Нов разкол в кабинета, този път заради конвенция срещу домашното насилие

Нов разкол в кабинета, този път заради конвенция срещу домашното насилие

© Николай ДойчиновПриемането на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която предвижда и ратифицирането от депутатите на международна конвенция по въпроса, предизвика нов разкол в кабинета. На заседанието си днес Министерският съвет препоръча на парламента да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.


След сбирката на кабинета вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че осем от министрите са гласували против това решение. Опасението на обявилите се срещу ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция е, че така ще бъде признат третият пол и ще се стигне до промени в конституцията, разрешаващи брак и между хора от един пол.


Пред журналисти в сградата на Министерския съвет Симеонов, цитиран от агенция "Фокус", допълни, че не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. "Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение", допълни той.
Симеонов обаче допълва, че след като мнозинството е взело решение да се предложи ратифициране на конвенцията, това ще се направи. "Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва, или не ни харесва – това е", допълни вицепремиерът.


По повод позицията на Патриотичния фронт заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обясни, че, ако трябва, Истанбулската конвенция ще се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води до промяна на конституцията.


"Имаше дискусия. Мисля, че имаше недоразумение с част от текстовете, надяваме се, че в дебата бяха изчистени", каза тя, цитирана също от "Фокус". По думите на Захариева с приемането на конвенцията България ще застане сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена.


Тя отбеляза, че конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, като България е направила това през април 2016 година, но за момента е ратифицирана в 17 от тях. "Няма как България да не ратифицира Истанбулската конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата от домашно насилие и равенството на половете. Ние се борим за това от години", коментира още Захариева.


Тя допълни, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до изменение на конституцията или до задължение България да разреши еднополовите бракове.


Само в рамките на миналия месец Валери Симеонов на няколко пъти изрази недоволство във връзка с решения на правителството. Той се обяви срещу забавянето с година на отдаването на концесия на плажовете по нови правила, както и отлагането на промяната в концесионния договор за ски зоната в Банско.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK