ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Случаят "Нови Искър" - въпросите, останали без отговор

Случаят "Нови Искър" - въпросите, останали без отговор

© МВРМиналата седмица зам. главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че "по категоричен и несъмнен начин е разкрито престъплението в Нови Искър". Тогава издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов все още не беше открит. В понеделник главният секретар на МВР посрещна въпрос на "Дневник" с думите: "Този случай го приключихме". Само ден по-рано - в неделя, той обяви, че Ангелов вероятно се е самоубил.


Заключение, което щяло да се потвърди официално след експертизата, която трябва да установи самоличността на намереното в неделя тяло. То обаче отговаряло по възраст, описание и дрехи на издирвания Росен Ангелов. Той е и единственият заподозрян за убийствата в новогодишната нощ. Ако вещите лица потвърдят, че намереното тяло е на Ангелов, това наистина ще приключи случая
от гледна точка на наказателно производство, защото дело няма да бъде внесено в съда, след като извършителят е мъртъв.


Но случаят ще е поредният останал отворен за обществото
Причината - МВР направиха редица будещи съмнение изявления, а в онлайн пространството се появиха други версии за извършване на престъплението, които останаха неопровергани от разследващите.


Най-сериозният проблем е, че полицията не можа да обясни достатъчно убедително мотива за извършване на шесторно убийство, придружено с умъртвяване и на семейното куче. Версията за "синдрома на отхвърления любовник" може да бъде пришита към всяко престъпление, при което от едната страна стои мъж, а от другата - жена.


Това се случва на фона на изключително ниското обществено доверие към МВР. Вътрешният министър измерва рейтинга на ведомството си на 46% и мечтаел за стигне нивото по времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, когато е бил 51%, но не е известно откъде взема данните. Може би това е причината и ведомството да се оплаква, че граждани не му съдействат за разкриване на престъпления и задържане на издирвани хора. Вчера МВР отново се оплака, че гражданите не информирали за издирвани заподозрени.


Същевременно доверието няма как да бъде високо, ако МВР не може да обясни ясно и несъмнено мотива за дадено престъпление. Без него остава чувството на несигурност у обществото и дори усещането, че всеки може да бъде убит без мотив.


Отделно от мотива останаха и други въпросителни. Водещо сякаш се откроява твърдението, представено на един от официалните брифинги,


че ДНК анализ е доказал, че именно Ангелов е извършител на тежкото престъпление


Тогава той не беше все още намерен от полицията. Затова двата основни въпроса - откъде разследващите са взели сравнителен материал, за да установят, че този по жертвите и на мястото на убийството е на Ангелов. Както и


как толкова бързо бе извършен ДНК анализът, след като Ангелов бе посочен за единствен заподозрян на 4 януари


а на следващия ден главният секретар на МВР Младен Маринов и зам. главният прокурор Борислав Сарафов обявиха, че и ДНК анализът доказва авторството на престъплението.


Източници на "Дневник" във ведомството заявиха, че не им е известно как става ДНК анализ за 24 часа. "Дневник" потърси главния секретар на МВР с тези два въпроса. Маринов не отговори откъде е взет сравнителен материал за анализа с аргумента, че е следствена тайна. Но беше категоричен, че нарушения на правилата няма. "Има си процедури, които са спазени и няма как да не бъдат спазени, след като това влиза в съд", заяви той.


На настоятелното питане как полицията е направила анализа за 24 часа Маринов заяви: "Това, което съм казвал официално, заставам зад него. Стъпвам изключително и само на факти. Поради тази причина понякога медиите смятат, че крием нещо, а ние просто искаме съответните резултати да са факт, за да можем да говорим. Всичко, което сме казали, са факти, които стъпват на процедури и на доказани практики в разследването и технологии за изследване на ДНК материал, кръв, следи от огнестрелно оръжие. Всичко е свързано с наука и спазване на процедури", повтори той.


Другият въпрос е


защо, след като извършителят е "отхвърлен любовник" и е убил първо Кети Кюхова, е отишъл в къщата, за да убие още петима души


Според Сарафов до убийството на петимата се е стигнало, за да заличи извършителят първоначалното си престъпление и защото майка ѝ е знаела за връзката му с Кюхова. Това обаче се оборва от факта, че видимо и други хора са знаели за връзката на двамата, след като МВР разказа за нея, цитирайки и свидетелски показания.


Следващо недоумение буди въпросът


защо се забави издирването на заподозрения


По думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов разследващите са знаели за Ангелов още 24 часа след установяване на убийствата, т.е. още на 3 януари. Едва 48 часа по-късно обаче полицията стига до вилата, в която се е криел Ангелов. Според информацията от МВР той е имал лаптоп, смарт телефон и е следял информацията за полицейската акция. Тялото, за което се твърди, че е на Ангелов, било открито в изоставена постройка на метри от вилата, в която е пребивавал. На въпрос защо чак на третия ден полицията стига до постройката, вътрешното ведомство отговаря, че периметърът за претърсване бил разделен на квадрати и редът на въпросната местност дошъл в неделя.


Без отговор остана и въпросът


чия е вилата, в която е пребивавал Ангелов


в която видяхме от телевизионните кадри, че има картини, телевизор, компютър и добро обзавеждане. Директорът на СДВР обяви, че къщата нямала собственик и въобще не съществува в правния мир.


Как тогава една незаконна постройка "извън правния мир" има ток, вода, интернет?


Но дори да има спорове по процесуално-следствените действия на полицията и официалните им изявления, които не бяха докрай убедителни, качеството на едно разследване зависи от това дали полицията може да установи какъв е мотивът за престъплението.


Защото мотивът сглобява картината на престъплението. И пак той служи за превенция на други престъпления.


Когато мотивът е неясен обаче, остава усещане за натъкмяване на доказателствата


Вместо МВР да бърза да обявява успех, работейки за пред телевизиите пред старта на европредседателството, и вместо да "затваря" случаите според данни кой е извършителят, може да полага повече професионални усилия, за да стигне до мотива и да го обясни на обществото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK