Започва ново обсъждане на проекта за закон за детско правосъдие

Системата за деца, които извършат противообществена проява е много разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правосъдието и под някаква форма на труда и социалната политика

© Красимир Юскеселиев

Системата за деца, които извършат противообществена проява е много разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правосъдието и под някаква форма на труда и социалната политикаРаботата по проект за нов закон, свързан с престъпленията и проявите, извършени от малолетни и непълнолетни, отново е в изходна позиция. В портала за обществени консултации strategy.bg e качен консултационен документ, от който става известно, че все още има няколко въпроса, които трябва да бъдат обсъдени.


Законопроектът, изготвен от екипа заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева - Русева (по времето н втория кабинет на Бойко Бориосв) се казва "Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица". Идеята е той да отмени остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който действа, с редица изменения, от 50-те годините на 20-ти век.


Проектът на правосъдното министерство беше публикуван за първи път през сепрември 2016 година. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на малолетните и непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.
Срещу това по информация на "Дневник" е имало възражения от няколко ведомства. До гласуването на проекта и вкарването му в парламента така и не се стигна заради оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. В третото му правителство министърът на правосъдието Цецка Цачева също определи приемането на закона като приоритет. Заради възраженията и коментарите по проекта от различни институции, проектът отново премина през съвета за съдебна реформа. Там последно е бил обсъден на 19-ти декември, когато са били разгледани становищата на МВР, социалното и образователно министерство, както и на Националната мрежа за децата и Уницеф.


В България има приета концепция (през 2011 година), която предвижда до 2020 година тук
да бъде изградена и устойчиво да функционира система за детско правосъдие, която е ориентирана към правата на малолетните и непълнолетните.


От консултативния документ става известно, че въпросите, които трябва да бъдат дискутирани са:


Кои органи да налагат възпитателни мерки и включването на непълнолетни в подходящи възпитателни програми с оглед естеството на проблема и професионалното разбиране какви мерки са необходими ?


Дали да се създаде Национална служба за възпитателна подкрепа към министъра на правосъдието или тя да бъде към друг орган? Какво да бъде съотношението между приложното поле на предвидените в този закон мерки и мерките в Закона за закрила на детето, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс ? Да бъдат ли включени малолетните лица, извършили общественоопасно деяние, осъществяващо признаците на престъпление, в обхвата на този закон или тези правоотношения да бъдат уредени с промяна на други закони. Други предложения и коментари извън зададените в документа теми?


Срокът за консултации е 30 дневен.


Системата за деца, които извършат противообществена проява е много разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правосъдието и под някаква форма на труда и социалната политика. Децата се настаняват за бягство от училище до малка кражба, като често попадането им в интернат не се отразява добре на тяхното развитие. Много често те са настанени там без срок (което означава за максималния от три години), а като излязат, не получават достатъчно стабилна подкрепа – нито от семействата си, нито от държавата. Повече влизат неграмотни, а много често, след като излязат, се връщат към предишния си начин на живот. Или продължават да попадат във възпитателни институции.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Шамари, ТВУ, Бойчиновци, това е истината. Другото е бля-бля. Скоро имаше случай цяло училище, учители, родители не могат да се справят с някакъв малък хулиганин. От много либерастия дотам я докарахме.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Изобщо не съм оптимист. Пълнолетните нарушители се галят с кокошово перо, а за малолетните ще бъдат предвидени още по-нежни мерки, които вече са наречени подкрепа.
  Затова полиция и цял педегогически колектив не могат за се справят с някой третокласник, който бие наред.

  Еретик
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#1] от "moreee":

  законотворчеството е лимитирана (от разума ) дейност , та затова се налага постоянно откриване на топлата вода

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Един закон за детето, а не разпиляни разпоредби. И за защита и за възпитателни мерки. Кратък и ясен, по възможност без адвокатски лобизъм. Стегната съдебна практика, която не позволява решения за "наши хора" като прецедента Максим Стависки.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#1] от "moreee":

  Правилно! Ако може и ГУЛаг в Коилма или Мордовия, най-добре. Освен това трябва да почерпим челен ирански опит - бичуване на площада за момчетара и убиване с камъни за момичетата. Тогава ще настъпи рая на земята, нали?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Лъжа е, че деца се настанявали в интернат заради бягство от училище. Та то тогава трябва да се вкарат всички ученици в интернати.
  Не виждам нуждата от нов закон, който да третира проблемните деца.И сега санкциите са прекалено меки, а се предвижда ново смекчаване.Ами естествено един малолетен като види, че постоянно му се разминава, да продължи да върши престъпления като възрастен.

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  По една (вече остаряла) теория на Чезаре Ломброзо някои хора просто се раждат престъпници и това им е изписано на челото.
  По една друга (съвременна, но непризната у нас) теория ако подрастващите грешат, то това е не тяхна грешка, а грешка на техните възпитатели - семейство, училище, общество.
  Докато не се освободим от остатъците на комунистическата болест и нейните метастази, няма да осъзнаем как се раждат и отглеждат нормални деца.
  Казах.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  И какво предлагаш? Знам за едни малолетни деца от едно етническо малцинство, които са извършили СТОТИЦИ КРАЖБИ.Тъй като са малолетни не могат да ги съдят. Вкарват ги в интернат, те бягат оттам и пак крадат, докато ги хванат.И ако беше някой от пострадалите от кражбите им ,какво щеше да мислиш?

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  разбира се , че комунизма доведе 10 годишни деца с ритници да си разкъсват черен дроб , далак ... 30 години след падането си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  А къде е мястото на малките престъпници ако не в затвор за малолетни? Да ги оставим в училищата да тормозят другите деца ли?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":

  естествено , че в училище , и банда психолози да вменяват вина в другите деца колко са нетолерантни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":


  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":А къде е мястото на малките престъпници ако не в затвор за малолетни?
  —цитат от коментар 10 на moreee


  В затвор СЛЕД влязла в сила присъда от справедлив процес, по принцип може. Но в любимото ти ТВУ се праща без присида и без право на защита. Помня ги времената, когато в ТВУ те пращаха, защото си казал нещо накриво на партийния секретар на училището. За това ли те гони носталгията?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Весело

  Тати като свалеше колана си знаех , че съм престъпил закона, имаше времена когато не си запасваше панталона и ходеше с колан в ръка докато не разбрах, че е по хубаво колана да си стои на мястото си и да се използва по предназначение. Ако беше по днешно време щяха да го съдят за малтретиране на малолетен а аз вероятно щях да съм в затвора като порасна! Благодаря ти тате!

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  И ние помним, никой не ходеше в ТВУ за това какво е казал. Там пращаха малки крадци, побойници и т.н.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#14] от "moreee":

  Ти сигурен ли си, че беше така, или защото това го е казал кварталният?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  На 43 години съм и много неща помня от това време. Помня най-вече, че нямаше наркомани, пенсионери умрели от глад и хора ровещи в кофите.

 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  До коментар [#7] от "Депутат 241":разбира се , че комунизма доведе 10 годишни деца с ритници да си разкъсват черен дроб , далак ... 30 години след падането си
  —цитат от коментар 9 на дерибеев

  Би бил смешен, ако не си жалък!
  Къде видя думата "комунизъм" в поста ми?
  Или ти си оня, който си бие капата в земята, когато някой извика:
  "На комунето каскета му гори!"
  Явно нямаш деца или не си се грижил за тях. Защото (освен Чезаре Ломброзо от втората половина на 19-ти век) съм цитирал американския педиатър д-р Спок от първата половина на 20-ти век. А всяка българска майка имаше д-р Спок за настолна книга по времето на комунизма.
  п.п. Че теб са те били като дете - разбирам. Но това, че си посягал на жена си и на децата си, защото ти е рождено право?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "moreee":

  Аз съм около 15 години по-стар от теб и помня, че баба ми взимате 25 (двадесет и пет) лева учителска пенсия. Помня концлагера в Луковит за деца инвалиди, помня, че ровещите в кофите ги пращаха в затвора или в заточение за "тунеядство"...

  Но това е изместване на темата, а тя е - може ли деца да се пращат концлагери (ТВУ, ТВО и т.н.) без съд и присъда?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 17 на Депутат 241


  Докато не се освободим от остатъците на комунистическата болест и нейните метастази, няма да осъзнаем как се раждат и отглеждат нормални деца.
  Казах.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Случаят "Максим Стависки" не е прецедент. ПРЕДИ него на същото място на пътя е имало няколко катастрофи със СМЪРТНИ случаи,но никой не е бил наказан.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":На 43 години съм и много неща помня от това време. Помня най-вече, че нямаше наркомани, пенсионери умрели от глад и хора ровещи в кофите.
  —цитат от коментар 16 на moreee


  НАРКОМАНИ ИМАШЕ !!!
  Само, че не се говореше за тях.
  Пенсионери, умрели от глад СЕГА НЯМА,
  колкото и да се напъвате да тролите в този смисъл.
  За "тогава" и да е имало - информацията се криеше.
  Сега ровещите в кофите, понякога изравят ТЕЛЕВИЗОР,
  РАДИОАПАРАТ, ЗАПАЗЕНО ХОЛНО КРЕСЛО, ДИВАН........
  Все неща, за които "ТОГАВА" трябваха ВРЪЗКИ, РУШВЕТИ
  И ГОДИНИ ЧАКАНЕ !!!!!!
  Вдяваш ли, "бедна майка България" колко много
  е дръпнала напред
  в сравнение с "тогава"

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  нямаше ......... хора ровещи в кофите..
  —цитат от коментар 16 на moreee


  Впрочем САМО ОТ КЕНЧЕТА и БУТИЛКИ
  СЕГА един клошар на ден си докарва еквивалента в ГЕРМАНСКИ МАРКИ
  НА ТОГАВАШНАТА ПЕНСИЯ НА АКТИВЕН БОРЕЦ !!!!!!!!!

  За какво говорим изобщо ?!?!?!?!

 23. 23 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Проблемите идват от това, че на дечицата не им се обяснява за третия пол. Щом свършим тая работа, в училищата ще настане Содом и Гомор и дечицата, от много и разнообразен разврат, няма да им остават силици и време да краднат, да хулиганстват и да пласират дрога.

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Децата на 12 вече не са деца. Вече не сме 14-ти век. Днес 12-годишните вече правят първи постъпки към полова зрялост и някои дори раждат /като едни братя от един етнос/. За тежки рецидиви като кражби, побои и тормоз децата трябва да се съдят според закона да възрастните. И да се настаняват в заведения като Бойчиновци. Гледам минималното наказание в новия закон било "предупреждение"? Ама сериозно ли? Как ще го предупредим малолетния престъпник, ще му клатим пръст насреща ли? Законите трябва да точни и ясни - ако малолетен извърши престъпление, щетите да се плащат изцяло в най-строг размер от родителите, а в досието на престъпника да пише "съден". Ако има леко престъпление за затвор - някой от родителите да го лежи, защото е отговорен за делата на детето си. Ако пък има тежко престъпление - тогава младежът да се съди според наказателния кодекс и до пълнолетие да лежи в Бойчиновци, а после в затвора. Казали са хората - бий дупе, за да не биеш дупище.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  С детското може и да сполучат (защото още не са в схемите), но какво ще правим с родителите им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  "Казах."
  =================
  Ще казваш, когато станеш хан. Сега си само излишният 241 депутат.

  Еретик
 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":разбира се , че комунизма доведе 10 годишни деца с ритници да си разкъсват черен дроб , далак ... 30 години след падането си
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Точно! Точно 30 години трябваха на първите посткомунистически деца да научат правата си, да забравят задълженията си и да възпитат престъпници.

 28. 28 Профил на xzk58548209
  xzk58548209
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Разбира се, че е ЛЪЖА, че се настаняват за едно бягство и т.н. и ако е така - то това са камъни в градината на съда, понеже Местните комисии за БППМН правят предложение до съда за настаняване във ВУИ/ СПИ и съдът преценява дали това е удачно или не/ т.е. дали да настани или не. Но - нали трябва да се очерни сегашната система, та да не ѝ се признаят качествата, а само да ѝ се търсят недостатъците. А колко Центрове за социална превенция и Консултатувни кабинети ще си заминат и как първичната превенция се изключва под каквато и да било форма от новия проекто-закон - за това няма кой да говори, защото интересът е в друга посока, разбира се.

 29. 29 Профил на xzk58548209
  xzk58548209
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":
  За бъдем по-точни – предполагам, че онова, което се обсъжда са най-тежките мерките от ЗБППМН, а именно - чл. 13, ал. 1, т. 11 – „настаняване в социално-педагогически интернат” и т. 13 – „настаняване във възпитателно училище-интернат”. Само че някой обърнал ли е внимание, че съдът взема решението дали да ги настани или не – чл. 21. „След като разгледа възпитателното дело и вземе предвид личностните особености на извършителя, неговата възраст, здравословното му състояние, физическото и психическото му развитие, семейната среда, образованието и възпитанието, характера и тежестта на деянието, мотивите и обстоятелствата, при които е извършено, направен ли е опит за отстраняване на причинените вреди, последващо поведение на извършителя, предишни прояви и налагани мерки и наказания, както и други обстоятелства, които имат значение в конкретния случай, местната комисия в състава по чл. 11, ал. 2 постановява решение, с което: „т.1. налага възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 1 - 10 и 12”; „т.2. прави предложение до районния съд за налагане на възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 11 или 13” т.е. това с настаняването – съдът го решава, как да не е компетентен орган???

 30. 30 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#29] от "xzk58548209":


  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":„След като разгледа възпитателното дело и вземе предвид личностните особености на извършителя, неговата възраст, здравословното му състояние, физическото и психическото му развитие, семейната среда, образованието и възпитанието, характера и тежестта на деянието, мотивите и обстоятелствата, при които е извършено, направен ли е опит за отстраняване на причинените вреди, последващо поведение на извършителя, предишни прояви и налагани мерки и наказания, както и други обстоятелства, които имат значение в конкретния случай, местната комисия в състава по чл. 11, ал. 2 постановява решение, с което: „т.1. налага възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 1 - 10 и 12”;
  —цитат от коментар 29 на xzk58548209


  Нали и аз това казвам? "местната комисия в състава по чл. 11, ал. 2 постановява решение, с което: „т.1. налага възпитателна мярка по чл. 13, ал. 1, т. 1 - 10 и 12”;"

  Т.е. мерките по 13, ал. 1 са от КОМИСИЯ!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 31. 31 Профил на xzk58548209
  xzk58548209
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nil satis nisi optimum":

  А кои точно мерки намирате за неподходящи от изброените? И също така какъв е съставът по чл. 11, ал. 2 - от какви хора се състои, или според Вас няма изисквания? Понеже се говори за някаква некомпетентност. Май некомпетентността някъде другаде, а не в състава. Задължително в този състав присъства юрист! Останалите са в повечето случаи психолози, педагози. Обстановката е щадяща за децата. Освен това родителите, ако не са съгласни с решението, може да го обжалват в 14-дневен срок пред съда. Колкото до мерките - не мисля, че "предупреждение" или "задължение да се извини на пострадалия" са нещо много страшно. Едва ли е и много страшно и да му се назначи обществен възпитател при положение, че те също не са хора събрани от кол и въже, а психолози, терапевти, психиатри, педагози и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK