Право на отговор: След статия в "Дневник" общинска наредба във Варна може да бъде променена

Блокът на "правоимащите" на бул. "Цар Освободител" №88 във Варна.

© Дневник

Блокът на "правоимащите" на бул. "Цар Освободител" №88 във Варна.Във връзка с днешната статия в "Дневник", със заглавие "Блокът на правоимащите, или за бизнеса на "крайно нуждаещите се" във Варна", от общинската администрация поискаха право на отговор. Според изпратения текст по повод изнесената в текста информация е била извършена проверка.


Резултатите от нея, предоставени на редакцията, потвърждават датите на издадените заповеди, с които граждани с установени жилищни нужди са били настанени в общински апартаменти в блока на бул. "Цар Освободител" 88 в града. Допълнителната информация в отговора касае уточнения по социалния статус на наемателите. В този случай също няма противоречие с текста на статията. В нея изрично е упоменато, че "във всички от посочените по-горе случаи, наемателите с "остри жилищни нужди" вероятно са отговаряли на тези условия (залегнали в съответната Наредба на Община Варна - бел. ред.).


Добрата новина в отговора на общинската администрация е, че "към настоящия момент тече процедура по промяна на действащата Наредба за установяване на жилищни нужди на гражданите". В текста е записано също, че "в случай на необходимост тя би могла да бъде допълнена с изискване лицата, кандидатстващи за картотекиране (като крайно нуждаещи се - бел. ред.) да не участват в управлението или в състава на търговски дружества, както и да не притежават дялове в такива".
Публикуваме пълния текст на отговора без редакторска намеса:


"В жилищата – собственост на Община Варна, предназначени за отдаване под наем, се настаняват граждани и техните семейства с жилищни нужди, установени по реда на чл. 4 и чл. 5 от Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища /НУРУЖНГНПОЖ/, които отговарят кумулативно на условията по чл.4, ал. 1 от Наредбата. В цитираната наредба, както и в Закона за общинската собственост, не съществува изискване гражданите, кандидатстващи за настаняване под наем в общинско жилище, да не участват в управлението или в състава на търговски дружества, както и да не притежават дялове в такива. Не е предвидено и условие лицата да бъдат безработни и/или социално слаби.


Към настоящия момент тече процедура по промяна на действащата НУРУЖНГНПОЖ. В случай на необходимост, би могъл да се допълни чл. 4, ал. 1 от Наредбата с изискване лицата, кандидатстващи за картотекиране да не участват в управлението или в състава на търговски дружества, както и да не притежават дялове в такива.


Виолета Янкова Бошнакова – наемател на общинско жилище - бул. "Цар Освободител"№ 88, Тя е картотекирана в Район "Приморски" през 2006г. Семейно положение – разведена с 1 дете. Настанителната заповед е издадена на от кмета на район "Приморски" на 05.04.2011г., с решение на ОбС и на комисия, по чл.6 от НУРУЖНГНПОЖ.


Мита Иванова Колева – семейно положение – вдовица, наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А. Първоначално е наемател на общинско жилище в район "Младост". Прехвърлена във фонд "Настаняване под наем" в Район "Приморски" с решение на ОбС през 2010г.


Ивелина Кирова Белева - наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А. Първоначално наемател на общинско жилище в район "Одесос". Прехвърлена във фонд "Настаняване под наем" в Район "Приморски" с решение на ОбС от 2010г.


Светлана Кирова Димитрова - наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А, 4 членно семейство. Първоначално наемател на общинско жилище в район "Одесос". Прехвърлена във фонд "Настаняване под наем" в Район "Приморски" с Решение на ОбС през 2010 г


Теодор Димитров Теолов - наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А. Първоначална настанителна заповед, в която г-н Теолов е включен не като титуляр, а като член на домакинството, е издадена от Кмета на кметство "Приморско"през 1991г. на адрес ул. "Прилеп" барака 2. През 2002г. същият е настанен като титуляр в посоченото общинско жилище на ул. "Прилеп". На основание решение на ОбС от 2010г. на Общ.съвет Варна той е настанен на настоящия си адрес със семейството си.


Бойка Бойкова Балева- наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А. Г-жа Баева е включена в списъците за чакащи за настаняване във фонд "Резервен" като 7-членно семейство с приоритетно настаняване.Настанителната заповед е от 2012г. на кмета на район "Приморски".


Цонка Геогиева Куманова - наемател на общинско жилище с адрес бул. "Цар Освободител № 88А; Г-жа Куманова е включена в списъците за чакащи за настаняване във фонд "Резервен" като семейство с приоритетно настаняване на 7- членното домакинство, от които 1- синът и с тежко здравословно състояние. Настанителната заповед е от 2010г.


Наемател на общинско жилище от Фонд "Наематели" при Район "Приморски" с име Тони Георгиева не съществува.


Район "Приморски", Община Варна"

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  Не виждам нищо, с което общината да се ангажира. Освен това не отрича фактите в стартията. Извлечението за настаняване в този си вид може да съдържа и примерно Делян Пеевски на всяко едно от цитираните имена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Дневник пак предозира

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Тоест - ще дадем възможност да прехвърлят фирмите на лелите си и ще замажем ситуацията.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 412 Неутрално

  В началото на отговора самотна майка, вдовица, 7-членно семейство, а за финал - дете в тежко здравословно състояние. Класика в манипулацията. Егасимо НУРУЖНГНПОЖ-а!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Каквото правителството, такива и общинските ръководства и кметове. Срам нямат и страх от закона. Правилата са за други, не за тях.

 6. 6 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вчера мернах един коментар и ми стана интересно, порових по въпроса и се оказва, че Спас леко си е премълчава нещо важно. И доколкото разбрах е доста вероятно, ако не се извини на жената тя да го осъди.

  Няма лоша реклама!
 7. 7 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Защо махнахте снимките на част от настанените жени? Някакъв проблем ли има с тях, че бяха премахнати от списъка и от снимките?

 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Корупцията съществува,защото е приемлива за 80% от хората.В случая,не им пука и за обществено мнение и затова,че за бизнесмен не е престижно да живее в жилище за социално слаби. 0% задръжки, 100% далавера.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо махнахте снимките на част от настанените жени? Някакъв проблем ли има с тях, че бяха премахнати от списъка и от снимките?
  —цитат от коментар 7 на ladymerilin


  Махнаха ги, защото се оказа, че Спасов е наклеветил едната жена и от срам ги изтри, обаче още не се е обадил да й се извини. Доколкото прочетох голям скандал е станал и са го поркили.

  Няма лоша реклама!
 10. 10 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "ladymerilin":

  За съжаление така става, когато не си проверяват информацията.

  Няма лоша реклама!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK