Депутатите забравиха да удължат защитата за придобиване по давност на държавни и общински имоти

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов не беше открит за коментар. Депутатите трябва да се върнат на работа на 11-ти януари.

© Анелия Николова

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов не беше открит за коментар. Депутатите трябва да се върнат на работа на 11-ти януари.Вероятно заради работата си по приемането на антикорупционния закон преди коледните празници, депутатите са забравили да удължат мораториума за спиране на давността за придобиване на имоти частна държавна и общинска собственост. Досега този срок е удължаван няколко пъти, като последно това се случва през 2014 година за срок от три години и важи до 31 декември 2017 година.


От сайта на Народното събрание става известно, че на 22 декември миналата година е внесен проект на Министерски съвет за изменение на закона за собствеността, който предвижда поредното удължаване със срок до 31 декември 2022 година - т.е. за пет години.


Внесеният проект обаче не е гласуван от депутатите, като това напрактика е било невъзможно с оглед на това, че 22 декември е бил петък. А последното заседание на Народното събрание за годината беше на 21 декември.
Не е и известно как ще процедират народните представители оттук нататък.


Те се връщат на работа на 11-ти януари и към момента изглежда, че ще гласуват изменението с обратна сила. Което не е допустимо. "Дневник" не успя да открие народни представители от правната комисия на парламента, която е водеща по законопроекта, за да коментират какво ще се случи. И в мотивите към изменението, е посочено, че негласуването му в срок


"би довело до придобиването на имоти – държавна и общинска собственост, от трети лица на основание давностно владение."


Т.е. от 31 декември до 11-ти януари или датата, в която народните представители ще решат да се занимаят с казуса, давността за придобиване на частна държавна и общинска собственост тече. И всеки може да отиде при нотариус със свидетели и да придобие имот, който добросъвестно е владял 10 години, който е частна държавна или общинска собственост.


Близо 20 години имотите не могат да бъдат описани


Първият гласуван мораториум е през 2006 година, когато малко преди да изтекат 10 години (въведена през 1996 година възможност да придобиеш имот частна държавна и общинска собственост по десетгодишна давност) - става известно, че държавата не е била готова с актуване и описване на имотите си. От тогава мораториуъмът е бил удължаван няколко пъти.


Последно това се случва през декември 2014 година. Мотивите на управляващите от втория кабинет на Бойко Борисов са че, "удължаването на срока е необходимо поради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите – държавна и общинска собственост.


"Налице са непреодолими обективни затруднения за цялостното обхващане на имотите на територията на много области поради липса на финансови средства, достатъчен административен капацитет и необходимата информация за идентифицирането на имотите по действащите към момента карта на възстановената собственост", става известно от мотивите към проекта, внесен от Министерски съвет и подписан от вицепремиера Томислав Дончев.


Причина за поредното удължаване на срока е и фактът, че кадастралните регистри не са готови и когато това се случи, областните управители и кметовете ще могат да извлекат информация за имотите, за които в другите регистри липсват документи за собственост.


При обсъждането на удължаването на срока в парламентарната правна комисия на 16 декември 2014 година, (видно от стенограмата) тогавашният заместник-регионален министър, а сега и министър Николай Нанков обяснява, че предложеният тригодишен срок е обвързан основно с приемането на кадастралната карта.


"Именно това е бил и нашият мотив. Тъй като цялостният процес по обхващане на всички имоти е свързано с два основни фактора: липса на капацитет и на ресурс на общинските областни администрации, основно финансов, че не решаваме проблема с предложените текстове. Но вторият основен проблем смятам, че ще го решим. Аз мога да поема някои ангажименти от министерството в тази насока, именно липса на идентификация на имотите...Така че приемането на кадастралната карта е един от изключително важните моменти, в които ще се идентифицират веднъж частните имоти, на второ място, тези имоти, които към момента не са актувани, а имат всички нормативни предпоставки да бъдат актувани като общински, ако имат характер, респективно на общинска собственост, и на държавни такива", обяснява Нанков. Той уточнява, че към онзи момент 20% от територията на страната е включена в кадастрална карта.


На заседанието, депутатите тогава решават освен да удължат срока с още три години и Министерски съвет до 30 юни 2015 г. да представя пред Народното събрание "план за действие, съдържащ всички необходими мерки, които следва да бъдат предприети от съответните държавни и местни органи на власт с оглед спазването на горепосочения срок."


Кадастрална карта през 2023 година, ако има финансиране


В мотивите на новия внесен законопроект от края на декември 2017 година, подписан от премиера Бойко Борисов, с който се предлага ново удължаване със срок от пет години, посочената водеща цел на изменението е - "защитата на държавния и обществен интерес в максимална степен".


От тях става известно, че въпреки че са предприети мерки, описани в правителствен план, "се налага изводът, че дейностите продължават да се извършват, но не са налице условия за приключването им в рамките на указания срок до 30 ноември 2017 г., съответно до 31 декември 2017 г".


Необходимо е ново удължаване заради "необходимостта от окончателното финализиране на процеса по установяване, регистриране и актуване на имотите от страна на държавата и органите на местното самоуправление... и с оглед на ефективното управление и ползването на имотите и осъществяването на постоянен контрол в тази насока", става известно още от мотивите.


Отново като основен проблем е посочен липсата на кадастрална карта и кадастрални регистри за цялата страна,
"Съгласно представената от Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация, актуална към декември 2016 г., цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри се очаква да приключи до края на 2023 г. при осигурено финансиране", пише още в законопроекта.


В него се цитира позицията на всички областни управители, според които "държавните имоти все още не са защитени и възможността да бъде придобита собственост на трети лица върху тях би засегнала до голяма степен най-вече обществения интерес с оглед на публичната функция и значимостта, която има немалка част от тези имоти".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Много работа, ... или такава им е далаверата, всеки ще прецени за себе си.

 2. 2 Профил на Антитрол
  Антитрол
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли все още завършена кадастрална карта на страната?!? След всичките пари наливани в годините за това начинание?!?

 3. 3 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1814 Гневно

  "Стабилност и кадърност".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1964 Весело

  Управляващите пак се оплетоха, като "патета в кълчища"! Тъй е, като "остарееш", вземеш та току "забравиш", че си във властта не само да се "бориш"с корупцията, но и да вършиш някаква работа в полза на обществения интерес. Оправданията за липса на финансиране, при наличие на европейски средства точно в обхвата на т.н., "развитие на административен капацитет", а сигурно и доста други, говори за "кипящия безсмислен труд" в държавната администрация. Но, важното е, че ще "преборим давността" на "корупцията", вилняла преди! С актуалната, да се борят следващите, моля!

 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 634 Неутрално

  И това ми било държава, напълно подготвена да председателства Съвета на ЕС. Срам ме е.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  Голяма работа, че са забравили.
  Всеки ден по моловете хора забравят да си платят покупката - или поне опитват.

  подпис
 7. 7 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пълно безобразие! 20г. да не си актуваш имотите - това ако не е безстопанственост не знам кое е!

 8. 8 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Тоя некадърник Данаил Кирилов пак са го снимали след като е излязъл от тоалетната по голяма нужда.

 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 728 Неутрално

  А подкупи да вземат, кога ще забравят?!?

 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#8] от "herbaltea":

  Според мен натам се е запътил, но бавничко, че едва го задържа...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#8] от "herbaltea":

  Според мен натам се е запътил, но бавничко, че едва го задържа...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Да бе, забравили!
  Пулят чеСни сини очички, повдигат раменца и разперват невинно ръчички пред мат'ряла, сами обявявайки се за абдали, а меануайл ... сужука ...
  Мошеници!

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3720 Весело

  Тоя некадърник Данаил Кирилов пак са го снимали след като е излязъл от тоалетната по голяма нужда.
  —цитат от коментар 8 на herbaltea

  Ъъъъ ... по-скоро обратното.
  Едвам се сдържа вече и точно хуква натам ...

  Ма то като прекалиш със сужука ...

 14. 14 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 236 Неутрално

  "Случайно" са се разсеяли по празниците... Стабилност и преЦедателствуване преди всичко...

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Някой депутати имат да оправят имоти, които вече стопанисват 10 години. Смятай че още на 22 са завели делата и за днес е насрочено първото гледане. Съдиите до 11 са излезли с решението

 16. 16 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 582 Гневно

  А за Пирин да го подаряват не забравиха...:(

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 17. 17 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1219 Весело

  Ама не ги притеснявайте хората сега имат работа около преЦедателството начи.Какво само досаждате с тея земи.Ееее хващайте се да работите на вас земи не ви трябват .Нали не искате да копате...Пари нямате да строите хотели,нямате пари да строите лифтове,пък сте се засили да си искате земите дето са ви окрали..Ееее ама нагли сте.Къде съм аз къде сте вий?-Пенгъзи Музовски(ЕвропреЦедателЪ)

 18. 18 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 261 Весело

  Честито на Царя! Не е случайно...забравянето...

 19. 19 Профил на Антитрол
  Антитрол
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да видим кои измамници ще се сдобият с общински и държавни имоти чрез подставени лица?!? после имотите бързо ще се прехвърлят на други подставени лица, после препродадени на офшорки и домусчиевците, шишитата и други измамници ще станат горди собственици на апетитни имоти...

 20. 20 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Е и какво, даже някой да си направи констативен акт, трябва да докаже собствеността си в дело срещу държавата със свидетели и всичко друго, а едва ли са му позволили да го декларира и да плаща данъци за имота.
  Отделно нали видовете собственост си бяха равнопоставени, защо да не може да се придобие по давност безстопанствен от 20 години имот, който се води държавен.
  Само да припомня, че по закона за наследството май имотите на хората без наследници ставаха държавни или общински според вида им, тоест редица запуснати безстопанствени сгради тук там също са такива поради липса на заинтересовани собственици.
  Ако някой имот е бил интересен за държавата или общината, тя има механизми да го защити по-ефикасно от обикновените хора.

 21. 21 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Весело

  Далаверата с имотите е еднакво печеливша инвестиция за управляващи и опозиция.Кой си реже клона на, който седи?

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Да преразгледат давностното владение като допустимо придобиване на имот изобщо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  какво по-очаквано от това, да имаш законодателен орган кочина, в държава-кочина.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Забравиха или "забравиха".

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Забравиха или "забравиха".

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Имат време да почиват по голяма ваканция от учениците, а за което трябва да свършат овреме ... нямат време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK