Комисията за потребителите даде съвети как да се пести електрическа енергия в празничните дни

Комисията за потребителите даде съвети как да се пести електрическа енергия в празничните дни

© Associated PressМного хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период от време заради струпването на повече почивни дни около Коледа. За да се намали консумацията на електрическа енергия, Комисията за защита на потребителите даде няколко съвета как да се спести от сметките за ток. Основната препоръка е преди път всеки да прегледате всички уреди и да оставите включени само тези, които е наложително да работят.


В случай, че сте решили да прекарате празничните почивни дни у дома, експертите имат няколко бързи и практични съвета как да пестите енергия от осветлението, отоплението и при приготвянето на храната за празниците. Ето съветите на комисията за пестене на електрическата енергия:


Светло у дома без разхищения
Празникът предполага още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси. И все пак, не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, но твърде честото включване и изключване скъсява живота им.


Може да спестим, без да студуваме


Повечето дни у дома обикновено допълнително товарят сметките ни за отопление. Има няколко прости правила, за да спестите. От КЗП препоръчват да дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце, както и да се затворят всички прозорци и врати. Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението. Ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.


Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток?


Посрещнето на Бъдни вечер и Коледа у дома най-вероятно ще бъде свързано с приготвянето на повече ястия за празничната трапеза. Има трикове, с които да се спести както електрическа енергия, така и време.


Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Специалистите препоръчват да извадете храната от фризера предната вечер и да я оставете да се размрази в хладилника. В случай, че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.


Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по- малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо. Ако можете, гответе най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е, твърдят от КЗП. Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.


При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си. За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.


И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK