Трибуни на стадион "Спартак" във Варна са разрушени заради пътен ремонт без строителни разрешения

Разрушените трибуни на стадион "Спартак" във ВарнаСнимка, публикувана в затворената Фейсбук група на феновете на "Спартак Варна"Само два месеца след като по искане на членове и привърженици на варненския футболен клуб "Спартак" премиерът Бойко Борисов организира среща в Министерския съвет за спасяване на клубната им база, вчера е започнало разрушаване на трибуните на едноименния стадион. За това съобщиха футболни фенове в затворената си група във "Фейсбук".


Съобщението


"Бутат стадиона"
е било публикувано около 12.45 ч. в неделя, когато група работници са започнали демонтажа на част от трибуните, граничещи с трасето на бул. "Васил Левски" във Варна. По него в момента текат мащабни ремонтни работи. Пристигналите на мястото футболни фенове и председателят на УС на клуба Стефан Калименов са установили, че работниците са успели да разрушат пет реда от северната трибуна на стадиона.


Час след подаването на сигнала за започналото събаряне на мястото са пристигнали кметът на Варна Иван Портних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. През ноември м.г. той лично обеща пред феновете на футболния клуб "Спартак Варна", че строителството на новото трасе на бул. "Васил Левски" няма да засегне стадиона. Случилото се вчера обаче показва, че обещанието най-вероятно е било дадено, за да успокои духовете през есента на м.г., когато фенове, недоволни от състоянието на спортната база и прилежащите й терени, организираха протести и поискаха


помощ от премиера


Веднага след проведената по този повод среща бе обявено, че по лично разпореждане на Борисов за ремонта и възстановяването на стадиона ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. С тях трябваше да бъдат покрити разходите по ремонта на футболния терен, съблекалните и трибуните.


Според очевидци на случилото се в неделя разрушаването е било предприето от работници на компанията "Инжстрой", която в момента е и мажоритарен собственик на стадиона в съдружие с община Варна.


Историята за преобразуването на собствеността


на спортното съоръжение от общинска в частна започва още през 2006 г. Тогава администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов и компанията "Барет ауто" основават акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак". В него срещу парична вноска от 6 270 200 лв. "Барет ауто" записва 62 172 поименни акции, които се равняват на 66% от капитала му. Останалите 34% в "Спортен комплекс Спартак" са за община Варна, която участва в съдружието с апортна вноска.


Става дума за близо 42 дка терен, 705 кв.м спортна зала, още две постройки с площ 420 кв.м и стадион "Спартак". Всичко това е оценено на 3.2 млн. лв. Освен с терени община Варна участва в съдружието и с парична вноска в размер на 800 лв.


През ноември фенове на Футболен клуб "Спартак Варна" протестираха пред сградата на кметството в града и поискаха помощ от премиера Борисов.

През ноември фенове на Футболен клуб "Спартак Варна" протестираха пред сградата на кметството в града и поискаха помощ от премиера Борисов.


Според Стефан Калименов разпореждането с общинска собственост, извършено през 2006 г., и апортирането на общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Спартак" представлява "безцеремонна кражба в особено големи размери". Започналото разрушаване на трибуните на спортното съоръжение в неделя потвърждава думите му.


Внезапната акция от вчера отново извади наяве и още един проблем, свързан със строителството на бул. "Васил Левски". Повече от два месеца след като правителството обяви, че отпуска 80.5 млн. лв. за новото му трасе, проектът, финансовите разчети за реконструкцията и строителните книжа, свързани с нея, продължават да са сред най-строго пазените тайни на местната администрация във Варна.


За това, че


общината сама нарушава законите


сигнализираха още в началото на ноември от Камарата на геодезистите в България. В сайта на сдружението бе публикувана информация, според която от местната администрация отказват да дадат ясен отговор на въпросите има ли изработен технически проект за реконструкцията, издадени ли са строителни разрешения и на какво основание в момента се извършват частичните дейности по подмяна на подземни комуникации по ремонтираното улично трасе.


Подобна информация и до този момент не е качена и на сайта на общината, въпреки че това е задължително по Закона за устройство на територията. В него е записано: "Кметът на общината организира поддържането на архив на одобрените устройствени планове и измененията им, на издадените строителни книжа и публични регистри на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на измененията им, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи."


Сградите и паркинга, които трябва да бъдат пемахнати край стадион "Спартак" във Варна, според информация публикувана от местната администрация. Заради липсата на надлежно издадени строителни книжа обаче в неделя са били разрушени и част от трибуните му.

Сградите и паркинга, които трябва да бъдат пемахнати край стадион "Спартак" във Варна, според информация публикувана от местната администрация. Заради липсата на надлежно издадени строителни книжа обаче в неделя са били разрушени и част от трибуните му.


Заради липсващата информация през декември м.г. от Камарата на геодезистите са изпратили


сигнал до главния прокурор


В него е записано: "Извършваното строителство е незаконно съгласно нормативната уредба в България, тъй като се извършва без одобрени строителни книжа и надлежно издадени разрешения за строителството. Поради това е създадена голяма опасност от разхищения на обществени средства." В началото на декември м.г. той е бил препратен по компетентност до Окръжна прокуратура – Варна. Информация за започнала проверка обаче и до този момент няма.


Според източници на "Дневник" разрушаването на трибуни на стадион "Спартак" вчера е резултат именно от нарушената процедура за извършваните строителни работи по трасето на реконструирания бул. "Васил Левски".

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  42 дка в центъра на Варна за 3.2 млн ... безценно е да има давност при сделки с държавно/общинско имущество

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Кралев, нещо нема ли да кажеш, все пак твоя си клуб?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 441 Неутрално

  На печелившите честито!Останалите продължавайте да търкате талончета!Може и на вас да ви се падне някой декар общинска собственост на занижени цени!
  Общината нарушава закона и отказва да дава отговори!Прокуратурата мълчи и се прави на разсеяна!Как точно гражданите трябва да постъпят в такъв случай??!
  Камион с тон игданит паркиран пред общината дали ще ги направи по-разговорливи ПоТника и компания??

 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "безцеремонна кражба в особено големи размери"

  Това е действителността във Варна за съжаление. Схемата със създаването на общинско-частни дружества, в които общината е миноритарен собственик, е утъпкана схема, по която ТИМ са окрали огромни територии държавна земя.

 5. 5 Профил на tex48547992
  tex48547992
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Тъй като стадиона е приватизиран и не върви да почнеш строежи на жилища, защото ще има протести , то номерът с разрушаване на северната трибуна е ясен. Като махнат заради пътя 1/3 от стадиона, повече няма да има просто стадион.Ще има акция по възстановяване на отбора на Спартак, ще се дадат малко пари, ще се обещае че ще играят на Тича или новия Варна и като минат 2-3 мача, ще почват строежите на обекта на сегашния Спартак. Това уж заради пътя е доста прозрачно. Там кой ли не се изреди да прави общи красиви неща съвместно с Общината в името на Спартак и футбола, докато общината остана с малък процент и сега собственика е голяма строителна фирма....ама не строи стадиони.

 6. 6 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Грешка е станАло без да искат.

  Сега ще се коригират като им построят на тези 43 дка чисто нов МОЛ.

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Типично по български. Всичко се прави по тъмно, в дванайсет без пет, когато никой не може да види или да реагира. После всичко е свършен факт и проблемът решен. По този начин са се "решили десетки проблеми" на българските олигарси.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  42 дка в центъра на Варна за 3.2 млн ... безценно е да има давност при сделки с държавно/общинско имущество
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  да бе, центъра... Ти да не си брокер?

 9. 9 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 250 Гневно

  Поредни безумни искания на неконтролируеми ултраси! Булевардът е важен за целия град. Стадиона - за шепа фенове.

 10. 10 Профил на vkk13
  vkk13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "ladymerilin":

  Повечето подобни стадиони са построени с доброволен труд на цялата общественост. Пръстта за насипите, реденето на чимовете, боядисването на пейките всичко е правено с ръчен труд след работно време или в почивните дни. Накрая шепа корумпирани чиновници подаряват всичко това на мутрите....

 11. 11 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "ladymerilin":

  Па колко му е в тоя участък да спретнат едно тунелче и да не се бута наземната собственост. Хем път за варнянци, хем стадион за спартаклии, хем по- малко шум за околните жилища.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  На печелившите честито!Останалите продължавайте да търкате талончета!Може и на вас да ви се падне някой декар общинска собственост на занижени цени!Общината нарушава закона и отказва да дава отговори!Прокуратурата мълчи и се прави на разсеяна!Как точно гражданите трябва да постъпят в такъв случай??!Камион с тон игданит паркиран пред общината дали ще ги направи по-разговорливи ПоТника и компания??
  —цитат от коментар 3 на blaserr93lrs2


  ми не търкат талончета , искат да има давност за грабежа на държавни/общински активи .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Тъй като стадиона е приватизиран и не върви да почнеш строежи на жилища, защото ще има протести , то номерът с разрушаване на северната трибуна е ясен. Като махнат заради пътя 1/3 от стадиона, повече няма да има просто стадион.Ще има акция по възстановяване на отбора на Спартак, ще се дадат малко пари, ще се обещае че ще играят на Тича или новия Варна и като минат 2-3 мача, ще почват строежите на обекта на сегашния Спартак. Това уж заради пътя е доста прозрачно. Там кой ли не се изреди да прави общи красиви неща съвместно с Общината в името на Спартак и футбола, докато общината остана с малък процент и сега собственика е голяма строителна фирма....ама не строи стадиони.
  —цитат от коментар 5 на tex48547992


  ми нали приватизацията е върха на политикономиката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  [quote#8:"historama"][/quote]

  ми Спартак вече го водят в центъра . навремето от Климент ни водеха на екскурзии при вас варненците

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":


  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Мутрите /тимаджийте/ ще прилапат този изключително апетитен парцел и ще го застроят.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#10] от "vkk13":

  Е...! Ами варненци си ги избират тия чиновници, начело с кмета! Ти, да не си мислиш, че тая акция по събарянето не е съгласувана? Сега всички, начело с кмета ще се правят на изненадани. Никой няма да накаже тия, дето са събаряли, още по-малко да ги накара да възстановят събореното! Ще стои така, съборено още няколко години... През това време, ще има още няколко събарания и кражба на материали и железа, докато стадиона бъде съсипан. После е ясно, какво ще се случи...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Еййй, все в неделя се самозапалват паметници на културата или се бутат по погрешка неудобните неща. Така е действала италианската мафия навремето.Не се наядоха....

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Разстроено

  ТИМ отново честити на варненци нещо.

  chavo64
 19. 19 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Статията лъха на авторска шизофрения. Толкова злобичка, че чак не се побира в кожата си и с глас се смея. Хем са спрели разрушаването, хем толкова много му се иска да са му виновни. Добър опит, опитай пак! ;)

 20. 20 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Аз пък и тук ще подшушна на автора...корабостроителницата, корабостроителницата. Ще дочакаме ли статия за нея?

 21. 21 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#20] от "boras":
  А дано, ама...
  Освен ако рязко не стане удобно.

  Няма лоша реклама!
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  за мен центъра е до ул. Бенковски. Живея между Климент и Общината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK