От "Витоша ски" откриха, че имали обща визия със "Зелените" за Витоша

От "Витоша ски" откриха, че имали обща визия със "Зелените" за Витоша

© Надежда Чипева, КапиталДружеството - собственик на повечето спортни съоръжения на Витоша, "Витоша ски" се оплака, че законодателството, както и активността на екологичните неправителствени организации им пречат да развиват ски и други спортове в планината до София.


Това се разбира от тяхна позиция, изпратена следобед в четвъртък. По-рано през деня три партии - ДСБ, "Да, България" и "Зелените", дадоха пресконференция, на която призоваха Столичната община да ревизира приватизационния договор с "Витоша ски" заради това, че те не изпълняват задълженията си по него, занемарили са съоръженията и по този начин планината е блокирана.


На пресконференцията общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обяви декларация, която ще бъде представена в общината и в която се настоява за дебат и изработване на план за развитието на ски и други спортове на Витоша, без сеч и премахване на морени.
От "Витоша ски" заявяват, че "от десет години предлага идентични стъпки за развитието на туризма в парк Витоша, като сме разработили и цялостен план за създаване на ски зона "Алеко". Той включва всичко, описано от съветник Георгиева".


От дружеството обясняват, че проектът не е реализиран, защото е бил блокиран в съда, а впоследствие е имало и промени в Закона за горите, които са забранили "всяко ново развитие на туризма в парка".


"От "Витоша ски" многократно сме призовавали законодателната, изпълнителната и местната власт да изчистят нормативната рамка, като приемат добрите европейски практики за изграждане на спортни съоръжения, но към този момент ситуацията не е променена", пише още в позицията.


През 2009 година дружеството представят проект, който представлява снимка. Не е представен подробен устройствен план. Той е бил внесен в РИОСВ, но е бил оспорен от еколози. Проектът не е допуснат и оттогава по него няма движение, защото трябва да му се извърши екологична оценка. Преди няколко дни в. "Труд" публикува намеренията на дружеството за развитие на зоната около "Алеко" и разширяване на съществуващите ски писти.


"С оглед високия обществен интерес преди две години отправихме и публична покана към всички експерти в сферата, че сме готови да приемем всяко юридически издържано решение за модернизиране на съоръженията в парк Витоша. Към днешна дата не е постъпило нито едно такова предложение, включително от редица политически партии и НПО-та, заявяващи, че знаят как това да се случи", пише още в позицията на дружеството.


Те изразяват готовност да изслушат съветник Марта Георгиева, ако е открила начин за модернизация на съоръженията, и да работят заедно "за превръщането на парк Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "обща визия" - свинско със зеле, за мен - свинското, за теб - зелето.

 2. 2 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Споко сега министрите-концесионери, ще разрешат и на Витоша да се строи до Копитото и отвъд него и нещата ще се наредят.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  "Зелените" нямат думата по въпроси свързани с природата! Те от жълтите павета не мърдат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2179 Весело

  Цитат:
  ""С оглед високия обществен интерес преди две години отправихме и публична покана към всички експерти в сферата, че сме готови да приемем всяко юридически издържано решение за модернизиране на съоръженията в парк Витоша. "
  Цитат:
  "През 2009 година дружеството представят проект, който представлява снимка. Не е представен подробен устройствен план. Той е бил внесен в РИОСВ, но е бил оспорен от еколози. Проектът не е допуснат и оттогава по него няма движение, защото трябва да му се извърши екологична оценка. "
  Цитат:
  "Те изразяват готовност да изслушат съветник Марта Георгиева, ако е открила начин за модернизация на съоръженията, и да работят заедно "за превръщането на парк Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура"."

  От развитието на сагата, разбрах, че "Витоша ски", отправя молба към г-жа съветничката, да направи "преразказ по картинка/снимка!
  Па тя се дърпа!!!
  Лоша мома! Гаче Витоша и е бащиния!

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  До коментар [#4] от "batzdravo":

  На Вит'Оша (така е по шопски) имаше даже с и ски писта с осветление и много скиори ходеха след работа .
  А и бе доста красива картинка гледайки късно вечер към Алеко особено от жк Дружба. . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Ключовата дума е "юридически издържано предложение". Иначе в медиите и по форумите всеки може. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#4] от "batzdravo":На Вит'Оша (така е по шопски) имаше даже с и ски писта с осветление и много скиори ходеха след работа .А и бе доста красива картинка гледайки късно вечер към Алеко особено от жк Дружба. . .
  —цитат от коментар 5 на Чардо


  Брато, вече не карам ски, макар че когато съм симата в София, ходя с внуците. Те са в Драгалевци, единственото останало наследство от времето преди "равенството и братството", и ми е близо, да ги "тупна по дупетата", надолу по склона!:)
  Миналата година бяхме в един комплекс, много близо до боровец и ходихме на ски и през нощите. Беше хубаво, като усещане и красиво!
  А тези новобогаташи, парвенюта или както искаш там, просто не си заслужават да ги коментираме ние. Има достатъчно скорозрейки, недозрейки и други ПИ за това! Бъди здрав!

 8. 8 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 585 Любопитно

  Независимо от развитието на историята ,т.нар. ТомаБелевски еколози отдавна са предрешили бъдещето на планината с отказа за извършване на санитарната сеч по границите на двата резервата ,с което заразиха успешно цялата планина с бръмбара -корояд. Засегнати дървета има от няколко години и в Бояна и в Симеоново и в Бистрица и вече проблема излиза от границите на парка. Като си заминат смърчовите гори проблема с пистите ще отпадне от само себе си ,защото по склона ще цъфнат достатъчно количество напълно естествени просеки.

  Не отговарям на хейтъри.
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  "Засегнати дървета има от няколко години и в Бояна и в Симеоново и в Бистрица и вече проблема излиза от границите на парка."
  В Западен парк изсъхнаха всички смърчови дървета, въпреки че са достатъчно далече едно от друго.
  Екоталибаните еднокнижници са най жестокото наказание за природата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 262 Неутрално
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  "От "Витоша ски" заявяват, че "от десет години предлага идентични стъпки за развитието на туризма в парк Витоша"
  Просто да не повярваш.

 12. 12 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Независимо от развитието на историята ,т.нар. ТомаБелевски еколози отдавна са предрешили бъдещето на планината с отказа за извършване на санитарната сеч по границите на двата резервата ,с което заразиха успешно цялата планина с бръмбара -корояд. Засегнати дървета има от няколко години и в Бояна и в Симеоново и в Бистрица и вече проблема излиза от границите на парка. Като си заминат смърчовите гори проблема с пистите ще отпадне от само себе си ,защото по склона ще цъфнат достатъчно количество напълно естествени просеки.
  —цитат от коментар 8 на deviant


  Това в опорките ли го пише? Санитарната сеч никога и никъде не е забранена. Само че струва пари, защото трябва специалисти да минат и да маркират всяко едно дърво, а после дървосекачите да ги секат без помощта на едрогабаритна техника. Много по-лесно е да се сече наред здрава дървесина от която и пари да се изкарат. В последното изречение си абсолютно прав и точно затова и не се прави нищо.

 13. 13 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Засегнати дървета има от няколко години и в Бояна и в Симеоново и в Бистрица и вече проблема излиза от границите на парка."В Западен парк изсъхнаха всички смърчови дървета, въпреки че са достатъчно далече едно от друго.Екоталибаните еднокнижници са най жестокото наказание за природата.
  —цитат от коментар 9 на korc


  Така е!!!111!!! виарно е:) Екоталибаните са виновни за това, че общината не си е свършила работата. На крива ракета....

 14. 14 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Зелените" нямат думата по въпроси свързани с природата! Те от жълтите павета не мърдат!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Прав си че зелените нямат думата. Думата има "Министерство на околната среда и водите". И не само думата, а и задължението да се грижи за екологията. И прави точно обратното!

 15. 15 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Тия с хотелите и бетонобъркачките ли имат?

 16. 16 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Цеко май най-накрая реши, че да губи толкова от нереализирани приходи от Витоша за да пробутва Банско не си заслужава, пък и все по-вероятно става да го изгонят.

  Не ме търсете преди обяд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK