Асоциацията на европейските журналисти: Медии нарушиха достойнството на починалото момиче в Момчилград

Асоциацията на европейските журналисти: Медии нарушиха достойнството на починалото момиче в Момчилград

© Анелия НиколоваАсоциацията на европейските журналисти - България изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград. През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка", се казва в позиция на организацията.


В сряда прокуратурата съобщи, че е задържан братовчедът на малкото момиче. Малко след това от ареста беше освободена майка й, която беше обвинена че е оставила детето си без надзор.


"Безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й", отбелязват още от организацията.
Според тях самоцелното изнасяне на детайли от престъплението, което е станало не без съдействието на полицията и прокуратурата, както и комбинирането им с недоказани хипотези и предположения "е хищнически акт, целящ създаването на сензация, а не обслужващ обществения интерес".


Припомняме на нашите колеги, че като журналисти сме поели ангажимент да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, отбелязват от организацията

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK