Екзарх Стефан през 1945 г.: За Църквата благотворителността е неотменим божествен дълг

Царица Йоанна, Александър Малинов, Екзарх Стефан, проф. д-р Стефан Ватев (председател на Съюза за закрила на децата в България, отзад вляво) и други наблюдават шествието по случай Деня на детето 1-ви юни от балкона на Офицерския клуб, София, 1933 г.

© "Изгубената България"

Царица Йоанна, Александър Малинов, Екзарх Стефан, проф. д-р Стефан Ватев (председател на Съюза за закрила на децата в България, отзад вляво) и други наблюдават шествието по случай Деня на детето 1-ви юни от балкона на Офицерския клуб, София, 1933 г.Църквата има една неотменна повеля – да благотвори. Това напомня през 1945 г. екзарх Стефан на властите по повод законопроект, който предвижда одържавяване на благотворителността. Писмото, което се пази в Държавния архив във фонда на социалното министерство, е от 14 септември 1945 г. Това е само година след преврата, който слага началото на комунистическия режим и пълния контрол на партията-държава над всичко.


В началото на 1945 г. софийският митрополит Стефан е избран за глава на Българската православна църква. През септември 1948 г. екзарх Сте­фан е принуден да се оттегли и това се приема от Св. Синод. Почти веднага е изселен в с. Баня, Карловско, където живее до смъртта си през 1957 г. Свален е с правителствено решение поради отрицателното му отношение към отечествено-фронтовската власт и тъй като се противопоставял на намесата на партийните и държавните органи в работата на Светия синод, пише "Православието".


Автор е на богословски трудове, защитник на българските евреи. Според "Двери на православието" той е духовник с широка международна известност и с авторитет в междуцърковните отношения, включително и в икуменическото движение. Негови доклади, лекции и сказки се слушат в Женева, Лозана, Оксфорд, Осло, Копенхаген, Стокхолм, Уинчестър, Авиньон, Единбург, Кеймбридж и Лондон.
Ето писмото:
Св. Синод на Българската църква, 14.9.1945 г.


Предс. На Св. Синод, Екзарх Български Стефан
До Господина министра на Социалната политика

Тук


Господине Министре,
Неотдавна в пресата се появи съобщение, че в Министерството на социалната политика се изготвя законопроект, която предвижда да се изземе и постави изключително под ръководството на държавата цялата организирана благотворителност в страната, като щяло да се запрети всяка друга инициатива.


Подобно евентуално законоположение би поставило в непреодолими затруднение родната ни Православна Църква, която има една широко организирана социална благотворителност.


По тоя повод Св. Синод реши да обърнем високопросветеното Ви внимание върху следното:


Църквата има една неотменна повеля – да благотвори, която тя във всички времена е осъществявала под една или друга форма, като дълг и нужда, които са съществена част на нейната божествена мисия. През всичките дълги векове на църковен живот, Църквата в лицето на своите най-велики представители, като е учила и наставлявала към по-чист и по-съвършен живот, към братство, любов и взаимопомощ, е и осъществявала на дело тия велики евангелски принципи, като е поставила и началото изобщо на организираната благотворителност в света. Така са възникнали още в древност църковни болници, старопиталища, сиропиталища, страноприемници и пр.


Родната ни Православна Църква също се е трудила да отговори на тая обществена повеля и в краткия период от 70 години след освобождението, успя да организира, чрез жертвените усилия на добрите християни множество обществени начинания за добротворство –


дневни детски домове, трапезарии, летовища, старопиталища, сиропиталища, нощни подслони и пр.


В последните години за издръжката на тия начинания, подпомагаше с нещо и държавата, но главната издръжка на тия църковни-благотворителни институти се опираше върху организираната работа на православните християнски братства, които изнасят цялата тежест на организацията и поддръжката на тия институти. И ние можем да Ви уверим, че църковната организация на тия институти в много отношения е била по-добра и по-здрава, отколкото в много други нецърковни организации от тоя род.


Църквата ни не смята тия си постижения в областта на организираната благотворителност за актив, който тя трябва да подчертава, но като


дълг да се подпомагат страдащите наши братя, да възпитава и насърчава към благотворителност, следователно, като социална задача в помощ на българския народ и държава


Тая помощ, оказвана в това отношение на държавата, е твърде чувствителна и се изразява в следните две основни линии:


1/ големите материални жертви, които се изживяват от благочестиви християни под най-разнообразна форма за църковната благотворителност


2/ ръководният персонал на църковната организирана благотворителност в голямото си мнозинство е неплатен, защото почива на съзнанието за лична жертва в усилия и труд.


За да може обаче църковната благотворителност да се развива и да процъфтява за хвала не на Църквата ни, каквато тя нито търси, нито очаква, а на българската държава,


Църквата трябва да разчита на свобода


да я организира и провежда. На такава свобода се радват църквите във всички демократични свободолюбиви страни в света. Защото, както се изтъкна, изхождайки от повеленията на Спасителя да благотворим, за Църквата благотворителността е един неотменим божествен дълг, който не може да не бъде изпълняван и от изпълнението на който Църквата в никакъв случай не може да се откаже.


Поради това, Св. Синод реши да ви замолим най-настойчиво, Господине министре, да направите потребното да не бъде спъвана чрез едно евентуално законоположение свободата на Църквата да благотвори организирано, а напротив – да бъде насърчена църковната организирана благотворителност, което ще ни даде възможност свободно да изпълняваме християнските си задължения чрез правото да благотворим, а с това пък чувствително ще подпомагаме и усилията на държавата в това отношение. Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш усърден молитствувател,


Председател на Св. Синод
Екзарх Български Стефан


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Днешните владици приемат благотворително Ролекси и луксозни лимузини.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  Колко е нужен ПатрихархмСтефан, от тогава до днес на България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Когато русофилските безродници говорят за православие и християнство (защото те всичките станаха много религиозни) точно такива като екзарх Стефан НЯМАТ предвид. Много е важно да се прави разлика между свещениците от Възраждането и Царството и тези след тях, които минават обучение в Москва.

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Църквата и църковниците днес са подигравка за великите си предшественици....къде е екзарх Стефан и къде е митрополит Николай Пловдивски по известен като Ники Ролекса.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Гнус ме е да от това нещо в момента, което се нарича Българска православна църква.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нека все пак не забравяме кой бе Екзарх Стефан - един велик Български духовник и Възрожденец, тормозен зверски от болшевишките уроди, които не успяха да го пречупят.
  В днешно време си имаме ярки антиподи на Великия ни Екзарх - ей го на най-яркия сред Плеядата КГБ креатури поп Коля Пловдивский Шаман Путинославний дето нарече наскоро пияните оскотели красноармейски орди окупирали страната ни след 9-ти, забележете ”Миротворци”, тия същите дето избиваха хиляди монаси и свещеници. Та поп Коля също е много благотворителен - едно от първите му ”благотворителни” дела след като бе въздигнат за Мутрополит Пловдивски от ДС/КГБ мафията бе да заграби стотици хиляди левове от най-заможните Пловдивски енории, за да си закупи лимузини и джипове подобаващи да возят неумитата му особа. Така този шаман на Путинославието я разбира Благотворителността, както всеки руссоробски Петоколонник междувпрочем, така както Сатаната чете Евангелието. После имаше обаче наглостта типична руска да проси 3000 лв. за една от църквите в града, че нямало било пари да се плати тока за същата видите ли.... пък бивало и да има пари след като този хубостник редовно и омита касата, за да тъне в лукс и охолство като всеки Другар разбира се - за чужда сметка.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Направи ми отлично впечатление началото на писмото: "Господин МинистрЕ".
  Няма лицемерното "уважаеми" (авторът не го желае) и има нормалното за българския език окончание за звателен падеж.
  Виж какви смислени са били хората тогава.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Един велик българин и истински патриот, поклон пред паметта му!

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Нека се помни!

  Това е било във времената, когато България още не е била превзета окончателно от Пеко Таковци, Мако Даковци и Боко Тиквовци, а Българската Православна Църква не е била поругана, осквернена и превърната в онова, което е днес - ООД с държавно (руско) участие, филиал на Отдела за Идеологическо Превъзпитание на Пролетариата към КГБ.

  Трижди АНАТЕМА за ония, които ни докараха дотук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Наистина, благотворителността е дълг, ама не НА църквата, а НА нас КЪМ църквата. Дадохме им "Александър Невски", те сега искат и пари за поддръжка. И както са свикнали да вземат, та вземат дарения и от просяците. Нали си спомняте оня дядо, който им дари 37 хиляди и те не се посвениха да му ги вземат? Срамота!

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Много силно писмо и има ли кой днес да го прочете, имам предвид не от нас, а от представителите на светия синод и от ръководството на държавата.
  Дори благотворителния Коледен фонд се председателства от президента, а не от църквата. когато се случваха в различни селища на страната разни бедствия, големия отсъстващ беше църквата.
  А като видим кои са ръководителите на БПЦ, нещата си идват на място, няма как тези хора да бъдат връзката ни с Господ - това са хора без морал и грам човещина.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  За съжаление вече е била превзета.
  Хората като Патриарх Стефан не се съобразяват с тях и защитават позицията си въпреки заплахите. Затова и дребните човечета са го премахнали бързо-бързо. Защото ги е страх от него и такива като него - горди, умни, състрадателни, справедливи, с позиция, с мисъл за бъдещето ни - все неща, които дребните човечетане са.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Велик и достоен Български архиерей. Пример за днешните - дано да прочетат и се замислят.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2834 Разстроено

  Капитулант. Вместо да наледи да се бият всички камбани на 5 Септември за борба с азиатските орди, той пишел за благотворителността.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Църквата е била един от големите поземлени собственици около 9.9, какво се е случило междувременно със земите?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма нужда от никаква предизборна агитация СРЕЩУ БСП. На всички избори трябва да се препечата това писмо на плакати и да го чете диктор по телевизиите в минутите за агитация и това ще е достатъчно. Всичко е казано, а съдбата на този ИСТИНСКИ БУДИТЕЛ, ДУХОВНИК И ПАТРИОТ Е ФАКТ, а не художествена измислица.

 17. 17 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Дълбок поклон пред делото на Екзарх Стефан - символ на спасението, на обичта и състраданието към хората, символ на достойнството! И това писмо е още едно доказателство за това!
  За огромно мое съжаление, в наше време в БПЦ няма водач, липсва лидерът, който да задвижи делата на клира в посока, доближаваща се поне малко до всеотдайността на Екзарх Стефан.
  Царство му небесно!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Сега обратно, църквата иска от хората, вместо тя да дава на нуждаещите се.

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  имало е достойни българи.
  имало е принципни хора.
  сега и двете са обект на подигравки,
  които могат да се изкажат с две думи:
  ебати балъците.
  докато не разберат, че са станали лоялни
  на мафията лизачи, а си мислят, че дъжд вали,
  няма да стане.
  ето едно на Макиавели:
  Трябва да се знае, че с врага можем да се борим по два начина: първо - чрез закони, второ - чрез сила. Първият начин е присъщ на човека, вторият - на звяра; но понеже първият начин често е недостатъчен, то се налага да се прибягва и към втория.

 20. 20 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Достойни думи на последния достоен български патриарх!Поклон пред светлата му памет! А Св. Синод,този развъдник на ДС,превърна БПЦ в църква-слугиня на московската!Срам и позор!!!

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6857 Неутрално

  "Църквата има една неотменна повеля – да благотвори"

  Тези думи трябва непрекъснато да се напомнят на днешния клир

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "Църквата има една неотменна повеля – да благотвори"Тези думи трябва непрекъснато да се напомнят на днешния клир
  —цитат от коментар 21 на neut


  Е, как Николай Московски ще си купи златен часовник?

 23. 23 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  Ако имаше капка срам нямаше да напишеш Ъ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK