ДНК анализът по убийството в Нови искър бил бърз, защото бил направен в частна лаборатория

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-вътрешният министър Красимир Ципов по време на вътрешната комисия.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-вътрешният министър Красимир Ципов по време на вътрешната комисия.С предложения за законодателни промени и разкриването на неизвестен досега детайл от разследването за шесторното убийство в Нови Искър премина обсъждането в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на мерките в борбата с престъпността на фона на последните убийства.


На нея бяха поканени главният прокурор Сотир Цацаров и ръководството на МВР.


В опит за пореден път да "затвори" случая в Нови Искър главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ДНК анализът, установил, че именно Росен Ангелов е убил Кети Кюхова, Неделчо и Георги Юнакови, Еленка Бурджиева, Нанси Иванова и Боби Иванов, е направен толкова бързо, тъй като е ползвана частна лаборатория.
Вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов на специален брифинг, целящ да разсее всички съмнения и спекулации в медиите и обществото, не съобщи такова нещо, а похвали изрично Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) - институцията, която трябва да се занимава с такива изследвания, и обяви, че прокуратурата е била в постоянен контакт с институцията.


Цацаров не разкри повече подробности за това решение на държавното обвинение, като посочи, че вчерашният брифинг е бил с достатъчно обилна информация.


След комисията Цацаров отказа да отговаря на въпроси на медиите коя е лабораторията, както и колко е струвал анализът в нея и защо се е наложило частна лаборатория, а не държавната институция да се занимава с това. На това не успяха да отговорят и от ръководството на МВР, препращайки въпроса към прокуратурата.


Председателят на комисията Цветан Цветанов от ГЕРБ нямаше нито един въпрос към главния и градския прокурор, както и към ръководството на МВР. Без да поглежда своите съпартийци, той обявяваше, че от партията му няма въпроси и се обръщаше към втората по-големина партия - БСП, за въпроси. Той вземаше само думата за изказвания в подкрепа на разследващите. Едно от тях беше за ДНК експертизата, за която каза, че тя става много по-бързо, когато се прави само сравнение на ДНК.


Главният секретар на МВР обяви случая за битов и приключен.


Пред депутатите в комисията главният прокурор повтори, че за държавното обвинение няма никакво съмнение, че Ангелов е убил шестимата души, както и че след това се е самоубил. Въпроси по това разследване според него нямало, такива има за убийството от понеделник на Петър Христов, както и за ефективността на системата на наказанията и експертната дейност на разследващите. Главният прокурор направи и предложение за законова промяна. Според него след последните промени от 2015 г. и 2016 г. има значително подобрение на проблема с избягали осъдени хора.


По думите му единственият минус е на финала на цялата процедура. И обясни - след като има окончателно осъдително съдебно решение, Министерството на правосъдието е институцията, която привежда в изпълнение наказанието. Служителите на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" обаче нямат правомощията и капацитета да издирват хора и след като не намерят осъдения на известния на държавните органи адрес, както е най-честият случай, те се обръщат към МВР. Всичко това бави процеса. Според Цацаров трябва директно


МВР да търси осъдените на адресите им и ако не ги намери, да започва веднага издирване


и след това отново правосъдното министерство да ги вкарва в затвора на практика.


Ръководството на МВР чрез директора на "Национална полиция" Христо Терзийски поиска също промяна в закона, която да им даде


право да използват СРС–та спрямо издирвани хора с влезли в сила присъда.


В момента те могат да подслушват обвинените в престъпление, но не и осъдените, които са избягали от правосъдието.


Терзийски представи и статистика за издирваните от МВР към момента хора. Обявените за издирвани с наложена мярка за неотклонение постоянен арест и избягали са 317 през миналата година и 393 през 2016 г. Същевременно откритите през 2017 г. са били 386. Обявените за издирване през 2017 г. с влезли в сила присъди и избягали са 511, а през 2016 г. са били 543. Намерените пък са били 563. През миналата година от затвора са избягали 41 души, а през 2016 г. - 66. Откритите през миналата година затворници бегълци са били 59.


По думите на главния секретар на МВР на територията на цялата страна се


провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица.


Маринов обясни, че е назначена проверка заради неуспешното 8-годишно издирване на Росен Ангелов след последната му присъда от 2009 г. Пред "Дневник" обаче заяви, че тя все още не е приключила и не е известно дали и кой служители ще бъде наказан. Но подчерта, че полицията го е издирвала на всичките му известни адреси, както и по сигнали.


Депутатът от БСП Красимир Янков обвини пресцентъра на МВР за работата си покрай случая в Нови Искър. По думите му главният секретар е играл неговата роля и заяви, че няма да го пита колко назначени служилите има в пресцентъра на ведомството.


В тяхна защита влезе главният прокурор, който обясни на народните представители от левицата, че пресцентърът е ограничен в рамките, които постави прокуратурата по разследванията и няма право да дава повече информация. Той отговори и на друг въпрос на БСП към ръководството на МВР дали са назначили проверка на дейността на районните инспектори, един от които не е открил Ангелов през осемте години на издирването му.


Отговорът бе с предложение, което било именно от предизборната програма на БСП, подчерта Цацаров. В България да бъде въведена различна структура на МВР, както било в Турция и Испания. Вместо да има по един районен инспектор на няколко села, който обикновено ги обикаля с личната си кола, може полицията да остане само по градовете, а в по-малките населени места да се открият жандармерийски отдели, всеки от които да отговаря на три села например.


Иначе от МВР, както и от прокуратурата не разкриха повече подробности по разследването за убийството от понеделник на бизнесмена Петър Христов. Цацаров само увери, че се работело по всички версии и интензивно. Повече за няколко от версиите вижте тук.


Разследващите се обединиха около твърдението, че


последните престъпления не са провокация към държавата и нямат връзка с европредседателството,


а ги разглеждат като отделни престъпни деяния. По думите на Цацаров безоблачна криминогенна обстановка няма в никоя столица. Думите му дойдоха след въпрос на депутата Иван Иванов от БСП, който спомена и за грабеж в София от последните часове. Цацаров и Маринов увериха, че са взети всички мерки за сигурност по време на българското европредседателство.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ДНК каза ли кой е бащата на ..... всички нелепици родени досега

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на специален брифинг, целящ да разсее всички съмнения и спекулации в медиите и обществото, не съобщи такова нещо, а похвали изрично Научноизледователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) - институцията, която трябва да се занимава с такива изследвания и обяви, че прокуратурата е била в постоянен контакт с институцията.
  ===============================
  Малииии Кръстю Сарафов!
  ОСТАВКИ ЛЪЖЦИ!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 310 Неутрално
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 362 Гневно
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 362 Любопитно

  Някой отнякъде разбра ли точно на какъв и какъв материал са правили ДНК експертиза, който да сочи недвусмислено, че Росен Ангелов е извършителя? Аз четох само за ДНК анализ на кръв на Кети по дрехи уж намерени в къщата - нещо, което може да се подхвърли без никакъв проблем.

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2021 Любопитно

  Щом частната лаборатория е по-добра, няма смисъл да издържаме държавната. И охранителните фирми са справят по-добре от полицията.
  Значи - приватизираме и МВР, и МС, и цялата държава. Или вече е късно?

 7. 7 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Да си назначим частно правителства, частна прокуратура, частет съд, частна полиция и............................................!

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Разстроено

  "е направен толкова бързо, тъй като е ползвана частна лаборатория."

  Да се разбира:
  законите на химията, биологията и физиката не действат в частни лаборатории:)

  Трогателно...

  П.С. Интересно тази частна лаборатория има ли акредитация да прави анализи за съдебната система. Въобще какви точно акредитации има въпросната лаборатория?

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Разстроено

  "е направен толкова бързо, тъй като е ползвана частна лаборатория."

  Да се разбира:
  законите на химията, биологията и физиката не действат в частни лаборатории:)

  Трогателно...

  П.С. Интересно тази частна лаборатория има ли акредитация да прави анализи за съдебната система. Въобще какви точно акредитации има въпросната лаборатория?

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2572 Весело

  "Главният секретар на МВР обяви случая за битов и приключен" - битовизми, по пантофи, пред НЕзависимите ТВ-та.

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Не, няма и да се разбере.
  На практика тези е трябвало да съберат по надлежния ред за улики материал от цялата къща, всичко помещения, джипа, кладенеца, вилата в която е живял, вилата в която е намеран самоубилия се.

  Това би преставлявало едно доста сериозано количество материал за анализ.
  Сега колко бързо би могъл да се анализира...

  Те налагат версията, взехме две проби, които в частната лаборатовия сравниха бързо защото е частна лабаротария...

  А проблема започва още от това, че са сравнявани две проби...

  Как ще докажат, че не е имало съучастник?
  Това са 7+1 трупа, като два от които са на жени, които бих преположил са правили секс през предходните 48 часа. Само за тези две жени следва да има поне 2+2 проби, съответно влагалище, уста + нокти...
  От там продължаваш с другите 5 трупа, където имаш поне още 4 проби и вече от уликите на местопрестъпленията те си знаят колко проби е трябвало да вземат...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 920 Неутрално

  По принцип ДНК анализ е нужно лабораторно време от 3-4 дена дори в такива държави като САШ или Великобритания а тук на Цацата някаква анонимна частна лаборатория го прави за 1 ден при това непонятно с какъв материал. Кога сколасаха да взеат материала, кога да направят анализа че и да направят справка с абзата данни да го сравнят с този Росен... това е световен рекорд в криминалната история на света и то с помощта на известна само на Цацата лаборатория. Тея така се окаляха в безумните си лъжи че дори и небеизвестния 80% от мариала дето лепи кифли с лепило няма да повярва на глупостите им.

 13. 13 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivan_":

  че то за всички е ясно че няма такава частна лаборатория у нас затова и Цацата не я знае... лъжат като за световно.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Колкото повече приказват, толкова по-смешни стават с некадърните си лъжи!
  То затова и не смеят да говорят много, защото може да оплетат конците без да искат. Затова и Цвъки, който иначе е много приказлив е траел като бит гъз. Страх го е било да не обърка и без това сбърканите лъжи около случая......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2568 Гневно

  НАРОДЕ?????

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 16. 16 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1198 Весело

  Изключително убедително. Няма как. След като лабораторията е частна, за нея не важат никакви ограничения. Научно-технонолигични и пр. Тя е частна. Каквото се поръча, това се получава. Еваларка на шишкото, но бих до посъветвал да се консултира със специалисти, преди да ги ръси подобни. Още по-добре е да вземе някакво налично (дори и малокалибрено) оръжие и да ни отърве от присъствието си. Деяниято да го извърши със заглушител, по възможност....

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#12] от "sqrt":

  може да трябват 3-4 работни дни , максимум един астрономически ден , за денонощие е още по бързо става

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 920 Неутрално

  По принцип у нас няма лаборатория която да може направи ДНК тест и то да не говорим такъв сложен като този с замърсенни и неясни материали за по-малко от 1 седмица. Прсото няма такава затова и още веднъж ги хванаха в лъжа на Цацата и другите мафиоти.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivan_":че то за всички е ясно че няма такава частна лаборатория у нас затова и Цацата не я знае... лъжат като за световно.
  —цитат от коментар 13 на sqrt


  http://dnasolutions-bg.com/adres-telefon/partnori

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Лабораториите които могат да направят ДНК анализ за 1 - 3 дни са 2 - 3 в света. За акредитирани лаборатории, ДНК анализ за криминални дела отнема от 1 до 2 месеца.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  След цялата тази серия от лъжи, полу-завоалирани намеци и манипулативни изказвания най-интересен става въпросът "Кого или какво се опитват да замажат и скрият оторизираните да прокарват справедливост мафиоти"?
  Защо това убийство се превърна в табу за управляващите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#12] от "sqrt":

  Вече има и бързи ДНК анализи, които се разработват от 2010 г., но и аз дълбоко се съмнявам, че някаква имагинерна частна лаборатория тук притежава техника и лиценз за подобно нещо, след като дори ФБР все още разработва процедурите и стандартите за използване на такава процедура, а и се изисква референтна лаборатория за традиционен ДНК анализ.

  https://newatlas.com/rapid-dna-testing/15950/

  https://www.fbi.gov/services/laboratory/biometric-analysis/codis/rapid-dna

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan_": Това с акредитацията е резонен въпрос.

  За 24 часа може да се направи анализ, но само ако лабораторията е работила извънаредно. В рамките на нормален работед ден (8 часа) ме съмнява да успеят. По принцип извличането на ДНК не е особено времеемък процес, но, допускам, че тестът след това включва PCR. А това отнема поне 2-3 часа дори и всичко да е подготвено. Не става ясно дали после има секвенциране (Sanger или NGS). Което също би отнело поне няколко часа. И накрая въпросното ДНК трябва да се сравни с базата данни. Което може да стане бързо, но някой трябва да вземе резултатите от лабораторията и да направи сравнението.

  На кратко - анализът трудно може да бъде завършен в рамките на 8-часов работен ден.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това същият главен прокурор ли е ? Онзи,който след като посети местопрестъплението се изцепи,че всички са убити с по един изстрел ? Е как да му повярваме ? Дори да допуснем,че неизвестната частна лаборатория е открила нови закони във химията,физиката и биологията и може да направи ДНК-анализ за 1/3 от необходимото време,то какво ни гарантира,че ДНК-анализа не е манипулиран ? Питам,щото ако запиша клип със крадец,няма да ми го признаят,защото не е СРС. И не е извършен от "компетентите" и "сигурни" органи.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 25. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Все пак този има късмет, че му откриха тялото овреме. Ако се бяха забавили още един ден, щяха да му пришият още едно убийство.
  Откриха го военни полицаи, между другото, а за тях 100 млн. лв. няма.

 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 913 Неутрално

  ТИЯ ПОДЛЕЦИ ИЧ ДА НЕ МИ СЕ ПРАВАТ,ВИЛАТА В КОЯТО СЕ КРИЕШЕ ТОЯ ИМА ПАРТИДА ТОК ИНТЕРНЕТ И ТОВА ОНОВА , ПОИМЕННИ,И КАБЕЛНА НЕ ЗНАЯТ НА КОЙ ЛИ Е,МОРЕ ТЕ ЩО ЗНАЯТ

 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#12] от "sqrt":може да трябват 3-4 работни дни , максимум един астрономически ден , за денонощие е още по бързо става
  —цитат от коментар 17 на дерибеев


  Имаш ли представа за какво става дума? Не се заяждам. Човек не може да е специалист във всичко, очевидно, но е добре да има познати, които да го светнат. Аз имам. Пълни глупости са това (цацаровите). Разчита на ефекта на "упълномощеността". След като той го казва, не подлежи на коментар. Уви, живеем в малко по-други времена (след навлизане на мрежата дори в бита ни). Лъжата си е лъжа, независимо кой я казва. Бил той и 200 кила. :)

 28. 28 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Peter Stoychev":

  Нее, няма ние да си назначаваме частно правителство, а избраният от мнозинството мъдрец(наистина е прост по негово публично самопризнание) ще ни назначи такова правителство чрез честен, по герберастки организиран търг!

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#27] от "zg":

  и аз не се заяждам , подобни абсурди само с ирония магат да се приемат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "Peter Stoychev":

  Да си назначим частно правителства, частна прокуратура, частет съд, частна полиция и............................................!
  —цитат от коментар 7 на Peter Stoychev


  Та те сегашните са си ЧАСТНИ, но не на теб, мен и народа (опс, това вече не са частни), а на... цялата сбирщина именувана "парламентарни партии". Щом никой от парламентарната комисия не е задал сериозни въпроси, нито се е опитал да разнищи проблема.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#16] от "zg":

  И да си монтира маслен филтър за заглушител...

  Опс, ще трябва доста по-сериозен филтър, ама откъм отходното отверстие...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Неутрално

  Частната лаборатория не спазва ли процедурите? Защото процедурите (поради химически и биологически закони) изисква 24 за идентификация и после още 24 за селекция (изчистване) на чуждите ДНК .
  Ама, че профански изказвания. На тяхно място бих мълчал като комунист на разпит :)
  Май думата "като" може да отпадне...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  По принцип у нас няма лаборатория която да може направи ДНК тест и то да не говорим такъв сложен като този с замърсенни и неясни материали за по-малко от 1 седмица. Прсото няма такава затова и още веднъж ги хванаха в лъжа на Цацата и другите мафиоти.
  —цитат от коментар 18 на sqrt
  Интересно, как стигнахте до този извод?

  Аз си вадя хляба с анализ на ДНК и РНК. Не се занимавам със самата лабораторна работа (колегите ми я вършат), а само със статистическия анализ. Не мисля, че в днешно време е необходима цяла седмица за подобен анализ. В БГ има както частни, така и университетски лаборатории оборудвани с необходимата техника.

  А иначе и мен ме съмнява за 24 часа да може да стане освен ако лабораторията не е работила извънаредно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това същият главен прокурор ли е ? Онзи,който след като посети местопрестъплението се изцепи,че всички са убити с по един изстрел ? Е как да му повярваме ?
  —цитат от коментар 24 на Чичо Ваньо

  Може бе, може! С такъв прокурор всичко може! Както в аферата с бюлетините, микробусите с двойни дъна и самолетите с тайници за превоз на бюлетини!

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#13] от "sqrt":

  Мисля че министерство на паросъдието беше сертифицирало една но май само за тестове за бащинство... и не съм сигурен дали беше във България тази или някъде в ЕС.

  И това е стара информация, защото вече не живея във България...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Анализа - частна лаборатория, а убиеца и мотивите му на врачуване сигурно. Пълно мазало, те щели да закриват случая?! Потресаващо...

 37. 37 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#12] от "sqrt":Вече има и бързи ДНК анализи, които се разработват от 2010 г., но и аз дълбоко се съмнявам, че някаква имагинерна частна лаборатория тук притежава техника и лиценз за подобно нещо, след като дори ФБР все още разработва процедурите и стандартите за използване на такава процедура, а и се изисква референтна лаборатория за традиционен ДНК анализ. https://newatlas.com/rapid-dna-testing/15950/ https://www.fbi.gov/services/laboratory/biometric-analysis/codis/rapid-dna
  —цитат от коментар 22 на baba_zozolana


  В десетката (отново) , госпожо. За такъв тип анализ, особено, касаещ нещо много важно, се изисква и потвърждение от независим изследовател. В случая се споменава единствено, че лабораторията е частна. Не искам да съм приносителят на лошите новини (убиван в древността, както е известно), но шишкото прецака едни хора. След съвсем кратко време, ще се разбере, коя е лабораторията. Ще се разбере и това, че са зададени съвършено некоректни изисквания . Сравнение на проба 1 с проба 2. Все пак, набеденият Росен е бил вече осъден за блудство... Дори да е във възможностите на лабораторията да направи анализа за един ден (едва ли), изводите - некоректни и безумни - бе се правят от нея. За съвсем различни неща иде реч...

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  тук като , че ли по ясен поглед върху казаното от Цацаров:"Цацаров заяви, че ДНК анализът по случая в Нови Искър е станал готов само за 24 часа, защото е възложен на частна лаборатория срещу „солидно заплащане”. По думите му това се прави при всички по-тежки престъпления, тъй като НИКК среща трудности както с обезпечаването, така и със статута си."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Николов":

  Трябва да се отбележи, че ревизията на резултатите (задължителна; критичен преглед на базата данни от независим експерт) и (често) повторение на анализа най-малко дублират времето за завършване на упражнението.

 40. 40 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1198 Весело

  До коментар [#27] от "zg":и аз не се заяждам , подобни абсурди само с ирония магат да се приемат
  —цитат от коментар 29 на дерибеев


  Добре. Схванах. Но слагай, мамка му, някакво означение. Весело., примерно. Омръзна ми да ме ловят на това - липса на хумор....

 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Ти българино, вЕрваш ли, на всичко, което ти подхвърлят? А на думите на съдия, карал стаж на Америка за България?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  [quote#40:"zg"][/quote]

  "липсата на хумор"-> липсата на чувство за хумор.
  Е, да. Такъв съм си. Гледам сериозно на неща, които са комични, уви.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  МВР се подиграват с нас. Поведението им е скандално.

 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Колега,
  това е лаборатория, какво значение имат работните дни.

  За да се изясни за какво е цялото нещо, един пример да си го представите нагледно.

  Ако е необходимо към пробата да добавите определно вещество и то да стои в колбата заедно с пробата 12 часа, за да си свърши работата, няма абсолютно никакво значени, това частна, държавна, или пимбяна лаборатория е, трябват 12 часа.
  Също няма значени дали е сложено в петък или в 01.00 часа или каквото е да е друго, трябват за този етап 12 часа, не можете да го промените.

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#22] от "baba_zozolana":

  Rapid-dna тест-а отнема 2 часа, но се отнася до конкретен вид проба (слюнка). В случая пробата е извлечена от кръв (или друг материал), което означава, че няма как да се приложи същия протокол.

  А иначе ДНК анализ би трябвало да може да се направи за 2 работни дена без особен проблем. Само, че Цацата говори за 24 часа, което означава, че или лабораторията е работила извънаредно или (по-вероятно) Цацата лъже.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Николов":Трябва да се отбележи, че ревизията на резултатите (задължителна; критичен преглед на базата данни от независим експерт) и (често) повторение на анализа най-малко дублират времето за завършване на упражнението.
  —цитат от коментар 39 на Brother Felonious
  Това за "независимият експерт" ми звучи малко нелепо. Независим експерт няма как да има достъп до масива от данни на МВР. А друга "база данни" в случая не се използва.

  Съгласен съм, че обясненията на Цацата и МВР не се връзват, ама хайде да не постъпваме по същия начин - става ли? Щото излиза, че МВР и Цацата в общи линии разсъждават и действат не по различно от постващите в този форум - говорят или пишат по-бързо отколкото мислят (или изобщо не мислят).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Николов":

  "По принцип извличането на ДНК не е особено времеемък процес"

  По принцип много зависи по кой метод го правите, защото предполагам сте наясно, че не е само един, а още по-важното е това анализ частен за бащистинство ли е или анализ на улика от местопрестъпление, че изискванията за анализа са различни.

  И колкото и да не е времеемък не можете да го направите за по-малко от 24 часа, когато е форенсик.

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  "Главният секретар на МВР обяви случая за битов и приключен" - битовизми, по пантофи, пред НЕзависимите ТВ-та.
  —цитат от коментар 10 на 3аНиЗа  Ами ти какво очакваш друго от шофьора-охранител на Мето Илиенски ?
  Мутри и ченгета управляват тази държава ! Отврат !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 588 Весело

  Г-да,хайде стига лъгахте,че носовете ви ще станат по-дълги от обиколката на талията ви.

 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Николов":"По принцип извличането на ДНК не е особено времеемък процес"По принцип много зависи по кой метод го правите, защото предполагам сте наясно, че не е само един, а още по-важното е това анализ частен за бащистинство ли е или анализ на улика от местопрестъпление, че изискванията за анализа са различни.И колкото и да не е времеемък не можете да го направите за по-малко от 24 часа, когато е форенсик.
  —цитат от коментар 47 на ivan_
  Извличането на ДНК отнема броени часове когато става дума за телесни течности - освен ако не става дума за стар или силно увреден материал.

  Но извличането на ДНК е само началото на процеса. След това се прави, да речем, PCR. Който може да бъде последван и от секвенциране. И така времето се увеличава.

  По принцип, целия процес може да бъде завършен за 2 работни дена. В нашата лаборатория по правило отнема не повече от 3 работни дена, а ние не сме силно автоматизирани.

  Но да се свърши всичко само за 24 часа изглежда маловероятно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 51 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 521 Весело

  Щото излиза, че МВР и Цацата в общи линии разсъждават и действат не по различно от постващите в този форум - говорят или пишат по-бързо отколкото мислят (или изобщо не мислят).
  —цитат от коментар 46 на Николай Николов  За Цацата и МВР съм съгласен,че изобщо не мислят. :

  1. Неделчо убил останалите и после се самоубил ?!

  Това беше първата версия която ни подхвърлиха.

  2. Всички са убити с по един изстрел !?

  Цацата представи извършителя като компилация от Рамбо,нинджи и Супермен !

  3. Обявиха Кети за издирване.

  Начинът по който го направиха,остави впечатление,че я издирват като извършител. После реваха,че хората не им помагали. Аз си признавам,че няма да дам показания ако видя някой който е застрелял хладнокръвно 5 човека и едно куче. И то с един изстрел. Ако дам показания полицаите ще ми запишат и майчиното мляко. А при тях не е като да няма теч на информация !

  4. Намериха Кети .

  Обаче тефтерчето май го намериха други.Какво стана с това тефтерче ? Нещо пишеше вътре за преференциални гласове по избори ...

  5.Установиха "категорично" ,че убиеца е Росен.

  Както вече разбрахме,кандидатстваме за рекорд по скоростна обработка на ДНК.

  6.Обявиха Росен за издирване.

  Осем години той явно не се е крил,защото никой не го е търсил.

  7. Намериха Росен.

  Търсиха го с термокамери и кучета. Два дни за 500 метра (ама по въздух) . Кучетата да дадат пресконференция и да обяснят защо не са го намерили.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 52. 52 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":

  Именно. Хипотетични и теоретични възможности има, но като ги съотнесем с конкретния случай, се вижда, че възможностите са точно такива - само хипотетични и теоретични.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  След като ни се съобщават такива версии защо да не предложим и още една?
  - Убийството в Нови Искър е премахване на свидетели. Може би случайни, но на нещо, чието разплитане може да доведе до много важни лица.
  - Както във всеки заговор е допусната грешка. Не е било предвидено престараването на главния прокурор Цацаров да се яви на местопрестъплението. Съответно не е било предвидено той да съобщи истината, че жертвите са убити високо професионално с по един изстрел.
  - След тази грешка Цацаров е поставен в течение и влиза в "правия път".
  - Росен Ангелов е бил набелязан да бъде набеден за извълшител. Заради отношенията му с Кети Кюхова, които предварително са били проучени.
  - Росен Ангелов е прибран веднага след извършване на убийствата, разпитван е няколко дни за да се получи допълнителна информация за фабрикуване на версия и е бил ликвидиран. Операцията по издирването му е постановка за придаване на правдоподобност.
  - Петър Христов е споменал, че мисли да прави партия. Знаел е твърде много за твърде много неща. Ликвидиран на другия ден след "откриването" на "самоубилия се" Росен Ангелов с цел отвличане и объркване на общественото внимание.
  - Колкото и да брани версията за Росен Ангелов като единствен извършител главният прокурор остава един много неудобен свидетел. Който освен всичко друго във всеки един момент може да обяви, че е бил подведен и да нареди ново разследване.
  - Въпросът "кой кого" остава открит. Развръзката - в следващия сезон.

 54. 54 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Николов":Именно. Хипотетични и теоретични възможности има, но като ги съотнесем с конкретния случай, се вижда, че възможностите са точно такива - само хипотетични и теоретични.
  —цитат от коментар 52 на baba_zozolana
  Парадоксално е, но именно с обяснението си за частната лаборатория Цацата ме накара да се усъмня. Защото технологично целия процес наистина може да се свърши за 24 часа - стига да има лаборант, който да работи през нощта. Мога да си представя, че в Института по Криминалистика могат да ги изюркат да работят през нощта. Но ми е трудно ми е да си представя, че частна лаборатория би се навила да прави такива стахановски изпълнения.

  За Цацата остава в сила поговорката, че мълчанието е злато.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 55. 55 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Николов":

  Независим експерт в лабораторията, в която се прави анализа. Базата данни/резултатите и изводът на първо ниво се подготвят от лаборантите/специалистите, а след това се разглеждат от шефа на лабораторията. При по-заплетени случаи анализите се повтаря и потретват, а изводите се потвърждават от двама независими (неучаствували в анализа с ръцете си) експерта.

 56. 56 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Николов":

  ето как в общи линии тече технологията:

  http://intrensic.blogspot.com/2009/06/why-does-dna-testing-take-so-long.html

 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Николов":

  Колега,
  към настоящия момент на тази планета с наличните технологии, форенсик анализ на улики с извличане на ДНК не може да стане за по-кратко врем от 24 часа.

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Хм, тая статия навежда на доста интересни (по-скоро тъжни) размисли. Излиза, че баш началнико е поискал скоростно да се намери/нарочи извършител на убийството и после да се комплектоват улики и доказателства за това. И охлювите, които 9 години издирвали нарочения, изведнъж за нула време се снабдяват с толкова много факти, ДНК анализи, ааа... и нужния труп. За който във статията за вчерашната пресконференция пишеше, че при огледа не са открити кръвонасядания и охлузвания по тялото ( имало някакви охлузвания по долната част, но стари). Но въпреки това, убиецът приживе благородно е оставил малко своя кръв заедно с кръв на две от жертвите върху панталон, оставен удобно за улеснение на разследващите. След което за рекордно време (а дали е реално?) имаме нужните резултати от ДНК анализи.
  Въпросът е . защо е цялото това бързане да се "разследва" и затвори тоя случай, който е банално битово престъпление, според тях?
  И
  "Разследващите се обединиха около твърдението, че последните престъпления не са провокация към държавата и нямат връзка с европредседателството,
  а ги разглеждат като отделни престъпни деяния. "
  Тогава?

 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Хахаха! В частна лаборатория! По тази логика една частна прокуратура ще свърши по-добра работа. И частна полиция. Пак си дойдохме да думата за това, колко ще е хубаво държавата да се управлява от експерти. Хем по-качествено, хем по-евтино!

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  "След съвсем кратко време, ще се разбере, коя е лабораторията. "

  Мислиш ли? Аз не вярвам, просто защото са платили едни пари за подпис и печат

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Николов":Независим експерт в лабораторията, в която се прави анализа. Базата данни/резултатите и изводът на първо ниво се подготвят от лаборантите/специалистите, а след това се разглеждат от шефа на лабораторията. При по-заплетени случаи анализите се повтаря и потретват, а изводите се потвърждават от двама независими (неучаствували в анализа с ръцете си) експерта.
  —цитат от коментар 55 на Brother Felonious
  Приказвате ан гро.

  Базата данни се използва едва на края - като се сравняват резултатите от пробите с тези в масива на МВР. Това няма как да се прави от външни хора.

  Правите впечатление на някой, който хабер си няма от анализ на ДНК, но използва разни "книжовни" думички. В общи линии не по различно от начина по който говори Цацата.

  У нас проблемът е, че всеки разбира от всичко.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Николов":ето как в общи линии тече технологията:http://intrensic.blogspot.com/2009/06/why-does-dna-testing-take-so-long.html
  —цитат от коментар 56 на Brother Felonious
  Не ми говорете глупости. С анализ на ДНК си вадя хляба вече 10 години. Вие ми вадите линк от 2009-та, а от тогава в геномиката се промениха страшно много неща.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Николов":Колега,към настоящия момент на тази планета с наличните технологии, форенсик анализ на улики с извличане на ДНК не може да стане за по-кратко врем от 24 часа.
  —цитат от коментар 57 на ivan_
  Глупости. Всичко зависи от материала.

  От слюнка може да стане за броени часове. Технически е възможно, което не значи, че в София го правят за толкова.

  По принцип от телесни течности технически може да стане за по-малко от 24 часа. Но ако се работи нон-стоп.

  От твърд материал (кожа, кости и др.) е по-сложно. Там наистина отнема няколко дена.

  И всичко това при условие, че пробата се приоритизира - т.е. лабораторията резервира апаратурата и персонала за съответната проба.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#61] от "Николай Николов":

  Правите впечатление на някой, който хабер си няма от анализ на ДНК, но използва разни "книжовни" думички.
  =========

  Колега, беше казал, че си статистик. Ако работиш в болница, няма да да се бараш лекар, нали? Нека обущарите да си гледат обувките. Иначе, хабер си имам и за него нелошо ми се отблагодаряват.

 65. 65 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#62] от "Николай Николов":

  Не ми говорете глупости. С анализ на ДНК си вадя хляба вече 10 години. Вие ми вадите линк от 2009-та, а от тогава в геномиката се промениха страшно много неща.
  ----
  Колега, връзката ти дадох, за да прочетеш за процедурите, които са ИЗВъН анализа. Те отнемат време. Те с годините не са се променили. Вдяваш ли, или да разиграем нещата с ябълки? Що се отнася до промените в геномиката и протеомиката - чиповете ускориха малко нещата, но не и оценката на резултатите. Вдяваш ли, или да разиграем нещата с ябълки?

 66. 66 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":Колега,това е лаборатория, какво значение имат работните дни.За да се изясни за какво е цялото нещо, един пример да си го представите нагледно.Ако е необходимо към пробата да добавите определно вещество и то да стои в колбата заедно с пробата 12 часа, за да си свърши работата, няма абсолютно никакво значени, това частна, държавна, или пимбяна лаборатория е, трябват 12 часа.Също няма значени дали е сложено в петък или в 01.00 часа или каквото е да е друго, трябват за този етап 12 часа, не можете да го промените.
  —цитат от коментар 44 на ivan_


  "колега" , използвам абсурдно понятие астрономически ден , как на ерудит като Вас не светна лампичка "сарказъм" ? споко , и на поне 10 рейтингови не е светнала

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  Толкова лъжи измислиха, че или се смятат за гении, или нас за идиоти.

 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Николов":Правите впечатление на някой, който хабер си няма от анализ на ДНК, но използва разни "книжовни" думички. =========Колега, беше казал, че си статистик. Ако работиш в болница, няма да да се бараш лекар, нали? Нека обущарите да си гледат обувките. Иначе, хабер си имам и за него нелошо ми се отблагодаряват.
  —цитат от коментар 64 на Brother Felonious
  До тук приказвате общи приказки.

  Подозирам, че никога не сте занимавали с анализ на ДНК.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#68] от "Николай Николов":

  така започват религиите

 70. 70 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Само на мен ли ми е странно че вече 10 дни Бейко не е обелил дума за този случай?

  По принцип е на всяко гърне мерудия, но тук мълчи някак си гузно?!

 71. 71 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Цялото правителство се пъне да продаде една дебела лъжа на стадото.
  Стадото за сега не приема.
  По-нататък....ще видим.

 72. 72 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2373 Гневно

  ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА

 73. 73 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 229 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK