"Зле сме, но колко да сме зле" - годината в цитати на Бойко Борисов

Бойко Борисов на форум на българското правителство и на Световната банка за регионалната интеграция на Балканите.

© Велко Ангелов

Бойко Борисов на форум на българското правителство и на Световната банка за регионалната интеграция на Балканите.Премиерът Бойко Борисов често казва повече от една реплика, подходяща за рубриката на "Дневник" - "Цитат на деня". Припомняме крилатите му фрази за 2017 година.


"Не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава хаос."
Така премиерът Бойко Борисов коментира на заседанието на кабинета в оставка тежката ситуация по част от пътищата в дните около Нова година.


Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда
"И ние, тръгвайки си с Росен (президентът Росен Плевнелиев - бел. ред.), ще продължим да работим заедно. Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда. Нищо по-хубаво за България няма от Европейския съюз, нищо по-добро да водим своята балансирана политика. Защото някои казват: "С Русия ще водят по-балансирана политика." Ние с Росен я водехме - той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения - да си върнем туристите, да си ремонтираме самолети, кораби, износ с 14% е по-голям."
Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" на 17 януари.


"Аз ся напролет, като съм по-свободен, ще санирам у Банкя къщата. И викам ся да дойде Корнелия да ми я санира, найш колко ше е хубаво. Ама не искат... не щат." Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов на среща с жители на Айтос, които живеят в в сгради, обновявани чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на 21 януари, след като Народното събрание одобри увеличаване на бюджета за саниране с 1 млрд. лева.


"Моята мечта като ученик беше да марширувам по плаца."
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяснява защо партията е решила да включи в предизборната си програма доброволно военно обучение за младежите на 3 февруари.


"Когато станах кмет, най-младият тролей беше на моята възраст, най-младият икарус беше по-стар от мен. Сега какви са трамваите, какви са тролеите, какви са автобусите. Това е направено за няколко години. И някой днес да ми сравни слагането на една лампа с работа за пет години, не може да го приемем. Приемаме забележките на хората, но не и на тези, които са се провалили." Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се върна в първите си години като кмет на София по време на среща с партийния актив в столицата . Бившият министър-председател бе видимо раздразнен от изказването на служебния премиер Огнян Герджиков при откриването на обезопасената временно тръба на тунел "Ечемишка" на 13 февруари.


"Скъпи мои булки, невести, моми – не ви знам кой какъв е, и това ще мине. Българският народ има силен инстинкт, убеден съм, че тези, които ни се разсърдиха, сега ще знаят – каквото обещаем го правим. Затова и малко обещаваме". Това обръщение използва премиерът на два пъти и лидер на ГЕРБ към женската организация на партията в Стара Загора на 18 февруари.


"Популизмът на опонентите ни няма граници. Знаете какво може ГЕРБ – от гола поляна можем да направим магистрала или пречиствателна станция". Борисов по време на предизборна среща в Хасково, цитиран от пресцентъра на партията.


"Аз освен една слива да съм откраднал в четвърти клас и тогава ме скъсаха от бой нашите. Оттогава чуждо не съм пипнал." Това заяви на 24 март в интервю за Би Ти Ви и обяви, че завежда съдебно дело срещу председателя на БСП Корнелия Нинова заради изявлението ѝ по негов адрес "Ти си крадец", направено в ефира на Нова телевизия.


"Вие разбирате ли на женски като си говорят, аз не разбирам"- с тези думи се обърна към колегите си лидерът на ГЕРБ, докато репортерите се надвикваха в централата на партията в опит да му зададат въпроси за изборните резултати и възможните партньори, с които ще води преговори за бъдещо управление на 26 март.


"Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика."
Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказването си на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта, цитиран от пресцентъра на партията на 30 март.


"Зле сме, но колко да сме зле" - годината в цитати на Бойко Борисов

© Николай Дойчинов


"За съжаление пада ни се кръстът отново, в случая и "Обединените патриоти" са с нас, защото само това като формула гарантира управление." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака от тежката си съдба след консултациите за съставяне на кабинет с президента Румен Радев на 25 април.


Има ли пушка на сцената, рано или късно трябва да гръмне


"Аз си спомням времето, когато се заговори за разоръжаване. Когато започнаха да се унищожават ядрени и стратегически ракети [...] някак си светът си отдъхна. Защото това е като в операта: има ли пушка на сцената, рано или късно трябва да гръмне" - Борисов пред журналисти с коментар за терористичния акт в Лондон на 5 юни.


"Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда."
Премиерът Бойко Борисов пред "Нова телевизия" в коментар на това, че прокуратурата отказа да разследва случая с развитите болтове на колата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


"Какво трябва повече да направим за Лозан Панов? Пак го вози държавна кола на съда. И да назначим човек да завива болтовете, за да считаме, че има съдебна реформа?!" попита реторично Борисов на 22 юни.


"Автомагистрала "Тракия" стана тясна." Това заяви премиерът Бойко Борисов в своя лекция на дискусия, организирана от "Атлантическия клуб" на 7 юли.


Аз съм известен със своята скромност и ми е неудобно.


"Аз не мога да знам какво е казала вчера. Аз съм известен със своята скромност и ми е неудобно. Така че се извинявам, ако оттам е тръгнало напрежението." Това каза премиерът Бойко Борисов на 14 юли в отговор на Атанас Костадинов от БСП, който му обясни, че средата в пленарна зала по време на разискванията за Бялата книга на Юнкер е "възпалената" заради вчерашното изказване на Снежана Дукова (ГЕРБ), която обяви, че Борисов е най-добрият политик в България".


"Аз суджук не ям, имам високо кръвно, близките ми го знаят това."


Така министър-председателят Бойко Борисов коментира скандала, който коства депутатското място на Живко Мартинов от ГЕРБ на 28 юли. Мартинов доброволно напусна парламента, сред като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му да бъде свален. Обвинението срещу него е, че е упражнявал натиск с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона суджуци. Депутатът от ГЕРБ е използвал името на премиера Бойко Борисов, но по думите на Цацаров нито един от суджуците не е достигнал до министър-председателя.


"Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма "Костал" в Пазарджик.


"Винаги се съобразявам с тези, които искат да бранят делфините, мидите и коралите."


Това каза Борисов след срещата си с всички заинтересовани страни по казуса "Калиакра" на 8 август. До проблема се стигна, след като екоминистърът Нено Димов забрани извършване на редица дейности в част от защитена територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от крайморска Добруджа заради опасения, че рестрикциите в териториите от "Натура 2000" ще засегнат поминъка им.


"Казвам, че всички парле ву франсе." Това каза министър-председателят на президента на Франция Емануел Макрон, впечатлен от езиковите умения на началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов и други посрещачи на летище Варна на 25 август.


"Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната"


"Аз не съм ги чул те (БСП - бел. ред.) да излязат и както в църквата да кажат "Отричаш ли се от Сатаната? Отричам се!" Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г. и да каже "Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон" с радост ще я изслушам". Това обяви във Варна, цитиран от агенция "Фокус", премиерът Бойко Борисов, който участва в в десетото юбилейно издание на Летния университет на младежката организация на ГЕРБ на 2 септември. Той остро критикува БСП, която по думите му през 2008 г. е приела закон, който насърчава корупцията.


"Уж асфалт не се яде, ама всички само за пътища питате, много пари и като приоритет сме извели инфраструктурата в образование"- това каза пред журналисти в Русе премиерът, цитиран от агенция "Фокус". Той беше в града за откриването на възстановения храм "Всех Святих" на 10 септември.


"Със страдание чувам за всяка нова партия, която се създава, защото там се събира веднага една пяна, която докато се изчисти е много трудно". В интервю по Би Ти Ви на 18 септември Борисов коментира намеренията на Слави Трифонов да намери хора, които да заменят сегашните политици.
Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия – пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко, ако това е консенсусът, действаме по тази тема", каза премиерът Борисов на дискусия за бъдещето на общата европейска политика на 16 октомври.


"Зле сме, но колко да сме зле като в София не можеш да се разминеш. Като дойде петък няма разминаване по улицата. Няма разминаване по "Витошка". Кафе няма празно. Ще кажете София е различно. Не е различно - и Бургас, и Варна..." Премиерът на конференция, организирана от Българския форум на бизнес лидерите на 17 октомври.


"Имаше на пазара само един вид сладолед, типов хляб, а кренвирш да си купиш беше голяма работа. Кока-кола и банани нямаше, освен за Нова година, за да имаме танкове и артилерии." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел на 19 октомври, цитиран от агенция "Фокус". Борисов коментира темата за превъоръжаването на българската армия, като даде пример с отминалите времена, когато са се заделяли средства за отбрана за сметка на липсата на обикновени стоки.


"Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании". Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет, цитиран от "Фокус", след общественото недоволство срещу идеята първите три дни болнични да се плащат по-малко на 24 октомври.


"Продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон?"


Така премиерът Бойко Борисов коментира в Сараево изказванията на президента на Турция Реджеп Ердоган, че Босна и Балканите са наследство на Турция. Борисов смята, че интересът на Турция е да има максимално добри отношения с Европа, а огромният стокооборот с ЕС е изцяло в интерес на Турция на 27 октомври.


Аз не съм монах, през живота си съм имал жени


"Аз не съм монах, през живота си съм имал жени. Само вие (репортерките около него - бел. ред.), предполагам, сте само с един. Аз не съм светец в това отношение. Трябва ли всяка жена, минала през моя живот, после да я веят като байрак и да я проверяват." С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира на 16 ноември исканията при евентуалното отпадането на давността за престъпленията по приватизационните сделки да се проверят и тези, в които бившата му приятелка Цветелина Бориславова е участвала.


"Като се стигне, к'во? Преди шест месеца нали имаше?" Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на репортер на БНТ дали е възможно да се стигне до предсрочни избори след като опозицията реши да бойкотира работата на парламента на 17 ноември.


"Балканите могат да заместят излизащата Великобритания – невероятна природа, природни богатства, работни народи, хубави хора." Това обяви Борисов на публична лекция в Университета за национално и световно стопанство на тема "България, Балканите, Европа и светът" на 20 ноември.


"Когато има строителство, има мир. Инфраструктурните проекти, магистрали, скоростни железопътни линии, пристанище, земеделие, икономика, инвестиции... ще донесат само мир на Балканите. Това е в интерес и на Европа, и на самите Балкани. На първо място е стабилността на България и региона." Това заяви в интервю за БНТ министър-председателят в обобщение на провелата се в унгарската столица Будапеща шеста среща на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай "16+1" на 28 ноември.


Снимката е от четиристранната среща с премиерите на България, Гърция и Румъния и с президента на Сърбия в началото на октомври във Варна. Отляво надясно: Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Михай Тудосе

© Спас Спасов

Снимката е от четиристранната среща с премиерите на България, Гърция и Румъния и с президента на Сърбия в началото на октомври във Варна. Отляво надясно: Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Михай Тудосе


"Ние само четиримата, ако си заговорим за историята 30 години назад и трябва да си тръгнем на мига. Няма да могат да ни разтърват. Така че историята е за историците, а ние да се опитаме на нашите народи да им осигурим просперитет, доходи и да се радват." Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе на 9 декември.


Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите


"Сигурността на Балканите е важна за Европейския съюз", коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където беше за редовното заседание на Европейския съвет на 14 декември. "Очаквам цялата подкрепа на ЕНП по тази тема. Тя е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС", обясни пред медиите в Брюксел премиерът.


"Чета само директивите на Брюксел, защото ни заливат в потоци. [...] Ако другите четат колкото аз чета, цена няма да има." Премиерът Бойко Борисов в обзорното предаване на "Дарик радио" "Годината" на 16 декември, където всеки гост отговори на въпроса има ли време да чете и какво е научил от книга през 2017 г.


"Няма кой да замести това управление и това го знае всяко дете." Това обяви предаването "Панорама" на БНТ премиерът Бойко Борисов. Отговорът му бе на въпрос дали в традиционноно си обръщение почетният председател на ДПС е демонстрирал подкрепа към управлението. (Цялото слово на Доган четете тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK