Подписката за референдум за Морската градина във Варна бе обявена за невалидна

Крайбрежните терени, които бяха извадени от територията на Морската градина във Варна, за да може върху тях да бъде реализиран проектът "Алея първа" на "Холдинг Варна"

© Дневник

Крайбрежните терени, които бяха извадени от територията на Морската градина във Варна, за да може върху тях да бъде реализиран проектът "Алея първа" на "Холдинг Варна"Правната комисия към варненския Общински съвет обяви днес за невалидна подписката на инициативния комитет, който настоява за провеждане на референдум за бъдещето на приморския парк в града. Мотивът за отхвърлянето е, че според Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"(ГРАО) подписите, събрани в подкрепа на референдума, са под необходимия минимален брой.


Инициативният комитет, организирал подписката в подкрепа на референдума, включва "Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА", "Обществен център за околна среда и развитие" (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Българско дружество за защита на птиците" (БДЗП) и гражданските сдружения "Зелена Варна" и "Варна диша".


Разглеждането на подписката от Правната комисия към Общинския съвет във Варна бе в отговор на решение на Върховния административен съд от 11 януари т.г., с което председателят на съвета бе задължен да го организира.
Въпросите,


на които гражданите трябваше да отговорят в поискания от Инициативния комитет референдум, бяха два - "Да достига ли парк "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?".


Според адвокат-довереника на Общинския съвет във Варна подписите, събрани през 2013 г. са с 331 по-малко от една двадесета от жителите на града. Според него Общинският съвет не е компетентен да взема решение за евентуалното насрочване на референдума. Въпреки това разглеждането на предложението за провеждане на допитването е включено като единствена точка от дневния ред на извънредно заседание на съвета, насрочено за идния понеделник.


Юлиан Чолаков, един от инициаторите на референдума, обяви, че мотивите, с които членовете на Правната комисия във Варна са обявили подписката за невалидна, не са нищо повече от


"търсене на оправдание".


Според него Общинският съвет може сам да насрочи референдума независимо от становището на ГРАО. Преди това казусът ще бъде обсъден и от всички постоянни комисии към Общински съвет – Варна на съвместно заседание утре, на което следва да се приемат становище и проект за решение.


"Дори и ако Общинският съвет във Варна реши референдумът все пак да бъде проведен, по-късно резултатите от него отново могат да бъдат обявени за нищожни. Всичко е въпрос на преценка на Общинския съвет", каза председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ). Според него след евентуално негативно гласуване по време на сесията в понеделник членовете на Инициативния комитет биха могли отново да обжалват решението, което би довело до


безкрайна съдебна процедура.


По време на днешното заседание на комисията по правни въпроси във Варна председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев също се изказа против референдума с мотива, че "крайбрежната алея трябва да се превърне във визитна картичка на града – с атракциони, яхтено пристанище и експоцентър, за да привлича туристите".


До идеята за допитване дали Морската градина във Варна трябва да стига до морския бряг се стигна, след като през 2009 г. тогавашният областен управител на Варненска област Христо Контров тихомълком продаде на "Холдинг Варна" без търг над


118 дка крайбрежен терен за около 50 евро за кв.м.


Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев, а мотивът му бе, че през 2007 г. холдингът, който е част от групата на "Химимпорт", е получил за проекта си "Алея първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.


Веднага след това се оказа, че за да могат да бъдат продадени, терените са деактувани от публична в частна държавна собственост, а вкарването на проекта "Алея първа" в процедурата по Закона за насърчаване на инвестициите бе направило възможно


елиминирането на евентуални конкуренти


при продажбата на земята.


Новината за продажбата на терените стана причина няколко неправителствени организации да поискат отмяна на сделката. Те атакуваха както смущаващо ниската цена на продажбата, така и законността на актовете за промяна в статута на терените. Те са били преактувани от изключителна държавна собственост в публична от тогавашния заместник областен управител в нарушение на Закона за държавната собственост, който изисква акт на правителството за това, твърдяха тогава от гражданските сдружения, оспорващи проекта.


Последваха заплахи


към двама от гражданските активисти – арх. Калина Павлова и Николай Цветков, за които те съобщиха публично.


През май 2010 г. се оказа, че през главата на тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев Районната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) и главният архитект на Варна са издали пет разрешения за строителство в спорните терени. Стигна се дотам, че по този повод Плевнелиев дори публично поиска оставката на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, когото само година по-късно ГЕРБ номинира за четвърти пореден мандат.


Проблемите с издадените разрешения бяха свързани с факта, че терените, продадени на "Холдинг Варна", попадаха в


зона с наложена строителна забрана


заради свлачищни и корозионни процеси, наложена със заповед още от служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. За да бъде вдигната забраната, бе необходимо първо да се извърши укрепване на терените. То обаче изисква специален проект, отделно разрешително за строеж и съгласуване с министъра на регионалното развитие и благоустройството, каквито са изискванията на Закона за устройство на територията.


За да защити сделката и издадените разрешения, "Холдинг Варна" извърши укрепването на терените постфактум, а неофициалното обяснение за това бе, че компанията е имала нужда нужда от строителните разрешения като "гаранция" за евентуалните си инвестиции.


След продажбата терените, на които трябва да бъде реализиран проектът "Алея първа", бяха извадени от територията на Морската градина във Варна.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей, как ми писна от безработни еко-талибани, които всячески се мъчат да пречат да се случи нещо като хората...

 2. 2 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 581 Неутрално

  с фалшиви подписи не се прави референдум, нормално да го отхвърлят

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Двамата горе тъпи ли сте? Хората единствено искат морската им градина да е морска градина. И това ли ви пречи?

 4. 4 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Николай Цветков е твърде тих, освен когато е взел пари. Та в този ред на мисли активирането му в момента говори за кеш.

  Няма лоша реклама!
 5. 5 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  Май тъпият си ти, защото морска градина има. Те искат нещо много различно, но като не си запознат по-добре си мълчи.

  Няма лоша реклама!
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  България е почти завладяна държава. Варна е напълно завладян от ТИМ град.

  chavo64
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "еМа":

  Запознай ме, умник/умнице! Морска градина по целия свят означава едно и също. Само у нас означава жилищен квартал, престъпни реституции, чалгария, коли върху пешеходците, смаляване на зелените площи, сергии, заграждане и скъпи заведение с течащи фекалии пред тях.

 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 948 Разстроено

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  И на мен,както на теб, ми писна от плтените тролове
  с прясна регистрация защитавали КТБ,а сега Тим-аджииския башибозук,
  ама хората заработват с всеки постнат "коментар"...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всъщност новината излезе и на други места, но там бяха малко по-добре обяснени нещата. Над половината, тоест повече от 17 хиляди от подписите в подкрепа на този референдум са фалшиви. Което си е такъв автогол от страна на "организаторите" на тази подписка, че направо не знам с какви очи изобщо ще се показват по улиците и искат каквото и да е.

 10. 10 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всички тези, така наречени еко-меко и др. сдружения са толкова компроментирани, че въобще не виждам защо трябва да им се обръща внимание. Техните действия са много точно преценени и планувани, от поръчителите им. Прикривайки се зад "зелена идея", ни пробутват личните си интереси. Повече от банално, но явно все още има хора, които се връзват.

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  И за какво по-точна са ѝ на Варна повече хотели, атракциони и други от сорта? Защо не например повече музеи, или галерии или да речем спортни съоръжения? Или пък някакви технологични/бизнес инкубатори? Нещо обществено полезно! Иначе, алея първа ще си остане в спомените на варненци като възможно най-големият корупционен скандал станал достояние на обществеността. Всичко се е случило задкулисно, като се почне от деактуването, разрешение за продажба на граничен бряг, цената на квадратен метър и се мине през така нареченото укрепване на бреговата ивица. Щото аз до преди няколко дни се разхождах по крайбрежният път и освен малко бетон и мрежа опъната върху ската друго не видях, а мястото го знам още от малък.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 103 Гневно

  Сигурна съм, че повече от половината подписи в тази подписка са фалшифицирани. А и си представям колко пари трябва да хвърли в общината на вятъра, за да могат тези "зелени" да си заслужат преводите.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Хаха великолепно, включиха минусоцъкачката и от време на време реверсират за да пишат плюсове на техните си коментари. Божее какви простотии, каква помия, какви отвартителни подлоги имало в този форум. Направо измет.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  Цървулане, на Варна повече "атракциони", както ги наричаш, са и необходими поради една дреболия, наречена капитализъм. На зелените не им е ясно това, но като си намериш работа ще схванеш. Относно другата ти забележка за "малкото бетон и мрежите" не знам дали разбираш, че ако не беше направено, там нямаше да има ни плаж, ни градина, ни път, ни нищо - не очаквам да разбираш от строителство, камо ли инфраструктура за укрепване на земни маси, но можеш да продължиш разходката още по на север, да видиш как изглежда скатът където не е укрепен, да видим дали ти харесва... Всъщност нагоре през Златните май до Кранево включително е свлачище всичко вече, не съм ходил скоро.

 15. 15 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Варна, имате проблем с мутрите! Голяма тяхна активност тук!

 16. 16 Профил на atzo
  atzo
  Рейтинг: 237 Гневно

  Варна, тиМутрите говорят вместо вас?!

 17. 17 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#14] от "Евроатлантик":Скоро след Освобождението, през 1881 г., кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Идеята му се възприема с присмех и недоверие от местния парламент, който отпуска незначителна сума за начинанието. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения.


  Създаване на Морската градина, ок. 1920 г.

  Входът на Морската градина, ок. 1950 г.

  Морската градина през 1935 г.
  От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“ на Новак общината му построява къща край входа на Морската градина до сградата на радио Варна.

  На 7 март 1897 г. общинският съвет решава да направи водоскок зад бюфета (на мястото на сегашното „Морско казино“). Постепенно морската градина нараства, а Варна се развива като курортен и балнеоложки център. През 1912 – 1913 г. са изградени няколко чешми и осветление по алеите. През 1908 г. е решено да се създаде алея на възрожденците. Издигнати са паметници на най-великите българи – Христо Ботев, Васил Левски, св. Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов, Стефан Караджа, Георги Бенковски, Панайот Волов, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Антим I, Петър Берон, Константин Фотинов, Васил Априлов, Петко Славейков, братя Миладинови, Гаврил Кръстевич и Тодор Икономов.

  Твърде "ангажирано-компетентно" ни преподаваш "Основи на капитализма в условията на посткомунизма", но има само един съществен въпрос. Защо старшинките- мутро -барони с многото си идеи не развият съвсем нов парк на друг терен, както го правят истинските инвеститори капиталистите, а искат да си издрусат творенията на изграденто от предците ни?????????????

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#14] от "Евроатлантик":

  Тъй тъй, аз работа си имам, само че не в БГ. Второ, буните бяха построени още по времето на комунизма за да спрат ерозията на бреговата ивица. И трето, до преди няколко дни си бях във Варна, така че доста се поразходих. Сега ми обясни, след като това е сваличищна зона, с какво ще помогнат няколко хиляди тона бетон изляти върху сваличещето? Щото навремето след засилено строителство на жилищни постройки в местността кабакум, се случи пропадане.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 19. 19 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За първи път в този казус чух, че екоактивисти са против във Варна да има яхти. Даже референдум искат. Няма такъв абсурд.

 20. 20 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ПОРЕДНИЯТ ПОЛИТКОРЕКТЕН

  идиотизъм!
  Истинските престъпници от комунистическата върхушка на ГДР ( виж случая "Хонекер") се радват на съвсем друго отношение.
  Този човек, осъденият, сам се е обявил и публично по медиите е разобличавал твърденията, че избиванията на евреите са измислица. Прякорът "счетоводител" му е прикачен от левечарските медии...
  Чисто и просто, това си е опит за съдебно убийство, а не юридическо решение. Германия, както знаете, вече не е демократична страна - там Свободата на словото е ограничена със закон (за "речта на омразата", каквото и да значи това)

  ( за сведение на Даскал66 и подобните нему Червени фенове)

 21. 21 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#16] от "atzo":
  „Варна, тиМутрите говорят вместо вас?!“
  А бе карай, на варненци не им трЕбе градина, важно е да се освободи терен за хотели на баш „българските инвеститори“ и естествено за разни затворени комлекси, закупени от руските ни „братя“... Е, за варненци ще има и работни места като метачи, камериерки, миячи на чинии, охранители.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#15] от "falkoneti":

  Напълно завладян от мутрите и мафията град е Варна, и най-непрозрачната община в БГ. Куче влаче рейс. Никой не може да им хване спатиите. Правят си каквото си искат и няма сила на тоя свят която да им потърси сметка. Порутиха два стадиона. Чистотата е под всякаква критика но за сметка на това бюджетът за почистване е един от най-големите на калпак в България. Данък недвижима собственост също един от най-високите но за сметка на това улици на някои места даже липсват, просто пътища насипани с чакъл който потъва когато почнат дъждовете или снеготопенето и всичко се превръща в невъобразима кална маса.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално
 24. 24 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tata Mata":

  Яхти ще има там, колкото има на "яхтеното" пристанище на Св. Св. Константин и Елена, изградено с големи дунанми и суперлативи от Илийката Павлов, скоропостижно гушнал прасковите!Единствното място за яхтена стоянка е в езрото, да не говорим че дори българските пишман яхтсмени си ги държат в Гърция.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Всички тези, така наречени еко-меко и др. сдружения са толкова компроментирани, че въобще не виждам защо трябва да им се обръща внимание. Техните действия са много точно преценени и планувани, от поръчителите им. Прикривайки се зад "зелена идея", ни пробутват личните си интереси. Повече от банално, но явно все още има хора, които се връзват.
  —цитат от коментар 10 на zahariy


  И кои са поръчителите им бе?
  По-скоро ти и такива като теб сте поръчаните тук!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tata Mata":

  Я по точно да обясниш колко, какви и колко пъти сте виждали яхти или други подобни в Черно Море? Щото аз в Средиземно съм виждал много, ама в Черно много малко. Пристанищните съоръжения, пък били те и яхтени са изключително скъпи както за строеж, така и за поддръжка. Да не говорим че сертифицираните яхтени пристанища трябва да имат пост на брегова охрана/гранична полиция при това 24 часа всеки ден, щото не се знае коя яхта от къде пристига и каква е целта на посещението.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 27. 27 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тимаджийски тролове, зависими асоциации и угодни журналисти - всичко това го видях и днес на заседанието на Правната комисия. Гледката е жалка и омерзителна!
  Всичко това се повтаря и тук. Обидно е дори да се чете.
  Но няма да има ефект, защото дори и един човек да излезе и да каже истината, това значи много, това значи всичко!
  А историята не може да се излъже, имената на унищожителите на Морската градина, шедьовъра на Антон Новак, наравно с другите му паркове Белведере и Шьонбрюн, ще останат - мразени и охулвани. Да му мислят наследниците им...

  Милена (Меми)
 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тимаджийските интернет тролове са мощни, но винаги прозрачни. Не знам дали са някви специализирани наети тролове или хилядите служители на бюро на тази групировка, които биват карани да тролят и пляскат минуси в работно време.

 29. 29 Профил на ilieva123
  ilieva123
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tata Mata":

  Никой не е казал, че не искаме във Варна да има яхти. Референдумът касае една част от "Варна", а именно Морската градина, шедьовърът, разработен от Антон Новак, на който се възхищават и българи и чужденци.

  Има достатъчно други места, подходящи за ятени пристанища. В момента има яхтено пристанище до пристанището, което е в края на Морската градина. Има подходящи места и в езерото и отсреща до Аспарухово.
  А причината дасе постави това ограничение е сигурно, за да бъдат отрязани мераците да се заобиколи забраната.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  "попадаха в зона с наложена строителна забрана
  заради свлачищни и корозионни процеси, наложена със заповед още от служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. За да бъде вдигната забраната, бе необходимо първо да се извърши укрепване на терените."
  Тия лоши седесари , как само "ограбиха" България. Защо имаме толкова къса памет. Защо позволяваме така да ни манипулират и да подменят истината.

 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  До идеята за допитване дали Морската градина във Варна трябва да стига до морския бряг се стигна, след като през 2009 г. тогавашният областен управител на Варненска област Христо Контров тихомълком продаде на "Холдинг Варна" без търг

  Контров Христо не беше по едно време нещо като главнокомандващ военноморските силици?

 32. 32 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Да, Пенкова, хубаво, че седесарите оправиха свлачището, нали. Ти нали не си забравила, че и Спасов си пада по тях (или по това, което бяха с Добрин Митев)?

  Няма лоша реклама!
 33. 33 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 237 Гневно

  Моят подпис също е в тази подписка! Много усърдно бях агитирана че се подписвам срещу небостъргачи на морския ни бряг. А след години стана ясно, че няма такъв проект. Съжалявам че съм се подвела и ако така с измама са се събирали подписи за иницииране на референдума, то той не трябва да се състои!

 34. 34 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#33] от "fillipova":

  Хахахахахахаха :)
  Това ми припомни, че през 2009-2010, когато събираха подписи видях пред бившата Валентина Калина Павлова, Николай Цветков и Юлиян Чолаков. Попитах ги за какво са подписите. Подробно ми разказаха за голям апокалипсис, който твърдяха, че ни чака. Попитах ги имат ли доказателства за това, а Калина Павлова ми каза, че има и размята една папка. Разказа ми как е работела в Община Варна и е откраднала тези документи от там. Сега малко ме е яд, че не поисках да видя дали наистина са минали през общината. Но тогава ми стана гнусно, че така гордо седи пред мен и се бие в гърдите какво била откраднала.

  Няма лоша реклама!
 35. 35 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "ilieva123":

  И никой не е казал, че шедьовърът ще бъде съсипан. Морската е защитена със закон. В нея има само едно Морско казино, но докато го реставрираха не чух някой да прави референдум или да протестира, въпреки че е в историческото ядро и на практика прилича на мол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK