Обсъждането за подслушванията: Рашков и Цацаров в студен мир, депутатите не видяха проблем

Бойко Рашков, mредседателят на ДАНС Димитър Георгиев /третият от ляво на дясно/, главният секретар на МВР Младен Маринов, вътрешният министър Радев, главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на комисиите днес.

© Анелия Николова

Бойко Рашков, mредседателят на ДАНС Димитър Георгиев /третият от ляво на дясно/, главният секретар на МВР Младен Маринов, вътрешният министър Радев, главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на комисиите днес.С намека на главния прокурор Сотир Цацаров, че председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков смятал своята позиция за "истина от последна инстанция", и с възражението на Рашков в доста умерен тон, се изчерпаха опасните моменти, които можеха да възпламенят въздуха на двучасовото заседание на двете парламентарни комисии за изслушване на Рашков по темата за нарушения при прилагането на СРС.


До съвместното заседание на двете комисии - за контрол над специалните служби с председател Димитър Лазаров, и по вътрешна сигурност, оглавявана от Цветан Цветанов, се стигна след като преди седмица /на 14 декември/ главният прокурор Сотир Цацаров поиска с писмо до тях да свикат открито за медиите заседание за обсъждане на твърденията за тежки нарушения при прилагането на СРС, визирайки изявления на Бойко Рашков.


Колкото пъти присъстващи на заседанието депутати попитаха чия е била идеята за свикването на комисиите и как е определен дневният ред, толкова пъти и Лазаров, и Цветанов избягнаха да споменат, че идеята е на главния прокурор, а дневният ред те са го формулирали почти в стила на писмото на г-н Цацаров. Стигна се дотам Красимир Янков /БСП/ да попита дали съвместното заседание е свикано само да се отговори на медийни публикации, което, по думите му, не е редно да прави парламентът.
Рашков уточни, че никога не е говорил за масови незаконни подслушвания. Но потвърди че през 2016 г.


бюрото е констатирало 5 случая на нерегламентирано подслушване.


Той опроверга твърденията за политизация на бюрото, като посочи, че то започва всяка проверка без да знае за кой период се отнася евентуалното нарушение и кой е упражнявал изпълнителната власт тогава.


А над 200 били случаите на констатирани нарушения


Правени са искания за СРС на разследвани за престъпления, които са декриминализирани, по текстове от закона, които са отменени към момента на искането, или към съд, който не е компетентен. Тези искания са били отказани от съда на тези основания, но са показателни за дейността на разследващите органи и служби. Имало дори случаи на неправилни искания, които се въздържа да прочете от уважение към институциите. От докладите бюрото е разбрало, че съдът е този, който си върши работата - българският съд си е на мястото, заяви Рашков.


Щом съдът отказва, значи няма нарушения, обобщи бодро Димитър Лазаров,


според когото отказите значат, че няма проблем, пропускайки констатацията на бюрото за 5-те случая на нерегламентирано подслушване.

Според председателя на НБКСРС Бойко Рашков необходими са промени в законодателната уредба, за да може да работи ефективно Бюрото за контрол на СРС

© Анелия Николова

Според председателя на НБКСРС Бойко Рашков необходими са промени в законодателната уредба, за да може да работи ефективно Бюрото за контрол на СРС


Рашков открои и основния проблем: че


службите не предоставят исканата информация на бюрото, без която то не може да си свърши работата


и по тази прич5ина някои проверки стоят неприключени. Той спомена за три писма до ДАНС да предостави "стартова информация" на НБКСРС, но отговор не е получен. Работата на бюрото е да проверява, но само от прочита на искането за прилагане на СРС не можем да направим извод за правомерност, заяви Рашков. По този проблем на 10 октомври Рашков е изпратил писмо до главния прокурор.


Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който присъства на заседанието, каза, че проблемът възниква от различното тълкуване на закона от страна на НБКСРС и на ДАНС.

На заседанието бяха поканени сегашни и бивши ръководители на съдилища, но само председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев /вторият от ляво на дясно/ направи изказване. Той разказа за мерките, взети в СпНС, за да не се допускат грешки при даването на разрешения за СРС

© Анелия Николова

На заседанието бяха поканени сегашни и бивши ръководители на съдилища, но само председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев /вторият от ляво на дясно/ направи изказване. Той разказа за мерките, взети в СпНС, за да не се допускат грешки при даването на разрешения за СРС


Рашков подчерта, че за пореден път депутатите не са обърнали внимание на призива му, че се налагат промени, заради пропуски в уредбата за работата на бюрото.


"Онзи ден подписах сигнално писмо до главния прокурор за подслушван магистрат два пъти. Като единият път искането за СРС е подписано не от наблюдаващия прокурор, както е изискването по закон, а от друг обвинител, който все още се явява на телевизионния екран", заяви Бойко Рашков, без да посочи имена.


В изказването си Рашков на няколко пъти повтори, че от представянето на докладите на бюрото и медийните му участия, явно се е засегнал главния прокурор, макар той да е изнасял само данни и факти.

Вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров


Цацаров: Законът не задължава главния прокурор да отговаря на писмата


След него думата взе именно главният прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че не се е засегнал, а реагирал, защото Рашков е говорел "неистини", смятайки същевременно че е "истина от последна инстанция" . Той повтори изявлението си от миналия петък, посочвайки сега и точните дати на кореспонденцията си с НБКСРС. което може да видите тук. А именно, че е поискал от НБКСРС да му изпратят методиката, по която работят, и понеже не е била изпратена, едва тогава главният прокурор издал указанията, срещу които Рашков възразява - че не се предоставя нужната информация на бюрото, за да може то изпълнява контролните си функции.


По повод споменатата от Рашков внушителна бройка писма, изпратени от него до главния прокурор, на които не е получен изобщо отговор, Цацаров каза: "Да не се живее моля със самочувствието, че на сигналите на председателя на бюрото трябва да отговаря главният прокурор, защото не е такъв законът. Отговарят наблюдаващите прокурори от компетентните прокуратури."


Рашков взе кротко думата - че съвсем не смята становището си за истина последна инстанция, но че има правен проблем, който изисква задълбочено добросъвестно обсъждане, без квалификации и засягания.


Конкретно за въпросните указания на главния прокурор, Рашков каза:


"Значи искането на заявителя е секретен документ, а според указанията на главния прокурор ние можем да се запознаем с него. А вещественото доказателство след 2013 г. е явен документ, но членовете на бюрото, според същото указание-заповед, не може да го видят. И се повтаря по наш адрес, че проявяваме нездраво любопитство към доказателствата. Което не е само обидно, а показва, че няма яснота каква всъщност е функцията на бюрото."


В крайна сметка не стана ясно защо сега се проведе това съвместно заседание, като не бяха представени конкретни предложения за законодателни промени, които да елиминират различното тълкуване на законовите норми. Различцие, което сега се ползва като аргумент за възпрепятстване на контролните функии на бюрото за контрол на СРС.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Аиде бре тролове-спите...

 2. 2 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не им се получи на БКП-тата номера този път, а след Костинброд и подгряващите групи преди кулминацията - дуетите Станишев - Манолова и Костов-Атанасов, както и "нападението" над спасителката на България - др. Костова, подобни евтини водевили трудно минават. Сякаш репертоарът на комунистическите партии - БСП-ДСБ-ДПС - вече се е изчерпал и можем да очакваме завъртането му отначало. Не е лошо да се поддържа отряд сапьори около Александър Невски по време на Коледните празници...

 3. 3 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варадинов":

  Рашков май му запушиха устата,дето беше се развихрира из разни телевизии?Костинрод този път не мина.Рашков да подава документи за пенсиониране.

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Вишински на писма не отговаря, проблеми няма, продължаваме напред! Цацарутирщината закопава окончателното територията, патриоти не останаха, само патрЕотари, сидеровци, шкембе-войводи и так далее, амин!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Над мен е само Господ" -думи на бивш главен прокурор,действащи с пълна сила и за настоящия прокурор.

  С една дума:промяна в прокуратурата няма за период от 20 години,
  Зависимостите са абсолютни.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  Как да не е ясно - опит за ПР на главния прокурор с неоценимата помощ на народните представители :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Весело

  Ах! Нямало значи МАСОВО незаконно подслушване, съобщил измамникът. Затова ли Рашков придобива все по-налудничав поглед? Нареченски бани?

 8. 8 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1392 Весело

  тъкмо и тоя щтеше да става герой на афтентичните и ко стан...

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  От тая трънка заек не изскочи за съжаление на червени и лиляви комунисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK