След заседание на Конституционния съд остана възможността работодателите да бавят заплати

След заседание на Конституционния съд остана възможността работодателите да бавят заплати

© Цветелина Белутова, КапиталКонституционният съд (КС) не успя да стигне до решение по искането на омбудсмана Мая Манолова срещу нормата от Кодекса на труда, която позволява на работодател да изплаща 60% от трудовото възнаграждение при затруднения. Според редица юристи текстът противоречи на основния закон. С липсата на решение конституционните съдии на практика отхвърлят искането на Манолова.


Четирима съдии са подкрепили омбудсмана, съобщи в. "Сега". Това са председателят на съда Борис Велчев, Стефка Стоева, Константин Пенчев и Мариана Карагьозова. Двама членове на КС смятат, че искането изобщо не е допустимо - Гроздан Илиев и Георги Ангелов. Шестимата, които са против искането на омбудсмана са - Анастас Анастасов, Кети Маркова, Румен Ненков, Таня Райковска, Филип Димитров и Цанка Цанкова.


"Член 245, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) предвижда, че въпреки добросъвестното изпълнение на трудовите задължения от работника или служителя, работодателят може да му изплаща само 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
Тази част от законовата норма противоречи на редица конституционни повели. Тя е в разрез с чл. 48, ал. 5 от конституцията, където се предвижда, че "Работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа.", коментира преди година проф. Васил Мръчков пред "Правен свят".


Посочената разпоредба на Кодекса на труда противоречи и на чл. 48, ал. 1 от конституцията, според която гражданите имат право на труд и държавата полага грижи за неговото осъществяване, които включват и пълното му заплащане, добавя проф. Мръчков. И цитира становище на Конституционния съд от 2010 г., според което "правото на труд е безсмислено, ако срещу него не стои насрещно задължение за заплащане на възнаграждение."


В същия чл. 242 на КТ, е предвидено, че "разликата до пълния размер на заплатата може да се иска от работодателя и се изплаща допълнително заедно с лихвата", след като бъде преодоляно затруднението на работодателя.


Сред темите на днешното заседание на КС беше и искането на 62-ма депутати от БСП съдът да се произнесе противоречи ли на Конституцията отказът на парламента да приеме оставката на Делян Добрев. Преди време стана известно, че докато делото е в Конституционния съд, Добрев е оттеглил оставката си от деловодството на парламента.


Днес КС прие оттеглянето на оставката като новопостъпило доказателство. Съдът трябва да реши дали да прекрати делото поради липса на предмет или да се произнесе по принципния въпрос може ли Народното събрание да гласува и отхвърли доброволно подадена оставка на депутат.


Решение по този казус се очаква след седмица.


Конституционните съдии допуснаха за разглеждане по същество искането на Върховния касационен съд за обявяване на противоконституционност на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, след които делата за корупция по високите етажи на властта бяха преместени от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Промените бяха гласувани през лятото и влязоха в сила през ноември. Докладчик по делото е бившият заместник-председател на ВКС Таня Райковска.


КС допусна за разглеждане по същество и делото, образувано по искане на пленума на Върховния административен съд (ВАС) дали Конституцията ги задължава да разглеждат като първа инстанция делата срещу актове на Министерски съвет и министрите. Според съдиите има неяснота в нормата на основния закон, а това води и до нееднозначното ѝ тълкуване.


Става въпрос за член 125, ал. 2 от Конституцията, според който: "Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона". Докладчик е бившият заместник-председател на ВАС Стефка Стоева.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какъв позор само.... Това само в България го има.

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3114 Любопитно

  Любопитно ми е ако съдиите от Конституционния съд останат наколко месеца без заплата дали ще проявят разбиране към това временно затруднение?

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Адекватно решение на съда.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Единственото решение е нормата, позволяваща да се изплащат 60 процента от заплатите е да бъде отменена от законодателя.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2373 Весело

  Е, който е искал буржоазна демокрация сега да не се оплаква!

 6. 6 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един препатил":

  Да, заплатата им е за джобни.

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 731 Весело

  Дневник , продължавате да ми се издигате в очите. Не зхаех , че сте капацитет и по конституционно право.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 605 Неутрално
 9. 9 Профил на arctg
  arctg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник , продължавате да ми се издигате в очите. Не зхаех , че сте капацитет и по конституционно право.
  —цитат от коментар 7 на todor._89


  Че тук просто се съобщава нещо, а не се правят анализи.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Работодателите могат да бавят заплати, реши Конституционният съд

  А кога Конституционният съд ще реши, че хората могат да не си плащат сметките и кредите?
  "Член 245, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) предвижда, че въпреки добросъвестното изпълнение на трудовите задължения от работника или служителя, работодателят може да му изплаща само 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

  А работниците могат ли в такъв случай да работят с 60% натоварване и на 60% от работното си време? 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  А за тези съдии ще важи ли или те са изключение

 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#10] от "koko65bg":

  Има разлика между забавяне и неплащане. Забавяне не означава, че не се дължи, не ограничава и правото на служителят/работникът да напусне без предизвестие като в този случай забавеното/ните възнаграждение следва да се изплати. Решението и според мен е нормата да се промени/премахне.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Работодателите ще изтълкуват това решение да не плащат въобще на работниците!

 14. 14 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 17 Весело

  Ама нека продължава да си решава съда. Че преди него и законодателя. Да продължава да взема безумни решения противоречащи не само на икономическата логика, но и на здравия разум. За щастие невидимата ръка на пазара не й пука ни за идиотския ни Кодекс на труда, още по-малко за идиотския ни Конституционен съд. Колкото повече такива дивотии раждат светлите ни политически умове, толкова по-трудно (след време и невъзможно) ще става да си намерят качествена работна ръка. Просто като боб...

 15. 15 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "koko65bg":

  много точен отговор

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Е гати кви членове имало в КТ. :)

  Безумие до безумие.

 17. 17 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Филип Димитров и той против.... ибо господи, защо предния прецедент го наложи за конституционен съдия?

  :)

  Ето защо... нали прецедента е работодател...

 18. 18 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Не са стояли гладни тези съдии, да имат да взимат пари и да не могат да си ги вземат, ха днес, ха утре, и на децата си да нямат пари да дадат за закуска, а през това време разходите да вървят. Я, да постоят малко така друга песен ще запеят. То на чужд гръб и сто тояги са малко.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  След като могат да бавят заплатите, следва да се приеме и решение, че не трябва да се начисляват лихви за просрочие по банкови кредити и др. финансово/стокови договори, след като законово е дадена възможността за просрочване изплащането на почти половината от заплата.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 20. 20 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само да попитам - Временно затруднение, в повечето случай, означава че трябва първо да се направят вноските за джипа и яхтата и после са заплатите?

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Бачкаторите да духат супата. А някои тръгват до пишат за лошия комунизъм. Как ли ще се чувстват децата четейки за комунизма, като в същото време татковците духат по време на демокрацията ?

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Каквато държавата, такъв и конституционния и съд. В трудовия договор работникът има задължение да извършва определената работа, а работодателят да плаща точно определена при точно определени условия заплата. Ако не плаща, трябва да понесе санкции съгласно трудовото законодателство. В гнусна държава живеем госпожи и господа, другарки и другари. Заслужаваме ли го?

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 888 Неутрално

  На снимката - добра компания с тоги и тлъсти заплати.
  Но иначе файда - йок.
  Боже, колко клатикурци изхранва нещастният ни народ!

 25. 25 Профил на Lubomir Toshev
  Lubomir Toshev
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Решението е просто, да се промени закона, да лимитира времето в което работодателя може да бави заплати до 3 месеца. Ако за 3 месеца не можеш да си преодолееш финансовите проблеми, фалираш и толкоз... Все пак може да уволниш хора, може много неща да направиш за 3 месеца, може креди да вземеш, нова работа да намериш... Но да бавиш заплати повече от 4 месеца е абсурдно!

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Странно поведение на КС. Принципът е, че един съд не може да откаже правосъдие, т.е. при всички положения трябва да излезе с решение, с което да установи е ли е дадената норма противоконституционна или не.

 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Щях да оплюя съда,но като чета че Ненков и Маркова са против - и двамата ги познавам и са прекрасни юристи,значи МаяМа нещо е объркала.

 28. 28 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  не съм си и помислял че ще решат друго...толкова са 'независими' че повече няма на къде

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 29. 29 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#10] от "koko65bg":

  Могат ли тези работници да си плащата само до 60% от сметките?
  Банката няма ли да има конфискува жилището, ако си плащата до 60% от кредита? Защото са в затруднение, затова.
  За един прЕател питам...

 30. 30 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 402 Неутрално

  при такива ;тълкуватели; , нищо чудно няма в това че работодателите се държът като робовладелци , да не говорим за ;законотворците; и ;правото; на милиционер-капитализма

 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Ситуацията е, че ако има затруднение дружеството на момента трябва да влезе в процедура по защита от кредитори и да се види дали може да се оздрави или подлежи на ликвидация. От този момент нататъка държавата започва да плаща заплатите на служителите/работниците и после се явява длъжник на дружеството от висок ранк. Това е системата в Германия. Важното е, че в момента ,в който едно дружество не може да плаща да бъде обявено в неплатежоспособност, а не да се протака. Неплатежоспособност не е ликвидация.

 32. 32 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо в Америка никой работодател не бави заплатите на служителите си? Защото ако го направи, хората ще напуснат на секундата и ще си намерят друга работа. Тоест изобилието и наличието на алтернативни работни места е това което защитава работниците, а не някви смешни изкуфели чиновници. Имаме нужда от повече работни места, всякакви, а за да стане това, имаме нужда от свободна и отворена икономика, и най-вече силна защита на частната собственост и върховенство на закона.

 33. 33 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 820 Неутрално  Единственото решение е нормата, позволяваща да се изплащат 60 процента от заплатите е да бъде отменена от законодателя.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  Законодателя не е толкова тъп да го промени , като му се изсипят стотици хиляди безработни , друга песен ще запеете. Най елементарното нещо е да се приеме закон , един месец не плащаш заплата и фирмата се закрива , тогава ще стане забавно, най вече за работниците.

 34. 34 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#9:"arctg"][/quote]

  ГОРНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ В ТОГИ ДЕЙСТВУВАТ ПО ЧЕНГЕСАРСКО-МАФИОТСКОТО ПРАВО.НЕ ИМ ПУКА ВЪОБЩЕ ОТ КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  За забавяне на заплати трябва да съдят като за кражба на кола = противозаконно отнемане за временно ползване и да се лежи ефективно в затвор.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Като не му стига пипе едни заплати да изплати, де е тръгнал да се чекне

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ситуацията е, че ако има затруднение дружеството на момента трябва да влезе в процедура по защита от кредитори и да се види дали може да се оздрави или подлежи на ликвидация. От този момент нататъка държавата започва да плаща заплатите на служителите/работниците и после се явява длъжник на дружеството от висок ранк. Това е системата в Германия. Важното е, че в момента ,в който едно дружество не може да плаща да бъде обявено в неплатежоспособност, а не да се протака. Неплатежоспособност не е ликвидация.
  —цитат от коментар 31 на alabalko


  Нещата не са толкова прости. Помислете по въпроса, не блокира ли чл. 245 КТ действието на чл.608 ТЗ?

 38. 38 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Ей затова ще ревете, че няма кадри в страната. В тази пародия на държава правата на работещите са на последно място. Дори в Русия и Виетнам работещите имат по-голяма защита от кочинстан.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 39. 39 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Последния път като четох закона, можеше да напуснеш без предизвестие, ако са ти забавили заплатата дори с ден, в една от предните ми фирми, го знаеха и винаги бяха навреме, че да не осъмнат без персонал.

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  КС е поредният срамен орган в тая избушена кочина.

 41. 41 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо в Америка никой работодател не бави заплатите на служителите си? Защото ако го направи, хората ще напуснат на секундата и ще си намерят друга работа. Тоест изобилието и наличието на алтернативни работни места е това което защитава работниците, а не някви смешни изкуфели чиновници. Имаме нужда от повече работни места, всякакви, а за да стане това, имаме нужда от свободна и отворена икономика, и най-вече силна защита на частната собственост и върховенство на закона.
  —цитат от коментар 32 на happystory


  И така да е, трудовият пазар в малка страна като България очевидно е в по-свити мащаби, съответно протекции от закона в това отношение са задължителни (които между другото и в Америка също съществуват през Department of Labor). А и най-последната част на мнението ти си противоречи с началото му.

  Иначе и аз все се чудя защо някой ще седи с месеци да бачка за без пари вместо просто да напусне и да търси друга работа.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1919 Весело

  Законодателя не е толкова тъп да го промени , като му се изсипят стотици хиляди безработни , друга песен ще запеете. Най елементарното нещо е да се приеме закон , един месец не плащаш заплата и фирмата се закрива , тогава ще стане забавно, най вече за работниците.
  —цитат от коментар 33 на Иван К.
  Ако държавата си изпълни конституционното задължение да осигури работа на ВСЕКИ за МРЗ :-) ... ще стане много забавно , най-вече за работодателите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1919 Весело

  Какъв позор само.... Това само в България го има.
  —цитат от коментар 1 на bwy56537275

  То за това младите хванаха самолета , а държавата изтърва влака

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Адски готино решение. Всъщнр е, ттпо, но подтиква матряла да вземе да порасне.

  Сега недоволните прекратяват договорите с работодателите си, минават на граждански договори и там нема такива драми.

  Проблем?
  Ма да не се окаже, че матряла си иска социализъма..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#12] от "bludniq_sin":

  Стига глупости, та значи бачкаш, взимаш 60%, продължаваш пак 60% така няколко месеца щото фирмата била в затруднено положение. Ако не излезе от затруднението - фалит и край с парите които ти дължат за положения труд. Това са пълни законодателни изгъзици и облагодетелстват некоректни работодатели. При мен ако заплатите не се изплатят в пълният им размер в законово определеният срок, се задейства цялата държавна машина и фирмата много бързо се затваря с последваща ликвидация. Никой няма да ти разреши да не платиш на служителите си, защото така прецакваш системата. Ама България си беше забутана държава, такава и си остана, това го казвам с горчевина.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Мая да научи конституцията.

 47. 47 Профил на Asen Pavlov
  Asen Pavlov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Вместо бавенето на заплати да бъде дори криминализирано, сътворяват.....ТОВА.

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Весело

  До коментар [#33] от "Иван К.":

  Я пак? Да знаеш шведи, немци, испанци, французи и прочее много тъпи ще са. Да вземат светъл пример от високопросперищата България. Само дето при всичките им там врътки в трудовото законодателство, ниските данъчни ставки и какво ли още не, други които имат много по-рестриктивно законодателство по гореизброените теми са толкова напред че БГ дори и прахът им не може да диша. Момко, на мен ми се полагат пари за почивка които работодателят ми е длъжен да ми заплати щото такива са законите, а реши ли да ме уволни, фирмата трябва да ми наплати една шапка пари като отделно от това пак мога да вземам от борсата пари докато си търся работа.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 49. 49 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чешейки мнението на колегите юристи в този форум ми се повръща.

  There will be only war
 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Мдам, мнеинията затвърждават убеждението ми, че автентично десните форумци са всъщност зле прикрити каскети на заплата. Идея си нямат ни как се прави бизнес, ни как се плащарт заплати, ни осигуровки.

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Човек изобщо не е задължен да работи за заплата. Заплатата е въпрос на личен избор и като всеки един избор, може да бъде погрешен. Пробвайте се в сферата на свободното предприемачество - нали искахте демокрация и пазарна икономика. Сега пак за заплати ревете и за сигурност от държавата. Социализмът свърши другарки и другари.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#41] от "tinkerer":

  Размера на страната е от без значение. Ако една страна има отворена и свободна икономика, винаги ще има повече работни места от колкото хора. Единсвената причина хората да не напускат работодател който не им плаща е защото нямат алтернатива. За да имат алтертива трябва да бъде максимално лесно да се инвестира, създават и отварят нови работни места, само тогава при наличието на алтернативи хората няма да търпят лоши работодатели, и наличитието на повече работни места ще повиши цената на работниците, т.е. заплащането им.

 53. 53 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 497 Весело

  "Временно затруднение" ми звучи като на КАТ "Несъобразена скорост"...никога няма да се оправим без закони и ред.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Разбира се. Само гербавите знаят, нищо, че са заплатаджии до един. Бюджетни при това...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Весело

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  То като гледам как България е цъфнала и вързала май бизнесмените и така нареченият елит също си няма идея от тези работи.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 56. 56 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  Ти да си чувал, че има заплати и работници в частния сектор?! Че има работодатели които ползват точно такива решения да дерибействат и да действат хорица които разчитат на уж някакви сигурни средства под формата на заплата?!

 57. 57 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "diegos":Ти да си чувал, че има заплати и работници в частния сектор?!

  Чувал съм, братчед. Както съм чувал, че има и рискове работодателят да изпадне в неплатежоспособност. За това идеше реч. Работодателят също рискува да не получи парите си, вложени в сграден фонд, техника, енергия и суровини. Контрагентът му също може да изпадне в несъстоятелност.

  /не се чете/
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#56] от "diegos":

  Ми дал съм решението горе. Минаваш на граждански договор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#57] от "Тони Шнайдера":

  Естествено, точно тези положения се регулират в законова рамка. Само дето рамката в БГ облагодетелства некоректните работодатели/контрагенти. Ето това е разликата с развитите общества.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 60. 60 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Защо в Америка никой работодател не бави заплатите на служителите си? Защото ако го направи, хората ще напуснат на секундата и ще си намерят друга работа. Тоест изобилието и наличието на алтернативни работни места е това което защитава работниците, а не някви смешни изкуфели чиновници. Имаме нужда от повече работни места, всякакви, а за да стане това, имаме нужда от свободна и отворена икономика, и най-вече силна защита на частната собственост и върховенство на закона.
  —цитат от коментар 32 на happystory


  На бави??? Сигурно се шегуваш. Wage theft е НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНОТО престъпление в САЩ. В пъти повече от всички следващи!
  Ето темата в илюстрация - https://ixquick-proxy.com/do/spg/show_picture.pl?l=english&rais=1&oiu=https ://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Wage_theft_versus_other_property_crimes.png&sp=8de9f3b1785ede3dbfbb78fcda610639
  А ето и оригиналната публикация с методология, анализ и изводи - http://www.epi.org/publication/employers-steal-billions-from-workers-paychecks-each-year-survey-data-show-millions-of-workers-are-paid-less-than-the-minimum-wage-at-significant-cost-to-taxpayers-and-state-economies/ #epi-toc-10

  Това е положението в дивия капитализъм. Виж иначе Германия и Скандинавия може да е по-различно. Но САЩ не давай за пример.

 61. 61 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 632 Неутрално

  ^^^^
  Правилният линк към диаграмата - https://en.wikipedia.org/wiki/Wage_theft #/media/File:Wage_theft_versus_other_property_crimes.png

 62. 62 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 632 Неутрално

  ^^^^
  Сайтът на Дневник наистина обича линковете. Ето трети опит, дано го хареса - https://tinyurl.com/ycrhazns

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Гневно

  СРАМНО И ПОЗОРНО РЕШЕНИЕ на Конституционният съд

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#1] от "bwy56537275":


  До коментар [#2] от "Един препатил":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е поредната шайка тарикати които обслужват лицата с пари у нас /т.е. бизнесмените в този случай/!

 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#63] от "bat_plamen":

  Бих казал и безотговорно. До вчера си бях във Варна. Все по-малко съм оптимист за бъдещето на България. Някаква ужасяваща апатия и примиренчество има в хората. А подобни решения не спомагат за пробуждане на обществото.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 66. 66 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "enterfornone":

  wage theft или бавене на заплатите в Щатите може да същестува при компании в градове с подобни ословия като тука. Опитай се да не платиш на някой от голям град и да видим какво ще стане. Заплатите в Щатитите и стандарта на живот в Америка е няколко пъти по висок от този в Германия.

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#65] от "tsyrvulan":

  Що? Какъв му е проблемът на обществото с това?
  Що не смени работодателя? Що не мине на граждански договор?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#67] от "Darth Plagueis":

  Аз ако знаех защо и как да се решат проблемите нямаше да съм имигрант а щях да съм си останал в БГ и да се боря за належащите решения. Фактите за икономиката, доходите, иновациите, миграцията, законовите рамки и прочее говорят красноречиво че България боледува.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 69. 69 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "tinkerer":Размера на страната е от без значение.
  —цитат от коментар 52 на happystory

  Викаш в България с около 2-3 милиона реално работещи хора, работни места колкот' в цял Китай :)

  Ресурсите - образователни, икономически, пазарни - са по-малко. Очевидно. Добави към това и пост-соц поколение/я и ето ти резултатът.

 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Този казус не е за Конституционния съд. Може лесно да бъде решен с нормален закон. Само, че "народните" представители са представляващи бизнеса, а не работниците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#70] от "penetrating":

  Щото представляват бизнеса, та затова бизнесът у нас приключи курса...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Весело

  До коментар [#71] от "Darth Plagueis":

  Онзи "Бизнес" :)
  Да!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK