Трима необичайни отличници

Трима необичайни отличници

© авторътМария, Паолина и Владимир са в 12-и клас в гимназията "Неофит Рилски" в Долна баня – градче, недалеч от Самоков. Младите роми вече очакват с нетърпение завършването и абитуриентския бал. Момичетата искат да учат "Педагогика", за да станат учителки. Мария има голямо желание да се включи в програмата "Заедно в час", по която преподава и нейна братовчедка. Влади пък мечтае да го приемат в Академията на МВР. И тримата са отличници - хвали ги учителката по български.


Семействата


Привързани са към своите семейства. Родителите на Мария отглеждат ягоди на наета от тях земя и така се грижат за нея и за по-малките ѝ брат и сестра. Майката на Поли е шивачка в цех в Ихтиман. Тя е вдовица и сама отглежда нея и сестра ѝ. Бащата на Влади пък е строител, който всеки ден пътува до София, където са неговите обекти. Често взима и Влади с него на работа, още откакто е бил на 14 години. Майка му е домакиня и се грижи за неговите три по-малки сестри.
Ваканция и работа


Мария, Поли и Влади работят през ваканцията. "Всички деца в Долна баня работят със земята през лятото, когато има много работа", казва тяхната учителка по български език и литература г-жа Анелия Иванова. По думите й в Долна баня всички деца ходят на училище. Някои са нередовни, но малко от тях, допълва тя.


Г-жа Иванова харесва работата си в гимназията. Определя своите ученици като "прекрасни деца". Изказва благодарности към директора на Центъра за образователна интеграция Мануела Радева и на Виктория Петрова, с които е във връзка.


Учителката е автор на книга за параклиса "Света Петка" край Долна баня, който, за съжаление, неотдавна е изгорял. Написала е и докторска дисертация, която все още не е защитала. Неотдавна участва в конкурс за споделяне на добър педагогически опит в образователната интеграция.


Училището и любимите предмети


Липсата на гимназии в много малки градове е препятствие пред много тийнейджъри, които искат да учат. В гимназията "Неофит Рилски" повечето ученици са от ромски произход. Тримата отличници високо ценят това, че могат да завършат средното си образование в града. За Мария, Поли и Влади това е важно. И тримата смятат, че доброто възпитание и образование на децата зависят основно от родителите им.


И тримата харесват часовете по български език и литература. Поли и Мария ценят поезията на Атанас Далчев. Мария - и стиховете на Елисавета Багряна. И на тримата любимият им писател е Елин Пелин. Влади харесва часовете по история и по физическо възпитание. А за момичетата вторият най-любим предмет е география. Поли, Мария и Влади много харесват и своя млад учител по английски, който от няколко години преподава в училището по програмата "Заедно в час".


Киното, книгите и спортът


Любимият филм на Мария е "Беднякът милионер". А Влади най-много харесва екшъни. Спортът, който го привлича, е боксът, а спортистът - Кубрат Пулев. Момичетата пък казват, че обичат да гледат тенисиста Григор Димитров.


Когато е свободна, Мария чете книги. Още като малка прочита всички томове на "Хари Потър". От Джоан Роулинг хареса и "Приказките на барда Бийдъл". А в момента с интерес разлиства "Шоколад" от Джоан Харис.


Мария и пише. Дори вече е издала в 25 броя романа си "Сивата дама". Главният герой в него е от ФБР, изпратен на разследване в мистериозна вила. Момичето определя жанра като микс между фантастика и трилър. Написала е още 3 романа – "Рея", "Его" и "Семейна идилия". В последния описва и комични случки от своя живот.


Чужбина


Много от близките роднини на Мария, Поли и Влади живеят и работят в Германия. Казват, че за българските роми е по-лесно да се интегрират в чужбина, тъй като там нямало толкова предразсъдъци. Роднините им в Германия непрекъснато ги канят да се присъединят към тях. И тримата обаче искат да живеят в България. Един от вуйчовците на Влади му е обещал екскурзия до Германия след бала. Самият той обмисля да замине за известно време в Англия, където има възможност да работи в пицария, но възнамерява да се завърне и да учи във висше училище тук.


Мечти за пътуване


И тримата мечтаят да пътуват много. Любимият град на момичетата е Пловдив, където искат и да следват. Поли обмисля скоро да изкачи Мусала. Влади пък харесва София, но е влюбен във Велико Търново. Мария е много силно впечатлена от Белоградчишките скали и пещерата "Магурата". А г-жа Иванова възнамерява скоро да заведе своите ученици на театър в София.


Поли, Мария и Влади мислят да пътуват и в чужбина. Поли иска някой ден да отиде на екскурзия в Америка. Влади - да види Черна гора и Бразилия. Мария пък я влече към Южна Азия и иска да посети Индонезия, Камбоджа и Индия.


Освен да пътува, Влади се надява някой ден да може да подкрепя бедни деца, следвайки примера на негов близък, който живее в Германия.


България в бъдещето


Мария, Поли, Влади и г-жа Иванова казват, че вярват в Бог. Нито един от тях не възприема България като бедна страна. Те са оптимисти за бъдещето на България след 20 години. Г-жа Иванова си представя страната след 2 десетилетия като "прекрасна и просперираща". Според нея е чудесно, че сме част от Европейския съюз. Предвид факта, че напоследък толерантността в обществото често се поставя под въпрос, тя казва: "Толерантността е ценност и затова ще оцелее".


Паолина също си представя България след 20 години като "много по-напреднала". Влади се шегува, че след 20 години колите ще летят. Но е сериозен в мнението си, че хората ще стават все по-добри, както и че "все по-малко ще се влияят от политиците, които разделят обществото". Мария обобщава: младите хора стават все по-умни и изобретателни и със сигурност животът в България след 20 години ще е по-хубав.

Поли, Мария и Влади са стипендианти на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, финансиран от Ромския образователен фонд (НПО със седалище в Будапеща, Унгария) и от Министерството на образованието и науката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Успех на учениците, радост е, когато роми и децата им учат и работят, живеят честно без кражби и побоища. Дай Боже повече такива деца и семейства.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Определението "цигани" не важи за тях.
  То важи за онези, които паразитират върху обществото.
  Дано все повече роми да бъдат натискани от родителите си да учат.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Трима дванадесетокласници не са много за хвалене !

  [email protected]
 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Дано се интегрират. Ако се случи, няма да е благодарение на милионите, изхарчени за тази цел.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Отличник пък мечтае да работи в пицария в Англия.Поредната политкоректна статия.В подобни училища като това учителите нарочно пишат завишени оценки на учениците от цигански произход,защото ако ги оценяват реално,просто няма да преминат в по-горен клас.И учителите ще останат без работа.Естествено на подобни хора се отпускат стипендии без значение на това дали са бедни или не,а само на база етнически произход.А при положение,че повечето им роднини са в Германия няма да са от най-бедните.Даже на един такъв държавата му плати образованието в британски колеж.С две думи-циганин да си в тази държава.

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 726 Весело

  Отличници, а за какво си мечтаят: педагогика, МВР? Аз да бях щях да се замисля за една база данни на запуснати строежи и военни поделения, интегрирана с Гугъл мапс (ако схващате тънката ми мисъл).

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Хубава работа на семейства и учители :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Определението "цигани" не важи за тях.То важи за онези, които паразитират върху обществото.Дано все повече роми да бъдат натискани от родителите си да учат.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Защо само ромите?!А кардарашите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Весело

  "Младите роми вече очакват с нетърпение завършването и абитуриентския бал" - защо ли трябва да се определя етническото в "героите", все едно падат случайно по тия места? Важна е средата, в която се култивират ценностите, а не хаотичните проекти за възпитание - дали от Изток, Запад или зад Океана. Постни са "репортажите", но пък подплатени явно, като преди "революцията" - многостанничката, многонадойничката и ударник стругар от крайната махала. Все едно другите зрелостници не очакват с нетърпение бала и "излитането" от школото?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Младите роми вече очакват с нетърпение завършването и абитуриентския бал" - защо ли трябва да се определя етническото в "героите", все едно падат случайно по тия места? Важна е средата, в която се култивират ценностите, а не хаотичните проекти за възпитание - дали от Изток, Запад или зад Океана. Постни са "репортажите", но пък подплатени явно, като преди "революцията" - многостанничката, многонадойничката и ударник стругар от крайната махала. Все едно другите зрелостници не очакват с нетърпение бала и "излитането" от школото?!?
  —цитат от коментар 9 на 3аНиЗа


  За другите абитуриенти не се отпускат пари по грантовете и няма да прочетеш статия за тях.Въпреки че има много българчета,които са от бедни семейства и въпреки това успяват да се образоват.Но явно не са от правилният етнос.

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Това е платена публикация от кой европроект?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 353 Гневно

  До коментар [#12] от "Адекватно мислещ":

  Че лъжа ли е?Във Великотърновският регион е пълно с такива.Познати преподават в малките училища и разказат как непрекъснато са натискани от директорите за да надуват оценките на "малцинството",щото,нали...!

 14. 14 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Браво на децата, но всъщност статията е да похвали будапещенското НПО на Сорос. Поредната манипулация.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 15. 15 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпреки наивния стил , статията дава повод за размисъл и изразяване на отношение.

  5ar8
 16. 16 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дано да бъда опроверган,но смятам че положението у нас е такова,че циганите няма да се интегрират, но много българи се дезинтегрират.Защото не се поставят благородни цели ,не се държи на дисциплината в училище,няма военна служба .

  5ar8
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Стига вече с това "роми"! Народността се казва "цигани". Няма нищо обидно в думата "циганин". Означава "гадател". Обидна са я направили тия, които крадат, лъжат, бият, ограбват и т.н.! И "айнщайновци да се кръстят и айнщайновци ще стане обидна дума! А на тия деца-евала! Преодоляли са циганското мислене и ще успеят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#5] от "mushashi":

  Не Мусаши, въобще не си расист, ама хич:)

  Я сега ни уведоми и съпругата ти ли така прави, от нея ли го знаеш това за оценките, нали и тя е учителка?

  В статията пише къде са и с какво се занимават родителите на децата, но за теб е по-важно да плюеш...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  Интересни хора сме ние!

  Когато деца от някой етнос кривнат от пътя здраво оплюване, когато пък вземат, че се стараят да са добри и нормални също здраво оплюване...

  Няма оправия нашата, после се чудим защо се живее кофти във България и обществото потъва, то само негативизъм...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Браво на младежите. Да са живи и здрави и да дават пример на връстниците си.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Лятото като съм ходил на Боровец покрай пътя се срещат роми да продават малини. Купувал съм от тях. Първия път ги питах от къде са - казаха, че те си ги гледат. Не повярвах много, ама после питах разни познати и те казаха, че в оня район ромите са работливи и нямат нищо общо с насаденото мнение.

  Има и в други села където ромите си работят и изкарват доходи за да живеят прилично.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":Не Мусаши, въобще не си расист, ама хич:)Я сега ни уведоми и съпругата ти ли така прави, от нея ли го знаеш това за оценките, нали и тя е учителка?В статията пише къде са и с какво се занимават родителите на децата, но за теб е по-важно да плюеш...
  —цитат от коментар 18 на ivan_


  Жена ми преподава в езикова гимназия.Там цигани няма по простата причина,че се държат приемни изпити.И знанията им са такива,че не могат да издържат приемните изпити,въпреки занижените критерии в днешно време заради демографският срив.А сигурно над 30-40 процента от младежите до 18 години са цигани в нашият регион.И въпреки това в най-елитното училище няма нито един циганин.Не знам какво наричаш плюене,но в подобни училища като това в Долна Баня повечето ученици са цигани и учителите не им пишат реални оценки,защото ако ги оценяват реално те ще отпаднат от училище и ще трябва да съкращават учители.
  В случаят има дискриминация спрямо българите,защото стипендии се дават единствено на база етнически произход.

 23. 23 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Само едно не разбрах...защо като са отличници искат даскали да стават :D

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Интересни хора сме ние!Когато деца от някой етнос кривнат от пътя здраво оплюване, когато пък вземат, че се стараят да са добри и нормални също здраво оплюване...Няма оправия нашата, после се чудим защо се живее кофти във България и обществото потъва, то само негативизъм...
  —цитат от коментар 19 на ivan_


  И къде прочете,че хуля тези цигани ученици?Проблемът е двойният стандарт в образованието,където се отчитат грандиозни успехи с интеграцията на циганите,а на практика има гимназисти,които не могат правилно да си напишат името.Не случайно на матурите цели цигански класове имат двойки.Това много добре се знае от управниците,но те отчитат пред Брюксел успехи относно интеграцията на циганите.Самите цигани много добре си знаят възможностите и единият циганин си казва,че щял да ходи да работи в пицария в Англия.За което образование не му е нужно.

 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Желая успех на тези деца! Иска ми се в бъдеще броят на подобни примери да нараства.
  Странно ми прозвуча изказването на учителката по бълг. език и литература - "Всички деца в Долна баня работят със земята през лятото, когато има много работа"... правилният израз не е ли просто "обработват земята"?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Браво, желая им успех в учението и живота. И да увлекат повече роми, като тях по този път.

 27. 27 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Имал съм ученици (в 6-ти, 7-ми и 8-ми клас), които имаха много добра езикова подготовка по български, френски и английски език, а и бяха отличници по повечето други учебни предмети, защото учеха здраво. За съжаление не зная каква е по-нататъшната им съдба.

  Добре е да има повече статии, показващи положителни примери, достойни за подражание.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":

  "учителите не им пишат реални оценки,защото ако ги оценяват реално те ще отпаднат от училище и ще трябва да съкращават учители."

  Това както си го представил, а допускам, че си прав случая нали се сещаш, че е проблем/вина на учиутелите и/или на ръководството на училището.
  Тоест с цел техните облаги торпилират системата...

  "В случаят има дискриминация спрямо българите,защото стипендии се дават единствено на база етнически произход."

  Това предполагам, че не е вярно!
  Няма как да имаш подобен критерий за отпускане на стипендия. С претенцията ти да си юридически грамотен следва да си наясно, че е невъзможно да имаш подобни правила за отпускане на стипендии.
  Директно ти заявавам, че написаното е некоректно.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Ти къде прочете, че коментар 19 е към теб?
  Съвсем коректно това, което съм имал към твоето мнение съм го изложил в коментар 18.
  Коментар 19 е мнение, в което както виждаш слагам и себе си.

  Относно другото изложено за образователната система, то тя е на практика е неработеща. И не само по отношение на малцинствата, а и по отношение на всички ученици.

  Предполагам това ти е по-ясно и от на мен при положение, че съпругата ти има преки впечатления от системата работейки в нея.

  Докато живеех във България съм назначавал служители завършили висше образование във България, които бяха на практика неграмотни...

  Нямам какво друго да добавя за образователната система...

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan_":

  Е как да не е вярно, че се отпускат стипендии само на цигани като накрая на статията си го пише, че тримата били стипендианти на някакъв Център за ромска интеграция финансиран от НПО и Министерството на образованието. Не е ли това дискриминация спрямо българските ученици? Получават стипендии само цигани независимо от финансовото им състояние или успех.При положение, че имат роднини в Германия и родителите на единият отглеждат ягоди надали са от най-бедните.Трябва вече да изоставим мита за бедните цигани, защото много от тях са много по-добре материално от повечето българи.Ама въпреки това те получават социални помощи и в случаят стипендии.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivan_":

  Чудно как така "неработещата"образователна система праща всяка година хиляди ученици в престижни европейски и американски университети.От училището, в което преподава жена ми почти всички продължават във ВУЗ, голяма част и в европейски университети.Така че няма да е само до системата, ами и до отделните ученици.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Мусаши,

  кога ще се научиш да вземаш предвид фактите, а не това което ти е удобно.

  В статията пише, че и трите деца са отличници.
  В това училище сигурно учат и други ромски деца, но статията не е за тях, а за тези трите, които явно са единствените отличници и предполагам единствените стипендианти.

  Та за това е стипендията, за успех и когато е за успех няма значение бедни ли са семействата или са марсиански семсйства.
  Ако стипендията беше социална, щеше да се вземе предвид материалното състояние на семействата.

  Колко е сложно това, че не го разбираш, а на всичко отгоре пишеш за дискриминация.
  Или прекрасно го разбираш но все пак трябва да си напишеш виждането как биват дискриминирани някой хора, защото ти така смяташ...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":

  Напротив Мусаши,
  точно това което пишеш показва, че системата е пропаднала.

  Понеже когато се говори за система не можеш да съдиш за нея от най-успешната й част.

  Съдиш за нея цялостно.
  И ясно ти написах защо смятам, че не става, защото назначавам хора завършили висше образование, тоест преминали 3те образователни степени УСПЕШНО, а всъщност са неграмотни, не могат е-мейл с 3 изречения да напишат, като нямам предвид само правописните грешки, те не могат да структурират изречението...
  А това се учи в основното образование.
  Та те са били пропуснати от основното образование, след това през средното и накрая през висше, а неграмотни.
  Колко е коректна подобна система?

  Това не означава, че няма отлично подготвени ученици, които я завършват, но те не са такива поради системата, а заради себе си въпреки системата.

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Браво на децата. Българи, цигани, турци - няма никакво значение.
  Иначе в статията наивистичният повествователен стил ми дойде в повече.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":Мусаши,кога ще се научиш да вземаш предвид фактите, а не това което ти е удобно.В статията пише, че и трите деца са отличници.В това училище сигурно учат и други ромски деца, но статията не е за тях, а за тези трите, които явно са единствените отличници и предполагам единствените стипендианти.Та за това е стипендията, за успех и когато е за успех няма значение бедни ли са семействата или са марсиански семсйства.Ако стипендията беше социална, щеше да се вземе предвид материалното състояние на семействата.Колко е сложно това, че не го разбираш, а на всичко отгоре пишеш за дискриминация.Или прекрасно го разбираш но все пак трябва да си напишеш виждането как биват дискриминирани някой хора, защото ти така смяташ...
  —цитат от коментар 32 на ivan_


  Е само те ли са отличници в България?Но те получават стипендии,защото са цигани.Друг въпрос е доколко реалните им знания са за отлична оценка.Щом на момчето мечтата е да работи в пицария в Англия,ясно е колко го влече образованието.

 36. 36 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#15] от "5ar8":

  Няколко пъти имах курсисти цигани. Казвам "цигани" защото най-образованият от тях, който беше доктор на науките и преподавател в СУ дойде при мен и каза: "Аз съм циганин, детето ми има нужда от курс по компютър!" Когато тези хора се докоснат наистина до книгите, до науките, до компютъра, те са невероятно амбицирани да научат всичко, което са пропуснали в своята ограничена среда. Статията не е наивна, нещата са точно такива. Но много пъти съм си мислела, че е ужасно трудно, човек да се противопостави на беднотията и невежеството, които властват в тази общност, дори и да има най-добри намерения за своето бъдеще. Успех на децата!

  Евгения Христова
 37. 37 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#15] от "5ar8":

  Няколко пъти имах курсисти цигани. Казвам "цигани" защото най-образованият от тях, който беше доктор на науките и преподавател в СУ дойде при мен и каза: "Аз съм циганин, детето ми има нужда от курс по компютър!" Когато тези хора се докоснат наистина до книгите, до науките, до компютъра, те са невероятно амбицирани да научат всичко, което са пропуснали в своята ограничена среда. Статията не е наивна, нещата са точно такива. Но много пъти съм си мислела, че е ужасно трудно, човек да се противопостави на беднотията и невежеството, които властват в тази общност, дори и да има най-добри намерения за своето бъдеще. Успех на децата!

  Евгения Христова
 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivan_":

  Мусаши е скаран с фактите. Той формира мнението си предварително, според предразсъдъците от които страда - спрямо черни или цигани, без значение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "vesolr":

  От никакви предразсъдъци не страдам.Просто не одобрявам даването на привилегии въз основа на раса или етнос.И искам нещата да се представят както са, а не някакви сладникави истории като тази за отличника, мечтаещ да работи в пицария в Англия.

 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#37] от "Евгения Христова":

  Не "статията е наивна", а стилът е наивистичен. Българският език разполага с достатъчно стилистични средства за по-изискано написване на статия.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":


  Отличник пък мечтае да работи в пицария в Англия.Поредната политкоректна статия.В подобни училища като това учителите нарочно пишат завишени оценки на учениците от цигански произход,защото ако ги оценяват реално,просто няма да преминат в по-горен клас.И учителите ще останат без работа.Естествено на подобни хора се отпускат стипендии без значение на това дали са бедни или не,а само на база етнически произход.А при положение,че повечето им роднини са в Германия няма да са от най-бедните.Даже на един такъв държавата му плати образованието в британски колеж.С две думи-циганин да си в тази държава.
  —цитат от коментар 5 на mushashi


  Дори и така да е, ако можеше да опознаеш американските негри, щеше да обикнеш българските роми. Ония са още по-големи паразити. И още търсят компенсации за робството под една или друга форма.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "leon555":
  Ей сега ще дойде Весо и ще те обяви за расист.Добре е, че има хора, които наричат нещата така както са.В България в последно време има голям напредък с интеграцията на циганите. Просто голяма част от тях напуснаха страната и се интегрираха в социалните плащания на държави като Германия, Холандия, Белгия. Иначе не всички цигани вършат престъпления, но 90 процента от тях са в сивата икономика и не плащат данъци.Ползват блага, а насреща не дават нищо.

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "PavelCZ":

  Вие от доста време посещавате този сайт и ми е чудно, че сте изненадан от стила на статията.Подобни захаросани статии се пишат и за бежанците, и за ЛБГТ общността.Сам може да си отговорите защо.

 44. 44 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Много хубава новина! Роми, цигани, каквито и да са, но преди всичко БЪЛГАРИ (за ужас на патрЕотите)!!

  В чистата и свята република на Левски няма разлика според религия, етнос или цвят на кожата. Всички родени тук сме чеда на Майка България!

  Само комунета, фашаги и прочее русороби са способни да отричат този факт и така да срамят България!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 45. 45 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Няколко пъти имах курсисти цигани. Казвам "цигани" защото най-образованият от тях, който беше доктор на науките и преподавател в СУ дойде при мен и каза: "Аз съм циганин, детето ми има нужда от курс по компютър!" Когато тези хора се докоснат наистина до книгите, до науките, до компютъра, те са невероятно амбицирани да научат всичко, което са пропуснали в своята ограничена среда. Статията не е наивна, нещата са точно такива.
  —цитат от коментар 37 на Евгения Христова


  Факт! Напълно споделям този коментар, защото имах състудент циганин/ром и той беше сред първенците в нашия курс.

  Успешната интеграция, приобщаването и формирането на българско съмосъзнание сред ромите/циганите е жизнено важно за оцеляването ни като нация. Враговете на България обаче не хересват това.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":
  Кой е вашия регион?

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Истината е, че циганите в България са неинтегрирани. Плюс това - вече са и уахабизирани. За това, че са ислямизирани, дори не става дума, това е факт от повече от 30 години. Като допринасящо за горните резултати - в татковината ни няма работещи държавни институции, вкл. съдебна и правораздавателна система. Това е държавата на Пеев, Доган, ДС и Боко, който раздава милионите от негово име, това дори не е държава на българите и за българите, камо ли за циганите. Ти спомена, че много от циганите са заминали за различни европейски страни. Проблемът е, че и там мнозинството от тях не работят, а и вършат престъпления - сега на прима виста се сещам за сританата германка в метрото. Всички граждани на една държава са от съответната нация, освен ако държавата по Конституция не е многонационална, както беше Чехословакия - до 1993. В Чехословакия по Конституция имаше два народа - чехи и словаци. Другото бяха етнически малцинства, но в рамките на нацията - там това бяха цигани, унгарци, поляци, силезийци, моравци и немци. Етничността не се отбелязва в паспорта, а и много хора не се определят етнически. Т.е. циганите, които извършват престъпления в чужбина са българи по гражданство и цигани по етничност (народност). Тук виждам, че някои обвиняват българите и България за неинтегрираността на циганите. Нека не обвиняваме цялото, защото аз и останалите българи, не насърчаваме хората да крадат, да бягат от училище, да не плащат данъци. Вината не може да бъде обща, тя си има носители и то конкретни - българските институции. От друга страна не може да натикаш някого насила в училище, или дори да го направиш, от това няма да има ефект. Не можеш насила да накараш хората да се трудят и да се учат, ако те самите не искат. Единственото, което може да се направи е циганите да бъдат държани отговорни за всичко, което правят и не правят, наравно с останалите български граждани. Не може да имаш права, а да нямаш задължения, говорим все пак не за някакви социалистически експерименти и острови на утопията, а за реална демокрация и функциониращо гражданско общество.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Плюс това - вече са и уахабизирани. За това, че са ислямизирани, дори не става дума, това е факт от повече от 30 години.
  —цитат от коментар 47 на GreenEyes


  Подобно твърдение не отговаря на истината.
  в татковината ни няма работещи държавни институции, вкл. съдебна и правораздавателна система. Това е държавата на Пеев, Доган, ДС и Боко, който раздава милионите от негово име, това дори не е държава на българите и за българите, камо ли за циганите.
  —цитат от коментар 47 на GreenEyes


  Факт.
  Тук виждам, че някои обвиняват българите и България за неинтегрираността на циганите. Нека не обвиняваме цялото, защото аз и останалите българи, не насърчаваме хората да крадат, да бягат от училище, да не плащат данъци. Вината не може да бъде обща, тя си има носители и то конкретни - българските институции.
  —цитат от коментар 47 на GreenEyes


  Българските институции са продукт на българското общество и начина, по който то гласува. Нито аз, нито някой, когото познавам насърчава други да крадат или да не плащат данъци, но моят глас на изборите се оказва прекалено малък за създаване на работещи институции. По тази начин вината е обща, на всички, които гласуват за двата клана и маестро Доган. Който не иска да я носи, бяга в чужбина (след като Далавери лиши от избирателни права българите в чужбина).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Браво на децата!

  Дори и да не са реални "отличните" им бележки (напълно е възможно да е така) все пак моделът трябва да се пропагандира. Разбирам неудоволствието на някои колеги от форума, но информацията е предназначена не за редовите читатели на Дневник, а за роднините и приятелите на децата, за да видят те, че образованието е напълно постижимо и се оценява положително от обществото.

  Умилително захаросаният стил обаче е напълно излишен и оставя неприятно принизяващо усещане, като че авторът говори на полуолигофрени за полуолигофрени. Моля, пишете нормално, тези деца нямат нужда от снизходително отношение!

 50. 50 Профил на nco13545610
  nco13545610
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Здравейте, на всички!
  Аз съм Мария-от статията... Дори не знам, как да реагирам на коментарите ви. Първо: когато ни взеха интервюто, съученикът ми Владимир каза, че има възможност да отиде в Англия, за да работи ПРЕЗ ЛЯТОТО в пицария, защото там се изкарват повече пари, от колкото тук- в Долна баня, а не че това му е мечта!!! Момчето ще подаде документи в НСО и ще издържи изпитите, защото полага мого труд в училище! Второ: четох, че някой от коментиралите не е разбрал, защо като сме отличници, с Паолина ще записваме да учим педагогика. Отговорът е лесен. Заради насадените предразсъдърци. Нас, ромите ни взимат на работа само в крайна нужда, тоест в училищата и болниците, където има най-много нужда от работна ръка. По-добре учителка, от колкото да се надявам на социални помощи! И за интервюто просто ни питаха, дали желаем да го дадем. Ние се съгласихме, други-не. За това сме само трима, а иначе стипендиянтите в нашето училище са 12. И между другото мога да защитя знанията си, както и оценките си! Трудя се усърдно и за това получавам стипендия и мога да кажа напълно заслужено! Това ще се докаже на матурите през месец май. И не съм само аз.
  Това, че имаме роднини в Германия, не означава, че сме богати. Означава, че имаме възможности за работа и на друго място. И последно: АЗ, не чакам някой да ме интегрира! АЗ, се интегрирам САМА!!!

 51. 51 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  До коментар [#49] от "areta":

  Що за оскотяло същество трябва да си, за да пишеш подобни небивалици? Срам!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan_":

  "Няма как да имаш подобен критерий за отпускане на стипендия. "

  За стипендиите, отпускани от министерството, наистина няма как да има подобен критерий, но стипендиите, отпускани от частни организации (в случая цигански център за нещо си), могат да са по какъвто критерий на организацията й харесва, включително и етнически. Държавата няма право да фаворизира/дискриминира по етнос/раса/сексуална ориентация, но частните дружества имат пълната свобода да си решават по свое усмотрение.

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#35] от "mushashi":

  Мусаши,
  нямам представа само те ли са отличниците във България и дали и другите получават стипендии.
  Но не можеш да имаш родова дискриминация при стипендиите.
  Ако си правиш труда да четеш съдържанието на материала, щеше да видиш че:
  "Поли, Мария и Влади са стипендианти на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, финансиран от Ромския образователен фонд (НПО със седалище в Будапеща, Унгария) и от Министерството на образованието и науката."

  Та стипендията на НПОто е целева, защото и НПО то е такова...

  Другото нещо, което отново и отново ти пиша, чети човек, чети статията.
  Да не си функционално неграмотен?

  Момчето мечтае да учи висше или за полицай, НЕ мечтае да работи в пицария в Англия!

  Ето ти информацията по въпроса от статията:
  " Влади пък мечтае да го приемат в Академията на МВР. "
  "Самият той обмисля да замине за известно време в Англия, където има възможност да работи в пицария, но възнамерява да се завърне и да учи във висше училище тук."

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#50] от "nco13545610":

  Мария,
  пожелавам ти всичко най-хубаво и много успехи!
  Ти си тази, която изгражда живота си и той ще бъде такъв, какъвто го направиш.
  Едва ли ще ти е лесно, защото си наясно, че предрасъдъците на повечето хора са срещу теб.

  Не обръщай внимание на негатативните коментари в този форум.
  Те са написани от хора, които са подвластни на собствените си предрасъдъци.
  За повечето хора винаги е по-лесно да обвинят някой друг за нещо.

  Следвай желанията си и бъди щастлива!

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#50] от "nco13545610":

  Скъпа Мария, не се газирай! :) На читателите не им допада умилителния тон на дописката. Вие не го заслужавате. А и ние, читателите също.

  Относно възможното завишение и нереални отлични бележки, това е феномен, засягащ не само децата от циганския етнос, но и другите деца в малки населени места, където учителите го правят, за да си запазят заплатата. Просто за вас има и едно допълнително основание да го правят - да си запишат червена точка, може би и да си оправдаят средствата получени от разни фондации.

  Чудесно е, че се трудиш и стипендията ти е заслужена, но искам да ти кажа, че идеята за предразсъдъците и че вземали цигани на работа само в крайна нужда, не е вярна. Не е нужно да си подрязваш сама крилата - учи каквото ти е на душа, а не за каквото ти разправят. Ако искаш да станеш физик, инженер, лекар, направи го! Мога да те уверя, че добре образовани инженери се търсят под дърво и камък и никой няма да ти гледа произхода.

  Само имай предвид, че за работодателите не важна само дипломата, но и социалната ти компетентност и работния ти морал.

  И още нещо, много е важно не за теб, но за хората около теб да знаят за твоите успехи и постижения и да гордеят с теб. От изключително значение е да станеш ролеви модел, достоен за подражание.

 56. 56 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#50] от "nco13545610":

  Уважаема Мария
  Абсолютно Ви подкрепям, че всеки трябва да се интегрира сам. И аз сам се интегрирах в чешкото общество, не съм чакал на програми за чужденци, въпреки че са ми предлагали, преди да имам чешко гражданство.

  Държа палци на всички ви и на всеки, който с усилията си постига нещо.
  И се радвам, защото вие и другите млади хора, които искат да останат да работят в България са бъдещето на тази страна. И това са българите, а не тези, които етнически са се родили такива, за което нямат никакви заслуги. Аз, като съм "етнически българин" (доста спорно определение в моя случай, защото съм от доста смесен произход, но да речем), какво допринасям, освен едни данъци, дето плащам в България ? Трудът ми и умът ми работят за Чехия и за тукашното общество.

  Не оставяйте да Ви огорчат и обезкуражат предразсъдъците на хората.

  E PLVRIBVS VNVM
 57. 57 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Браво на децата! Когато учиш или работиш, не крадеш и поддържаш лична хигиена, не си циганин! "Циганин" е начин на живот, а не етнически произход.

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#50] от "nco13545610":

  Спрямо вас тримата и подобни на вас никой няма нищо против.Аз също познавам цигани,които са се образовали и имат професионална реализация.Проблемът е,че българските деца,които се учат не по - зле от вас,не получават същите поощрения като стипендии или заплащане на таксата за образование в чужд университет.А и публична тайна е,че в подобни училища оценките на учениците се завишават.Не твърдя,че и при вас е така.Коментарите са насочени към общата ситуация като цяло,а не лично спрямо вас.Тъй като не сте посещавала този форум явно не знаете,че има хора,които нарочно интерпретират коментарите на други във форума по превратен начин,за да ги представят в негативна светлина.
  А относно това дали има дискриминация спрямо циганите при назначаване на работа - това категорично не е вярно.Познавам доста цигани,които са професионално реализирани и никой не им прави проблем заради етноса.Напротив-другите се радват,че хора от вашият етнос успяват да постигнат успехи.

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#52] от "areta":

  Въпросът е, че освен НПО съвместно участие в отпускането на стипендиите има и Министерството на образованието.И се отпускат стипендии единствено на база етнически произход.Което противоречи на Конституцията, защото в нея е записано, че не може да има привилегии въз основа на етнически произход.

 60. 60 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#50] от "nco13545610":


  Здравейте, на всички!Аз съм Мария-от статията... Дори не знам, как да реагирам на коментарите ви. ......................АЗ, не чакам някой да ме интегрира! АЗ, се интегрирам САМА!!!
  —цитат от коментар 50 на nco13545610


  Уважаема госпожице, първо искам да ви кажа, че високо оценявам усилията, които правите. Второ, вие и сама прекрасно виждате, че България е страна на догмите и предрасъдъците. Не само ромите, а и немалко етнически българи се задушавахме в тази среда и затова се пръснахме по широкия свят. Сънародниците ни в България не го проумяват това и ни осмиват. Те и на ромите се присмиват, а не се виждат тях самите. Ще са ви нужни железни нерви, за да живеете в България.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#39] от "mushashi":

  В случая със жертвите от наркотици изказа едно твърдение което нямаше нищо общо с фактите. Дали от предразсъдъци или от незнание - това ти трябва да си отговориш сам.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#59] от "mushashi":

  Не съм съгласен с Вас за стипендиите. Аз учих в университет на много добра българска държавна стипендия в Чехословакия - тогава беше над (!) средната заплата тук. Спечелих я като етнически българин.

  E PLVRIBVS VNVM
 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#62] от "PavelCZ":
  Само дето сте я получавали стипендията като български гражданин в чужд университет. А не защото сте етнически българин.И независимо от етноса си всеки български гражданин е можел да я получава. В случаят става въпрос обаче за стипендия само за ученици от определен етнос.Което е дискриминация спрямо учениците от всички други етноси в България.

 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#58] от "mushashi":

  До коментар [#59] от "mushashi":

  Това което е най-жалкото в твоя случай Мусаши, е че си родител, който възпитава деца и предполагам ще прехвърлиш този расизъм и на децата си:(.

  Когато си тръгнал да се позоваваш на законите и конституцията и когато претендираш, че си адвокат, следва да си наясно, че противозаконно действие се докладва.
  Щом вярваш, че стипендиите са в нарушение на законите сигнализирай прокуратурата, а не се изживявай на съдник...

  Също така си дай сметка че расизма също е противозаконен...

  Бих ти написал да се засрамиш от себе си, но понеже те виждам какъв си съм сигурен, че няма шанс да разбереш подобно нещо.

  ДНЕВНИК,
  вие сте медия, която системно позволява расистки коментари.
  Ще дойде момент, в който ще плащате поради неумението си да ги триете ...

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivan_":
  Господин неудачнико, явно целта ти в този форум е да ме изкараш възможно най-лошият, за да блеснеш на мой гръб.Къде точно прочете расистки коментари? Нямам нищо против циганите, а против системата, която позволява привилегии на хора заради етническият им произход.Равни права за всички, както и равни задължения.
  В моята практика съм помагал на десетки цигани дори и в случай, когато отсрещната страна са били българи.Ти на колко цигани си помогнал? Първи братовчед на майка ми е женен за циганка, така че имам две втори братовчедки наполовина циганки.Това не ни пречи да имаме прекрасни отношения, дори си гостувахме взаимно на сватбите.Най-добрите приятелки на жена ми са две сестри от цигански произход.Често излизаме заедно по заведения. Имам колеги цигани, с които съм в отлични отношения даже на единият редовно гостувам като ходя на морето.Така че аз съм последният човек, който може да се обвини в предразсъдъци спрямо циганите. Естествено теб това не те интересува, а градиш имидж на мой гръб.

 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Ясно Мусаши,
  благодаря ти за мнението!

  То е расистко!

  Допускам, че ти е трудно да го разбереш!

  Расистко е, защото категоризираш хора на база произхода им.
  В момента, в който изложиш тезата си по следния начин:
  "В моята практика съм помагал на десетки цигани дори и в случай, когато отсрещната страна са били българи.Ти на колко цигани си помогнал?"

  това е расизъм!

  Сега ако искаш да видиш как изглежда подобна теза без да е расистка прочети следното:
  "В моята практика съм помагал на десетки ХОРА. Ти на колко ХОРА си помогнал?"
  "В моята практика съм помагал на десетки ЦИГАНИ. Ти на колко ЦИГАНИ си помогнал?"

  В момента, в който противопоставиш/сравниш ХОРА на цигани и българи, ТОВА Е РАСИЗЪМ.

  Успяваш ли да разбереш защо те смятам за расист, а ти се възмущаваш и смяташ че греша?

  Аз те разбирам, ти смяташ че не си расист, но реалността е, че ти делиш хората.
  В момента, в който разделиш хората на българи, цигани, черни, бели и т.н. това е расизъм.

  Вземи го проумей и се коригирай.

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#66] от "ivan_":

  Смешко-естествено,че като ме обвиняваш,че съм расист спрямо циганите,е нормално да се защитя като напиша какви взаимоотношения имам с цигани и че съм помогнал на много от тях.Ако ме беше обвинил в предразсъдъци спрямо турците, щях да ти посоча примери,че нямам предразсъдъци спрямо тях.За разлика от теб,аз постоянно общувам с представители на този етнос и както казах съм помогнал на много от тях.Последният път беше,когато помогнах да бъде осъден един българин,който беше счупил челюстта на един циганин,без последният да го е предизвикал с нещо.Такива като теб са силни само по форумите,а не и с дела.Както казах-имам и роднини с цигански произход и приятели от този етнос.За стотен път ти пиша,че не оправдавам привилегиите въз основа на етнически произход и,че учениците цигани,които ползват такива стипендии нямат вина.Вината е в съответните държавни органи,които не дават подобни стипендии и на ученици от други етнически групи.Не само българи,но и турци,арменци,евреи,българомохамедани и така нататък.

 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#67] от "mushashi":

  Добре Мусаши,
  живей си с вярата, че не си расист...

  Няма проблем, виж колко хубаво извинение имаш, само в този коментар си написал подобно нещо и то заради мен...

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#67] от "mushashi":Добре Мусаши,живей си с вярата, че не си расист...Няма проблем, виж колко хубаво извинение имаш, само в този коментар си написал подобно нещо и то заради мен...
  —цитат от коментар 68 на ivan_


  Подобни левичарски изрази като расист,ксенофоб,хомофоб и тем подобни вълнуват само такива като теб и Весо.Човек доказва с делата си какъв е,а не като прави квалификации на други хора.Подобни нищо незначещи изрази лесно се отправят в анонимен форум.Виж ако трябва да се докажат,давате заден.

 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#69] от "mushashi":

  Мусаши,
  той анонимния форум колкото и да е аноним ясно показва що за човек е всеки...

  И това е форум, в него се пише и се изразяват менения.
  Сега това, че ти се опитваш да се доказваш във форум, си е показтелно за теб...

  А относно изразите то се вижда кой сипе епитети "на кило"...

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#70] от "ivan_":

  Точно така-по коментарите се вижда кой какво представлява. Аз винаги коментарим написаното в статията.За разлика от теб, който си избиваш комплексите като коментираш чужди мнения негативно.И изпитваш удоволствие да обиждаш хора като мен на професионална основа или дори съпругата ми.Аз поне съм казал какво работя за разлика от теб.Чудно защо ли? Аз във форума няма какво да доказвам-просто си споделям мнението по различни теми.И не лепя етикети на хората заради изказаните от тях мнения.

 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#71] от "mushashi":

  Относно комплексите ти, може да ти помогне психолог:)
  Комплексите при теб е очевадно, че са натрупани в ранна детска възраст и всъщност един специалист би ти помогнал да постигнеш по-хармоничен живот, но това е помощ, която следва да потърсиш.:)

  Какво съм написал обидно за съпругата ти?

  Аз съм написал, че не работя, Мусаши:), така че колко ли си прав с това "Аз поне съм казал какво работя за разлика от теб.Чудно защо ли? " твое твърдение:)?

  Аз не ти лепя етикет, обяснявам ти че си расист, това не е етикет, това е мое аргументирано мнение.
  Ти вместо да коментираш и обориш АРГУМЕНТИТЕ ми пишеш общи приказки.

  Расист си защото делиш хората на расова основа...

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivan_":

  Смешко-комплекси ими някой, който постоянно се сравнява с други хора и принизява техните постижения. Като теб. Мен изобщо не ме интересуваш нито ти, нито който и да е било от форума. Изразявам мнението си по темите .Отговарям ти само , защото личните ти нападки ме представят в негативна светлина и тълкуваш превратно думите ми.Твоите мнения по темите не ги коментирам, нито ме интересуват.
  Обвиняваш ме,че съм бил расист-ами добре ще е да го докажеш.Щото обвинения без доказателства са си клевета. Но анонимността на форума ти позволява подобни неща. В реалният живот щях да те дам на съд за подобни думи и там щеше да доказваш расист ли съм.Само дето в съда се искат и доказателства, а не само празни обвинения.

 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#73] от "mushashi":

  Мусаши,
  обикновенно комплекси имат почти всички хора.
  Много е трудно да откриеш човек без комплекси.:)

  Достатъчно аргументи включително под тази тема съм изложил защо смятам, че си расист.
  Желаеш ли да ги коментираш или ще се задоволиш със самозалъгването, че твърдението ми не е подкрепено с аргументи?

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#73] от "mushashi":Мусаши,обикновенно комплекси имат почти всички хора. Много е трудно да откриеш човек без комплекси.:)Достатъчно аргументи включително под тази тема съм изложил защо смятам, че си расист.Желаеш ли да ги коментираш или ще се задоволиш със самозалъгването, че твърдението ми не е подкрепено с аргументи?
  —цитат от коментар 74 на ivan_


  Какви аргументи си изложил?Празни приказки и нищо повече.Цитирай поне едно мнение,което да доказва,че съм расист.

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#75] от "mushashi":

  1. "В подобни училища като това учителите нарочно пишат завишени оценки на учениците от цигански произход,защото ако ги оценяват реално,просто няма да преминат в по-горен клас.И учителите ще останат без работа"

  "цигански произход" в цитата е расистко...

  2. "Не случайно на матурите цели цигански класове имат двойки."

  какво е "цигански клас"?

  3. "Спрямо вас тримата и подобни на вас никой няма нищо против."
  Тоест директно заявяваш, че има против спрямо...?

  4. "Проблемът е,че българските деца,"
  Кои са "бългаските деца" Мусаши?
  Въпросните три деца какви са според теб? Явно не са български?
  Това не е ли расистко?
  Децата са ДЕЦА, те могат да са български граждани, но не могат да бъдат "български деца" без това да не е расова квалификация.

  5. "В моята практика съм помагал на десетки цигани дори и в случай, когато отсрещната страна са били българи."
  Вече съм ти писал конкретно за този пример.

  Та ето ти защо смятам, че си расист, имаш написани коментари в които клаифицираш деца на база раса...

  С удоволствие ще прочета аргументите ти показващи къде греша.

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#75] от "mushashi":1. "В подобни училища като това учителите нарочно пишат завишени оценки на учениците от цигански произход,защото ако ги оценяват реално,просто няма да преминат в по-горен клас.И учителите ще останат без работа""цигански произход" в цитата е расистко...2. "Не случайно на матурите цели цигански класове имат двойки."какво е "цигански клас"?3. "Спрямо вас тримата и подобни на вас никой няма нищо против."Тоест директно заявяваш, че има против спрямо...?4. "Проблемът е,че българските деца," Кои са "бългаските деца" Мусаши?Въпросните три деца какви са според теб? Явно не са български? Това не е ли расистко?Децата са ДЕЦА, те могат да са български граждани, но не могат да бъдат "български деца" без това да не е расова квалификация.5. "В моята практика съм помагал на десетки цигани дори и в случай, когато отсрещната страна са били българи."Вече съм ти писал конкретно за този пример.Та ето ти защо смятам, че си расист, имаш написани коментари в които клаифицираш деца на база раса...С удоволствие ще прочета аргументите ти показващи къде греша.
  —цитат от коментар 76 на ivan_


  1.Това го твърдя на база на разговори с поне 4-а учители,преподаващи в подобни училища с преобладаващ брой ученици цигани.Хора,които са ми доста близки.Включително майка работеше в подобно училище и се пенсионира,защото не искаше да спазва подобна училищна политика.И други хора във форума ти споделиха същите наблюдения.Кое му е расисткото,че казвам истината?
  2.Цигански клас означава клас,в който всички или повечето ученици са цигани.Или смяташ,че няма такива класове?
  3.Имам против политиката на МОН ,а не спрямо тези ученици.И на мен да ми даваха стипендия и аз щях да я взема.Те нямат вина,че учениците от други етноси не получават стипендии.
  4.Под български деца имам предвид ученици от български етнически произход.Все пак не пиша официален доклад,а във форум и всеки е разбрал какво има предвид.Включително и ти.
  5.Естествено като ме обвиняваш,че съм расист спрямо циганите е да ти дам факти,които го опровергават.Ти ме обвиняваш за нещо,а като се защитя защо съм бил делил цигани от други етноси.Правиш конкретно обвинение,затова ти отговарям конкретно за циганите.Ако ме беше обвинил в расизъм спрямо турците,щях да ти отговоря за турците.

 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#59] от "mushashi":

  Не мисля че Министерството може да си позволи етническа карта, това не може да остане покрито и ще ги разкатаят.

  Мисля че за етнически стипендии се отнася само до НПО-та. Докато нямам доказателства за противното, ще съм на това мнение.

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#78] от "areta":
  В статията пише, че стипендиите се отпускат съвместно от НПО и МОН.

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#77] от "mushashi":

  Мусаши, как си станал адвокат умът ми не го побира?

  В пример едно имам в предвид, че класифицираш по расов признак ученици.
  Каква е политиката в случая не коментирам, тя не е от значение, за това ти расистко изказване ли правиш.
  Учениците могат да бъдат класифицирани по различни начини, но ако ги класифицираш на расова основа е расистко.
  И понеже ти класифицираш група ученици като цигани (което няма никакво значение за това, че са ученици) правиш расистка класификация.

  Става ли ти ясно или още не можеш да разбереш?

  Ти определно не можеш да схванеш какво е расистко изказване и затова и пишеш подобни неща. Истина била политиката:) това какво общо има с расистката квалификация?

  2. Няма "цигански клас", това е расистка квалификация. Както ти самия пишеш може да има клас в училище, в който всички деца или голяма част от децата са цигани, но не може да има "цигански клас".
  Схващаш ли разликата? Май не я схващаш и всъщност това е проблема.

  Възможно е да не си расист, но да не схващаш, че използваш език, който е расистки.

  Не зная как да ти го обясня?

  Ако един човек е с ръст под средния за страната и го наречеш нисък, то това е споделяне на факт, ако го наречеш фъстък това е обида.
  Схващаш ли разликата?

  Може да имаш клас, в който всички ученици са цигани и това да е факт, но не можеш да имаш "цигански клас" това е расистко изказване.

  Хайде вземи помисли без емоции и дано разбереш къде ти е грешката.

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#76] от "ivan_":

  Не, Иване, уточнението на mushashi за етноса на хората, които споменава, не е расизъм. В статията се подчертава дебело, че децата-отличници не са какви да е деца, а именно от циганския етнос. И на това се набляга съвсем умишлено и правилно - този етнос не се отличава с особен стремеж към образование, затова тези деца са толкова важни и интересни за обществото.

  Техния произход трябва да се подчертава, защото това е свързване на етноса с положителни моменти. Когато етноса започне да се споменава предимно за положителни неща, тогава ще имаме и промяна в стереотипизирането. Например Еврейското училище в София звучи гордо, въпреки наблягането на етническата принадлежност. Не всяко споменаване на етнос е расизъм.

  Изказванията на mushashi очертават една тенденция, която не помага на циганите, напротив, омаловажава техните резултати. Ако един циганин се оценява на същата основа както и всеки друг, тогава постиженията му ще са наистина големи, защото ще е преодолял средата си. Ниските критерии към някой, който няма някакво заболяване, са изключително вредни - не само въпросният човек не е убеден в собствените си сили и умения, но и обществото смята, че тези сили и умения не съществуват, а са само погалване по главичката.

  Порочната практика се отнася не само за циганите, но и за всички деца с нереални отлични оценки. По-късно сблъсквайки се с живота, тяхното самочувствие е болезнено спихнато с дълготрайни последствия.

 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#80] от "ivan_":
  Адвокат се става като издържиш приемни изпити в университета, учиш пет години в Юридически факултет, през които държиш изпити, а накрая на следването държиш три държавни изпита.След това караш стаж една година в следствие, прокуратура и съд и накрая пак държиш изпит.За да станеш адвокат има още един изпит.Така се става адвокат, а не с писане на небивалици по форумите.
  И естествено, че ползвам терминът"цигански клас", за да обознача, че учениците са цигани.Все пак е свободен форум, а не официално събитие.Друг въпрос е, че ти и Весо Гирляндата следите всяка моя дума, за да се заядете.Интересно като напусна форума с какво ще си запълвате времето. И не съм използвал обидни квалификации като примера, който даде.Не съм използвал думата"мангалски клас"или друга обидна дума.И интересно как ще съм расист като циганите са от европеидната раса?

 83. 83 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":

  "В статията пише, че стипендиите се отпускат съвместно от НПО и МОН."

  Не пише такова нещо, пише че децата са стипендианти на някаква организация, която получава средства от НПО и МОН. Съвсем реално може да е следното положение - средствата за стипендии да идват от НПО, а средствата от МОН да се изразходват за други дейности.

 84. 84 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#83] от "areta":

  Не знам как е действителното положение на нещата, но в статията пише, че този Център за интеграция на етнически малцинства се финансира от НПО и МОН.Интересно дали отпуска и стипендии на ученици от други етнически малцинства като турци, арменци, евреи?

 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#82] от "mushashi":

  Тоест това, че е неофициален свободен форум е извинения за фриволно използване на езика, включително с расистки квалифакиции?

  Поне разбираш ли, че не е коректно да използваш подобни квалификации, няма "цигански клас" може да има клас съставен от цигани, а това че не използваш "мангалски клас" не е някакво геройство.
  Какво обясняваш, че има и по-лош език ли? Има!
  Това прави използването на по-малко лош, но лош език оправдано ли?

  От проведената дискуси и това, което излагаш, съм склонен да си променя мнението си, че може би не си расист, а просто не си даваш сметка, че използваш подобен некоректен начин на изразяване.

  Надявам се да си разбрал какво ти обяснявам и просто коригирай малко изказа си, това ще е добре за всички ни, в крайна сметка от нас зависи в каква среда и ка си комуникираме.
  Виждаш че едни деца, като тези от статията също четат този форум, нека да се стараем повече, за да можем да спим спокойно и без да се срамуваме.

  П.С. Зная как се става адвокат, не ми е необходимо разяснение за процедурата, учудвам се че при този фриволен език който използваш си успял, все пак в правото формата има своето значение...

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#81] от "areta":

  Напротив, расизъм е защото уточнява по некоректен начин.
  Ясно е, че има произход и въпросните деца са от ромски произход, но Мусаши прекрачва фактологическото уточнение и преминавеа към квалификация на база произход, а това е расизъм.

  Много тичпичния дискутиран вече между мен и него пример "цигански клас" това е расова квалификация, която не е коректна, другия пример, който използвахме "мангалски клас", който е освен расова също и обидна квалификация.
  Ако се използва "клас от роми/цигани" ще е просто уточнение.

  Модератора е неадекватен!
 87. 87 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#82] от "mushashi":

  За расизъм се счита свързването на група хора, които имат характеристика не зависеща от самите тях, т.е. цвят на очи, кожа, етнос и др., с някакви отрицателни понятия. Не е задължително да са от друга раса, идеята е тръгнала от отношението към различни раси.

  Напоследък обаче се опитват все по-често да пробутат като расизъм и свързването на група хора, които имат характеристика ЗАВИСЕЩА от самите тях, защото религиозната принадлежност не е вродена, с някакви отрицателни понятия.
  Това, да ме извиняват, ама вече съвсем не е расизъм. Може да е предубеждение, но не е расизъм.

 88. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#82] от "mushashi":Тоест това, че е неофициален свободен форум е извинения за фриволно използване на езика, включително с расистки квалифакиции?Поне разбираш ли, че не е коректно да използваш подобни квалификации, няма "цигански клас" може да има клас съставен от цигани, а това че не използваш "мангалски клас" не е някакво геройство.Какво обясняваш, че има и по-лош език ли? Има!Това прави използването на по-малко лош, но лош език оправдано ли?От проведената дискуси и това, което излагаш, съм склонен да си променя мнението си, че може би не си расист, а просто не си даваш сметка, че използваш подобен некоректен начин на изразяване.Надявам се да си разбрал какво ти обяснявам и просто коригирай малко изказа си, това ще е добре за всички ни, в крайна сметка от нас зависи в каква среда и ка си комуникираме. Виждаш че едни деца, като тези от статията също четат този форум, нека да се стараем повече, за да можем да спим спокойно и без да се срамуваме.П.С. Зная как се става адвокат, не ми е необходимо разяснение за процедурата, учудвам се че при този фриволен език който използваш си успял, все пак в правото формата има своето значение...
  —цитат от коментар 85 на ivan_


  Пак ти казвам-това е форум,а не официално събитие,на което да използвам съответните официални термини.Това,че следиш под лупа всяка моя дума е твой проблем,не мой.
  Относно децата от статията -лично обясних на Мария,че няма нищо против тях,а спрямо политиката на управляващите.Това ,че ти и още някои други се опитвате да ми изопачите думите си е пак ваш проблем.
  А един адвокат може да говори по такъв начин,че да е разбран от хора от различни слоеве на обществото.Работата ми не е само в съдебна зала или други държавни институции.А дори и в съдебна зала като се задават въпроси на свидетели или обвиняеми се съобразяваш с езиковите и интелектуалните им умения.

 89. 89 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#86] от "ivan_":

  Мисля, че mushashi е употребил "цигански клас" именно в смисъл, че децата са в по-голямата си част от цигански произход, а не като квалификация. Или поне аз го схванах така.

  Например "негърски клас" за мен е клас, в който повечето от децата са негри.

  Но да, може да се сметне за обидна квалификация, въпреки че може би авторът на изказването си няма и представа. Подобно беше изказването на Обама за "балканизацията на обществото" , предполагам той изобщо и не подозира, че някой смята това прилагателно за обидно, иначе едва ли би го употребил.

 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#88] от "mushashi":

  Да разбирам, че ти си човек, който си позволява некоректен език стига да не е на официално събитие... и не само но се опитва да обясни че в това няма проблем:(

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#81] от "areta":

  Точно в това е проблемът,а не че се пишат нереални оценки на учениците.Отчитат се бодряшки резултати от управляващите ,а на практика на никой не му пука,че такива ученици с нереално високи оценки нямат необходимите знания и умения.И в крайна сметка няма никакъв смисъл от образованието им,защото не работят това,за което са учили.Сблъсквал съм се служебно с доста такива ученици,които не могат да си напишат правилно имената.
  Случаят в статията явно не е такъв,но тук обсъждаме цялостната картина.

 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#89] от "areta":

  В целия свят ще го сметнат за расово изказване, "негърски клас" също.
  Клас от цигани или клас от цветнокожи ще си бъде просто определение.

  Самата ти си го написала:
  "За расизъм се счита свързването на група хора, които имат характеристика не зависеща от самите тях, "
  "цигански клас" изцяло покрива цитираното от теб.

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#88] от "mushashi":Да разбирам, че ти си човек, който си позволява некоректен език стига да не е на официално събитие... и не само но се опитва да обясни че в това няма проблем:(
  —цитат от коментар 90 на ivan_


  Кое му е некоректното на това,че съм употребил думите"цигански клас"?Ясно е за всеки от форумците какво има предвид и че не влагам някакъв обиден смисъл.Това че ти търсиш различни поводи ,за да ме уязвиш,за да си избиеш комплексите си е лично твой проблем.Нямам намерение заради теб да си променям изказа.

 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#91] от "mushashi":

  Това е проблем на образователната система и на държавната политика.
  Подобни неща се срещат в целия свят в селските райони.
  "Теглото" на една отлична оценка в малко село и в голям град е различно...

  И да като цяло потърпевши са децата и след време цялото общество.

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#89] от "areta":В целия свят ще го сметнат за расово изказване, "негърски клас" също.Клас от цигани или клас от цветнокожи ще си бъде просто определение.Самата ти си го написала:"За расизъм се счита свързването на група хора, които имат характеристика не зависеща от самите тях, ""цигански клас" изцяло покрива цитираното от теб.
  —цитат от коментар 92 на ivan_


  В Библията е написано:"По делата им ще ги познаете".Моите дела сами по себе си говорят,че нямам предразсъдъци спрямо други етноси и религии.Това,че ти и Гирляндата се опитвате да ме изкарате расист, си е лично ваш проблем.Не мой.

 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#91] от "mushashi":Това е проблем на образователната система и на държавната политика.Подобни неща се срещат в целия свят в селските райони."Теглото" на една отлична оценка в малко село и в голям град е различно...И да като цяло потърпевши са децата и след време цялото общество.
  —цитат от коментар 94 на ivan_


  Ами и аз съм учил в селско училище до 8-и клас и да ти кажа тогава се пишеха реални оценки.Имаше доста ученици,които повтаряха класовете.Някои направо ги вземаха войници от прогимназията.А и щом съм издържал изпитите за най-елитните училища в областта,както и 6 от съучениците ми,явно няма да са били завишени оценките.Тенденцията да се пишат завишени оценки на учениците от цигански произход не е само в селата и малките градчета,но и в училищата в големите градове.Защото и там,ако не им пишат високи оценки те могат да откажат да посещават училище и учителите ще изгубят работата си.Това е нещо,което в МОН много добре го знаят.Но и те имат изгода от това,защото рапортуват в Брюксел,че са вкарали циганите в училище.

 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#93] от "mushashi":

  Мусаши, ти може да не влагаш обиден смисъл, но самото изказване е обидно.
  А в крайна сметка това е форум, комуникацията е писменна и има значение, ако си говорихме би било друго.

  Това дали ще си проминиш исказа е твой и на Дневник проблем, не мой.

  В крайна сметка ти си този, който следва да живее със себе си.

  Ако обърнеш внимание на коментарите си, имат повечко епитети от колкото е необходимо, това е подсказка, че нещо не се чувстваш сигурен, но както написах твоя си работа...

  П.С. Не можеш да си избиеш комплексите. Комплекса е състояние в психиката, което се "развива" в подсъзнанието ти, поради което ти не можеш да му влияеш. Може само психолог използвайки съответните инструменти и техники.
  Без да влагам каквито и да е лоши мисли в това, което в момента пиша, от твои коментари, които не съм коментирал, съм с впечатления, че ти си имал преживявания в детска и младежка възраст, които са оказали влияние на психиката ти и които ако исакаш да освободиш следва да се консултираш с психолог. Разбира се можеш просто да продължиш да живееш с тези "тревоги" с първопричина в миналото ти.

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#93] от "mushashi":Мусаши, ти може да не влагаш обиден смисъл, но самото изказване е обидно.А в крайна сметка това е форум, комуникацията е писменна и има значение, ако си говорихме би било друго.Това дали ще си проминиш исказа е твой и на Дневник проблем, не мой.В крайна сметка ти си този, който следва да живее със себе си.Ако обърнеш внимание на коментарите си, имат повечко епитети от колкото е необходимо, това е подсказка, че нещо не се чувстваш сигурен, но както написах твоя си работа...П.С. Не можеш да си избиеш комплексите. Комплекса е състояние в психиката, което се "развива" в подсъзнанието ти, поради което ти не можеш да му влияеш. Може само психолог използвайки съответните инструменти и техники.Без да влагам каквито и да е лоши мисли в това, което в момента пиша, от твои коментари, които не съм коментирал, съм с впечатления, че ти си имал преживявания в детска и младежка възраст, които са оказали влияние на психиката ти и които ако исакаш да освободиш следва да се консултираш с психолог. Разбира се можеш просто да продължиш да живееш с тези "тревоги" с първопричина в миналото ти.
  —цитат от коментар 97 на ivan_


  Хахаха.Както казах-комплексираният човек винаги се сравнява с някой друг,чийто постижения омаловажава,за да се почувства той значим.Ти постоянно поставяш под съмнение юридическите ми знания и следиш под лупа всеки мой израз или дума.Ако това ще те успокои-приеми,че не съм адвокат.Тук съм в лично качество,а не в професионално така ,че изобщо не ми пука дали смяташ,че съм адвокат или не.Аз никога не съм коментирал твой мнения с изключение на тези,които пряко ме засягат.Изобщо не ми пука какъв си и какви знания и умения имаш.Не си човек,с който да тръгна да се сравнявам.А аз по принцип с никого не се сравнявам,а гледам само себе си.

 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#98] от "mushashi":

  :)
  Мусаши,
  забавен си с тази липса на логическо мислене:)
  Относно компентенциите ти като юрист, те определено са под огромен въпрос имайки предвид определени твои коментари по правни теми.
  Дори това, което в момента си пишем го подсказва, аз апелирам да имаш коректен и прецизиран изказ ти обясняваш, че това е форум и не е толкова важно.
  Ако беше добър юрист, щеше да си наясно, че има значение.
  Къде имаше нещо от рода "съдържание и форма" в правото ли?
  Какъв юрист си след като не знаеш, че правните норми са част от социалните норми?

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#89] от "areta":В целия свят ще го сметнат за расово изказване, "негърски клас" също.Клас от цигани или клас от цветнокожи ще си бъде просто определение.Самата ти си го написала:"За расизъм се счита свързването на група хора, които имат характеристика не зависеща от самите тях, ""цигански клас" изцяло покрива цитираното от теб.
  —цитат от коментар 92 на ivan_


  Един момент, бай Иване. При вас в Андалусия не знам как е, но ще ти кажа веднага как е при нас отвъд голямата вода. Когато някой говори за клас с преобладаващо черни деца се казва че мнозинството от децата са африkан-америkан (допреди няколко години се казваше black). Или пък ако децата са от Латинска Америка се казва, че те са хиспаник и т.н. Или пък, че класът е съставен изцяло от африкан-американ деца и т.н. Никой, никога и по никакъв повод не може да бъде обвинен, дори и според най-безумните левичарски политикокоректни критерии, че такъв стейтмент е расистки. А ти смяташ, че ако кажеш клас с деца от цигански произход е расистко изказване? Аз познавам учители, които преподават в класове и училища с изцяло арменски деца. Никога, ама никога досега не съм чул някой да ме е нарекъл расист, ако кажа че класовете с арменчета, или арменските училища се справят или не се справят успешно с образованието на арменските деца.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK