Новини накратко: БСП не приема понятието "социален пол""Новини накратко" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


БСП не приема да има "социален пол"


БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Това обявиха от партията в съобщение до медиите.


Няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", се допълва в позицията.
В БСП смятат, че правителството минира възможността да се търси единение по важни за народа въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призовава се правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в парламента.


13 заявления от сдружения и фондации са подадени от началото на годината


Общо 13 заявления от сдружения и фондации са подадени за първите два работни дни от началото на годината. От 2018 година регистърът на юридическите лица с нестопанска цел премина от окръжните съдилища към Агенцията по вписванията. Пет от заявленията са били за регистрация, а осем - за пререгистрация. Шест са подадени електронно, включително и от едно чуждестранно сдружение. Седем са подадени на гише.


Първото сдружение, което вчера се е регистрирало на е било - "Студенти по медицина на мисия".


Нов арест ще бъде изграден в Благоевград


Правителството предостави на Министерството на правосъдието част от имот за нуждите на служба "Изпълнение на наказанията" в Благоевград. Става дума за два етажа от сграда на ул. "Свобода" №1, използвана досега от Държавния фонд "Земеделие". Освен новия арест, в сградата ще има и работни помещения за служителите от секторите "Арести", "Пробация" и за изграждането на архив.

Новини накратко: БСП не приема понятието "социален пол"

© Велко Ангелов


Втори ден стотици желаещи да се сдобият с юбилейна монета се редят на опашка пред БНБ


Над 100 любители на нумизматиката за втори ден се наредиха пред БНБ, за да се сдобият с безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вчера още от сутринта се образува подобна опашка пред сградата на банката. Интересът към монетата идва от това, че тиражът ѝ е ограничен – едва 3000 броя. Именно затова всеки ще може да си закупи само по една.


Ще се увеличи достъпът до пенсии на децата сираци


С промяна в наредба социалното министерство ще увеличи достъпа до пенсии на деца сираци. Сега сираците, чийто починал родител няма осигурителен стаж, могат да кандидатстват за персонална пенсия от 108 лв., ако доходът на член от семейството им е по-нисък от гарантирания минимален доход (75 лв.) Министерството ще увеличи прага, като го приравни към този за детските надбавки, съобщи министър Бисер Петков пред Би Ти Ви.


Дипломати от арабски страни се срещнаха с патриарх Неофит


По повод настъпилата 2018 г. за пръв път днес посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Египет, Мароко, Алжир, Либия и представителите на посолствата на Сирия, Ливан и Катар заедно са посетили патриарх Неофит.


По време на срещата патриархът е посочил, че българското председателство на Съвета на Европейския съюз е голямата задача, която предстои на страната. Обелязал, че правителството поддържа добри отношения с Българската православна църква. Като пример за това той е посочил отпуснатите пари от държавния бюджет за ремонти на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", Зографския манастир и Софийската духовна семинария.


На срещата са присъствали Старозагорският митрополит Киприан и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.


Число на деня: 395.4 млрд. евро


Толкова са похарчили домакинствата в ЕС за дрехи и обувки през 2016 г., показват данни на Евростат. Това означава, че жителите на съюза дават средно 4.9% от общите си разходи за облекло. България е на дъното на класацията с 3.2% от разходите, отделяни за дрехи и обувки. Най-много за това перо харчат в Естония (6.8%), Португалия (6.3%) и Италия (6.2%).


Новини накратко: БСП не приема понятието "социален пол"

© Евростат


Свят


Ново земетресение беше регистрирано в Гърция


Нов земен трус е регистриран късно снощи в Северна Гърция. Той е бил с магнитуд 3.9 по Рихтер. Трусът е бил с дълбочина десет километра. Гръцки учени смятат, че сеизмичната активност в района на Килкис и Дойранското езеро отслабва след вчерашната серия от трусове, най-силният от които бе с магнитуд 5.5 по Рихтер и беше усетен в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK