На живо

Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия НиколоваТри протеста огласиха София във вечерта, в която бе официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. Защитниците на "Пирин" отново поискаха правителството да отмени решението си, с което бе приет обновен план за управление на Пирин, разрешаващ строителство на 48% от територията му. Полицията не се ангажира с броя на участниците в шествието, което смени маршрута си, но по данни на организаторите участниците този път бяха между 4 и 6 хил. души.


В друго шествие жители на Банско и съседни селища, докарани с автобуси в София, защитиха правителственото решение и отново призоваха за развитие на региона. В тяхна подкрепа се включи лично и вицепремиерът Валери Симеоново, който тоново се ангажира с развитието не само на Пирин, но и на другите планини.


Въпреки договорката на среща сутринта с премиера Бойко Борисов полицаите организираха свой протест, в който отново настояха за достойно заплащане. В разговор с премиера сутринта бяха договорени още 100 млн. лв. за заплати във ведомството.
В това време в Народния театър "Иван Вазов" бе официалното откриване на българското европредседателство, на което бяха поканени чуждестранни гости, министри и др. Церемонията ще се запомни с изказването изцяло на български език на Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Словото му можете да видите тук.


Засилената охрана в центъра на София остава. Някои улици продължават и тази вечер да бъдат затворени.

Участниците в "Спаси Пирин" достигнаха площад "Света неделя", те са около 300 души и стигнаха до фонтана до сградата на президентството. С това на практика шествието приключи. Част от тях продължиха както и при проетста миналата седмица до Орлов мост и за кратко блокираха движението. Към 21:30 ч. движението е освободено.

Приключи официалното откриване на българското европредседателство, което се състоя в Народния театър "Иван Вазов". Българският химн, изпълнен от детския радиохор започна програмата след изказванията на гостите и на домакините - премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Николай Дойчинов

Участници в протеста в защита на Пирин скандират: "Долу ръцете от Пирин. Народни песни, които възхваляват тази планина звучаха над участниците в проявата. Алеите в района на паметника са изпълнени с хора.


Искаме природа, не искаме бетон, но също така искаме нещата да се случват според законите
тук, обяви Петко Ковачев.


Участниците в шествието се разбраха отново да се съберат на протест срещу решението на кабинета на 14 януари, неделя от 16 часа пред Министерски съвет.


Организаторите обявиха официално край на протеста. Около 1000 души тръгват по бул. "Витоша".

Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия Николова

Варна за Пирин

Над сто души се събраха тази вечер въпреки дъжда на протест в защита на Пирин пред кметството във Варна. Те заявиха, че въпреки липсата на реакция от страна на управляващите протестите няма да спрат. "Не искаме законотворчеството на ГЕРБ, каза една от участничките в събитието. Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Тези гори са "Ноев ковчег" на биологичните видове в Европа". Протестиращите скандираха "Оставка" и "Мафия" пред сградата на общинската администрация.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Спас Спасов

"Крадлива дружина планина задига"

Плакат с такъв надпис се появи в шествието на "Спаси Пирин". Организаторите отново обясниха защо са протестите. Говорим не само за Пирин, а и за въздуха, за Крапец, Странджа, Дуранкулак.
Не говорим за втори кабинков лифт, това е лъжа, заявиха участници в шествието.


Участници в шествието обявиха, че е добре тези протести да притесняват институциите в работното им време, защото сега са невидими.


"Ние също караме ски, но искаме това да става законно", обяви от импровизираната трибуна Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

Организаторите на "Спаси Пирин" коментират, че проверката им в актуализирания план за управление на Пирин показва, че дори Байкушевата мура, която е на възраст 1300 години, също попада в разрешените за строителство 48% от парка. Организаторите съобщават, че протести в защита на Пирин има тази вечер в общо 19 града. "Мафията вън" е един от възгласите, огласящ шествието.


"Пирин е една стотна от Алпите, но е световно наследство на ЮНЕСКО", припомнят участниците в шествието и питат къде е вицепремиера Валери Симеонов. Той участва в алтернативното шествие, което защитава така нареченото развитие на Банско и зоната над него.

Повечето от автобусите, които доведоха хора от Банско и района в София, напуснаха и броят на протестиращите намаля значително като сега са не повече от 100. Някои от тях играят хоро докато певицата Елица Тодорова изпълнява народни песни. Първоначално певицата беше облечена с народна носия, но после смени тоалета с черна блуза и латексов панталон.

Челната редица на шествието "Спаси Пирин" достигна Войнишкия паметник в градинката на НДК, а краят е на завоя на ул. "Раковски" пред сградата на Еврокомисията. Според участници събралите се на протеста са между 4 и 6 хил. души. По данни на организаторите - 8 хил. души. Полицаите, които охраняват по трасето, отказват да коментират за колко хора става дума с аргумента, че не могат да видят шествието в цялост.

Председателят на Европейския съюз Доналд Туск произнесе цялата си реч на български език с цитати от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти". Той все пак отбеляза, че България е по-позната по света с участието на Захари Бахаров в "Игра на тронове" отколкото с Иван Вазов.


По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов", отбеляза Туск.


С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите, увери той. Повече информация за официалното откриване четете тук.

Започва извозването на участниците в шествието, подкрепящо строителството в Пирин, с което и броят им силно намаля. Те се качват в паркирани близо до храм-паметника автобуси.

"Оставка" е най-често скандираното от участници в шествието в защита на Пирин. Те призовават правителството да отмени решението си, с което бе променен планът за развитие на националния парк, който разрешава строежи на 48% от територията му. Иска се конкретно и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.


"Грантаджии срещу мафията" е един от виждащите се в шествието големи транспаранти.

Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия Николова

Nature can satisfy man's need, but not man's greed - гласи един от плакатите на участниците в шествието в защита на Пирин. В него се вижда и бяла мечка на "Грийнпийс".
Голяма пазарска количка с надпис "Свят без гори е свят без въздух" и clear air on sale, respect the law. "Протестът не е срещу втора кабинка", обяснява друг плакат. Сред множеството звучи "Хубава си, моя горо" докато участници преминават покрай сградата на Европейската комисия и европарламента.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия Николова

канЗапочва официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. То е в Народния театър. картина от събитието можете да следите тук.

Шествието в защита на строителството в и над Банско премина по бул. "Дондуков" и сега се намира пред "Св. Александър Невски". В протеста участват и хора, които искат Витоша да се развива. Пред катедралния храм има малка сцена, пред която са се събрали около 100 човека с плакати в подкрепа на развитието на Банско. Общо в шествието според организаторите участват около 1000 души. И от колоните на джипа зазвуча Химна на България. Вицепремиерът Валери Симеонов излезе на сцената и отново заяви амбициите си за развитие на всичките планини. Той обяви и края на големите обещания и че е дошло време за действия, "за да може България да привлича милиони туристи".

"Ние сме силни заедно" –We are strong together, Save pirin, UNESCo и малки плакати с надписи "Срам" и "Мафия" носят защитните на Пирин. Някои от тях носят ски, щеки, българското и европейското знаме.


Welcome to the mafia state, огромен надпис Help!, Кой решава? - са също сред носените в шествието плакати.

Между 250 и 300 полицаи има на ул. Княз Александър І" в близост до Телефонната палата и Народния театър. По-рано през деня 50 полицаи на "Цариградско шосе" и 30 на Орлов мост посрещнаха официалната делегация от Брюксел с плакати, че имат най-ниски заплати в Европа. Исканията на полицаите са три - увеличение на заплатите с най-малко 15%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на нов закон с участие на служителите на МВР. По-рано днес премиерът обеща 100 млн. лв. за заплати в системата. Утре най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР има общо събрание, на което трябва да вземе решение дали да продължат протестните действия. От 2016 г. полицаите протестират на всеки празник в МВР. Очаква се утре синдикалистите да решат поне временно да прекратят протеста си.

Към шествието в защита на Пирин продължават да се присъединяват хора. Колоната вече зави по ул. "Гурко". Движението на "Раковски" вече е блокирано.

Пред Съдебната палата е паркиран джип "Хамър", на тавана на който има 4 колони, които се грижат за озвучаване с рап музика на протеста в защита на втория лифт над Банско. Пред джипа се танцува брейк. Кметът на Банско Георги Икономов се качи на покрива джипа, за да направи изявление. От тази трибуна той призова гражданите на България никога повече да не се поддават на манипулациите на зелените и псевдоеколози. "Тук сме, за да подкрепим правителството да решението им за промяната в плана за Пирин", обяви той. След това шофиращият джипа взе микрофона и благодари на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на премиера Бойко Борисов. Колата последва шествието и пред Министерски съвет.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Юлия Лазарова

Протестът в защита на Пирин вече тръгна по маршрута си, охраняван от полиция, част от която в микробуси и огласян от звука на вувузели и тъпани. първите редици отново е алпинистът Боян Петров. Според организаторите участниците в протеста са над 3 хил. души.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия Николова

Провокация в началото на "Спаси Пирин"

Над хиляда души вече се събраха на площада около паметника на патриарх Евтимий, за да участват в протеста "Спаси Пирин", който е срещу приетите от правителството промени в плана за управление на Пирин и заради опасенията, че те ще позволят строителство в планината. Полицията направи кордон пред челната редица на протестиращите, които се подготвят да тръгнат на шествие по бул. "Васил Левски", след като групичка от 80-10 човека с маски на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел и с плакат "Корупцията прави силата" се опитаха да застанат начело на шествието. Полицаите ги отстраниха. Маскираните не говорят. От жилищна сграда на бул. "Васил Левски" беше хвърлена водна бомбичка.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Анелия Николова

Към шестващите в защита на Банско се присъедини и вицепремиерът Валери Симеонов, който е горещ привърженик на развитието на планинските курорти и наскоро обеща да предложи инвестиции и в други планини освен в Пирин. Шествието спря пред Министерски съвет.

Десетки служители на МВР и представители на Синдикалната федерация на служителите в министерството са се събрали на протест на кръстовището на ул. "Александър I Батенберг" и ул. "Генерал Гурко". Движението в района е блокирано, съобщи агенция "Фокус". Полицейското присъствие е засилено. Протестиращите носят плакати, които гласят: "Европа и за нас" и "За вашата сигурност се грижат хора, чиято основна заплата е 340 евро".
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Велко Ангелов

Церемонията по откриването на българското европредседателство започва в 19:30 ч., но официалните гости вече пристигат в сградата на Народния театър. Тук вече е Доналд Туск, председател на Европейския съюз. По-рано през деня той разговаря с премиера Бойко Борисов. Ирки Катайнен, зам.-председател на Европейската комисия, разпространи в "Туитър" снимка с всичките си колеги в самолета, пътуващ за София.
Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© https://eu2018bg.bg

България има потенциал да развива туризъм, а шепа хора пречат. Трябва да има трети лифт - обяви пред камерата на "Канал 3" Константин Папазов, треньор на баскетболния клуб "Левски Лукойл".


Сред участниците е и Мария Гроздева.

"Аз обичам да карам ски в България" - с такива надписи на български и английски върху тениските са облечени участниците в протеста в защита на развитието на ски зоната в Банско и районите наоколо.


Шествието в подкрепа на втори лифт в Банско тръгна по бул. "Витоша". В него вземат участие около 1000 човека. Виждат се плакати "Искаме бъдеще за децата си" и "Подкрепете зимната столица на Балканите".


Сред участниците са кметът на Банско Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, собственикът и издател на "ПИК" Недялко Недялков.


Скандирания "за" и "против" строежите в Пирин огласиха вечерта на европредседателството (хронология)

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK