С кампанията "Няма да ме хакнат" европредседателството вече започна за българските деца

На детското откриване на европредседателството присъстваха и роботи.

© Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

На детското откриване на европредседателството присъстваха и роботи.Най-истинският старт на българското председателство е с децата. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по време на днешното така наречено детско откриване на председателството почти седмица преди същинския официален старт на 11 януари, цитирана от Агенция "Фокус". На събитието беше обявено началото на национална кампания "Нама да ме хакнат".


"Думите са излишни. Децата са нашият заряд, нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и всички ние вярваме, че през тези прекрасни млади деца, даваме най-добрия и най-истинския старт на българското председателство. ЕС, България като част от ЕС и неговото бъдеще е за тези деца", заяви Павлова в тържествения си поздрав към децата. "Ако не сте вие с вашите умения и таланти, ние не можем да постигнем нищо", каза им тя.


Стартът на кампанията "Няма да ме хакнат" беше обявен от еврокомисаря Мария Габриел. Целта на кампанията е да покаже на младите хора колко важно е да имаме навици да се пазим в интернет, поясни тя. "80% от кибератаките се дължат на човешка грешка, невнимание, непознаване на част от нещата, случващи се в интернет", коментира Габриел.
Кампанията ще продължи шест месеца по време на цялото българско председателство. "Думичката "сигурност" е ключова, защото новите технологии носят невероятни възможности, но те могат и да са свързани с опасности, особено сред младите хора. Затова е важно те да знаят какво означава да не те хакнат", поясни Габриел. "Без доверието на гражданите в новите технологии в цифровата среда, ние не бихме могли да постигнем резултатите, които сме си набелязали", допълни тя.


Мария Габриел

© Бта

Мария Габриел


"Днес 80 млн. европейци никога не са си служили с интернет, а 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения. Трябва българското председателство, държавите-членки, младите хора да направим решителни крачки в тази посока", коментира още Мария Габриел и прогнозира, че съвсем скоро - след 2020 г. - за над 90% от работните места ще се искат основни цифрови умения. По думите й новите технологии дават невероятни възможности, но основното нещо остава човекът и "най-важният въпрос е да се запази човешкото лице на цифровизацията".


Българският еврокомисар обеща по време на българското председателство да се поставят ключовите теми, свързани с електронните комуникации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK