Политическа зима

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Навършват се 170 години от рождението на Христо Ботев.
  ПОКЛОН!
  Ето и от Георги Марков
  втори юни 1976 г., далеч от България
  Писмо до Христо Ботев
  Драги Христо Ботев,
  Дълго се колебаех дали да ти пиша това писмо в деня на стогодишнината от твоята смърт. Предполагам, че никому не е приятно, дори и на убитите герои, да им се припомня моментът на смъртта, толкова повече, ако смъртоносният куршум е дошъл отзад, от лагера на своите. С много по-голяма радост бих ти писал на твоята рождена дата, но тъй като на днешния ден ти ще получиш купища поздравителни телеграми, тържествени послания, дълги и важни речи, академични слова, планини от венци и твоето име ще кънти по радиостанции и високоговорители, аз се реших като малък контраст да ти напиша това писмо.
  Всъщност много отдавна исках да ти пиша и да те питам за няколко неща. Вероятно ти не би ми отговорил или би забавил отговора си, докато се срещнем там, където всички неизбежно се срещат. Но не ти писах, защото не ти знаех адреса, както не го знам и сега - в рая ли си, или в ада. Прости ми, но доколкото те познавам, не мога да си представя, че ти сега се разхождаш между сладкопойните, облечени в бяло ангели, усмихваш се на красиви девици, пиеш райска роса, танцуваш по зелена морава и щастливо разговаряш с благочестивите светии за съвършенството на Бога и света. Много по` ми се вярва, че дори Свети Петър да те е приел в рая, ти си избягал оттам в първия удобен момент, завладял си било стария Радецки, било лодката на Данте и скришом си преминал небесния Дунав, който отделя светците от грешниците. Представям си даже как си скочил всред димящия пущинак на адското преддверие, как си прочел оня злокобен надпис "Вие, които прекрачихте този праг, надежда всяка тука оставете", и си се засмял. Аз така вярвам, че ти си се засмял на това предупреждение и може би си протегнал ръка и откъртил дъсчицата с надписа, защото ти никога не си могъл да търпиш такива евтини предизвикателства. Мисля, че ти си предпочел ада, защото там има каузи, докато в рая ги няма. Ти знаеш много добре, че ако стремежът на хората към рая може да бъде някакъв живот, самият рай - това си е чиста смърт. Отгоре на всичко в ада ти сигурно би намерил по-интересната част на човечеството. Старият грешник Бакунин, от когото ти толкова си се възхищавал, трябва да се е издигнал до ранг на помощник-дявол, приятелят ти Нечаев сигурно се пържи някъде в Деветия кръг, а другарят ти Стамболов, мушкан за милионен път с дяволския нож, би се опитал да ти обясни защо според него, ако ти не беше загинал във Врачанския балкан, само няколко години по-късно са щели така и така да те обесят.
  И нека ти кажа, драги Христо Ботев, че аз вярвам на думите на Стефан Стамболов, въпреки че ти, може би, би ме погледнал с недоумение. Всеки твой поклонник би казал, че аз съм смахнат, защото от сто години насам всяка политическа партия, от най-дясна до най-лява, всяка фашистка или комунистическа организация, всяка власт - демократична или тоталитарна, всяка милиция или полиция те има за свое знаме, за свой герой, легенда, символ, светец. Ти си вероятно единственото име в цялата наша история, което обединява всички тях с едно желание - да те имат. ........

  [email protected]
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ботев и Георги Марков трябва да се изучават в училище. Но цялото им творчество , не избирателно. Защото в днешно време и двамата се цензурират.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Любопитно

  Защо всичко писано нявга звучи толкова живо и днес?!
  Вижте и Захари Стоянов,Алеко Константинов,Стоян Михайловски като че ли не са се споминали отдавна ами пишат днес!

  klimentm
 4. 4 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Христо Ботев, в публицистиката си, е определян като вреден и лош. И системата налага да не се изучава всичко.
  Ами Георги Марков?
  Излишно е да коментираме.

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  гениален текст ,страшно актуален и днес

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Е баш цялото - няма как , ама не е толкова важно да е цялото, ами КАК се преподава !!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  " другарят ти Стамболов, мушкан за милионен път с дяволския нож, би се опитал да ти обясни защо според него, ако ти не беше загинал във Врачанския балкан, само няколко години по-късно са щели така и така да те обесят."

  Ботев нямаше да бъде обесен в Следосвобожденска България но със сигурност щеше пак трудно да свързва двата края защото гениите никога не се приспособяват към лилипутите на деня.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6840 Неутрално

  "А ти... О! ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ."
  Дотук с патриотизма.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Живот, отдаден на идеала! Поклон!

  И все се чудя, кога някой, "радетел на истината", ще изрови някое подличко слухче, за извършено "криминално деяние", както някои слабоумни КирякСтефчоФци, омърсяват и светлия образ на Левски?!

  Още веднъж, дълбок поклон пред паметта на Христо Ботев, положил костите си в темелите на България!

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  "......за достигание до по-висока степен на моето затлъстяване и за благоденствието на моята обширна кочина......"

  Не може да бъде! И това ли е предвидил?

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Много актуално звучи днес, велик човек е бил, велик БЪЛГАРИН е бил Ботев. Поклон!

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Весело

  До коментар [#9] от "batzdravo":

  ето едно мнение което и аз споделям:

  "Ако не си чел скоро или въобще не си чел биографията на Ботев от Захари Стоянов, прочети я и ще видиш един съвършено различен Ботев от онзи "възпитан" и разкрасен образ от школските учебници и по-съвременни "коректни" биографии на Ботев. Но образът на Захари е живият и истински Ботев, нищо не му е спестил, затова е ценен много повече от безличните текстове. Ботев хашлака, с инструменти за разбиване на каси, с револвер под палтото, верен другар на пияни казаци, чиито офицер накрая го увещава да остане в неговата част и какво ли не още, дето би скандализирало благоприличието, но това е истинският Ботев, на Захари, а не оня дето го викат по зари-проверките на 2 юни."

  klimentm
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Зимата се свърши и нощта се измина."

  И все пак Ботев е сложил накрая един оптимистичен завършек. Дано и в нашето време да може да стане така.

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поклон пред великия българин.
  Ето и още нещо от него:

  СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!

  Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

  И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

  И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

  И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

  Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

  Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.  Галац, 20 април 1871 г.

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Поклон пред великия българин.Ето и още нещо от него:СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г.
  —цитат от коментар 14 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Как не ти изсъхна ръката да омърсиш Ботев с тези "комунистически" подправки от късни времена? Няма такъв текст, НАПИСАН ОТ БОТЕВАТА РЪКА!
  Комуне докато не излъже, открадне, омаскари не може да диша!

 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Дне с на тази историческа дата да си припомним и последното написано от великия българин отдал съвсем съзнателно младия си живот в безценна дан за нашата Свобода.
  Дошла само 2 години след тези величави и простосърдечни човешки думи - на върха на руските щикове и чрез надупченото Самарското знаме, напоено с кръвта на българските опълченци

  Писмо от Христо Ботев до семейството му, 17.05.1876
  Писмо до семейството му, "Радецки", 17.05.1876
  Автор: Христо Ботев
  На гърба на листа Ботев саморъчно е отбелязал: "Това писмо да се предаде на жена ми Венета Х. Ботйова в Букурещ."

  Мила ми Венето, Димитре и Иванке!


  Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме накара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!


  Венето, ти си моя жена и тряба да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да не те оставят, и тие тряба да те поддържат. Бог ще да ме запази, а като оживея, то ние ще да бъдеме най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящият те
  Христа

  Източник
  Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.237–238

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ботев е дал решение на енергийните нужди на българия като е писал ..вятър повее.. което означава да се използват ветро генератори

 18. 18 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":
  И в "Български хроники" на Стефан Цанев Ботев е много истински и трагичен.

 19. 19 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Бедни ХЪШ, за какво ли не те употребяват. Единствено брадата ти не успяха да ти боядисат.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Доказано е, че СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА! е фалшификат. Комунистите се изгаврихте с паметта на Ботев , като го нарочихте за комунист. И сега се гаврите с Ботев, като органа на БСП го нарекохте с името на вестника , който е издавал Ботев Дума.


 21. 21 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хареса ми посланието на Георги Марков, но хипотезата с куршума отзад е недоказуема
  Друго нещо, което искам да отбележа, е че на дни като днешния (вчерашния бел. ав.) подобни статии трябва да бъдат на фокус през цялото време, а не да изчезват и да се появяват, за да могат да се вместят Тръмп или Каракачанов....

  I shave with Occam's razor
 22. 22 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поклон пред великия българин.Ето и още нещо от него:СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г.
  —цитат от коментар 14 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Виж сега...Илийка... Когато те попитат "къде го е написал "това нещо" Ботев?!", с "къде" се визира вестника, книгата или писмото, а не местонахождението... Та, докато не посочиш, къде го е написал това Ботев, тоя "Галац 20 април"... сещаш се къде можеш да си го завреш, нали?

  I shave with Occam's razor
 23. 23 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НЕМА "БОТЕВ"

  и никога не е имало!
  Има един велик поет и българин: ХРИСТО БОТЙОВ Петков.
  Героят беше ПРЕИМЕНУВАН на "БОТЕВ" през 1946 от престъпната комунистическа клика.
  Помнете, Хора!

 24. 24 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ТОЧНО ТАКА ТРЕБВА ДА ПОСТЪПИ ТРОЛЧЕТО лъжеСАХАРОВ,с
  иначе ЧервеноРуски агент


  Това материалче, цит. от тролчето, е Комунистическа фалшивка, изготвена през 20-те години на мин век...След 1946 официално е пробутана в Съчивенията на Ботйов. И досега проблемът не се повдига публично, въпреки, че фалщивката вечи не се издава...

 25. 25 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изв се, поправка:

  ТОЧНО ТАКА ТРЕБВА ДА ПОСТЪПИ ТРОЛЧЕТО лъжеСАХАРОВ,
  иначе ЧервеноРуски агент


  Това материалче, цит. от тролчето, е Комунистическа фалшивка, изготвена през 20-те години на мин. век...След 1946 официално е пробутана в Съчиненията на Ботйов. И досега проблемът не се повдига публично, въпреки, че фалшивката вече не се прилага...

 26. 26 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun": "И нека ти кажа, драги Христо Ботев, че аз вярвам на думите на Стефан Стамболов."

  Вервай си колкото щеш, но Стамболов много шамари щеше да отнесе от Големите по две направления. 1. Устройство на България 2. Репресии (щото никой не го е упълномощавал да убива хора, които са били готови да си дадат живота за България, докато той се е крил некъде по Търновско като плъх).

 27. 27 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БЕНЗИНОВ,

  да не сквернослови и да не се бута между шамарите, много е дребен и червеникакъв...

 28. 28 Профил на ИванКар
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на ИванКар
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тук няколко от онези птицечовки, които крякат около кръчмарскте маси, повтарят нещо, което вече преживяхме и мислех, че сме го надживели. В началните трели на демокрационната балада у нас се появиха фалшивите мучания от рода "Ботев - комунист! Долу-у-у-у!" и понеже добре помня това време и тия приказки, ще ги препоръчам на невежите като доказателство - да, написано е от Ботев! И телеграма е писал до парижките комунари. Но за разлика от описаните в "Политическа зима", Ботев взе оръжието /"Аз вече пушка нарамих и на глас тичам народен...там бурята кърши клонове и сабя ги свива на венец, зинали са страшни долове и пищи в тях зърно от свинец..."/ и даде живота си. А ако са го предали и убили, това са същите тия, дето сега мучат...

 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":""Ако не си чел скоро или въобще не си чел биографията на Ботев от Захари Стоянов, прочети я и ще видиш един съвършено различен Ботев от онзи "възпитан" и разкрасен образ от школските учебници и по-съвременни "коректни" биографии на Ботев"

  Не разбрах само, потвърждаваш или отричаш:
  "И все се чудя, кога някой, "радетел на истината", ще изрови някое подличко слухче, за извършено "криминално деяние", както някои слабоумни КирякСтефчоФци, омърсяват и светлия образ на Левски?!"
  И само ще те попитам, Захари Стоянов ли е едиствения достоверен източник на правдиви сведения, относно Българските въстания, или "Записките" му са си чисто и просто, като изкъпано ченге, лично негова интерпретация на събитията тогава?! Кое и какво те кара да вярваш в неговата безпристрастност?! И още, доста въпроси, битуват из главата ми, но..., всеки има право на собствена глупост, нали?! 32. 32 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Иванчо ЧервенКарчо

  пак се опитва да преметне Хората от Форума. Иска да ни пробута фалшивките,
  кошто неговите дядовци пришиха на Ботйов, същите, които смениха името
  на героя с Ботев.
  Умножете червеното тролче по нулата

 33. 33 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЧервенЗдравко

  се съмнява в З Стоянов. Те всички червендалести се съмняват - пишер срищу Великая Россия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK