На Коледа 184 души са нощували в кризисния център за бездомни хора в София

Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивнаСто осемдесет и четири души са прекарали Коледа в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата, съобщават от институцията, цитирани от Агенция "Фокус".


Нощта е протекла нормално и без инциденти, казват от ръководството на Центъра. За хората в нужда, които са потърсили подслон за нощта там, е била организирана вечеря за Коледа, макар че храна се осигурява и в останалите дни от годината.


Капацитетът на Центъра е за 170 души, но от приюта уверяват, че не връщат никого. Когато местата се запълнят, се вадят походни легла за нуждаещите се. Условие е само да се представи лична карта, а ако човекът няма личен документ, се прави справка в близкото поделение на МВР.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Предполагам,че в мнозинството си са мъже.

 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1394 Разстроено

  """. . . Сто осемдесет и четири души са прекарали Коледа в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата. . . ."""
  А сигурно има и още , които не са потърсили топъл покрив . . . .

  - = - = - = -

  Както съм писал много пъти - аз съм в Дома за стари хора Сливен вече 12-та година.
  За тези години имахме поне 4 случая на мъже прибрани от улицата и настанени от социалните ( ДСП ) за постоянно в Дома за стари хора.
  Бяха все мъже . .
  А говоря в минало време за тях, защото се задържаха най-много за няма, и месец тук и отново сами излизаха на улицата. . .
  Първия го върнаха първия път с полиция, НО ПАК СЕ ИЗНЕСЕ !
  А бивака му е в едни храсти до сами южната ограда на Дома!
  НО не иска в Дома! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Топли празници и за тези,които нямат дом.

 4. 4 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чардо":

  Ами може би не си представя да го гледат и иска си е независим. Има хора, които не чакат на готово и се стремят сами да се оправят в живота.
  Тези приюти са напълно излишни ако те нямат за цел да помогнат на хората в тях така , че някой ден те ги да напуснат, защотото са си стъпили на краката. Да помогнеш не означава да даваш безусловно и до безкрай все на едни и същи хора...

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6748 Разстроено

  Тъжно, че си нямат дом и близки сред които да са желани и обичани.

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#1] от "log_on":

  И що?

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#4] от "slon":

  На човек никой не може да му помогне да си стъпи на краката. Проблемите и успехите човек си ги прави сам. Дори някой да иска да помогне, не може, няма как. Ако някой е на улицата, то е защото така иска, или защото вече се е предал и се е отказал от живота. И в двата случая няма какво да направиш за него, докато той сам не пожелае да не е така, а те в повечето случаи не пожелават. Можеш само да му даваш храна и подслон от време на време. Човекът ти е написал, че става дума за дом за стари хора, ама чукча писател.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":

  Може пък да си имат дом и близки, ама да им е по-добре на улицата отколкото с близките

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Не ги разбирам тези хора. Живеят като скотове и чакат ден за ден кога ще умрат, вместо да се стегнат и да се постараят за по-добро бъдеще. Никой не е забогатял с труд за един ден. Всеки е тръгнал от малкото и с много труд е стигнал многото. Но е нужна воля, за да се излезе от дупката. А тези бездомници си седят в мизерната дупка и не желаят де мръднат оттам. Не е виновен животът, че са бедни и бездомни. Виновни са си те самите, че не работят за бъдещето си.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8024 Неутрално

  Дано новата година да е по-благосклонна към тях. Но и те да не чакат само на другите, да се вземат в ръце и сами да си помогнат.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  Христос е казал, не съдете, за да не бъдете съдени. И те не те разбират, да седиш на тясно срещу порцийка храна. Бройлер, седиш и чакаш шефа да преведе заплатка, за да има за глупости и дрънкулки в МОЛа, и за бензинец на Бемвето за да завижда комшията. Седиш и търпиш да ти газят по главата, мърмориш, но изпълняваш, без да знаеш какво и защо, за да има за МОЛа. Така ли е? Ставаш сутрин рано, не си се наспал и тръгваш към поредния ден в ежедневието което мразиш, за да има за МОЛа. Добре ли е така?

 12. 12 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":

  Мдааа, твърдиш, че не можело да се помогне на хората, защото те така си били решили - невероятна логика... Също толкова невероятна, колкото и мнението ти, че от старите хора вече нищо не става и трябва само да бъдат гледани и дондуркани, и че са в крайно зависими от тези около тях.

  Мисленето ти е пълно с предразсъдаци... какво като е дом за стари хора ?! Значи ли това, че те са неспособни да бъдат активни в живота си ?! Всеки може да бъде полезен с нещо винаги и именно това трябва да се обясни в хората в нужда, за да знаят, че някой ги цени и че са важни с нещо за околните.
  Именно ти с твоето "да си стоят в дома и да ги гледаме, защото вече не могат" ги обричаш на безполезност и ги изключваш от живота около тях.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#12] от "slon":

  Много си повърхностен моето момче. Това, че е дом за стари хора, беше в контекста, че не е нужно да си стъпват на краката, закарали са ги там, за да се грижат за тях докато са живи, но те не искат да стоят.
  И да, не можеш да помогнеш на никого. За да са на улицата има причина и тя не е лошата съдба, която ги мрази. Тя е любовта към ракията или хазарта или дрогата, тя е мързелът или пълната липса на самодисциплина и/или интелект. Какво да направиш? Няма как да му излекуваш мързела или да го накараш да спре да пие или да играе комар. Каквото и да направиш за него, след месец ще е пак на улицата, освен ако не го вкараш в затвора, не го караш на сила на ранбота и обратно. Хайде като си толкова умен, кажи как да се помогне?

 14. 14 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  Ти себе си не искаш да познаеш пък какво остава за останалите хора...
  Значи освен че са стари и немощни , те са и алкохолици, обичащи хазарта и наркотиците. Ти даваш ли си сметка , че всичките ти твърдения са догадки и преположения базирани , според мен , на отразеното в медиите ?!
  Та ти дори не им знаеш имената, как искаш да ти фойде на акъл с какво може да им се помогне...
  Мене тръгнал да пита ... все някой друг трябва да оправя живота на хората в България. Не аз не знам как трябва да им се помогне , не ми е това работата , не разбирам от социални грижи и програми. Има си хора , които се занимават с това. А нашето задължение е да изискваме резултати. Да изкараш 12 години е един такъв дом без дори и да си мръднал поне една крачка напред , означава че някой не си е свършил работата.

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  До коментар [#4] от "slon":


  До коментар [#2] от "Чардо":Ами може би не си представя да го гледат и иска си е независим. Има хора, които не чакат на готово ...
  —цитат от коментар 4 на slon


  Явно не си запознат с дейността на Старческите домове!
  Какво те кара да си мислиш, че тук ние 120 човека сме загубили своята независмост ? ! ? ! ? !
  Тогава защо на всички избори винаги се правят избирателни секции за домуващите, така както и в болниците и по корабите за далечно плаване ! ?
  Тук всеки един от нас плаща такса в размер на 70 % от пенсията си!
  Имаме и такива които са на социална пенсия
  Именно тези които са по улиците са загубили своите граждански права!
  В болшинството от случаите даже нямат и лични карти!
  До като ако останеха тук около нас - социалните работнички щяха да им съдействат и за лични карти и за социални пенсии! ! !
  За каква независимост говориш, когато не могат да се легитимират, не могат да кажат : Те това съм аз !
  А другото, че искат да правят каквото си искат , на това по цял свят му казват : Анархия!
  И от държавните старчески домове никой служител не може да те изгони , за разлика от частните!
  Заповядай ми на гости да видиш сам с очите си !
  Дом за стари хора Сливен стая 223 Владимир Ал.Чардаков
  И имай предвид , че местността в която е Дома е по-хубава от Бояна! ( Аз съм роден и живял 61 г в София! )

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  До коментар [#14] от "slon":

  Съвсем сериозно те каня!
  ще те кача на Туингото и ще те разведа из Сливен да ги видиш бездомниците.
  Ще ги видиш как гонят кучетата и котките от хранилките които сме им направили тук около Дома, за да вземат от храната им , която обикновено каквото е останало от нашата в столовите!
  Лично за мен те са хора доста загубили от човешкия си облик . . .
  Тук ще са под покрив, изкъпани , подстригани от бръснарката и преоблечени в чисти дрехи ! В най-лошия случай ще са по двама в стая, ще се храни на маса с покривка, ще е на топло и когато му душа поиска ще излезе и ще се прибере когато си иска ! Моето най-късно прибиране е било в 03.40 часа и никой не ми е направил забележка !
  А и има и 24 часа нон стоп медицински лица

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#14] от "slon":

  Ти си идиот човече, като хванеш повече от една логическа нишка и ги губиш, малко са ти регистрите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK