Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби за "Булгартабак"

Сотир Цацаров се е запознал с доклада на турските служби

© Николай Дойчинов

Сотир Цацаров се е запознал с доклада на турските службиПрокуратурата започва проверка по доклада на турските служби, в който пише, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция".


Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в МВР. Той уточни, че тепърва допълнителни данни ще бъдат изискани от Интерпол през МВР, защото полученото в държавното обвинение нямало автор. Цацаров не се съмнявал, че става въпрос за доклада на турските служби, но все пак трябвало да се мине по официалния ред.


Главният прокурор обясни, че докладът му е изпратен от вътрешния министър Валентин Радев заедно с писма, които определят степента на конфиденциалността при работа с него.
"На проверка ще бъдат подложени всички факти, които са изложени в доклада. Това означава, че от всички компетентни правоохранителни български служби и такива, които са свързани с националната сигурност ще бъдат изискани абсолютно всички данни, с които разполагат - ако разполагат с такива, за контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на "Булгартабак". Такива данни ще бъдат изисквани и от агенция "Митници", обясни Цацаров. По думите му ще трябва да се сравни целия износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, с производството на самата фирма.


Прокуратурата ще пита Интерпол с каква цел е създаден доклада


Цацаров изрази предположение, че наблюдаващият прокурор ще изиска данни и от Интерпол, за да се установи кой е авторът на този доклад. Да се установи какъв е поводът за съставянето му и за какви цели е ползвана информацията в него.


Той обясни, че "всичко, което е стигнало до прокуратурата представлява страници", които нямат заглавие, официален автор, нямат дори и обозначение на службата, която е създала доклада. "Всички тези данни ще трябва да бъдат изискани чрез МВР директно от Интерпол, за да се разбере действително не само авторството на доклада - естествено никой не се съмнява, че той е създаден от турските служби, но по отношение на това с каква цел - информационна, аналитична, както и данните, които са представени в него и т.нат", заяви още главният прокурор.


Докладът, който беше оповестен у нас преди повече от месец, пристигна официално в прокуратурата в четвъртък привечер. Данните на турските служби са били изпратени и до Интерпол още през лятото, но досега нямаше никаква реакция от властите у нас.


Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се е запознал с доклада, за който първоначално твърдеше, че не съдържа твърдение, свързано с "Булгартабак", и обяви, че ще питат компанията за констатациите на турските служби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK