Добрата страна на социалните мрежи - помощ дебне отвсякъде

Добрата страна на социалните мрежи - помощ дебне отвсякъде

© ReutersПрез лятото "Дневник" ви разказа как доброволци се организираха чрез "Фейсбук" и за дни помогнаха да се адптира на български език анимационен филм за аутизма. Това е само един от примерите в последните години как непознати хора успяват да се намерят и мобилизират през социалните мрежи, за да помогнат на някого – дали ще е човек или животно в беда, или някоя голяма социална кауза, която си струва да бъде подкрепена.


Социалните мрежи все повече се използват като инструмент за дарителски кампании, особено в случаите, когато човек иска да направи нещо повече от това да преведе пари. Доколко успешен е този подход обаче, редакцията се обърна към две жени, които не веднъж са организирали различни кампании в социалните мрежи – ветеринарния лекар д-р Мила Бобадова и една от двете жени зад сайта "Майко Мила" – Елисавета Белобрадова.


Безспорният плюс на социалните мрежи е, че хората се организират изключително бързо
а от приятел на приятел може да се стигне много далеч, смятат и двете.


"Фейсбук е като голям площад, на който едни крещят, други пеят, трети само се озъртат, а четвърти позират. Това е необятно място, в което яките неща достигат по един начин – тип "от уста на уста", и имаш шанс да направиш нещо, което трудно би се получило другояче", казва Елисавета Белобрадова.


Елисавета Белобрадова

© Велко Ангелов

Елисавета Белобрадова


Тя си спомня първата кампания, която е организирала в мрежата – в помощ на дома на отец Иван в Нови хан, когато за два дни доброволци успяват да съберат храна на стойност 4 хил. лева, пари за отопление, чували с дрехи, както и лекарства от първа необходимост за близо 700 лева.


"Фейсбук" работи, когато трябва спешно да се направи нещо -


трябват ми 2 хил. лева, за да направя еди какво си; трябва да помогнем за ремонта на къща, пострадала при наводнението еди къде си... тогава много бързо се събират парите и хората", разказва Мила Бобадова. Тя обаче споделя горчивия си опит със случаи, в които въпреки желанието и отдадеността на много хора, каузата не успява заради сблъсък с институциите.


Така се развива кампания за създаване на класна стая за децата бежанци, настанени в общежитието във "Военна рампа" в София. По време на първата голяма бежанска вълна доброволците непрестанно помагат в лагера. "Тогава държавата тотално абдикира, държавата беше в шок, държавата нямаше пари да ги храни и 3 месеца не отдели 1 стотинка за тези хора, нпо-тата ги храниха", разказва д-р Бобадова. Доброволците решават да помогнат на децата от лагера по най-добрия възможен начин – с образование и решават да направят класна стая за тях. От бежанския център им "дават" едно празно помещение. Когато с помощта на социалните мрежи са събрани пари, материали за ремонта, учебни пособия и хора, които са готови да се трудят, директорът на центъра се сменя, а новото ръководство решава да използва именно тази стая за кабинет.


"Там, където има институция, много бързо те смачкват и те режат. Дори когато институцията е безсилна да реши проблема си. За тях си пречка", коментира Мила Бобадова.


Дали "Фейсбук" е еднакво подходящ, когато трябва да се съберат пари, или когато е необходимо "да се свърши работа" - зависи докъде стигне постът, отговарят и двете. "Ако става върпос да се ремонтира къщичката на някоя баба, аз ще дам пари, има хора със строителен бизнес, които ще дадат материали, всеки помага с каквото може", обобщава Мила Бобадова. Тя добавя, че хората са свикнали най-често да даряват дрехи, а понякога те не са най-нужни. Затова е много важно и как е отправен призивът за помощ, колко конкретен е той.


Мила Бобадова

© Юлия Лазарова

Мила Бобадова


"Зависи кой иска помощ и как", казва Елисавета Белобрадова, "Има много хора, които твърдят, че никой не го интересува, а има и много, които са успели да спасят семействата си, защото каузата им е била много емоционална, животоспасяваща или начинът, по който са се обърнали към хората, е бил специален." По думите ѝ е добре човек да може


да изрази добре това, от което има нужда, да го представи топло и интересно,


ако се налага - и провокативно. "Няма нищо срамно и страшно да помислиш как по-добре да изложиш молбата си пред хората. В пространството съществуват милион човешки драми и ние не сме способни да изживеем всяка една от тях, не защото не искаме и не сме добри хора, а защото имаме лимити", казва тя.


По нейни наблюдения хората лесно се доверяват, независимо че в социалните мрежи човек не винаги може да бъде сигурен кой стои срещу него. "Хората ми се доверяват за каузи. Даже не само се доверяват, обикновено влагат душа, сърце и нерви да помогнат на призивите, които отправям. Това е огромна отговорност, но и голямо щастие. Отвъд смешните и забавни статуси, се чувствам страшно полезна в дадени моменти", казва тя. На подобно мнение е и Мила Бобадова.


"Когато имаш име, се доверяват. Аз имам щастието хората да ми се доверяват. Може би защото съм прекалено публична в социлните мрежи и хората знаят коя съм, какво правя, с годините натрупаха доверие в мен", казва тя. Все пак отбелязва, че има и леконравни хора, които се хвърлят да помагат, без да са сигурни в каузата. "Има и хора, които за съжаление припечелват на гърба на чуждото нещастие, било то детско, бабешко или кучешко, има хора без скрупули", казва Бобадова. Самата тя се е научила, че трябва да проверява историите, зад които застава, и не подкрепя всяка кауза.


Елисавета Белобрадова разказва, че почти всички призиви, на които е откликвала, първоначално са били отправени в лично съобщение от друг човек. "Знаеш ли, че има една баба, която има нужда от печка, хайде да намерим." И покрай бабата се стичат храна, пари, хладилници. После идват други нуждаещи се. Честно казано, не знам как избирам чия кауза да подкрепя, но гледам да не изразходвам до дъно оказаното ми доверие. Хората се уморяват да дават и го казвам с най-добри чувства", добавя тя.


Как дадена дарителска кампания в социалните мрежи да бъде успешна.


"Номерът е хората като хванат да правят едно нещо, да си го докарват докрай,


не трябва да се губи енергията", казва Мила Бобадова. За нея благотворителността е повече от това да пратиш есемес, а да участваш активно и още нещо.


"Има луди, които се хващат и ги правят нещата. Нали се сещаш колко трябва да си луд, за да ти кажат за двете лъвчета и ти да ги вземеш. В един момент рязко се оказваш с два лъва (в клиниката ѝ "Добро хрумване" бяха лекувани тежко пострадалите новородени лъвчета от зоокъта в Разград)... Какво да правим, чуваме си ги, ще се справим и с тях", казва тя.


"При всички случаи хора, които не знаят как да намерят кауза, лесно намират в социалните мрежи и даряват това, което имат - пари, труд, добра дума", казва Елисавета Белобрадова. Тя не се сеща за по-добър начин нуждаещи се и дарители да осъществят пряка връзка - "Социалните мрежи са особено подходящи да се сприятелиш, съюзиш с хора със сходни интереси. Това е един необятен пазар на човешки възможности и е страхотно, ако можеш да разпознаеш хората, които са за теб."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hui86101925
  hui86101925
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имаше безброй примери за измамни дарителски кампании в соц. мрежите. Ясно е че тук-таме ще се окажат и полезни, но това е капка в морето. Като цяло са признак на неразвито общество и липса на дарителска култура. Хората спокойно могат да се организират и без соц. мрежи, за целта в нормалните страни има благотворителни и доброволчески организации, на които всички имат доверие.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  *Направи добро, па го хвърли в морето* е по-стойностно от *Няма ненаказано добро*.
  Случват се и двете, но ура за човечността!

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Дневник , защо изпускате нашите форумци ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#1] от "hui86101925":

  ако имаш предвид Спас и съдружници , различно е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Радвам се, че Ви има! Бъдете здрави, Кози!

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Всяко добро е добре дошло! Нека злото спи под камък!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Андрей Куртенков
  Андрей Куртенков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Т.е., по презумпция делим бабите, нуждаещи се от ремонт на къщичката на две - на такива, които могат да се представят в социалните мрежи топло интересно и провокативно и на такива, които не могат?
  Естественият отбор отсява първите и действа в полза на вторите.
  Къде е тук морала?
  Това го е имало и преди човешката цивилизация.

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  четох докато стигнах до ключовеат дума "бежанци"...

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Любопитно

  Моят български ли е станал архаичен не зная, но за мен "дебне" е изпълнен с негативна конотация за нещо неприятно, като "опасностите по пътя дебнат безразсъдните шофьори"
  Според мен "Помощ идва отвсякъде" би било едно по добро изречение.

 10. 10 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всяко добро е добре дошло! Нека злото спи под камък!
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Ами намерете си камък и си носете възглавница. По-голямо зло от пребоядисаното БКП на Костов, в България, в момента няма!

 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  ко? помощ през соцялните мрежи? А ЗАЩО, ПИТАМ АЗ, ТРЕБВА ДА СИ КАСТРОРАН ДОТАМ, ЧЕ ДА ТИ Е НЕОБХОДИМА ПОМОЩ? И КАК ТАКА НЕКВИ ЩИ СЕ ПРАВАТ НА ГЕРОИ С ФАРШИВИ КАУЗИ?
  Мрежата на сапун!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK