —цитат от коментар 20 на tokkay


  Напълно логично е, че Америка за Бг спонсорира това. Нашите олимпийци са бъдещи студенти във водещи американски университети. Друг е въпросът дали трябва толкова да се гордеем с производството на талантливи емигранти, които подаряваме на други държави. И не е ли комплексарщина това, че толкова държим на олимпиадите, докато Финландия, Дания, Швеция, Норвегия никакви ги няма там, а държавите им са на светлинни години от нас. Успехите на нашите олимпийци, целенасочено и централизирано подготвяни за определен тип състезания, служат единствено да си избиваме комплексите, че не сме най-големите тъпаци в Европа.

 29. 29 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#28] от "galapagas":

  Хората, които най-много влагат в тези деца, са техните родители. Всичко останало е следствие.

  No Pain No Gain
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Гербаджии, маскирани като учители, си направили една екзотична екскурзия. Какво толкова.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Програма:
  1 ден: Обзорна екскурзия на Кайро и посещение на Египетския национален музей и пазара "Khan El Khalili.
  2 ден: Посещение на местно училище за обмяна на опит, среща с ръководство и преподаватели.
  3 ден: Отпътуване за Александрия, посещение на пирамидите в Гиза и разглеждане на Сфинска с екскурзовод – египтолог.

  В края на третия ден, без да е уточнен начален и краен час, е планирано и откриването на конференцията с презентации на гост лектори. Повече подробности за нейната работа, имената на лекторите и съдържанието на презентациите им не са посочени.

  4 ден: Обзорна обиколка на Александрия и посещение на Александрийската библиотека с екскурзовод.

  5 ден участниците в "конференцията" ще прекарат в Истанбул. Там след закуската е предвидена панорамна обиколка на града или шопинг тур.

  Конференцията е между другото (някаква лекция). По програма са се мотали и в някакво "елитно" египетско училище. Можеше да прескочат и до Сомалия.

  Само че тук става дума за бюджетни средства, 27 директори и замдиретори от общински училища (на бюджетна хранилка), и един угоен тлъст общински служител.

  Не нямам думи! Живеем в просташка държава, управлявана от партия - крадци, които ни ограбват и живот си живеят. Повдига ми се!

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  [quote#28:"galapagas"][/quote]

  "...Друг е въпросът дали трябва толкова да се гордеем с производството на талантливи емигранти, които подаряваме на други държави..."

  Логични разсъждения, но все пак тези "емигранти" са свободни личности, и те имат право да избират къде да живеят. А България вече не я харесват даже и висшите държавни чиновници като Елена Поптодорова, Ирина Бокова, внуците на поколението на Т. Живков. Повечето от тях живеят в чужбина, и идват тук на работа на държавни постове. Така че нека да не обвиняваме само младите емигранти.

 33. 33 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 735 Весело

  "Конферентно" пътуване до Египет на 27 варненски учители предизвика проверка от образователното министерство?!

  Браво на Мончо за бързата реакция!
  НеКОЙ отговорни "другаре" са се разходили до Египет, а е трябвало обаче да поканят и "египтолога боксьор" бивш министър, щото ескурзията (пардон - конференцията) да премине по-пълноценно!!!

  До коментар [#6] от "tokkay":
  Вече нищо не ме учудва. Срещу най-успешните учители в най-успешното училище в страната (кое е то?) се води следствие, че са присвоявали големи суми чрез осчетоводяване на фактури за услуги, платени от родители. Същите стари учители преследват и буквално тероризират по-младите си колеги, за да ги подчинят и смачкат психически. Под опеката на РИО София и личната защита от г-жа Ваня Кастрева. А после, защо нямало млади учители в българските училища? Ами няма и дори тези, които се излъжат да започнат такава работа, бързо се разочароват и си тръгват!

  Не зная какво точно това твърдение има отношение към заглавието на статията, но всеки както намери за добре търси "трибуна" за своите болежки?!!!

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Възмутен съм..... двупластово.
  Най-напред заради "колегите" които са се поучили от челния опит на политиците.
  После заради политиците, започнали проверката от ревност. Те са убедени, че само на тях се полагат такива конференцийки.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK