Комуникацията ни е успешна - какво отговори министерството на Павлова след статия на "Дневник"

Една и съща страница на сайта на външно министерство с разлика от няколко часа - преди (вляво) и след публикуването на статията на "Дневник".

Една и съща страница на сайта на външно министерство с разлика от няколко часа - преди (вляво) и след публикуването на статията на "Дневник".


Статията "Другата България, която можеше да е европредседател", публикувана на 16 януари, предизвика реакцията на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а "Дневник" разговоря и с няколко институции. Като право на отговор - макар такова да не е поискано изрично - публикуваме пълния текст на писмото на европредседателството.


За позицията, изразена в статията, ще продължим да пишем. Тук само ще коментираме три от твърденията в отговора:
- "Бетина Жотева не е говорител на МВнР и на сайта на министерството не е обявена като такава. При търсене в Гугъл излиза линк към нейната биография и предишната й длъжност." Това просто не е вярно, тъй като към момента на публикуване на статията се появяваше именно нейната биография и снимка като говорител. Само няколко часа след това страницата бе почистена и в момента на нея няма нищо - вероятно от хора, които не знаят, че в интернет нищо не се губи окончателно. Писмото от българското председателство пристигна след това.


- Още преди председателството на страницата "контакти" бяха обявени говорителите. В този смисъл не отговаря на истината твърдението "До края на декември на мястото за контакти в сайта стоеше единствено снимката и електронната поща на министър Лиляна Павлова". Когато "Дневник" отрази старта на сайта на 1 декември, нямаше реакция на факта, отразен с изречението "На мястото за контакти с председателството има само снимка на Лиляна Павлова, един стационарен телефон, един имейл и личните ѝ профили като министър в "Туитър" и "Фейсбук". Съобщение до медиите за това кои са говорителите не сме получавали, а за добавянето на бившия журналист Веселин Желев като говорител написа "24 часа" на 22 декември (петъкът преди празниците за Коледа и Нова година) - също без да се позовава на официално съобщение.


Комуникацията ни е успешна - какво отговори министерството на Павлова след статия на "Дневник"


- "Организирането на подобно посещение (на чуждестранни журналисти в България - бел. ред.) по-рано би било неуважително към предшестващото естонско председателство на Съвета на ЕС." Това би трябвало да означава, че ако през май например Австрия (следващият председател на съвета на ЕС) покани група български журналисти да се запознаят какво смята да прави страната от 1 юли, това ще е неуважение към България?


Комуникацията ни е успешна - какво отговори министерството на Павлова след статия на "Дневник"


Уважаеми колеги,


В отговор на публикация в "Дневник" от 16 януари 2016 г. под заглавие "Другата България, която можеше да е европредседател" ви припомняме, че уебсайтът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – eu2018bg.bg - стартира един месец преди 1 януари 2018 г., когато България официално пое ролята си на председател на Съвета на ЕС. Още преди председателството на страницата "контакти" бяха обявени говорителите.


В този смисъл не отговаря на истината твърдението "До края на декември на мястото за контакти в сайта стоеше единствено снимката и електронната поща на министър Лиляна Павлова".


Говорителите на българското председателство са трима, а не четирима, както е посочено в публикацията. Те са Веселин Желев в София и Елица Златева и Геновева Червенакова в Постоянното представителство на Република България в Брюксел. Те са в пряка връзка с постоянно акредитираните кореспонденти на европейските и световните издания и на разположение за отговори на техните въпроси и необходимост от съдействие.


Напомняме, че на страницата за контакти на сайта на председателството можете да намерите имената, телефонните номера и имейл адресите на всички говорители на министерства, които са на разположение за въпроси в съответните тематични области.


Бетина Жотева не е говорител на МВнР и на сайта на министерството не е обявена като такава. При търсене в Гугъл излиза линк към нейната биография и предишната й длъжност.


Що се отнася до датите, на които групата чуждестранни журналисти посети страната ни, трябва да отбележим, че по традиция такива пътувания се организират в началото на председателствата и съвпадат с посещението на Колегиума на комисарите. В България председателството беше открито на 11 януари 2018 г. На тази дата у нас пристигнаха лидерите на европейските институции и Колегиумът на комисарите, които заседаваха съвместно с българското правителство на 12 януари. Организирането на подобно посещение по-рано би било неуважително към предшестващото естонско председателство на Съвета на ЕС.


Пътуването на журналистите беше организирано от Министерството за българското председателство, а не от консултантската фирма АПКО. То не бива да се смесва с комуникационната стратегия и осъществяването ѝ от агенцията. Моделът на комуникация на българското председателство следва моделите на всички предишни председателства. Очевидно той действа успешно, ако съдим по отзивите и материалите на европейските журналисти след посещението в страната. Непредубеден анализ на чуждестранните публикации за България
преди, по време и след началото на председателството показва, че страната ни започва да привлича интерес по теми, далече надхвърлящи по обхват познати клишета и предразсъдъци.


Озадачени сме и от две взаимно изключващи се твърдения в цитираната статия. Първото се позовава на ръководител от АПКО в подкрепа на друга теза, че "в действителност много от подготвителните работи бяха вече извършени от екипите във външното министерство и от министерството на европейското председателство заедно с останалите министерства". Второто, в последния абзац на материала, внушава точно обратното - че България не се е готвила за председателството.


Не може да приемем и че екипите за връзка с медиите "нямат никакви правомощия в разумен срок да дадат елементарен официален отговор от името на институцията". Дирекция "Комуникация и пресцентър" на Министерството за българското председателство и съответните звена по министерства отговарят във възможно най-кратък срок на всички въпроси, които постъпват от чуждестранни и български медии, включително от "Дневник".


Оставаме на Ваше разположение!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Многи ми хареса Дневник, как ги хванахте в стъпка с кешираната версия от Гугъл!! Браво!

  Затвърдява мнението ми, че ни управляват пълни некадърници, които даже не се свенят да лъжат както им падне.

 2. 2 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  След като за такова елементарно нещо (историята с Бетина Жотева) лъжат как да вярва човек на властите когато кажат: "убиецът се самоуби".
  Изглежда на власт в България са патологични лъжци (има предвид не само сегашната власт). И бая глупави - ептен ни взимат за калинки.

 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Все по-ясно ще става на хората, че върхушката на Герб е по-нечистоплътна дори от тази на комунистите от бсп...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 652 Неутрално

  И след тези лъжи трябва да вярваме на Бойко, който се кълне пред ЕС, че било само, ама само един лифт!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11619 Неутрално

  И Л. Павлова ще трябва да свиква с медиите, които отразяват грешките и.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Е, какво друго да се очаква от герберастка

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2346 Разстроено

  Ако не беше тъжно щеше да бъде мног смешно, Лиляно.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  "Бетина Жотева не е говорител на МВнР..."

  Има си хас да е говорител! Хората от десницата са взети отдавна на прицел не само от свинските медии, но и от върхушката на Герб! Тази върхушка има по начало други приятели и активисти като златев, сидеров, каракачанов, гоце, овчаров, цветелин цветанов, пеевски, доган и още цяла плеяда от радетели за безусловно падане на санкциите срещу кремълските окупатори...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Весело

  Като натиснеш контакти се появява арменския поп

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  Министерството на председателството не ни харесвааа! Ъмъъъъ.............

 11. 11 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  От самолет се вижда тъпотията и некадърността на кадрите на ГЕРБ. Те и затова са в ГЕРБ, иначе щяха да имат престижна работа и професия.

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 12. 12 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 314 Неутрално

  За пореден път се опитват да ни правят на маймуни! Евала, Дневник!

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#8] от "Rim":

  тази кога е била от десницата?

 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1598 Весело

  Хванаха ги за късите косми!

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Да си бяха замълчали....

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1733 Неутрално
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  Лъжливото овчарче пак го хванаха.

 18. 18 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Дневник не знам дали манипулирате хората съзнателно или несъзнателно, но вашата статия е публикувана на 16 януари 2018 г., а на линка, който сте дали, че жотева е говорител на МвР последната новина е с дата 7 януари 2018 г. 16,14 часа. сигурно греша, но си мислех, че 7 януари е преди 16 януари и линка ви изобщо не доказва, че Жотева е била говорител на МвР на 17 януари.

 19. 19 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Очевидно той действа успешно, ако съдим по отзивите и материалите на европейските журналисти след посещението в страната. Непредубеден анализ на чуждестранните публикации за България
  преди, по време и след началото на председателството показва, че страната ни започва да привлича интерес по теми, далече надхвърлящи по обхват познати клишета и предразсъдъци."

  Хахахахахахахахахахахахахахахахаахахахахахаха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK