Комисията за потребителите напомня как да се действа при проблеми с транзакции по празниците

Комисията за потребителите напомня как да се действа при проблеми с транзакции по празниците

© Юлия ЛазароваВ празничните дни, когато банковите клонове са затворени, хората често прибягват до теглене на пари от банкомати. Комисията за защита на потребителите (КЗП) напомня, че при опит за теглене от банкомат, когато пари не са получени, но транзакцията е отчетена, има механизъм за възстановяване на сумата. Такъв съществува и при установено неправомерно източване на средства от сметката.


Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че транзакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, веднага се обадете в кол центъра на банката, която е издала картата, съветват от КЗП. Ако не успеете да се свържете по телефона, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте възражение.


Отговорът следва да бъде получен в 14-дневен срок. Ако той не удовлетворява клиента, той може да се обърне за към Помирителната комисия за платежни спорове, която действа към КЗП.
При тегленето на суми по празниците има по-голям риск и от кражби, тъй като се ползват външни банкомати. Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата и да откраднат пин кода. Специалистите посочват, че това са и едни от най-честите измами с пластики.


От КЗП напомнят гражданите да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при транзакции на суми от терминални устройства, така и при загуба или кражба на банковата си картата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK