Изменения, предложени от Мая Манолова, затрудниха търговската регистрация

Изменения, предложени от Мая Манолова, затрудниха търговската регистрация

© Юлия ЛазароваС промени, приети от парламента в последните работни дни в Кодекса на труда и в Търговския закон, депутатите
успяха да направят прехвърлянето на фирми невъзможно, съобщава "Капитал".


Измененията, предложени от омбудсмана Мая Манолова и обявени като мерки, гарантиращи, че всеки работник ще си получава заплата, предвиждат, че прехвърлянето на дружествения дял


от едно предприятие на трети лица се извършва, "ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял".
Агенцията по вписванията (АВ) обаче вече е започнала да отказва вписването на прехвърляне на дялове, ако заедно със заявлението за прехвърляне няма представен и официален документ, че предприятието няма неплатени заплати и осигуровки.


Официалният документ може да дойде от Главната инспекция по труда, където има информация за неплатени заплати, или от Националната агенция за приходите, където са данните за осигуровките.


Според новите промени обаче тази информация не се събира по служебен път, а от заявителя


Текстовете предвижда да се представят "официални документи, издадени от съответно компетентен държавен орган", че няма задължения.


Агенцията по вписванията освен това приема, че няма как заявителят да удостовери тези обстоятелства, че не дължи заплати и осигуровки, като представи декларация (дори и заверена пред нотариус), в която да декларира, че няма задължения.


На интернет страниците на Главната инспекция по труда (ГИТ) и на Националната агенция за приходите няма информация за процедурата за изваждане на подобно удостоверение.


Проблемът е при Главната инспекция по труда. Единственият начин тази институция да събере данни дали дадено дружество не е платило заплатите на служителите си е да извърши нарочна проверка. Това означава, че преди всяко прехвърляне на дялове на фирма на трето лице дружеството ще трябва да минава ревизия пред ГИТ. Нещо, за което инспекцията по труда със сигурност няма капацитет. От ГИТ отговориха, че е налице празнота в закона и никъде не е регламентирано, че те трябва да издават удостоверение за липса на такива задължения.


Агенцията по вписванията призна, че промяната е въведена при непълнота в закона


Промените са точно в обратната посока на заявената от управляващите кампания по разтоварване на административната тежест. Освен това по никакъв начин няма да спрат възможността фирма, която дължи заплати или осигурителни вноски на служителите си, да бъде прехвърлена на някой бушон.


Достатъчно е например да се приеме нов съдружник чрез вдигане на капитала на дружеството (например дори само с един лев), след което на него могат безпроблемно да му бъдат прехвърлени дяловете, тъй като за прехвърляне на дялове между съдружници не се изискват въпросните удостоверения.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като сме избрали едни некомпетентни некадърници в парламента, какво да очакваме.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Абсолютна тъпотия! До това води популизма на Манолова и на ГЕРБ.

  Какво значение има колко пари дължи една фирма, дължи ги фирмата, а не собствениците й. Ако една фирма дължи милиони на работниците си, и да я купи Бил Гейтс пак тя ще ги дължи, а не той, същото е и ако я купи овчарят Мунчо, ще ги дължи пак фирмата, а не Мунчо.
  Защо хората да не могат свободно да прехвърлят фирмите си, независимо дали са фрашкани с активи или имат само задължения, така и не става ясно, но със сигурност от мракобесни забрани всички ставаме по-бедни!

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Манолова умора няма. (перифразирам известната поговорка)

 4. 4 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Промените в Кодекса на труда са правилни.
  Това, че сега държавните институции си прехвърлят топката, за да не предоставят информацията, не е вина на Манолова.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Не е тъпотия. Светът е работил така до преди 100 години когато я нямало фирми. Човекът е гарантирал с името си, имотите си и прочие за сделките и щетите, които нанася, етц.

  Сега някой прави задължения в една фирма и я прехвърля на беден, дето нищо не може да му вземеш. А той задържа за себе си активи, имоти, коли, кинти.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Ами някъде в Африка може още да е така, аз обаче искам да живея в богата капиталистическа държава, а не в такава от периода на прохождащите манифактури. Искам да съм свободен да продавам и купувам колкото и какви фирми си пожелая, ако спечеля ОК, ако загубя никой не ми е виновен.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  законодателен орган с 10% юристи=кочина.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  То няма лошо - купувай и продавай колкото искаш.

  Проблемът е ако фирмата има задължения кой ще ги плати тези задължения. Ако купувача поеме задълженията - ОК. Ама ако е бос. Как ще вземеш на босия цървулите.

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 295 Любопитно

  Абсолютна тъпотия! До това води популизма на Манолова и на ГЕРБ.Какво значение има колко пари дължи една фирма, дължи ги фирмата, а не собствениците й. Ако една фирма дължи милиони на работниците си, и да я купи Бил Гейтс пак тя ще ги дължи, а не той, същото е и ако я купи овчарят Мунчо, ще ги дължи пак фирмата, а не Мунчо.Защо хората да не могат свободно да прехвърлят фирмите си, независимо дали са фрашкани с активи или имат само задължения, така и не става ясно, но със сигурност от мракобесни забрани всички ставаме по-бедни!
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Ти да не си от Цска-София?

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Защо се преекспонира "продажба" на задлъжняла фирма, знае се предишният собственик и се запорира имуществото му като на тотомилионера от Перник.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#10] от "korc":

  И какво общо има собственика на фирмата със задълженията й!? Ако ти купиш акции от Боинг и Боинг фалира, съгласен ли ще си да плащаш на кредиторите на Боинг!?

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Явно ще го разбереш по трудния начин - като изгориш. Въпреки че ти пожелавам да не ти се случва.

  Като някоя фирма, която има задължения към теб изведнъж фалира и собственика и се окаже безимотен ром. А човекът, с който сте сключвали сделките ни лук ял - ни лук мирисал си живее в имот за половин милион Евро и най-нагло ти казва "ама аз фирмата я продадох отдавна".

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Какво значение има дали собственикът е ром или японец, след като той не ти дължи нищо!?

 14. 14 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Когато едно ООД, което ми дължи пари "фалира", собствениците на това дружество не носят отговорност да покрият дългът на дружеството към мен, независимо от това, дали живеят в къща за половин милион евро или във фургон край бунище... Чудя се, кога ще проумеете, че държавата не може да бъде "мозък от последна инстанция" на всички страни по една или друга сделка, пък била и тази сделка с трудово-правен характер?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 15. 15 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#14] от "russian78":

  Не става дума за бизнес отношения, а за правата на наемните работници.
  Не е необходимо да си от тях, за да можеш да преценяваш кое е справедливо и кое не.

 16. 16 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#15] от "dokoro":

  Трудово-правните отношения възникват между работниците и дружествата, а не между работниците и собствениците на дружествата, за които работят... В коментираните законодателни промени зад добрите намерения и криворазбраната справедливост прозират откровено невежество и неразбиране на темата. Тези промени абсолютно по никакъв начин не защитават и не променят ситуацията за работниците, но както точно е отбелязано и в заглавието на статията, затрудняват търговската регистрация или с други думи, пречат на бизнеса. Важно е да се разбере, че това, което пречи на бизнса, вреди и на рботниците, защото намалява търсенето на работна ръка, а точно това търсене и конкуренцията между работодателите за привличане на работници са най-ефективната форма на защита на работниците. Нито държавата, нито синдикатите могат да направят толкова много в полза на работника, колкото конкуриращи се работодатели (за справка, сектора на информационните технологии). Нещо повече, често пъти, когато едно дружество закъса, това се дължи на неспособността на собствениците да го управляват правилно и да инвестират достатъчно и в този случай, идването на нов собственик е последната надежда за дружеството и от там за неговите служители. Но да оставим това, важното е, че това, което пречи на бизнеса, пречи и на работниците и настоящите промени не само не помагат на работниците, но и пряко им врдят.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 17. 17 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много съм срещу червените, но Мая върши добра работа на позицията си.
  И това изменение е много смислено.
  Не винаги всичко трябва да става бързо и безпроблемно, особено измамите на гърба на хората.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ivan Kirov":

  Рядко по вредна и безсмислена промяна е била приемана и затова не е виновна Манолова, всеки в България може да предлага каквато глупост си реши, но управляващите, в случая ГЕРБ носят отговорност за това какво приемат.

  Прост пример: Немец създава едно ООД заедно със свой партньор, наемат работници и започват да шият дрехи. Работата не потръгва и след година дружеството дължи по две заплати на работниците. Дружеството се обявява в несъстоятелност и собствениците си отиват, назначава се синдик, който събира каквито вземания има, разпродава имотите и машините и с парите плаща доколкото може на кредиторите, в т.ч. и на работниците. Помага ли с нещо на работниците, приетата от ГЕРБ промяна!? Отговорът е категорично НЕ.
  В същото време пречи ли тази промяна на хиляди предприемачи в България да продават бизнеса си или да привличат много инвеститори? Отговорът е МНОГО.

  На всичкото отгоре това е ограничение, което лесно може да се заобикаля, просто струва пари за консултанти и това са ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ от тази глупост, така че счетоводителите и юристите да почерпят.

 19. 19 Профил на Jawwor
  Jawwor
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Ами някъде в Африка може още да е така, аз обаче искам да живея в богата капиталистическа държава, а не в такава от периода на прохождащите манифактури. Искам да съм свободен да продавам и купувам колкото и какви фирми си пожелая, ако спечеля ОК, ако загубя никой не ми е виновен.
  —цитат от коментар 6 на svoboden


  То никой не забранява да продаваш и купуваш свободно, просто трябва да изпълниш някой подробости. То същата логика и ако продаваш имот - защо вадиш удостоверние за тежести, данъчна оценка и т.н - времетраене - мин.1 месец

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK