Нещо лошо се случи със Саман...

Личната карта на Саман Маджид

© Дневник

Личната карта на Саман МаджидТова е трагичната история на един от хилядите бежанци, потърсили път към Европа през 2017 г. Тя е изпълнена с въпроси без отговори, с подозрителност, с безпомощност и противоречия, с гняв и безразличие. С две думи – тъжна история.


Повече от два месеца едно иракско семейство не може да погребе тялото на сина си, за което се предполага, че е изхвърлено от морето край Созопол в средата на октомври миналата година. Въпреки, че са изпълнили всички искания, предявени до сега от полицейското дознание и прокуратурата, те продължават да чакат.


Кой е Саман Маждид


Според информацията по случая, събрана от Международната федерация на иракските бежанци (IFIR), базирана в Лондон, Саман Маджид е бил един от над 150 бежанци, потеглили нелегално с малък риболовен кораб от Истанбул в първите дни на септември 2017г. В нощта на 12 септември, по време на спасителна операция на румънската брегова охрана, той вероятно е паднал зад борда на гемията, но заради силното вълнение и бурния вятър издирване не е било предприето. Роднините на Саман са били уведомени за това, че тялото му е открито край Созопол, месец по-късно - на 17 октомври.
"Те се свързаха с мен на 20 октомври", разказа пред "Дневник" Омид Хамад, иракски гражданин, живеещ у нас, който е упълномощен от семейството да работи за репатрирането на тленните останки. "Веднага след това аз се свързах с полицията в Созопол и уточнихме какво е необходимо за идентифицирането на тялото. Поискаха копия от документите им за самоличност, както и ДНК анализ на материал от майката, който да бъде сравнен с този от тялото на Саман. Всичко пристигна за няколко дни и беше предадено. Увериха ме, че процедурата ще приключи до седмица, но след това поискаха още една седмица, после – още една.... Така минаха повече от два месеца и вече никой не знае какво се случва с тялото. Това е шок за роднините", твърди Хамад.


Завереното копие от документите за самоличност на Саман Маджид, предоставено от родителите му пред българските власти.

© Дневник

Завереното копие от документите за самоличност на Саман Маджид, предоставено от родителите му пред българските власти.


За последен път Саман е разговарял с родителите си от Истанбул на 10 септември. Историята какво се е случило след това може да бъде сглобена с приблизителна точност единствено от няколко публикации в румънската преса, от разказите на хора, които твърдят, че са очевидци на трагедията и от кореспонденцията на Международната федерация на иракските бежанци с българското посолство в Лондон.


3 хил. евро за възрастен и по 1500 за дете


На 13 септември м.г. румънската агенция "Аджерпрес" съобщава, че три кораба на Бреговата охрана и хеликоптер на Военноморските сили на Румъния са участвали в операция по спасяването на 153 бежанци, от които 53 деца, на около 32 мили пред пристанище Мидия. Заради силния вятър и вълните, достигащи 6-7 метра в открито море, претовареният рибарски кораб става неуправляем и някой от пътуващите на борда му подава сигнал за бедствие. Операцията на румънската брегова охрана започва около 23 ч. на 12 септември и отнема 15 часа.


Един от мигрантите, цитиран в репортаж на журналиста Кристиян Хаджи за в. "România liberă" твърди, че от Истанбул са били натоварени на гумени лодки северно от Босфора. С тях са отведени на няколко мили навътре в морето, където ги е чакал рибарският кораб. Гемията нямала нищо общо с луксозните яхти, които трафикантите са им показвали в брошурите на туристически компании. Тя била предназначена за екипаж от максимум 30 души. Вместо това, под заплаха, че ще бъдат изоставени в морето, на нея са принудени да се качат пет пъти повече хора. Цената на нелегалното пътуване от Турция до Румъния била 3 хил. евро за възрастен и по 1500 за дете.


Пак според цитирания разказ капитанът напуснал корабчето на третия ден след началото на пътуването. Двама от мъжете на борда се опитали да го управляват, но без успех.


"Имаше бебета на по 2-3 месеца казва източникът на Хаджи, цитиран в публикацията му. Пътувахме четири дни, всички страдахме от тежка морска болест, нямахме нито храна, нито вода. Изплашихме се, когато чухме шума от хеликоптера над главите си, защото помислихме, че може да са руснаци. Бяхме щастливи, че ни откри румънската полиция".

Видео от първите часове след проведената спасителна операция на румънската Брегова охрана. Източник: romanialibera.ro


"Някой извика: Помощ! Помощ!"


По време на спасителната операция зад борда на турската гемия пада човек. И изчезва в морето. По-късно друг от мигрантите, представил се с името Баран Баран, потвърждава пред кореспондента на "România liberă", че става дума за Саман Маджид. На мобилния си телефон той показва снимки на личната му карта. Защо и кога е била направена тази снимка - не става ясно."Дневник" се свърза с Баран през профила му във "Фейсбук". На стената му, само с няколко изключения, са публикувани единствено видеоклипове от военни действия в Близкия Изток, сцени на жестока саморазправа и садистични екзекуции.


"Не си спомням какво точно се случи в онази нощ, каза той. Кой е Саман Маджид? Чух, че някой извика "Човек падна зад борда!Помощ! Помощ!", после спря. Не обърнах внимание. В края на краищата това не засягаше моето семейство. Всички бяхме изтощени до предела на силите си. Може да е заспал и така да е паднал. Не знам, не помня нищо".


След този разговор Баран престана да отговаря на опитите за връзка в социалната мрежа.


Скрийншот от личния профил на Баран Баран във Фейсбук

© Дневник

Скрийншот от личния профил на Баран Баран във Фейсбук


За обстоятелствата, при които на 12 септември в морето пред Мидия изчезва човек, не дава информация и румънската брегова охрана. Заместник началникът й Лауренциу–Кристиян Чику казва следното пред "România liberă": "На борда на рибарския кораб са идентифицирани 157 души. Няма данни нито за броя на хората, които са се качили на борда, за да бъдат транспортирани до Румъния, нито за тяхната самоличност".


Румънският журналист Кристиян Хаджи разказва: "Първото нещо, което ме впечатли при срещата с тези хора беше, че не изглеждаха бедни. Все пак бяха платили доста пари за това пътуване до Румъния. Много от тях бяха облечени с нови дрехи на известни марки, имаха скъпи телефони - Galaxy S8, представяте ли си? Изненадах се, че не са снимали драматичен момент като падането на Саман зад борда. Всеки на тяхно място би го направил".


"Трябва да говорим за Саман"


В средата на октомври морето изхвърля край Созопол тялото на обезобразен удавник. По данни на Международната федерация на иракските бежанци семейството на Саман Маджид е уведомено от българската полиция на 17 октомври м.г., че тленните останки на сина им са в бургаската морга и след извършване на необходимите процедури предстои репатрирането им.


Първите предположения как точно е установена самоличността и контактът с роднините са противоречиви. Според едно от тях в дрехите на удавника е бил открит бележник с данни за достъп до електронна поща и социални мрежи. Според друго - полицията успяла да възстанови телефона на Маджид (което след толкова дълъг престой в морето звучи невеоятно,)след което внезапно звъннали негови роднини.


Секретарят на Федерацията на иракските бежанци Дащи Джамал обясни пред "Дневник", че след като сестрата на Саман се е свързала с него, е разказала, че в дрехите му действително е бил открит телефон. От SD картата са били извлечени данни за профила му във "Фейсбук" и през месинджъра на социалната мрежа полицията се е свързала с нея. В съобщенията тя е била недвусмислено информирана, че в България е открито именно неговото тяло.


Съобщенията, за които Дащи Джамал твърди, че са разменени между служител на МВР и сестрата на Саман, са изпратени през неговия личен профил. Разговорът звучи така:


"Аз съм полицейски служител, дайте ми телефонен номер, моля! Трябва да говорим за Саман".


"Да, разбира се, това е телефонният ми номер – ХХХХ ХХХ ХХХ. Имам и Вайбър. Моля ви, кажете ми, жив ли е Саман?"


"Ще ви се обадя, моля изчакайте! Ще ви звънна през Вайбър".


"Моля ви, моля ви, кажете ни за него! Толкова се тревожим!".


"Нещо лошо се е случило със Саман"


"Знаем за инцидента, но не и дали е жив. Моля, кажете ни със сигурност! Повече от месец нямаме никакви новини от него".


"Българската полиция ще ви се обади".


"Добре, ще чакаме..."


Скрийншот от чат във фейсбук, за който се твърди, че е проведен между български полицай и сестрата на Саман Маджид

© Дневник

Скрийншот от чат във фейсбук, за който се твърди, че е проведен между български полицай и сестрата на Саман Маджид

Ден след този разговор (на 18 октомври) секретарят на Международната федерация на иракските бежанци Дащи Джамал изпаща писмо до дипломатическото ни представителство в Обединеното кралство. В него информира, че семейството на Саман настоява тялото му да не бъде погребвано в България, за да може да бъде репатрирано в Иракски Кюрдистан.


На 1 декември представителят на МВР в посолството Христо Динков изпраща мейл до Джамал, в който го уверява, че е направил проверка по случая в България. "Колегите ме информираха, че има забавяне на ДНК експертизата, пише Динков. В понеделник ще разговарям отново с прокурора. След като получа допълнителна информация, ще ви се обадя".


Документите и анализа на ДНК матерал от майката на Саман Маджид са предадени още на 24 октомври на дознателя по делото Цветомира Цветанова, младши разследващ полицай в Районното управление на полицията в Созопол. В съставения протокол е записано, че пълномощникът на семейството у нас Омид Хамад доброволно е предал "11 броя листа – копия на документи, надлежно заверени".


"Очаквахме, че след това нещата ще тръгнат по-бързо, каза Хамад, но явно сме се излъгали. Вероятно, за да бъде оправдано забавянето, две седмици по-късно от прокуратурата поискаха и ДНК на бащата. После стана ясно, че такава проба изобщо не е необходима за идентификацията на тялото. На 22 и 23 октомври разговарях с началниците на полицията в Созопол и Бургас. Звънях всеки ден и на дознателя. Накрая ми каза да не притискам прекалено прокурора, защото можел да се заяде и да забута делото".


Последното усилие на Международната федерация на иракските бежанци е писмо до премиера Бойко Борисов, изпратено на 22 декември 2017г. "Семейството на Саман е в тежко бедствие. То е в ежедневна връзка с нас от Кюрдистан, призовавайки ни да проследим състоянието на този случай. Поради чувствителността на случая ние Ви молим да използвате позицията и влиянието си, за да помогнете тялото на Саман да бъде спешно освободено преди Нова година. Това ще позволи на семейството да го оплаче според традицията и да получи облекчение".

Протоколът, с който на дознанието са предадени всички изискани документи и резултати от ДНК анализи

© Дневник

Протоколът, с който на дознанието са предадени всички изискани документи и резултати от ДНК анализи


Въпроси без отговор


"Дневник" изпрати до пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Бургас няколко въпроса за това, къде и при какви обстоятелства е било открито тялото на Саман, как е установена самоличността му, изяснени ли са причините за смъртта му и каква е съдбата на тленните останки?


В последвалия телефонен разговор говорителят на дирекцията Цветелина Рандева отговори, че заради продължаващото досъдебно производство подробности по случая не могат да бъдат разпространявани. Според нея пресцентърът на полицията в Бургас не е получил информация за откритото през октомври тяло и по тази причина не е включил случая в прес съобщенията си до медиите.


Кръгът на липсващия смисъл


"В Окръжна прокуратура – Бургас няма дело, свързано с името Саман Маджид, каза говорителят й Елгина Чалъмова. Има едно досъдбно производство срещу лице с неустановена самоличност, за което вероятно се отнасят въпросите ви. В момента то е на доклад при наблюдаващия прокурор. В законоустановения срок той трябва да прецени дали са събрани достатъчно доказателства и дали самоличността на трупа може да бъде установена".


След това Чалъмова каза, че до момента в бургаската Окръжна прокуратура няма постъпило писмено искане за освобождаването на труп с неустановена самоличност. Всички въпроси и отговори след това уточнение затвориха разговора в обречения кръг на липсващия смисъл. След като самоличността на Саман Маджид не е установена, няма как да бъде отправено и писмено искане за освобождаване на тялото му.


Според текстовете на Наказателно процесуалния кодекс срокът за приключване на прокурорска проверка е два месеца. След това, при наличието на "правна и фактическа сложност" той може да бъде продължаван неопределен брой пъти и в крайна сметка за неопределено време.


На 2 януари вечерта от Федерацията на иракските бежанци в чужбина препратиха до "Дневник" информация от българското посолство в Лондон. Тя е подписана пак от полицейския аташе Христо Динков. "Бих искал да ви информирам, че след допълнителни проверки установих следното, пише в него. По случая се работи в прокуратурата в Бургас и прокурорът има едномесечен срок, за да се произнесе. Този срок изтича на 15 януари 2018 г. Оставам на разположение".


Така тайните на трагедията от нощта на 12 септември миналата година, неяснотите около тялото, открито в средата на октомври край Созопол, изгубената му самоличност и мудността на прокуратурата, сплитат лабиринт. През него семейството на Саман Маджид трябва да стигне до истината за съдбата му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ех така ако се загрижвахте и за двата милиона избягали българи....

 2. 2 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Може ли Европа да приеме всеки който се нуждае от по-добър живот? Справедливо ли е, европейците, които спазват правила, за да стане по-добър животът им, да се съобразяват с гостите си?

  Sapere aude
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Спасе, много добре пишеш, но тази история нещо не става, разфокусирана е. Вероятно има още стотици издавени и лежащи по морги в различни страни.
  Обаче това, казано от румънеца е много, много интересно

  Кристиян Хаджи разказва: "Първото нещо, което ме впечатли при срещата с тези хора беше, че не изглеждаха бедни. Все пак бяха платили доста пари за това пътуване до Румъния. Много от тях бяха облечени с нови дрехи на известни марки, имаха скъпи телефони - Galaxy S8, представяте ли си?

 4. 4 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Весело

  Благодатна тема за форумните пишман консерви–тръмписти и прочее русороби... Дерзайте тролчета!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не е дискриминация, аналогичен случай и в наше село. Съседът на първия етаж беше неизлечимо болен и през нощта починал сам в къщи. Сутринта, с ключът който ни даде, влизаме и го намерихме предал Богу дух. Бърза помощ и полицията констатираха смъртта и взеха тялото. Дадохме им личната карта и епикризата от последното лечение. "Освободиха" тялото след 4 месеца. Винаги когато имало смърт без свидетел какво се е случило, трябвало да се прави разследване, така ни обясниха.

  slivizasmet.blogspot.com
 7. 7 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Гневно

  Много бих искала да знам какво точно работи българската прокуратура. Толкова месеци бездействие и липса на информация - това само у нас и в кочини като Русия може да стане.

 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#7] от "solange":
  "Много бих искала да знам какво точно работи българската прокуратура."
  Конституция на Република България
  Чл. 127.
  Прокуратурата следи за спазване на законността, като:
  1. (нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане;
  2. (нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) може да извършва разследване;
  3. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер;
  4. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) упражнява надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки;
  5. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове;
  6. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела.

 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Това не е бюрокрация, това е гавра !!!

 10. 10 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да си беше седял в Ирак никой не го е канил в България.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Нищо не ме учудва щом е намесена българската прокуратура.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Нека се абстрахираме от факта, че жертвата е иракчанин. Да си представим, че е французин или британец, паднал от яхтата си в бурно море.

  Наблюдаваме в пълна степен абсолютната безпомощност на родните правораздавателни органи.

  - тялото е намерено още на 17 септември
  - само за месец се установява предполагаемата самоличност на загиналия, но са нежни ДНК проби
  - пробите да дадени до 24 октомври, преди два месеца и половина.
  - после били искани и проби от бащата, които се оказало, че не били нужни.
  - два месеца без отговор какво се случва, какво се разследва.
  - МВР Бургас казват, че през октомври при тях не била получена информация за такова лице
  - в прокуратурата пък още са на фаза "доклад при наблюдаващо лице", а се чакало някой там да реши дали умрелият настина е същият човек.

  Ето толкова струват българките власти. Независимо дали жертвата е французин или иракчанин, а дори българин, живеем в някакъв правен и бюрократичен абсурд. Лявата ръка не знае какво прави дясната и двете се карат помежду си кой е виновен. Проблемът с иракчанина не е толкова страшен за България, но утре ще се повтори, потрети.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Истината е че това са престъпници нарушаващи закона, които за разлика от истинските бежанци в лагерите, не спазват установения ред за получаване на бежански статут (най-вероятно защото изобщо няма да влязат в категорията бежанци) ами плащат средства, с каквито средностатистическия българин не разполага, за да се възползват от предимствата на западния свят. Когато извършваш престъпление, каквото е нелегалното преминаване на границата си има рискове и всеки би трябвало да е наясно с този риск. Колкото по-бързо границите на ЕС, Турция и т.н. се затегнат и спрат да бъдат една разградена кошара, толкова по-добре за всички

 15. 15 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Първо си задайте въпроса кои са тези, които напускат Ирак и Сирия през есента на 2017. Останките от една разбита "армия" с все семействата си.
  После си задайте въпроса защо и как Турция по всякакъв начин им помага или поне не им пречи да влизат в Европа.
  После се запитайте искате ли ги тук такива като този от цитата:""Дневник" се свърза с Баран през профила му във "Фейсбук". На стената му, само с няколко изключения, са публикувани единствено видеоклипове от военни действия в Близкия Изток, сцени на жестока саморазправа и садистични екзекуции"...
  И чак тогава пишете статии, от които да излиза, че най-голямата мъка за един джихадист е да стигне до българска институция, която, видите ли, е толкова жестока, че му причинява душевни страдания...

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Впрочем, следователите изобщо не са натоварени с работа ....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Аз само не можах да разбера какво предлага автора.

  Да ходят директно с правителствения самолет да ги вземат от Ирак, че да не се мъчат с тези трафиканти. Хем разходите ще им спестят. Хем ще ги нахранят по време на полета. Е както в Италия пристигнали първите 300 мигранти докарани със самолет директно от Африка.

 18. 18 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Гневно

  Кой ще плати стотиците левове за ДНК тестовете?!?

 19. 19 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Не искам да оправдавам нито следствието, нито прокуратурата, но си представете, че ДНК тестовете не съмпадат. Как трябва да се реагира при едно продължаващо следствие, за което не трябва да се дава информация. Представете си, че трупът е на друг, а потърпевшият е жив и се крие - с кака цел. Това е само предположение, но ако е версия по която се рабти ...?

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1193 Разстроено

  Сега ще му пална една свещичка

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До някои от писалите.

  Нещо ви има хора.
  Хлопа ви дъската....яко хлопа.

  В статията всъщност става въпрос ЕДИНСТВЕНО за мудността българска институционална.
  Нищо друго няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Публикацията се отнася за некадърността на българските институции - банално, отвратително и унизително за всички ни положение.
  Добавянето на иракчанин в схемата е само за миризма, разнообразие и, естествено, пропаганда.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":

  Именно!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  В статията всъщност става въпрос ЕДИНСТВЕНО за мудността българска институционална. Нищо друго няма.
  —цитат от коментар 21 на Росен (Путлер капут)


  Авторът е можел да използва личната трагедия на някой българин. Не че нямаме десетки такива случаи на българи забатачани от институциите. Но е решил да използва личната трагедия на един мигрант.

 26. 26 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  3000 за възрастен, 1500 за дете !? С тия пари, като знаеме стандарта на тея "държави" от където идват, спокойно може да врътне бизнес та да храни родата си. "Къф" го търсят по Европа( + евентуалнота давене в случая) където в най-добрия случай, ще мие чинии за да яде, ще се бори( я с бомби,я с ножове или камиони) за установяване на правата вяра, което в крайна сметка ще доведе до изходната точка, фереджета и начална мизерия от средновековието на...алах агбар.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#15] от "posledno10":

  В момента не става въпрос кой какъв е а за нещо друго и колегата Lou много добре описа проблема - става въпрос за възможностите на българските институции, начина им на работа, как поддържат връзка с хората и т.н. От това което е описано в статията положението е ....като във филма Кин дза дза (имаше един такъв съветски филм).
  Статията предоставя богата тема за размисъл и действия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":Не искам да оправдавам нито следствието, нито прокуратурата, но си представете, че ДНК тестовете не съмпадат. Как трябва да се реагира при едно продължаващо следствие, за което не трябва да се дава информация. Представете си, че трупът е на друг, а потърпевшият е жив и се крие - с кака цел. Това е само предположение, но ако е версия по която се рабти ...?
  —цитат от коментар 19 на evtimvz


  Всичко опира до комуникация - как ще представиш нещата, така, че всички да са доволни от информацията, която получават. Явно това е голям проблем за съответната институция (видно от статията)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  безхаберието на българските институции е чудовищно. и всеки от нас, живеещи в българия, го е изпитвал по гърба си. включително и при смърт на близък.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Това не е държава, това не е прокуратура, това не са институции.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":
  "Да си представим, че е французин или британец, паднал от яхтата си в бурно море. "

  И като си представим французи или британец, то си представяме, че си носят паспортите като всичики "бели хора". Ако пък и имат яхта, то е изключено да влезе нелегално в чужди териориални води. Но дори и това да се случи, по навигацията им ще бъдат открити.... вместо 300 км (от Констанца до Созопол) да се реят по вълните на морето.

 32. 32 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  Кое му е странното? Естествено, че по-богатите и заможни бежанци, ще могат да си платят извозването от трафикантите. От войни и конфликти бягат всички, не само бедните. Това само подкрепя статистиките, които отдавна ви показваме, че бежанците не са бедни терористи-идиоти, а като цяло заможни и образовани хора, които идват със семействата си.

 33. 33 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#26] от "maane":

  Пиленце, Сирия преди войната беше с по-висок БВП от България и с по-високо ниво на образование и грамотност от българското.
  Върви ти прави бизнес там. Аз ще ти дам 1500 евро, само и само да се разкараш. Когато ти падне бомбата на главата, ще те видя колко бърже ще ги платиш на първия каналджия, особено ако си с дете.

 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsu":

  От статията, защото никой каскет иначе не вярва.

  ..............ДНК анализ на материал от майката, който да бъде сравнен с този от тялото на Саман. Всичко пристигна за няколко дни и беше предадено. Увериха ме, че процедурата ще приключи до седмица, но след това поискаха още една седмица, после – още една.... Така минаха повече от два месеца и вече никой не знае какво се случва с тялото. Това е шок за роднините", твърди Хамад...............

  Чети бавно и мисли дълго, докато не осмислиш целият текст.
  Повтарям като за тебе само.
  Този случай е типичен пример за българско институционално безхаберие.

  На 18-ти януари не вярвам да излезе нещо от морският град като яснота.

  Някакви други глупави въпроси имаш ли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#26] от "maane":Пиленце, Сирия преди войната беше с по-висок БВП от България и с по-високо ниво на образование и грамотност от българското.Върви ти прави бизнес там. Аз ще ти дам 1500 евро, само и само да се разкараш. Когато ти падне бомбата на главата, ще те видя колко бърже ще ги платиш на първия каналджия, особено ако си с дете.
  —цитат от коментар 33 на Адекватно мислещ


  Сирия никога не е била по-добре от България.

  Бунтовете в Сирия избухнаха, защото последните 10-20 год. БВП им се върти около 2000 долара на калпак. И нямат прогрес напред, а цените се качат.

  Същото е положението и сега в Иран - стагнация последните 10-15 години. И на хората им писва. Цените растат, но доходите не.

  Същото може да очакваме и на други места при подобни ситуации. Изходът от ситуациите се нарича оставки и избори.

 36. 36 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А това прочете ли бе, опорка?!

  "прокурорът има едномесечен срок, за да се произнесе. Този срок изтича на 15 януари 2018 г."

 37. 37 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  БВП на България, 2003 г. - 21.07 млрд долара
  БВП на Сирия, 2003 г. - 21.83 млрд долара

  И за да не ме обвиниш в "стъкмистика" - точно преди кризата, през 2006 г., разликата е била 1 млрд в полза на България, защото България е имала малко по-добър растеж в последните 3 години. Не особено голяма разлика и растеж по очевидни причини.

  А това 2000 долара на калпак, за което ти говориш, не е БВП. Това е БВП на глава от населението, което е нещо съвсем, съвсем различно. Научете ги тия термини най-накрая. И още нещо - в коментара съм написал "Сирия беше с по-висок БВП от България", а не "Сирия беше по-добре от България". Тая тъпотия ти си си я измислил. Дали една държава е по-добре от друга не зависи само от БВП-то ѝ, очевидно. Това твоето е типичен коментаторски похват - направи шашма, за да излезнеш прав.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен (Путлер капут)":

  Не е точно така приятелю - Спасчо пак се опитва да вменява вина на всичко дето не е чалма, за това, че някакви хора решили да се качат на гемия за да влизат нелегално в ЕС. И нито дума какви са тези хора и защо са помъкнали и децата си.

  Както споменава един колега по-горе, кои мислиш са най-отчаяни да избягат от района в момента? Така като го гледаме тоя Саман, мислиш ли, че на тия години няма жена и деца? Защо за тях не коментира наш Спас? Защо само за родителите и сестра му се говори? Моята теория е, че е пътувал с жена си и децата си, които вероятно вече са на път за Германия или където там са тръгнали, при други джихадисти, а Спас и останалите в статията не ги коментират, понеже много бързо ще се разбере каква точно им е историята и кой е въпросният Саман. Същият като Баран Баран, който очеизвадно е ИДИЛ-ски главорез, който вече ще е на хранилка на минионите на Меркел, докато "изведнъж и най-неочаквано" не се "радикализира" и не направи някоя мизерия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  Въпросът не е колко са бедни. Не е трябва ли да ги приемаме. Проблемът е в неглижирането на случая от българските власти. Какъвто и да е този човек, трябва да се разбере какво е станало. А след като вече има възможност да се идентифицира точно самоличността му, не виждам къде е проблемът да се изпрати на близките му за погребение. Прочетете Параграф 22. Летец пристига в базата и се качва на самолет преди да е регистриран. Загива по време на мисията. Но остава в палатката на Йосарян, защото не е регистриран. И няма начин да го обявят за мъртъв. Случаят си прилича

  Димитър Димов
 40. 40 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "posledno10":

  Институцията не е жестока, а безотговорна.

  Димитър Димов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK