Прокуратурата ще провери всички пешеходни пътеки в страната, Цацаров иска шарените да изчезнат

Прокуратурата ще провери всички пешеходни пътеки в страната, Цацаров иска шарените да изчезнат

© Николай ДойчиновПрокуратурата започва обща национална проверка на всички пешеходни пътеки. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в МВР.


Инспекцията е възложена на вътрешното ведомство и на регионалното министерство и ще бъде контролирана от държавното обвинение, се разбра още от думите на Цацаров.


Четейки от предварително подготвен текст, главният прокурор заяви, че "Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да се мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент на една извадка."


"Тези шарени пътеки да изчезнат"
По думите му проверката ще се проведе на територията на цялата страна и трябва да приключи до края на февруари. Цацаров заяви, че можело някой да каже, че зимата не е най-подходящият сезон за проверка, но "за смъртта подходящи сезони няма", обясни той. Обект на проверката ще бъде съответствието на пътеките с нормативната база, а целта е да се установи дали отговарят на всички изисквания - цвят, материал, има ли пътни знаци, обозначаващи зебрите и т.н.


След края на проверката ще последват сигнални писма от МВР и предложения от прокуратурата до органите, задължени да контролират и поддържат маркировката - кметовете на съответната община. При неизпълнение ще последват санкции от полицията и държавното обвинение. "Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което едва ли може да отговаря дори на минималните законови изисквания", коментира още Цацаров, добавяйки: "Тези шарени пътеки да изчезнат."


По време на брифинга, на който присъстваха вътрешният министър Валентин Радев, регионалният министър Николай Нанков и главният прокурор, течеше видео със снимки на пешеходни пътеки, оцветени в различни цветове.


В началото Радев представи "няколко числа", за да покаже насоката на пресконференцията. От доклад на Главна дирекция "Национална полиция" се разбрало, че в населените места тежките катастрофи за единадесетте месеца на миналата година са 4 038, тежките пътно-транспортни произшествия в извъннаселени места били почти два пъти по-малко - 2 269. Имало е и обратната зависимост - загиналите в населените места са 179, а в извъннаселените места - 435. Разлика имало и между селата и градовете. В селата всяка 12-та тежка катастрофа завършвала със смърт, а в градовете всяка 26-та, т.е. два пъти по-малко.


По думите на Радев трябва да се обърне внимание и на отговорността на другите субекти, освен МВР и регионалното министерство, а именно кметове и общински съвети, които са отговорни за състоянието на пешеходните пътеки.


От своя страна Нанков обяви, че сега започва проверка на пешеходните пътеки в населените места, защото тази на републиканските пътища е започнала преди две седмици. И се очаква до края на януари да е приключила и да има опис на резултата ѝ. Регионалното министерство е установило, че има законови празноти и няма синхронизация на изискванията за зебри в населени и извъннаселени места. Изискванията към пешеходните пътеки в населените места били доста по-занижени - откъм регламентирани материали и други реквизити.


Зачестяват случай на оцветяване на зебри из цялата страна, което е забранено по норматив, обясни Нанков. "Трябва да са изцяло бели, без никакви символи и без никакви знаци по тях", коментира още регионалният министър. Цветовото оцветяване на пешеходните пътеки е не просто забранено, а и недопустимо, има много пътеки с износена маркировка и всичко това ще бъде проверено", обясни Нанков.


Радев обясни, че полицията ще бъде безкомпромисна при проверката и наложените след нея санкции. Отбеляза, че и досега се е работело по тази тема, но сега вътрешното ведомство акцентира на нея заради предстоящите празници. Той обеща допълнителни проверки през празничните дни и повече полицаи на пътя, дори някои ще бъдат спирани от отпуска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK