Уволнената директорка на детска градина показа есемеси за "натиск" при прием на деца, Чобанов обясни друго

Заместник-кмет на София Тодор Чобанов

© Анелия Николова

Заместник-кмет на София Тодор ЧобановНатискът е вербален, първо, затова трудно се доказва. Обикновено е по телефон или лично, след това се изпраща есемес с името на детето и ЕГН-то му и то трябва да бъде прието по официален ред като допълнителен прием, аргументиран с медицински документи за хронични заболявания. Без такива документи не може да бъде прието, отразява се в системата като дете с хронично заболяване, за което има зададена квота от общината (в случая 10 деца) и която обикновено сме притиснати да нарушим.


Това разказа уволненият директор на 164-а детска градина "Зорница" в кв. "Горна баня" Мариана Иванова в предаване по Би Ти Ви, след като преди празниците разказа, че тя и други директори като нея са подлагани на натиск за прием на деца от хора в общината често и отдавна. Тя показа есемеси, които твърди, че е получила от експерти от Столичната община, и в интервюто поясни, че най-активен натиск идва от директора на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева, но тя не рискувала да праща есемеси. Получавала е такива съобщения и лично от районния кмет на "Овча купел" Христина Семерджиева.


Показаните есемеси не съдържат натиск, районните кметове са в непрекъснат диалог с детските градини, заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов в отговор на показаните телефонни съобщения от Мариана Иванова по Би Ти Ви тази сутрин. Според него посочените имена на деца и родители може да са с цел някаква справка от страна на районния кмет или експертите. "Ходят всички районни кметове на приемен ден, ходят родители и се интересуват за приема на техните деца. Работата на районния кмет е да проверява какво се случва с приема например. Това е възможно обяснение на това, което се вижда тук", допълни той.
"Не съм виждал тези есемеси, сега ги видях за първи път на вашия екран. Това, което мога да кажа, е, че в тях не видях никакъв натиск, по-заплашително съдържание. Какво означават те следва да се докаже. Дали г-жа Семерджиева е пускала име на родител, който е бил при нея на приемна и се е интересувал какво се случва с приема на неговото дете, или някаква друга причина е имало, но самият SMS не съдържа никаква заплаха. Днешният разговор във вашето студио не внася нищо ново към картината", заяви Чобанов.


Според зам.-кмета Иванова трябва да докаже устния натиск, който твърди, че ѝ е оказван, и попита защо тя не се е оплакала на него за това. Самата бивша директорка също отчита това като своя грешка и коментира в ефир, че отдавна е трябвало да сигнализира за нередностите, на които е била свидетел.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Е каква заплаха да има в есемеса, какво очаквате да прочетете, запиши детето или си аут ли?
  Ясно е, че има натиск, ясно е че тази квота е нарушавана, за да се вкарат наши деца.
  Което не значи, че и директорката не може да вкара някое сама.
  Абе, мила родна картинка както се казва.
  Всички сме роднини, като с хасковските истории на Делян Добрев...

 2. 2 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 271 Гневно

  И този /заместник-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов/ е в кюпа с изнудвачите от Столична Община и е ВРЕМЕ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА И ДА СИ ХОДИ !!!

 3. 3 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ау, злоупотреба с лични данни. Едно законче имаше за защита на личните данни, а те си ги менкат по теляфоните като коледни честитки. Или пък трафик нещо са заформяли.
  Ау, ау. А и Чобанов ги защитава като матросовец абразурата

 4. 4 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Абе как пък районните кметове не са в постоянен контакт с боклучиите в района и не следят дали кофите са редовно почистени например, а все ще се интересуват от нещо, което меко казано има далавера в него.

 5. 5 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Излиза, че няма нищо нередно да се изпращат СМС-и наляво и надясно с имена и ЕГН-ета ...
  Само заради това някои хора трябва да си подадат оставките ....

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 6. 6 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 271 Гневно

  Е каква заплаха да има в есемеса, какво очаквате да прочетете, запиши детето или си аут ли?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  До коментар [#1] от "НеКой":

  Заплаха е ако "СРЕЩУ ДИРЕКТОРКАТА БЕШЕ НАСОЧЕНО ДУЛОТО НА ПИСТОЛЕТ" па макар той и газов .
  Е насочиха го. Тя отказа да се подчини и той гръмна и вече е отсреляна/ВЕЧЕ НЕ ДИРЕКТОРКА/ !!!

 7. 7 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 271 Гневно

  СТОЛИЧНА ОБЩИНА - НАЧЕЛО С КМЕТА И ЗАМ.КМЕТОВЕТЕ.
  МАФИЯ, МАФИЯ, МАФИЯ !!!!
  ВСИЧКОТО НЕЩО Е ЗА ПАРИ !!!!

 8. 8 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Колко точно правдоподобно звучи ситуацията случаен родител е при районния кмет и иска да знае какво става с приема на детето му. Кметът дотоклова иска да помогне на всеки един гражданин, че изпраща СМС директно на шефа на една конкретна детска градина. А на всичкото отгоре в СМС-а не пише провери това и това, а има само име и ЕГН.

  Знам, че ни смятат за прости, но понякога вярно се оливат.

 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Каква заплаха да е?
  Те са се интересували например, дали Лилито утре трябва да е с бели чорапки на градината. Директорката не е могла да отговори направо, затова те са и изпратили смс:
  Лиляна Иванова, ХХХХХХХХХХХХХ
  Тя е проверила и е върнала СМС:
  "Да не е с бели чорапки утре"
  И това е. Какъв натиск от общинари, вие наред ли сте бе?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Любопитно

  В българското образование всичко е по "вторият начин" ,от назначението на директорите и учителите ,до приема на учиниците и децата в детските градини ,и резултатите са налице ,неграмотност ,насилие ,чалгария

 11. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Ама и хич да не се притеснявате дами и господа - според последните данни за раждаемоста скоро с умиление ще си спомняме за времената, дето не е имало място в градините. Щех да кажа - честито от ГЕРБ, ама те не са по-големи боклуци от всички останали!!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма да се уморя да напомням, че в София "комунист" никога не е бил кмет. Все изявени умнокрасивци, които си сформират "управляващо мнозинство". Все изявени привърженици на реституцията и приватизацията - основните причини половината детски градини да изчезнат от картата на града.

 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  В българското образование всичко е по "вторият начин" ,от назначението на директорите и учителите ,до приема на учиниците и децата в детските градини ,и резултатите са налице ,неграмотност ,насилие ,чалгария
  —цитат от коментар 10 на Stewie


  Така е то. У къщи всички слушат Бетовен, ама в градината развалят децата!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Цялата управляваща философия на ГЕРБ е корупция.
  Не е случайно, че де що имаше корумпе, вече е виден и активен член в банката на ГЕРБ за всепослушни и крадящи кадри.
  Ако се приеме нов лустрационен закон за забрана на всички членове на ГЕРБ да заемат публични длъжности, то лустрацията, която изтървахме да направим през 1990 ще е ефективна поне на 80 %.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Абе по времето на ГЕРБ се разчу за едно тефтерче (което май после изчезна), където черно на бяло пишеше кой кого да удари и прокуратурата се направи на "ударена". Не можело да се докаже нищо!!! Че сега обяснението на някой и друг СМС ли ще ги затрудни. Ми те що са на власт толкоз години ако едно обяснение немогат скалъпи!

 16. 16 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Колко точно правдоподобно звучи ситуацията случаен родител е при районния кмет и иска да знае какво става с приема на детето му. Кметът дотоклова иска да помогне на всеки един гражданин, че изпраща СМС директно на шефа на една конкретна детска градина. А на всичкото отгоре в СМС-а не пише провери това и това, а има само име и ЕГН. Знам, че ни смятат за прости, но понякога вярно се оливат.
  —цитат от коментар 8 на laveol


  Ми прости сте. Само много прости хора могат да гласуват за Янчулев, Софиянски, Бойко и Фандъкова, сакън да не дойде някой "русофил-комунист" от БСП.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Почти е сигурно, че има и натиск, но в най-голяма степен се прилага метода "връзки" - все пак живеем не от днес в тази страна ( предполагам че и в други страни има подобно явление:)) и къде по роднински или шуро-баджо, къде да се подмажем на някое началство и то дето се вика не остава бройка за реално нуждаещите се.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Смешно обяснение от Чобанов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Цялата държава е проядена от корупция от най-високото до най-ниското ниво.

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stanko":

  кметът има ограничени правомощия (специално за приятизационни сделки), такива решения взима Общинския съвет, който ЗАДЪЛЖАВА кмета.

  абе държава-кочина, в която прасетата влачат и диря няма.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  много е смешно как се правят на ощипани от СО.

  не щат да строят детски градини, разпродадоха градинките, терасите на новите блокове висят не над тротоарите, а направо над улиците, сгъстиха безумно кварталите и накрая - а, изненада, няма места за децата.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Прав е Чобанов ...няма натиск в смисъл изнасилване всичко е ОК :)

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  О да то по времето на Иван Костов/Стефан Софиански - приема в училищата и детските градини беше без никаква корупция!

  Отделно, че баш по тяхно време, половината детски градини изгубиха статута си бяха разпродадени или харизани на приближени...

 24. 24 Профил на cbk47545277
  cbk47545277
  Рейтинг: 0 Неутрално

  2013г и 2014г въпросът беше #КОЙ?
  Е, директорка на детска градина показа кой е?
  Ама стиска ли ви да си признаете, че тогава ви излъгаха?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Гневно

  ""Не съм виждал тези есемеси, сега ги видях за първи път на вашия екран. Това, което мога да кажа, е, че в тях не видях никакъв натиск, по-заплашително съдържание. "

  Бахти смотаняка е този Чобанов! Есемесът не е включен в никаква общинска процедура ... и си е чиста покана за "корупционна практика".
  То е като шофьор да държи стотачка при шофьорската книжка или отворена бутилка с алкохол в ръката си - и в двата случая има покана - за рушвет или за проверка.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Чобанов се прави на "дръж ми шапката"", или по-точно на ни лук ял ни лук мирисъл. Как може жената да докаже вербален натиск и каква е тази наглост и това лицемерие от страна на кмета.Като се изкачат по стълбицата на служебното израстване, наглостта им расте право пропорционмално на простотията им.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Тва герберите са царе да отричат очевидното. И без СМС съм сигурна , че всичко е вярно. Знам им методите и нахалството.

 28. 28 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stanko":кметът има ограничени правомощия (специално за приятизационни сделки), такива решения взима Общинския съвет, който ЗАДЪЛЖАВА кмета.абе държава-кочина, в която прасетата влачат и диря няма.
  —цитат от коментар 20 на хм


  Прав сте. Не става въпрос единствено за кмета. БСП ВИНАГИ е била в опозиция и в Общинския съвет. "Автентично десните" обаче винаги са част от управляващото мнозинство.

 29. 29 Профил на saint_michael
  saint_michael
  Рейтинг: 233 Весело

  Самия факт че някой от висшестоящите пише СМС с ЕГН-то на дадено дете на директорката е признак на корупция, и как тъй тези районни кметове си нямат др. работа та, ще изпращат такива СМС. То, София е цъфнала и вързала, и те си изпращат СМС-си с ЕГН-та на деца. Направо смях, няма никакъв натиск нали. То и катаджия като те спре и се представи с добавката....не закусил и все още не пил кафе, и те попита-Ся кво праим? То също няма натиск.

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Лош скандал за сметка на нашите деца и внуци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Много,ама много желая да видя дали името на другарката(госпожата) ще го видя в изборна листа на местни избори ,и от коя политическа сила ще е!Тогава ще стане ясно какво и защо е защитавала.
  Иначе тя дали съзнава,че е заложила кариерата си в 'бизнес',след който ще я боли пожизнено???

 32. 32 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това корумпе с торбичките под учите взе да увърта като типичен гербер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK