Трибуни на стадион "Спартак" във Варна са разрушени заради пътен ремонт без строителни разрешения

Разрушените трибуни на стадион "Спартак" във ВарнаСнимка, публикувана в затворената Фейсбук група на феновете на "Спартак Варна"Избори 2022

Само два месеца след като по искане на членове и привърженици на варненския футболен клуб "Спартак" премиерът Бойко Борисов организира среща в Министерския съвет за спасяване на клубната им база, вчера е започнало разрушаване на трибуните на едноименния стадион. За това съобщиха футболни фенове в затворената си група във "Фейсбук".


Съобщението


"Бутат стадиона"
е било публикувано около 12.45 ч. в неделя, когато група работници са започнали демонтажа на част от трибуните, граничещи с трасето на бул. "Васил Левски" във Варна. По него в момента текат мащабни ремонтни работи. Пристигналите на мястото футболни фенове и председателят на УС на клуба Стефан Калименов са установили, че работниците са успели да разрушат пет реда от северната трибуна на стадиона.


Час след подаването на сигнала за започналото събаряне на мястото са пристигнали кметът на Варна Иван Портних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. През ноември м.г. той лично обеща пред феновете на футболния клуб "Спартак Варна", че строителството на новото трасе на бул. "Васил Левски" няма да засегне стадиона. Случилото се вчера обаче показва, че обещанието най-вероятно е било дадено, за да успокои духовете през есента на м.г., когато фенове, недоволни от състоянието на спортната база и прилежащите й терени, организираха протести и поискаха


помощ от премиера


Веднага след проведената по този повод среща бе обявено, че по лично разпореждане на Борисов за ремонта и възстановяването на стадиона ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. С тях трябваше да бъдат покрити разходите по ремонта на футболния терен, съблекалните и трибуните.


Според очевидци на случилото се в неделя разрушаването е било предприето от работници на компанията "Инжстрой", която в момента е и мажоритарен собственик на стадиона в съдружие с община Варна.


Историята за преобразуването на собствеността


на спортното съоръжение от общинска в частна започва още през 2006 г. Тогава администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов и компанията "Барет ауто" основават акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак". В него срещу парична вноска от 6 270 200 лв. "Барет ауто" записва 62 172 поименни акции, които се равняват на 66% от капитала му. Останалите 34% в "Спортен комплекс Спартак" са за община Варна, която участва в съдружието с апортна вноска.


Става дума за близо 42 дка терен, 705 кв.м спортна зала, още две постройки с площ 420 кв.м и стадион "Спартак". Всичко това е оценено на 3.2 млн. лв. Освен с терени община Варна участва в съдружието и с парична вноска в размер на 800 лв.


През ноември фенове на Футболен клуб "Спартак Варна" протестираха пред сградата на кметството в града и поискаха помощ от премиера Борисов.

През ноември фенове на Футболен клуб "Спартак Варна" протестираха пред сградата на кметството в града и поискаха помощ от премиера Борисов.


Според Стефан Калименов разпореждането с общинска собственост, извършено през 2006 г., и апортирането на общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Спартак" представлява "безцеремонна кражба в особено големи размери". Започналото разрушаване на трибуните на спортното съоръжение в неделя потвърждава думите му.


Внезапната акция от вчера отново извади наяве и още един проблем, свързан със строителството на бул. "Васил Левски". Повече от два месеца след като правителството обяви, че отпуска 80.5 млн. лв. за новото му трасе, проектът, финансовите разчети за реконструкцията и строителните книжа, свързани с нея, продължават да са сред най-строго пазените тайни на местната администрация във Варна.


За това, че


общината сама нарушава законите


сигнализираха още в началото на ноември от Камарата на геодезистите в България. В сайта на сдружението бе публикувана информация, според която от местната администрация отказват да дадат ясен отговор на въпросите има ли изработен технически проект за реконструкцията, издадени ли са строителни разрешения и на какво основание в момента се извършват частичните дейности по подмяна на подземни комуникации по ремонтираното улично трасе.


Подобна информация и до този момент не е качена и на сайта на общината, въпреки че това е задължително по Закона за устройство на територията. В него е записано: "Кметът на общината организира поддържането на архив на одобрените устройствени планове и измененията им, на издадените строителни книжа и публични регистри на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на измененията им, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи."


Сградите и паркинга, които трябва да бъдат пемахнати край стадион "Спартак" във Варна, според информация публикувана от местната администрация. Заради липсата на надлежно издадени строителни книжа обаче в неделя са били разрушени и част от трибуните му.

Сградите и паркинга, които трябва да бъдат пемахнати край стадион "Спартак" във Варна, според информация публикувана от местната администрация. Заради липсата на надлежно издадени строителни книжа обаче в неделя са били разрушени и част от трибуните му.


Заради липсващата информация през декември м.г. от Камарата на геодезистите са изпратили


сигнал до главния прокурор


В него е записано: "Извършваното строителство е незаконно съгласно нормативната уредба в България, тъй като се извършва без одобрени строителни книжа и надлежно издадени разрешения за строителството. Поради това е създадена голяма опасност от разхищения на обществени средства." В началото на декември м.г. той е бил препратен по компетентност до Окръжна прокуратура – Варна. Информация за започнала проверка обаче и до този момент няма.


Според източници на "Дневник" разрушаването на трибуни на стадион "Спартак" вчера е резултат именно от нарушената процедура за извършваните строителни работи по трасето на реконструирания бул. "Васил Левски".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK