Образователното министерство може да стимулира приема на студенти по специалността "Туризъм" по морето

Образователното министерство може да стимулира приема на студенти по специалността "Туризъм" по морето

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на образованието и науката (МОН) въвежда два допълнителни коефициента за диференцираното финансиране на обучението във висшето образование, се вижда от проекта, публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на правителството.


Първият е за приоритетни професионални направления с намаляващ прием, като целта е да бъде насърчен приемът по тези специалности там, където няма достатъчно интерес от страна на кандидат-студентите.


Вторият коефициент е само за обучения, провеждани по професионални направления в следните области с нисък икономически статус: Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши училища, като целта е да бъде подпомогнато обучението там.
Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага да отпаднат допълнителните преференции за професионалните направления "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", защото в резултат на насърчаващ механизъм приемът по тях беше увеличен през последните две учебни години, а това дава възможност за устойчиво планиране на по-голям брой на приеманите студенти занапред.


Предвижда се по-висок прием за професионалните направления "Математика", "Педагогика на обучението", "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Енергетика", "Материали и материалознание" и "Химически технологии". Целта е да се обезпечи необходимостта на пазара на труда с кадри, завършили тези специалности.


С промените се предвижда още да не се предлага за утвърждаване прием за неприоритетни професионални направления, за които максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти е под 15.


Друга промяна е свързана с възможността за прием на повече студенти във висши училища, които обучават по професионално направление "Туризъм", но според експерти в министерството това ще стане само в някои региони като Варна и Бургас. Тази мярка се налага от необходимостта от ръководни и изпълнителски кадри за туристическата индустрия в България. Идеята е да се регулира приемът, респективно финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите.


Увеличава се и броят на осигурените от България места за обучение на българи от чужбина в държавните висши училища и научни организации за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" от 1000 на 2000. За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на средни и висши училища в райони с компактно население от българска народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се увеличават от 15 на 30.


За образователната и научна степен "доктор" увеличението е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация периодът от 120 месеца се увеличава на 240 месеца. Във връзка с разширяването на мрежата от училища в чужбина с преподаване на български език и литература, история и география на България и други се одобрява увеличаване на броя на изпращаните от МОН преподаватели от 30 на 50.


Другата промяна е свързана с актуализирането на размерите на стипендии. Променя се размерът на стипендията за докторантите от 450 на 500 лв. месечно. От 135 на 250 лв. се увеличава и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти чужденци, приети за обучение в България по Централноевропейската програма за обмен в университетското образование CEEPUS III, за да се постигне донякъде по-справедливо компенсиране на разходите на тези студенти при престоя им в България, защото българските студенти, обучаващи се в чужди висши училища по тази програма за обмен, получават около 200 евро на месец.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Весело


  Само специалистите по туризма да не се окажат повече от туристите!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  Имам една братовчедка... Завърши езикова гимназия, после специалност Туризъм. Мъчи се известно време по родното черноморие и сама разбра, че на хора с 2-3 езика и специалност, нашенските хотелиери не искат да плащат. Събра си чантите и от десетина години е в Германия... Повечето от нейните колеги, вече били там.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Знам един виц за студенти по медицина.
  Професорът изпитва студентка.
  -Кое е това нещо, което се вдига за 4 сек.?
  Студентката се изчервява, не отговаря и професорът я къса. Влиза втора, същия въпрос и пак двойка. Трети е младеж.
  -Кажете колега, кое е това нещо, което се вдига за 4 сек.?
  -Кръвното налягане, г-н професор.
  -Правилно. Отличен. И, ако обичате, кажете на колежките преди вас, че това, за което си мислят, се вдига за 13 сек.

 5. 5 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Май-май, така ще е... вместо да увеличат приема на програмисти и инженери...

 6. 6 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#4] от "man_un":

  Хаха много як виц.

 7. 7 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Има една малка, но съществена подробност
  Специалността не е просто "Туризъм", а "Управление на туризма".
  Всеки завършил я очаква да стане поне зам-директор. Никой не си представя, че ще трябва да започне от келнер или рецепционист или пиколо.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK