ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Асоциация на европейските журналисти: Съдебните решения срещу бургаски медии са скандални

Асоциация на европейските журналисти: Съдебните решения срещу бургаски медии са скандални

© Георги КожухаровАсоциацията на европейските журналисти – България, определи като "скандални" решенията на Бургаския районен съд, с които са осъдени два местни сайта по искове, заведени от Петър Низамов - Перата.


Исковете му са били за непозволено увреждане. За две публикации от март 2012 г. със заглавие
"Биячите от "Джубокс" остават в ареста" и са насочени срещу "БургасНюз" и "Бургасинфо".


Ищецът твърди, че двете издания са нарушили презумпцията за невинност заради това, че през март 2012 г., позовавайки се на прессъобщения на МВР и прокуратурата, са информирали обществото, че Низамов е бил обвинен и задържан за инцидент в бургаска дискотека. Съдът приема частично исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лева обезщетение на Низамов плюс разноски по делото.

Според организацията решенията на Районен съд – Бургас, с председател Калин Кунчев
влизат в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека


и основните свободи и практиката на Европейския съд по правата на човека. "Те създават прецедент, който ще има пряк резултат налагането на цензура. Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ – България, ще запознае международните институции със случая", става известно още от позиция на организацията.

През юни 2017 година АЕЖ препоръча в подобни случаи да се прилага по аналогия чл. 17 (4) от Закона за радиото телевизията, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по официален ред.


"Съдът обаче осъжда медията заради това, че е поставила неподходящо заглавие на публикацията, идентична с прессъобщението на МВР. От решението става ясно, че според съда в текста на самото прессъобщение на МВР вероятно е нарушена презумпцията за невинност на лицето. Но медията не може да бъде отговорна за това, тъй като се позовава на текста дословно. Осъдена е обаче заради заглавието, което е поставила на тази публикация.


Съдът дори стига дотам да препоръчва кое би било подходящо заглавие за публикацията.


Единият от двата предложени варианта гласи: "Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение "Задържане под стража" спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека "Джубокс" бургазлии", се посочва в позицията на организацията.


Според АЕЖ подобна препоръка "показва пълно непознаване на естеството на журналистическата работа".


"Абсурдно е някой да очаква, че подобно заглавие би могло да се появи в медия. Най-важният критерий за едно заглавие е да отразява синтезирано съдържанието на публикацията. Никой не твърди, че това не е така в този случай. Следователно журналистите все пак са осъдени да плащат заради разгласена информация, получена по официален път, т.е. в противоречие с цитирания текст от Закона за радиото и телевизията".


Вчера и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се занима с казуса, като прати материалите на етичната комисия в Окръжен съд - Бургас, и прие декларация, в която изрази надежда журналистите да не накърняват независимостта на съда.

  Ключови думи към статията:

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK