Трима необичайни отличници

Трима необичайни отличници

© авторътМария, Паолина и Владимир са в 12-и клас в гимназията "Неофит Рилски" в Долна баня – градче, недалеч от Самоков. Младите роми вече очакват с нетърпение завършването и абитуриентския бал. Момичетата искат да учат "Педагогика", за да станат учителки. Мария има голямо желание да се включи в програмата "Заедно в час", по която преподава и нейна братовчедка. Влади пък мечтае да го приемат в Академията на МВР. И тримата са отличници - хвали ги учителката по български.


Семействата


Привързани са към своите семейства. Родителите на Мария отглеждат ягоди на наета от тях земя и така се грижат за нея и за по-малките ѝ брат и сестра. Майката на Поли е шивачка в цех в Ихтиман. Тя е вдовица и сама отглежда нея и сестра ѝ. Бащата на Влади пък е строител, който всеки ден пътува до София, където са неговите обекти. Често взима и Влади с него на работа, още откакто е бил на 14 години. Майка му е домакиня и се грижи за неговите три по-малки сестри.
Ваканция и работа


Мария, Поли и Влади работят през ваканцията. "Всички деца в Долна баня работят със земята през лятото, когато има много работа", казва тяхната учителка по български език и литература г-жа Анелия Иванова. По думите й в Долна баня всички деца ходят на училище. Някои са нередовни, но малко от тях, допълва тя.


Г-жа Иванова харесва работата си в гимназията. Определя своите ученици като "прекрасни деца". Изказва благодарности към директора на Центъра за образователна интеграция Мануела Радева и на Виктория Петрова, с които е във връзка.


Учителката е автор на книга за параклиса "Света Петка" край Долна баня, който, за съжаление, неотдавна е изгорял. Написала е и докторска дисертация, която все още не е защитала. Неотдавна участва в конкурс за споделяне на добър педагогически опит в образователната интеграция.


Училището и любимите предмети


Липсата на гимназии в много малки градове е препятствие пред много тийнейджъри, които искат да учат. В гимназията "Неофит Рилски" повечето ученици са от ромски произход. Тримата отличници високо ценят това, че могат да завършат средното си образование в града. За Мария, Поли и Влади това е важно. И тримата смятат, че доброто възпитание и образование на децата зависят основно от родителите им.


И тримата харесват часовете по български език и литература. Поли и Мария ценят поезията на Атанас Далчев. Мария - и стиховете на Елисавета Багряна. И на тримата любимият им писател е Елин Пелин. Влади харесва часовете по история и по физическо възпитание. А за момичетата вторият най-любим предмет е география. Поли, Мария и Влади много харесват и своя млад учител по английски, който от няколко години преподава в училището по програмата "Заедно в час".


Киното, книгите и спортът


Любимият филм на Мария е "Беднякът милионер". А Влади най-много харесва екшъни. Спортът, който го привлича, е боксът, а спортистът - Кубрат Пулев. Момичетата пък казват, че обичат да гледат тенисиста Григор Димитров.


Когато е свободна, Мария чете книги. Още като малка прочита всички томове на "Хари Потър". От Джоан Роулинг хареса и "Приказките на барда Бийдъл". А в момента с интерес разлиства "Шоколад" от Джоан Харис.


Мария и пише. Дори вече е издала в 25 броя романа си "Сивата дама". Главният герой в него е от ФБР, изпратен на разследване в мистериозна вила. Момичето определя жанра като микс между фантастика и трилър. Написала е още 3 романа – "Рея", "Его" и "Семейна идилия". В последния описва и комични случки от своя живот.


Чужбина


Много от близките роднини на Мария, Поли и Влади живеят и работят в Германия. Казват, че за българските роми е по-лесно да се интегрират в чужбина, тъй като там нямало толкова предразсъдъци. Роднините им в Германия непрекъснато ги канят да се присъединят към тях. И тримата обаче искат да живеят в България. Един от вуйчовците на Влади му е обещал екскурзия до Германия след бала. Самият той обмисля да замине за известно време в Англия, където има възможност да работи в пицария, но възнамерява да се завърне и да учи във висше училище тук.


Мечти за пътуване


И тримата мечтаят да пътуват много. Любимият град на момичетата е Пловдив, където искат и да следват. Поли обмисля скоро да изкачи Мусала. Влади пък харесва София, но е влюбен във Велико Търново. Мария е много силно впечатлена от Белоградчишките скали и пещерата "Магурата". А г-жа Иванова възнамерява скоро да заведе своите ученици на театър в София.


Поли, Мария и Влади мислят да пътуват и в чужбина. Поли иска някой ден да отиде на екскурзия в Америка. Влади - да види Черна гора и Бразилия. Мария пък я влече към Южна Азия и иска да посети Индонезия, Камбоджа и Индия.


Освен да пътува, Влади се надява някой ден да може да подкрепя бедни деца, следвайки примера на негов близък, който живее в Германия.


България в бъдещето


Мария, Поли, Влади и г-жа Иванова казват, че вярват в Бог. Нито един от тях не възприема България като бедна страна. Те са оптимисти за бъдещето на България след 20 години. Г-жа Иванова си представя страната след 2 десетилетия като "прекрасна и просперираща". Според нея е чудесно, че сме част от Европейския съюз. Предвид факта, че напоследък толерантността в обществото често се поставя под въпрос, тя казва: "Толерантността е ценност и затова ще оцелее".


Паолина също си представя България след 20 години като "много по-напреднала". Влади се шегува, че след 20 години колите ще летят. Но е сериозен в мнението си, че хората ще стават все по-добри, както и че "все по-малко ще се влияят от политиците, които разделят обществото". Мария обобщава: младите хора стават все по-умни и изобретателни и със сигурност животът в България след 20 години ще е по-хубав.

Поли, Мария и Влади са стипендианти на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, финансиран от Ромския образователен фонд (НПО със седалище в Будапеща, Унгария) и от Министерството на образованието и науката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK